1. |
re: Re: Durvara orolt kave (mind) |
46 sor |
(cikkei) |
2. |
re: Re: Durvara orolt kave (mind) |
69 sor |
(cikkei) |
|
+ - | re: Re: Durvara orolt kave (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves szaktársak!
Tisztában vagyok vele, hogy aki "nagy kávés", az maga őrli a szemes kávét,
nyilván így a jobb. De ami miatt konkrétan az őrölt kávéra kérdeztem rá,
az
a
következő:
Nem magamnak vettem a kávéfőzőt (egy Bialetta Brikkát), hanem ajándékba,
egy
olyan embernek, aki még most kezd ismerkedni a jó (jobb) fajta kávézással,
és
kezdésnek gondoltam elég egy normálisabb kotyogó is. Ezzel állítólag meg
lehet
közelíteni az eszpresszo jelleget (mivel amúgy a rövid kávét szereti),
sőt,
kávéfüggőktől azt olvastam, hogy ez az egyetlen kotyogó, ami még cremát
is
tud
a tetejére varázsolni - megfelelő kávéból és megfelelő főzés mellett.
Ami miatt a kérdést feltettem, az az, hogy azt olvastam minden felé, hogy
a
kotyogókba nem szabad finomra őrölt kávét tenni, mert előbb-utóbb tönkre
teszi,
szóval csak durvára őrölttel javasolt használni. Rendeltem ugyan hozzá
a
barista szakboltból 2 féle, ebbe való (őrölt) kávét (ugyanis, nem mondtam,
de
nem Pesten lakom, és a környékemen nincs kávés szakbolt sajnos), de az
első
pár
főzetet, amivel át kell "mosatni" az új gépet, nem akartam, hogy ezekkel
a
drága kávékkal csinálja, ezért gondoltam, hogy e célra jó lehet valami
"kommersz
" őrölt kávé is, ami durvára van őrölve. Szóval emiatt a kérdés.
A frissen őrlés természetesen jó dolog, nyilván, de előbb lássam, hogy
érez-e
valami különbséget a kínai, 1500 Ft-os kotyogója után, vagy sem. ;) (Illetve
a
kommersz kávé és a jó minőségű közt.) Ha igen, akkor majd kap később egy
őrlőt
is (tudom, nem késest).
Üdv:
Zu
|
+ - | re: Re: Durvara orolt kave (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
>aki nagy kávés, az nem vesz őrőlt kávét
Maximálisan egyetértek vele!
Hozzá pár jótanács:
1.) Mindig csak annyi kávét őrölj meg, amire éppen szükséged van!
Bármilyen jól záródó dobozban tartod a kávét, hamar elillan az igazi jó
aromája.
2.) Az előző igaz az őröletlen babkávéra is. Hogy felfrissítsük a kávé
aromáját,
örlés előtt, a szükséges mennyiségű kávét, porcelán tálkába helyezve, kis
por-
celán tányérral letakarva, mikrohullámú sütőbe tegyük be. 10-20 másodpercet
adjunk neki, vigyázva, hogy ne égjen meg a kávé. Ezután azonnal őröljük
meg.
Őrlés után azonnal főzzük is ki.
3.) A teljes aromáját a kávé, akkor tudja kiadni, ha lisztfinomságúra van
őrölve.
Viszont az apróra őrölt kávét nem szabad "megtaposni" a szűrőben, különben
jó eséllyel eltömíti azt, és a főző felrobban! Szerencsés az, aki csak
a
bizton-
sági szelep lefújásával megússza! Kávéfőzője válogatja, a lisztfinomságúra
őrölt kávéból mennyit tehetünk bele. Túl kevés kávé esetén, a vízgőz átszalad
a kávén, és nem lesz ideje kioldani a teljes aromát. Ezért azt is ki kell
tapasz-
talni, hogy mekkora lángon intézzük a főzést! Nagy lánggal lehet kezdeni,
de
mikor már kezdene jönni a kávé, azonnal le kell zárni takarékra. Nem baj,
ha
várni kell egy kicsit, a kávé elindulására!
4.) Biztonsági szempontból, szinte minden kávéfőző használati utasítása
óva
int a lisztfinomságú kávé használatától. Magam is azt az elvet vallom,
csak
az próbálkozzon meg a lisztfinomra őrölt kávé főzésével, aki kellő türelemmel
be tudja állítani a kávé mennyiségét, és a tűzhely lángjának az erősségét.
5.) Én mindig csordultig szoktam tölteni a kávéfőzőt vízzel, és az óvatosan
beléhelyezett szűrőtölcsér fogja kiszorítani a felesleges vizet. Nem véletlenül
írtam az óvatos belehelyezésről, mert a túl gyors merülés egyrészt sok
vizet
szorít ki, másrészt megemelheti a tölcsérben levő kávét is. Mivel az előírtnál
több víz van a főzőben, amikor elindul a kávé, fővés közben öntsünk le
belőle.
Így nem fog kiforrni a "legjava".
6.) A legjobb minőségű, igazi krémkávé alapanyaga az Arabica. Ennél durvább
a Robuszta. Ne higyjünk a multiknál kapható, 100 % Robuszta feliratnak.
Sok
esetben nem hozza a várt minőséget!
7.) A kávé származása: Az afrikai kávékról szedés után, a héjján rothasszák
le
a külső húsos részt. Ez kellemetlen savanyú ízt köcsönöz a kávénak. A Dél-
Amerikai kávéknál nem alkalmazzák ezt a technikát, tehát célszerű az ilyen
kávék vásárlása.
8.) Már maga a kávéfőzés is, egyfajta szertartás. De a kifőzött kávét se
öntsük
le egyhajtásra. Adjunk rá magunknak időt, hogy minden cseppjét ki tudjuk
él-
vezni. Klb. kis süteményekkel ezt az élvezetet még jobban fel tudjuk dobni!
Csak
arra kell vigyázni, hogy a kávézás ne csapjon át nassolásba!
Gejza
|
|