>A chilis bab-ról mint ételről szeretnék érdeklődni. Ezt a dolgot eddig
értem, de gyakram látom Colombo hadnagyot, hogy bab nélkül kéri a chilit.
>Ezt viszont nem értem. Ez milyen étel? Ez egy sima erős paprika, nem?
Nem. :-)
A chilis bab - chili con carne - nevében ott a "carne", azaz a hús. Ízléstől
és régiótól függően darált, vagy apróra vágott marhahús. Az alap, a
paradicsomos-chilis-fűszeres szósz, amiben a bab és a hús fürdik. :-) Én
így
csinálom:
A serpenyőben olívaolajat forrósítok, rádobom a darált marhahúst, és
lepirítom, időnként kavargatva. Aztán rádobom az aprított vöröshagymát
+
2-3
gerezd zúzott fokhagymát (szárzeller is mehet, de ez nem kötelező), és
1-2
kiskanál sót, majd fedő alatt kicsit hagyom megdinsztelődni. Aztán megy
rá
egy doboznyi hámozott-aprított paradicsom (levével együtt). Ezt kb. 40-50
dkg darálthús mennyiséghez írom. És most jönnek az (őrölt) fűszerek: ízlés
szerinti mennyiségű édespaprika, chilipaprika vagy cayenne-bors, római
kömény, koriander, oregano, gondolatnyi fahéj, bors. Ha van itthon füstölt
paprikám, abból is szoktam beletenni.
Ezt így a saját levében kb. fél óráig főzöm, időnként kevergetve. Aztán
beleöntök két doboz konzerv vörösbabot (kidney bean - vesebab), levével
együtt. Ezzel is főzöm még 10-15 percet, és a vége előtt beleteszek 1
kiskanál kakaóport (natúr, NEM a nesquik-féle cukrozott!!!), vagy pedig
2-3
kocka 70%-os keserűcsokit. Nem fog kilógni az íze a fűszeres ételből, de
rendkívül pikáns ízt ad neki. :-)
Ha bab nélkül akarod csinálni, akkor a babkonzerves mondatot ki lehet
hagyni. :)
Jó étvágyat.
üdv,
Zita
|