Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TIPP 6719
Copyright (C) HIX
2009-03-26
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: tej es fajho (mind)  18 sor     (cikkei)
2 Re: tej es fajho (#6718) (mind)  21 sor     (cikkei)
3 vacsi (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - Re: tej es fajho (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> A tej fajhője 4 kJ/(kg ˇ oC). 5 pont
.....
> A tej 10 °C-on lép be és 60 °C-on távozik, fajhője 3,24 .
.....
> melyik az igazság?

A tej fajhoje fugg a zsirtartalomtol es a homerseklettol.
http://www.google.co.uk/search?q=milk+"specific+heat+capacity"
http://lait.dairy-journal.org/articles/lait/abs/1982/615/lait_62_1982_615-61
6_1
7/lait_62_1982_615-616_17.html

A nagyon zsiros nyers tejre elkepzelhetonek tartom a 3.24-et, a bolti 
tejeknek (0-4% zsir) inkabb 3.7-4kJ/kgC kozott kellene lennie 20 fokon.

A peldak eseteben mindig azzal kell szamolni, amit megadtak.

Gumo
+ - Re: tej es fajho (#6718) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> az általános éretségiztető tanároknak tanítanak hülyeséget, vagy az
> ÉLELMISZER-IPARI  alapismeretek tantárgyban más tudományos
> képletek vannak?

> melyik az igazság?

Az igazság az, hogy attól függ. A tej sokféle lehet; leginkább
zsírtartalmában különbözik. Így a fejhőre is csak egy
hozzávetőleges érték adható. Ha pontosabbra vagy kíváncsi, mondjuk
a DSC-mikrokalorimetria módszerével megvizsgálhatsz különböző
tejeket, ahogy azt Jin Hu, Osmann Saria, Sara Eichera és A. Rija
Rakotozanakajy tették tavaly. Eredményeiket 31 dollár 50 cent
ellenében megtekintheted itt:
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T8J-4T13CCN-2&_us
er=
10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_ur
lVe
r
sion=0&_userid=10&md5=4ba8ba251326120f0038e29a4df276d8

Ed
+ - vacsi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Budapestiektől kérdezném:
Tudtok-e olyan éttermet, ami egy reprezentatív vacsora színhelyéül
szolgálhat.
- A pesti Duna partra gondoltam, lehetőleg emeleti helyiségre. (Eddigi
tapasztalataim szerint a nagy szállodák éttermei a földszinten vannak:
onnan nincs igazi kilátás a várra. A budai oldalról meg a kilátás nem
igazán egyedi: amit látsz, az bármelyik nagyváros lehet.)
- Az sem árt, ha jó a konyha. Nem mennyiségi, hanem minőségi
vendéglátást keresek. 
- Jó lenne azt írni, hogy pénz nem számít, de ez csak bizonyos keretek
között igaz.

Pótkérdés: ismeri-evalaki a pesti oldalon kikötött állóhajókat? A fenti
kritériumoknak mennyire felelnek meg?

Minden információt szívesen veszek.
Üdv.:  A.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS