Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TIPP 7968
Copyright (C) HIX
2013-10-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: Re: Durvara orolt kave (mind)  46 sor     (cikkei)
2 re: Re: Durvara orolt kave (mind)  69 sor     (cikkei)

+ - re: Re: Durvara orolt kave (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves szaktársak!

Tisztában vagyok vele, hogy aki "nagy kávés", az maga őrli a szemes kávét, 
nyilván így a jobb. De ami miatt konkrétan az őrölt kávéra kérdeztem rá, 
az 
a 
következő:
Nem magamnak vettem a kávéfőzőt (egy Bialetta Brikkát), hanem ajándékba, 
egy 
olyan embernek, aki még most kezd ismerkedni a jó (jobb) fajta kávézással, 
és 
kezdésnek gondoltam elég egy normálisabb kotyogó is. Ezzel állítólag meg 
lehet 
közelíteni az eszpresszo jelleget (mivel amúgy a rövid kávét szereti), 
sőt, 
kávéfüggőktől azt olvastam, hogy ez az egyetlen kotyogó, ami még cremát 
is 
tud 
a tetejére varázsolni - megfelelő kávéból és megfelelő főzés mellett.
Ami miatt a kérdést feltettem, az az, hogy azt olvastam minden felé, hogy 
a 
kotyogókba nem szabad finomra őrölt kávét tenni, mert előbb-utóbb tönkre 
teszi, 
szóval csak durvára őrölttel javasolt használni. Rendeltem ugyan hozzá 
a 
barista szakboltból 2 féle, ebbe való (őrölt) kávét (ugyanis, nem mondtam, 
de 
nem Pesten lakom, és a környékemen nincs kávés szakbolt sajnos), de az 
első 
pár 
főzetet, amivel át kell "mosatni" az új gépet, nem akartam, hogy ezekkel 
a 
drága kávékkal csinálja, ezért gondoltam, hogy e célra jó lehet valami 
"kommersz
" őrölt kávé is, ami durvára van őrölve. Szóval emiatt a kérdés. 
A frissen őrlés természetesen jó dolog, nyilván, de előbb lássam, hogy 
érez-e 
valami különbséget a kínai, 1500 Ft-os kotyogója után, vagy sem. ;) (Illetve 
a 
kommersz kávé és a jó minőségű közt.) Ha igen, akkor majd kap később egy 
őrlőt 
is (tudom, nem késest). 

Üdv:

Zu
+ - re: Re: Durvara orolt kave (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>aki nagy kávés, az nem vesz őrőlt kávét
Maximálisan egyetértek vele! 
Hozzá pár jótanács: 

1.) Mindig csak annyi kávét őrölj meg, amire éppen szükséged van!
Bármilyen jól záródó dobozban tartod a kávét, hamar elillan az igazi jó 
aromája.

2.) Az előző igaz az őröletlen babkávéra is. Hogy felfrissítsük a kávé 
aromáját,
örlés előtt, a szükséges mennyiségű kávét, porcelán tálkába helyezve, kis 
por-
celán tányérral letakarva, mikrohullámú sütőbe tegyük be. 10-20 másodpercet
adjunk neki, vigyázva, hogy ne égjen meg a kávé. Ezután azonnal őröljük 
meg.
Őrlés után azonnal főzzük is ki.

3.) A teljes aromáját a kávé, akkor tudja kiadni, ha lisztfinomságúra van 
őrölve.
Viszont az apróra őrölt kávét nem szabad "megtaposni" a szűrőben, különben
jó eséllyel eltömíti azt, és a főző felrobban! Szerencsés az, aki csak 
a 
bizton-
sági szelep lefújásával megússza! Kávéfőzője válogatja, a lisztfinomságúra
őrölt kávéból mennyit tehetünk bele. Túl kevés kávé esetén, a vízgőz átszalad
a kávén, és nem lesz ideje kioldani a teljes aromát. Ezért azt is ki kell 
tapasz-
talni, hogy mekkora lángon intézzük a főzést! Nagy lánggal lehet kezdeni, 
de
mikor már kezdene jönni a kávé, azonnal le kell zárni takarékra. Nem baj, 
ha 
várni kell egy kicsit, a kávé elindulására!

4.) Biztonsági szempontból, szinte minden kávéfőző használati utasítása 
óva
int a lisztfinomságú kávé használatától. Magam is azt az elvet vallom, 
csak
az próbálkozzon meg a lisztfinomra őrölt kávé főzésével, aki kellő türelemmel
be tudja állítani a kávé mennyiségét, és a tűzhely lángjának az erősségét.

5.) Én mindig csordultig szoktam tölteni a kávéfőzőt vízzel, és az óvatosan
beléhelyezett szűrőtölcsér fogja kiszorítani a felesleges vizet. Nem véletlenül 
írtam az óvatos belehelyezésről, mert a túl gyors merülés egyrészt sok 
vizet
szorít ki, másrészt megemelheti a tölcsérben levő kávét is. Mivel az előírtnál 
több víz van a főzőben, amikor elindul a kávé, fővés közben öntsünk le 
belőle.
Így nem fog kiforrni a "legjava".

6.) A legjobb minőségű, igazi krémkávé alapanyaga az Arabica. Ennél durvább
a Robuszta. Ne higyjünk a multiknál kapható, 100 % Robuszta feliratnak. 
Sok
esetben nem hozza a várt minőséget! 

7.) A kávé származása: Az afrikai kávékról szedés után, a héjján rothasszák 
le
a külső húsos részt. Ez kellemetlen savanyú ízt köcsönöz a kávénak. A Dél-
Amerikai kávéknál nem alkalmazzák ezt a technikát, tehát célszerű az ilyen 
kávék vásárlása.

8.) Már maga a kávéfőzés is, egyfajta szertartás. De a kifőzött kávét se 
öntsük
le egyhajtásra. Adjunk rá magunknak időt, hogy minden cseppjét ki tudjuk 
él-
vezni. Klb. kis süteményekkel ezt az élvezetet még jobban fel tudjuk dobni! 
Csak
arra kell vigyázni, hogy a kávézás ne csapjon át nassolásba!

Gejza

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS