Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 463
Copyright (C) HIX
2000-02-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 fuszernovenyek (mind)  10 sor     (cikkei)
2 Joghurttorta (mind)  28 sor     (cikkei)
3 viva itallia (mind)  69 sor     (cikkei)
4 Koszonet, fuszernovenyek (mind)  27 sor     (cikkei)
5 tojasfozo (mind)  13 sor     (cikkei)
6 tojasfeherje (mind)  30 sor     (cikkei)
7 Karaj (mind)  39 sor     (cikkei)
8 Foleg fuszerek (mind)  134 sor     (cikkei)
9 bodzaszorp, bodzaital (mind)  119 sor     (cikkei)

+ - fuszernovenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Altalaban a Kaisers boltokban láttam cserepes fuszernovenyeket, pl. a
Budapest Skalaban. Ezen kivul rendszeresen van a Kelet Pesti Metroban is.
Egyszer vettem egy harom cserepes csomagot (menta, citromfu es meg valami)
es kiraktam az irodamban.  Isteni illat volt, csak a sotet miatt gyorsan
elpusztult.


Tucsi
+ - Joghurttorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho Mindenkinek!

Gyumolcsos joghurttorta  10 szemelyre

Hozzavalok:
3 tojas
5 dkg liszt
5 dkg porcukor
margarin
8 dl joghurt
30 dkg kivi vagy narancs
10 dkg haztartasi keksz
4 csapott teaskanal zselatin
10 dkg porcukor
 
Elkeszeites:
A harom tojasbol a lisztbol es a cukorbol keszits piskotatesztat. Egy magas sze
lu tortaformat kenj ki margarinnal , ebbe tedd a tesztat es susd ki. (A tesztat
 a formaban  hagyd kihulni!)   A zselatinport keverd el 4 dl vizzel es forrald 
fel. A gyumolcsot tisztitsd meg, kockazd fel, a kekszet is darabolt fel, s ezek
et keverd ossze a joghurttal. Adj hozza porcukrot, s keverd hozza a kihult zsel
atin oldatot. Ezt a masszat teritsd el a piskota tetejen, s a tortat tedd hutob
e, hogy megdermedjen.
-- 
                              udv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - viva itallia (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho Mindenkinek!

Viva Italia! 

Capri salata 

Hozzavalok: 20 dkg mozzarella sajt, 25 dkg kozepes paradicsom, 2 agacska bazsal
ikom, olivaolaj, so, bors, talalashoz lollo rosso salatalevelek. 

A mozzarellat es a paradicsomot felkarikazzuk egy centis szeletekre.. Egy nagy 
lapos talat kirakunk megmosott salatalevelekkel, es a sajtot a paradicsommal fe
lvaltva lerakjuk csiga alakban a tanyer szele felol a kozepe fele haladva. A sa
latat meglocsoljuk olivaolajjal, fuszerezzuk soval, borssal es frissen leszedet
t, elmorzsolt bazsalikomlevellel. 
* * *

Minestrone 
Leves firenzei modra 
Hozzavalok: 10 dkg halvanyitozeller-szar, 1 fej voroshagyma, 1 szal porehagyma,
 2 gerezd fokhagyma, 2 zoldpaparika, 4 szal sargarepa, 2 szal petrezselyemgyoke
r, 10 dkg burgonya, 2 fej kaposzta, 10 dkg hamozott, elofozott konzerv paradics
om, 10 dkg elofozott nagy szemu feherbab, 10 dkg cukkini, 4 evokanal olaj, 1,5 
dl viz vagy eroleves, so, bors, bazsalikom, talalashoz parmezan sajt. 

A felapritott hagymat, fokhagymat, felkarikazott poret es zellerszarat az olajo
n 5 percig uvegesre paroljuk, es egy picit megsozzuk. Ezutan hozzaadjuk a felka
rikazott sargarepat, petrezselyemgyokeret, kockara vagott burgonyar, kaposztat,
 konzerv paradicsomot es a babot. A levest felontjuk a vizzel vagy erolevessel,
 egy kicsit megsozzuk, borsozzuk. A levest keszre fozzuk 20-25 perc alatt. Az u
tolso tiz percre hozzaadjuk a felkockazott cukkinit is. 
A levest bazsalikommal is fuszerezhetjuk izles szerint, valamint talalaskor res
zelt parmezannal szorhatjuk meg a tetejet. 
* * *

Spagetti sult fokhagymaval 
Hozzavalok: 3 fej fokhagyma, egy keves olaj vagy un. cooking spray (nagyobb uzl
etekben kaphato), 1 evokanal dijoni mustar, 2 evokanal citromle, orolt feketebo
rs, 1 csesze (2,5 dl) cukkini, 1 csesze gomba, 1 evokanal vaj, fel csesze viz, 
1 kozepes paradicsom, 25 dkg spagetti. 

A fokhagymakat kenjuk be olajjal, es egyenkent csomagoljuk be alufoliaba. Tegyu
k oket kisebb sutoedenybe es sutoben sussuk meg. Hagyjuk kihulni 10 percig. Sze
djuk szet gerezdekre a fokhagymakat, es egy edenybe nyomjuk ki a gerezdek belse
jet, a hejat dobjuk el. A puha sult fokhagymat, a mustart, a citromlevet es a b
orsot tegyuk turmixgepbe es jol keverjuk ossze. 
A felkockazott cukkinit es a felszeletelt gombat forro vajban sussuk 3 perc ala
tt ropogosra, adjuk hozza a fokhagymas kremet, az aprora vagott paradicsomot es
 a vizet. A tuzet vegyuk takarekra, es csak addig fozzuk a szoszt, amig jol at 
nem forrosodik. A spagettit fozzuk ki sos vizben, majd szurjuk le. 
A spagettit szedjuk talba, es ontsuk ra a szoszt. Talaljuk forron. 
* * *

Saltim Bocca 
Romai recept 
Hozzavalok: 6 szelet csirkemell, 6 vekony szelet fustolt sonka, 6 zsalyalevel, 
liszt, vaj, so, bors, szaraz tokaji bor, fogpiszkalo. 

A csirkemelleket egy kicsit megsozzuk, borsozzuk, majd lisztben megforgatjuk. M
inden husszeletre egy szelet sonkat es arra egy-egy zsalyalevelet tuzunk a fogp
iszkaloval. A szeleteket forro vajban sutjuk meg, oldalankent 2 percig, majd me
glocsoljuk a borral, es tovabb sutjuk, amig a bor elparolog. 
Zold salataval kinaljuk. 

Ha kell, meg lehet folytatni a sort!
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - Koszonet, fuszernovenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!
1)
Megegyszer Mindenkinek koszonom,  aki segitett tajakoztatni a
berbecsrol, illetve, aki a bodzaszorppel kapcsolatban informalt.
Azt meg kulon is koszonom Editnek, hogy ki is lehet rantani a viragjat.
:-)))
No es nem utolso sorban nagyon felkeltette erdeklodesem a
bodzavirag termesebol keszitheto szorp. Valaki ismeri szemelyesen
is? Nagyon erdekelne milyen jellegu ize van. :-)

2)
Kicsi Niagaranak
> Ha pl bemegyek a
>Nyugati Kaiser's-be akkor ott kapok cserepes novenyt? Nem tudom, en meg
>soha nem lattam. :o( Na mindegy majd korulnezek. :o)
Azt nem tudom, hogy a Nyugati Kaisersben van-e es hol talalhato, de
(lokalpatriota vagyok) itt Budan a Skala alatti Kaisersben rogton a bejarat
mellett balra talalhato cserepes fuszernoveny. Jomagam is vettem mar itt.
Zitahoz kapcsolodva, o mar emlitette, a Vamhazkoruti Nagycsarnokban is
van, ott nagyobb a valasztek. En tobbek kozt, itt vettem egeszen kulonleges
gorog bazsalikomot, sokkal kisebbek a levelei, mint a masiknak. Ezt
pl. mindenfele paradicsomos etelbe bele lehet fozni, nagyon jo izt ad ;-).
Itt minden fuszernoveny 200 Ft, de talan nagyobb egy kicsit, mint a
Kaisersben. Ezen kivul szoktam latni a Fehervari uti (XI. ker.) piacon is
fuszernovenyeket Ez is veletlenul itt van a szomszedsagomban. :-))

Szeretettel Zsoka
+ - tojasfozo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Ez az edeny egg poacher, miutan az ilyen gozolt tojast poached egg-nek
>hivjak.  Pesten biztos nem lehet kapni, de ha megirod mikor jossz
>legkozelebb Angliaba, en szerzek Neked ilyet.  A svajcban elo baratnom is
>vitt haza egyet magaval.  Bizony lehet kapni.

>Juli

Dehogynem lehet Pesten kapni, en mar tobb helyen is lattam.
Legutobb, ha jol emlekszem, a kispesti Media Marktban.
Gondolkoztam is, hogy megveszem, de az az igazsag, hogy
nekem a hagyomanyos vizben fozes is megfelel.

Udv: Afonya
+ - tojasfeherje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zita itt is, sziasztok tobbiek!

Nagyon finom mogyoros piskotat lehet kesziteni tojasfeherjebol. Ime:

Hozzavalok:
4 tojasfeherje
10 dkg barna cukor
14 dkg daralt mogyoro
csipet so

Ez egy lapnak valo mert nem no annyira meg mint a \"normal\" piskota lap. 
Felverjuk a tojasfeherjekbol a habot, bele a cukrot, a csipet sot majd ovatosan
 
a mogyorot a kemeny habba, fakanallal osszekeverem ovatosan. Kb. 5 perc kell 
neki 180 fokon (elektromos suto) hogy felhuzodjon utana 25 perc 150 fokon. 
Racson kihutjuk utana. En sutes, kihules utan fagyasztottam es kituno volt. 
kakos tejszines krem kerult a lapok koze es a tetejere is, feher tejszinnel 
diszitettem, talalas elott majd ket napot hutoben ult, nagyon-nagyon finom 
volt, igaz nem erzekeny gyomruaknak valo, a sok mogyorot nem konnyu 
megemeszteni es a sok feherje miatt is igazi kaloriabomba.

Hogy a rengeteg sargajat mire lehet felhasznalni? Kremeknek pl. de varok 
otleteket!

Jo fozicsket!
Agni


> ---------------------------------------------------------------------
http://www.netposta.net NetPosta, E-m@il ingyen!
+ - Karaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

NE TUDD KI
Ime egy egyszeruen elkeszitheto, de nagyon finom ebed receptje. Mindenkinek jo
etvagyat kivanok hozza.


Serteskaraj kelkaposztaba belelve

Hozzavalok:
80  dkg.  serteskaraj  (csont nelkul), 20 dkg. gomba, 1 fej hagyma, 20 dkg baco
n
szalonna,  30  dkg  kelkaposzta,  20  dkg fustolt szalonna, 1 tojas, 10 dkg zsí
r
(vagy olaj, vagy akar margarin is jo), so, bors, 1 csomag petrezselyemzold.

Elkeszites:
A karajt sozzuk, borsozzuk be, majd forro zsirban megforgatva kisse elosutjuk. 
A
zsiradekbol kiveve hidegre tesszuk.
A  jol  megmosott  gombat  es a hagymat kis kockakra vagjuk, es az aprora vagot
t
petrezselyemzolddel  egyutt  a  zsiradekben megpiritjuk. Hozzakeverjuk a felver
t
tojast, majd soval, borssal fuszerezzuk. Kihutjuk. A fustolt szalonna felet apr
o
kockara vagjuk es az elkeszult gombapepbe keverjuk.
A kelkaposztat komenymagos-sos vizben puhara fozzuk. Ezt is kihutjuk.
A  masik felet a fustolt szalonnanak csikokra vagjuk a tepsibe helyezzuk, melyb
e
kesziteni   fogjuk  az  etket.  Erre  helyezzuk  a  kelkaposzta  levelek  felet
,
rahelyezzuk  az  elosutott  serteskarajt,  majd  jol  megkenjuk  a  gombapeppel
.
Kelkaposzta   levelekkel  befedjuk  es  a  tetejet  szalonnaszeletekkel  (bacon
)
boritjuk  be.  Nem  tul  forro sutoben kb. 1-1 1/2 orat sutjuk. Forron, egeszbe
n
tesszuk   az  asztalra,  majd  felszelteljuk.  Koretnek  nagyon  finom  hozza  
a
burgonyakrokett.
+ - Foleg fuszerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ezt sajnos visszakaptam, mert ekezet volt a subjectben, de
azert talan nem tul keso

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Erdelyi berbe'cstokany ( 27 sor )
> Idopont: Tue Feb 15 15:45:34 EST 2000 KONYHA #460
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Szervusztok Konyhasok!
>
> Ide masolok egy receptet, amely a Pesti Hirlap
fozoversenyen dijat nyert,
> valoszinuleg 1934-ben. A _legujabb_ regi konyvembol. Ha
valaki tudna mit
> jelent a berbe'cs igy ekezettel, nagyon megorvendeztetne,
ha tudatna velem
> is. :-))

Birkát jelent. Kösz a receptet!

>
> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: KONYHA *** #459 ( 14 sor )
> Idopont: Tue Feb 15 04:46:55 EST 2000 KONYHA #460
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>
> 1, mit erdemes ultetni?- bazsalikom, menta, oregano,
tarkony, citromfu,
> snidling

En meg kakukkfuvet és metelopetrezselymet is szoktam,
erkelyladaban, magrol

> 3, hol lehet magokat kapni? - en leveles novenykeket
vettem kis cserepben
> Kaiser"s, Julius Meinl. 150-200 Ft. Szerintem meg korai
megvenni, mert
> elegge megviselte oket  a teli napfenyhiany.

De lehet magot kapni a gazdaboltokban, illetve ilyenkor
(kezd szezonja lenni)
nagyon sok ABC-ben és Gyorben pl. a Spar-ban is.

>
> 4,  Valamilyen konyv vagy netcim, ami ezt osszefoglalja.-
passz

En is ajánlom a Fuszerek konyvét. Nekem is '72-es van, de
biztosan jott ki uj

>
> =======================================================
> Felado :  [Japan]
> Temakor: Bojtorjan ( 20 sor )
> Idopont: Tue Feb 15 05:41:43 EST 2000 KONYHA #460
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sajnos nem vagyok botanikus s a szotarakra hagyatkozva
fogadtam el, hogy a
> japan gobo=magyar bojtorjan.

Meg kellene probalni latin nevet megtudni, ugy konnyebben
azonosithato

> En feltetlenul ultetnek bazsalikomot, kakukkfuvet,
snidlinget (jo sokat :-)
> ), fodros petrezselymet, zsalyat, rozmaringot (csirkehez
nagyon finom!)
> Aztan lehet kulonlegessegeket is, de azokkal meg nem
probalkoztam.
> Tapasztalatom szerint viragladaban, cserepben nem
fejlodnek ki annyira a
> fuszernovenyek, pl. a bazsalikom se bokrosodik el. Kertben
pedig hatalmasra
> no, es nagyon megsurusodik. Szoval ha van kert, oda
erdemes kiultetni.
>

Viszont van, amit akkor is erdemes ladaba ultetni, ha van
kert, mert telen be lehet
vinni, es mindig van zold

>
> >2, Milyen gondozast igenyelnek
> Ha palantat veszel, akkor csak szorgalmasan ontozni kell
oket. Ha magrol
> veted, az elejen kicsit maceras a csiraztatas, az egyeles,
a szetultetes,
> stb., de nem megvalosithatatlan. :-) Kitartas kerdese.

En mindig magrol vetettem, egyenesen ladaba, es semmi
egyeles. A legnehezebb a
kitartas, mig egy telep szedhetore "erik"

>
> =======================================================
> Felado :  [Sweden]
> Temakor: Ket kerdes legfokeppen ( 23 sor )
> Idopont: Tue Feb 15 20:17:36 EST 2000 KONYHA #460
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>

Szia, druszam!

> Mi a magyar neve annak a hagymafajtanak, ami egy jol
megtermett
> ujhagymara hasonlit, bar a levelei inkabb a fokhagymaera
hasonlitanak?

Po're'hagyma, vagy egyszeruen csak póré

> Egy un citronmelisst/nem a citromfa levele/
> alkalmaztam es eppen ezert kerek nemi segitseget.

Citromfu"?

> Akit erdekel pl az afrikai, indiai kaja, az sikitson es
tudok egyparat.

Johet! Foleg afrikai erdekel - indiai konyveim vannak

> Ezt viszonzaskeppen ajanlottam a segitseg
elleneben./Maganban is./

De nem viszonzaskent, csak ha kedved van - es maganba
lehetne ekezetesen is, mert
ez igy egy teboly - azert is irok ilyen ritkan

Udv mindenkinek
Szinten Edit
+ - bodzaszorp, bodzaital (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Temakor: rantott akacvirag es bodzaszorp? ( 36 sor )
> Idopont: Mon Feb 14 07:22:58 EST 2000 KONYHA #459
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> palacsintatesztaban kisutott akacviragot. O ezt ugy keszitette, hogy a tanya
> szelen boven termo akacfakrol leszedte a meg bimbos, de mar majdnem
> kibomlott viragfurtoket, es vizbe martotta, nem aztatta, de azt gondosan
> megnezte, hogy ne legyen rajta rovar, majd egy kicsit megcukrozott suru
> palacsintatesztaba martotta es halvanysargara megsutotte. 
           Probaljatok ki ugy, hogy a palacsintatesztat - amit kisse surubbre
keszitunk, mint rendesen -, nem tejjel, hanem felszaraz vagy feledes 
feherborral keszitetek el (fele viz-fele bor osszeallitasban) . Nagyon finom ug
y is

 
> Nagyon, nagy elvezettel olvasom tudositasaid nekunk gastrofileknek. (Bocs,
> ez egy sajat krealmanyu szo, elnezest, hogy ilyen bugyuta.)

      Egyaltalaban nem bugyuta!  Mar miert ne lehtnenk mi gastrofilek? :-))

Hello, Zsoka es a Tobbiek!


Szova a bodza. Mar keszen voltam ezzel, de - sajnos -, anyosom
mentalis allapota, meg a meg gipszben levo kezem miatt nagyon 
keves idom jut a szamitogepre.
A bodza viragat NEM SZABAD LEMOSNI !
azzal ugyanis az osszes viragport - ami a muskotalyos izt adja -
kikuldenetek a lefolyoba.
Szedeskor kell arra ugyelni, milyen helyrol es milyen tanyerokat
szedsz le. Ha ut mellol szedhetnetek csak, inkabb mondjatok le
rola, mert mosassal az olom ellen nem tehetunk semmit!

Tehat: 
Friss bodzaital

5 liter vizhez
80 deka - 1 kg cukor
9-10 db bodza virag-tanyer lerazott szirmai
kaveskanalnyi borko"sav
2 citrom  vekony karikara vagva
1 zacsko vanilias cukor
Van egy zarhato fedelu kb 6-7 literes vodrom. Abba belekarikazom a
citromokat, belerakom a borko"savat, a vanilias cukrot es az egy kg cukrot.
Ezutan feltoltom 5 liter hideg vizzel es jol elkeverem, amit tobbszor meg-
teszek, hogy elolvadjon a cukor.
A bodzaviragokat metszoolloval, szaraz, napos helyrol szedem le es 
alatartom a kosaramat, mert csak a jol kinyilt, csupa viragpor bodzabol
lesz finom a szorp is es a friss ital is. Vigyazzatok, mert nedves
idoben konnyen leveltetvesedik a virag nyele/szara/kocsanya, tehat 
csak azt vagjatok le, amelyiken nem talaltok lakotarsat.
Egy lapra lerazogatom a bodzaviragot. Lesz olyan is, amit kezzel kell
noszogatni, mert nem mind egyszerre van azonos eresi stadiumban.
Azert papirra, mert igy van idod kivalogatni egyeb porzassal elfoglalt
tobblabut is. 
A megtisztitott viragszirmot a porral egyetemben beleszorom a cukros
vizbe es letakarva, idonkent megkeverve legalabb egy napig allni 
hagyom. Masnap mar fogyaszthato. De ket nap mulva finomabb. 
A harmadik napon mar nem eleg a huvos helyen tartas, palackozni
kell, ha marad es a hutoszekreny ajtajaban meg egy par napig gye-
rekek szamara is fogyaszthato allapotban marad.
(A huto ajtajaban is dolgozik am a cukor! Mi kiprobaltuk, es ugyaneb-
ben a keverekben a huto ajtajaban kellemesen pezsgo, alacsony al-
koholtartalmu, igen finom udito italt kaptunk. De kicsi a huto. :-))  )
<><<><><<>
Bodzabor

5 liter vizben felfozunk 2 kg cukrot es hulni hagyjuk.
Leszedem a bodzaviragokat, 10 tanyernyi jol kiviragzott elegendo.
Leszedegetem es a langyosra hult cukros vizbe szorom.
Egy kis cseszeben feloldom a 1 dekanyi elesztot es elkeverem a
bodzas - cukros vizzel. 2 citromot karikara vagok  es egy egesz
citrom kifacsart levet, amugy husostol, magostul beleontom.
Teszek bele 4 evőkanál mézet es alaposan elkeverem. 
A nyert folyadekot elosztom ket nagyobb uborkasuvegben es
kistanyert, vagy regi tipusu pelenkadarabbal, vagy tobb retegben
hajtogatott gezzel lekotom az uvegek szajat, mert uvegben erik
meg a legjobban. 
Napos helyre teszem es beken hagyom 3 hetig, illetve addig, mig
a bodzaszirmok leszallnak az uveg aljara.
Na, akkor le lehet mar fejteni az aranysarga szinu italt, amit uve-
gekbe toltve, ledugaszolva pinceben - vagy egyeb huvos helyen 
erlelunk tovabb. 
(Anyamnak egyszer sikerult fantasztikus pezsgot csinalnia.
Ugyanigy jart el, de a palackba bekerult lefejteskor valamennyi
sepro az aljarol es ujraerjedt a lefejtett bor. Az eredmenyt 
a szulinapomon (dec. 29.) lattuk meg, mert mamacska elrejtett
negy uvegnyi bodzabort a tobbiek elol. akkorat pukkant, mint
egy igazi pezsgo, utolerhetetlen ize volt.
<><><><>
Szandekosan a kovetkezokeppen ajanljak:
Bodzapezsgo:

4.5 liter vizet forralj fel 70 deka cukorral es kevergesd, amig
feloldodik. 2 citrom hejat reszeljuk le, majd a pucer citromot 
vagjuk felbe es facsarjuk a levet a cukros vizbe. 2 evokanal
almaecetet ontsunk bele, szorjuk bele a viragokat es letakarva
hagyjuk allni 24 - 36 oraig oraig. Ezutan szurjuk at a levet
hajtogatott gezlapon, uvegedenybe. Napos helyen hagyjuk 
erni legalabb ket hetig.
Hutsuk be es igy kinaljuk. 
<><><><<>
Bodzaszorp:

4 liter vizhez hozzaadok 2 kg cukrot, 2 szem szegfuszeget,
egy tasak vanilias cukrot. Felforralom es langyosra   hutom.
Beleszorom 10 bodzatanyer szirmat es viragporat, egy kaveskanal
borkosavat, vagy citromsavat, belefacsarok 1 egesz citrom levet es
ket egesz citromot felkarikazva hozzateszek. Ket-harom napig napos
helyen erlelem es ha mar a viragszirmok kezdenek fentrol lefele is van-
dorolni, akkor hozzakeverek  egy kaveskanal natrium benzoatot.
Kevergetem, mig elolvad es ezutan szurom  le a szorpot.
Palackokba toltom es huvos helyen tarolom.
(Nagyanyam parafadugoval dugta be es olvasztott viasszal csorgatta
le a dugot. Akinek modjaban all, probalja ki.)
Ezt az italt vizzel vagy asvanyvizzel kell higitani fogyasztas elott.


Maria


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS