Sziasztok Konyhasok!
Most jutott eszembe, hogy a karacsonyi zsiros etelekhez sava-
nyusag is kell. Itt irok nehanyat:
Cekla:
A ceklat (kb. 2 kg.) jol megmossuk, majd kuktaba teve kb.
7 dl vizzel 3/4 oraig fozzuk.
Ha megfott ,a forro vizet leontjuk , majd hideg vizzel felenged-
juk, ugy, hogy ellepje. Igy hagyjuk hulni, (konnyebben le le-
het majd hamozni) majd a hejat lehamozzuk. Tetszes szerin-
ti karikakra vagjuk.
Mivel mi esesebben szeretjuk a savanyusagokat ( mint pld.
csemegeuborka) az alabbi level ontjuk le:
5 dl víz
1 csapott teaskanal so
16 csapott evokanal cukor
10 evokanal ecet (10 %-os)
1 csapott mokkaskanal komenymag (szurobe teve)
1 szal kozepes torma
A fentieket osszefozom (kicsit forrjon) majd melegen a
ceklara ontom. Hutobe teve hetekig elall.
Uborkasalata le:. (ez jo fejes-salatara is!!!)
2,5 dl víz
1 csapott mokkaskanal so
5 csapott evokanal kristalycukor
2 evokanal (10 %-os ) ecet
Krumplisalata le:
5 dl víz
2 evokanal (10 %-os ) ecet
so, bors tetszes szerint
a kisutott hus zsiradekjabol 4-5 evokanal
Udvozlettel: Iren
|
Sziasztok Konyhasok!
Kozeleg a Karacsony, igy azokra is gondova, akik esetleg nem vesz-
nek egesz csibet, kacsat, vagy libat, azok tolteleket keszithetnek
a sult combokhoz, stb. kulon tepsibe az alabbiak szerint:
Az elozoleg megsutott csibe, kacsa, vagy liba stb. combokat, vagy
mellet, kivesszuk a tepsibol, a zsir tetejet leontjuk . Kb. 5 evokanal-
nyi zsirt hagyunk a tepsibe,melybe a lent leirt recept szerint elke-
szitett tolteleket tesszuk, majd megsutjuk.
4 fore:
4 db zsemle
5 db egesz tojas
5-6 gerezd fokhagyma (osszevagva)
1 cs.petrezselyemzold (osszeaptirva)
1/4 mokkas kanal bors
so ( tetszes szerint)
Eelkeszites:
A zsemleket (vizes zsemlebol jo!!!) vizben beaztatjuk, kinyomkod-
juk es keverotalba tesszuk. A tojasok sargajat, a tobbi tartozekok-
kal egyutt osszekeverjuk ( VIGYAZAT: a sozasnal szamitsunk
arra, hogy a tepsibe maradt zaft sos!!!!), majd a vegen a tojasfe-
herjeket habba verjuk es finoman a toltelekhez keverjuk.
Ha nem toltene ki teljesen a tepsit ,az sem baj kb. ujjnyi vastagra
szetnyomkodjuk.A tetejet zsirral meglocsoljuk, hogy ne szarad-
jon ki. Majd sutjuk.
Ehhez ,rizs es dinsztelt piroskaposzta illik.
Jo fozocskezest kivanok!
Udvozlettel: Iren
|