Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TIPP 6685
Copyright (C) HIX
2009-02-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Idoszakos es eseti munkavegzes (mind)  14 sor     (cikkei)
2 Re: tea (#6683) (mind)  25 sor     (cikkei)
3 Szintiszakembert keresek (mind)  6 sor     (cikkei)
4 Valasz: futes *** HIX TIPP *** #6684 (mind)  94 sor     (cikkei)

+ - Idoszakos es eseti munkavegzes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nyugdíjas mérnökként esetenként lehetőség adódna időszakos munkavégzésre 
különböző szakterületeken cégek számára, de a gondot az jelenti, hogy 
csak számla ellenében tudnának fizetni.
A vállalkozói igazolvány kiváltása azonban a nagy költségek miatt nem 
érné meg, ezért azt javasolták, kérjek adószámot a "Vállalkozói 
igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozók" számára 
rendszeresített 08T101 sz. nyomtatványon.
Kérdésem a hozzáértőkhöz: Van-e olyan lista, amely a jellemzően ilyen 
tevékenységeket tartalmazza, illetve van-e olyan szolgáltatási 
tevékyeség, amely jogszabályilag nem végezhető ilyen módon. Az is 
érdekelne, hogy milyen adminisztratív és adózási kötelezettséggel jár az 
ilyen formában történő munkavégzés, hol található erre vonatkozó előírás.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Károly
+ - Re: tea (#6683) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> készítése leforrázásból áll. Mostanában azonban olyasmit olvasok a zöld
> teával kapcsolatban, hogy 80 fokban áztatandó, a fehér teáról meg, hogy
> 70 fokban. (bár ez utóbbi dobozán a gőzölgő csészécske rajz alatt 100fok
> áll) Hogy van ez akkor? tényleg kerülendő a szó szerint való leforrázás?

A zöld teát min. 60-70, max. 80-90 fokon, legalább fél, legfeljebb
2-3 percig kell áztatni. A jobb minőségű levelekre a kevésbé meleg
víz és a rövidebb idő vonatkozik. Ezek a levelek 2-3 alkalommal is
felhasználhatóak tekészítésre. (Megjegyzem, ellentmondásos a két
lenti forrás, mert a másikban azt írják, hogy a hőmérséklet és az
idő között fordított az arány).

A tea keserű lesz és elveszíti aromáinak nagy részét, ha túl forró
vízben főzik. Ennek oka, hogy az aromákat adó aminosavak 60 fokon,
a keserű ízű tanninok 80 fokon oldódnak ki.

A víz előkészítésére a helyes módszer az, ha felforraljuk és
hagyjuk visszahűlni (nem pedig csak felmelegítjük a kívánt
hőfokra).

Forrás:
http://en.wikipedia.org/wiki/Green_tea
http://www.thefragrantleaf.com/brewingtips.html

Ed
+ - Szintiszakembert keresek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tisztelettel, van valaki a vonalban,
  aki ért a szintikhez?
  Lehetőleg
  többféle típushoz, mert választani szeretnék.

Láng Attila D., író, APL, FP VT, http://lattilad.org
+ - Valasz: futes *** HIX TIPP *** #6684 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado : Nemes Marcus 
> Temakor: futes ( 36 sor )
> 
> Ez meglehet, de en aszimptotikus (tehat nem tullendulos) 
karakterisztikaju szabalyozott futorendszert meg nem lattam (ez mondjuk 
sokat nem jelent,
mert nem vagyok futesszerelo). Meg "analogban" sem, amikor a futescsapban 
<

Ez nyilvanvaloan ugy mukodik, hogy vegtelen penzbol meg lehet epiteni 
olyan vezerlest es rendszert, ami szinte merhetetlenne teszi a hullamzast 
:-) 

> van egy ho"ta'gulo' po:co:k, ami a szelepet fokozatmentesen 
nyitja-zarja. Ketponti szabalyozoval (a la vasalo) a nemnulla hokapacitas 
miatt elmeleti megfontolasokbol mindenkeppen lesz tullendules. Az 
"optimalis" <

Lesz, de konvergalhat a nullahoz - a vezerlesi jel inputjahoz kepest. Ez 
mar nem feltetlenul jo, sot, pl. okozhatja nagyon gyatra hoszigeteles vagy 
alulmeretezett futesi rendszer is. Ugye az egesz ott indul, hogy ha 
beallitasz mondjuk 21°C-ot a termosztaton, akkor a tipikus termosztat 20,5 
(vagy 20) fokon bekapcsolja a futest, 21,5 (vagy 22) fokon meg ki, tehat 
az 1 vagy 2°C-os hullamzas a vezerles elkerulhetetlen velejaroja. Ha ennel 
sokkal nagyobb a hullamzas, akkor vagy alulmeretezett a futes (hiaba 
kapcsol be a termosztat, tovabb hul a helyiseg meg egy darabig), vagy 
tulmeretezett (hiaba kapcsol ki a termosztat, a rendszerben levo ho meg 
tovabb futi egy darabig). 

> futorendszer muszaki kriteriuma ... a minimalis energiafelhasznalas vs. 
minimalis felfutesi ido (ez az ezzel jaro max. kazanteljesitmeny) 
valamilyen kompromisszuma. Ebbol pedig barmi kijohet. Pl. az is, hogy 16 
fokrol 23 fokra valo felfutesnel a 25 fokig torteno tullendulesnel 1 
oraval hamarabb erjuk el a 22 fokot mint az aszimptotikus felfutes 
eseteben. <

A 3 fokos tullendules rettenetesen sok. Abban igazad van, hogy hamarabb 
elerhetjuk a kivant homersekletet, ha ekkora tulmeretezes van a 
rendszerben, de ez kb. olyan, mintha az autoval 200-ra akarnal 
felgyorsulni es az egyik peldaban fognad magad es kenyelmesen 
felgyorsulnal ketszazra, a masikban pedig kilonel mint az agyugolyo, majd 
250-rol szepen visszalassulnal 200-ra - a szukseges "motor" es az 
energiafelhasznalas kulonbsege is hasonlo, tehat ha 22°C-ot akarsz, de 
25°C-ra fut a rendszered, akkor a 25°C-hoz szukseges hoenergiat kell 
beletenned a rendszerbe (es kifizetned). Innen kezdve meg a rendszered 
"atvert" teged.

> Ha megkerdezel valami futesszerelot, hogy hogyan optimalizalnak futest, 
akkor kirohognek, es kozlik veled, hogy x negyzetmeteres szobaba y tipusu 
falnal/szigetelesnel w negyzetmeter ablakhoz n darab szabvanyos z meretu 
futotest kell tapasztalat/tablazat/szabvany szerint es kesz. Csaladi 
hazban a kazan meretezese hasonloan "tudomanyos" modszerekkel tortenik. 
<

Szerintem a futesszerelo az az ember, akit addig kell u:tni-vagni, amig 
millimeterre meg nem csinalja azt, ami a kiviteli terven szerepel, neki 
mas szerepe egy tisztesseges folyamatban nincsen. Abban igazad van, hogy 
nagyon sok helyen igy "tervezik" a futest (nincs is kiviteli terv), de 
ez 
pontosan az, amit nem lehet tervezesnek nevezni, ebbol lesznek a 2 meter 
hosszu radiatorok, amiket soha nem szabad 40°C fole melegedni hagyni, mert 
akkor az azonos helyisegben levo termosztat azelott lekapcsolna, mielott 
a 
felso szint alulmeretezett futeskore egyaltalan bemelegedne... A tervezes 
az, amikor figyelembe veszed (Magyarorszagon maradva) az orszagon beluli 
fekvest, a tengerszint feletti magassagot, a haz/lakas/szint/szoba 
tajolasat, a besugarzast, az ablakokat, a falak hoatadasat, az 
alul/felul/oldalt (pl. garazs, tetoter stb.) hataros tereket, a 
nyomasvesztesegeket, a hasznalat jelleget (pl. hetvegi haz=megnovelt 
holeado kepessegu rendszer a gyors felfuteshez) es meg millio egyeb 
dolgot, ami pl. azt jelenti, hogy egy harom emeletes tarsashazban - 
teljesen megegyezo alaprajz eseten - a harom szintnek mas hoszukseglete 
van, ertelemszeruen (eves atlagban) fent a legtobb es kozepen a 
legkevesebb.

> (Plane hogy a kazant neked nem meretre gyartjak, hanem nehany szo'ba 
jovo teljesitmenykategoriabol kivalasztjak azt a katalogusbol, amit 
hajlando
vagy megfizetni.) <

A kazan lenyegeben nem csinal mast, mint az eloremeno vizet melegiti a 
beallitott homersekletnek megfeleloen, ha tul nagy a teljesitmenye, akkor 
a felfutes teljes ideje alatt (amig a keringetoszivattyu folyamatosan 
megy) osszesen kevesebb ideig fut, ha kicsi, akkor tobbet, lenyeges 
kihatasa a kazanteljesitmenynek csak addig van a teljes futeskor holeado 
kepessegere, ameddig a futesrendszerben keringetett szobahomersekletu 
vizet fel nem melegiti a kivant tartomanyba. Megint csak az autokkal 
peldaloznek: ha sik uton szeretnel folyamatosan 120-szal menni, akkor egy 
1.3-as 60 loeros auto ugyanugy kepes erre, mint egy 1.6-os 120 lovas (meg 
a fogyasztasban sem feltetlenul lesz nagy kulonbseg bizonyos hatarok 
kozott), legfeljebb az elobbi lassabban eri el a kivant tempot. Ha a tempo 
megvan es konstans, semmilyen kulonbseget nem eszlelsz.

Udv., Akos

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS