Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 337
Copyright (C) HIX
1995-02-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
		
HIX BULI IRC: szombaton, delutan 5 es 6 kozott (USA keleti parti ido);
              inditsd el az irc programot (tobbnyire egyszeruen: irc),
              es ird azt: /join #hix
                          ^-----^------ ezeket ne felejtsd le

Talalkozunk a falon! (lesz kivetitonk)

Jozsi. /HIX/
1 Egyszeru suti (mind)  79 sor     (cikkei)

+ - Egyszeru suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Egy egyszeru sutemeny receptje:

Kossuth kifli

Hozzavalok: 13 dkg margarin (USA: egy teljes rud, meg meg egy keves --
fontos, hogy sotlan legyen), 25 dkg cukor (USA: kb 1,5 cup), egy csomag 
vanilias cukor (egy kaveskanal "pure vanilla extract"), 2 dkg eleszto 
(USA szaritott elesztobol en ezt egy kis zacskonyival helyettesitem), 
5 tojas, 20 dkg liszt (USA: kb 2 cup)

Elkeszites: Ha szaritott elesztovel csinalom, ugy szoktam kezdeni, hogy
az elesztot beaztatom: egy bogrebe vagy hoallo poharba k
et ujjnyi jo
meleg vizet teszek, bele egy kiskanalnyi cukrot es az elesztot.  A sutom
nagyon lassan melegszik fel, ezert a kovetkezo lepes, hogy bekapcsolom.
220C fokra, azaz 425F-re allitom. 

A margarint en meg szoktam melegiteni mikrohullamu sutoben, de eleg az is,
ha valamennyit all a hutonel melegebb helyen. Az ot (5) tojas sargajat, a 
cukrot, vanilia(s cukro)t, a margarint osszerakom egy talba. Mire a merics-
kelessel meg tojas-szetvalasztassal kesz vagyok, az eleszto is meg szokott
kelni (j
o, ha legalabb egy kicsit magasabb, mint az eredeti viz szintje 
volt). Ezt is belerakom a talba. Friss elesztot eleg, ha jol elmorzsoljuk
es ugy tesszuk a tobbihez. A kovetkezo lepesben megnezem a csemeteimet, 
mit csinalnak es szolok nekik, hogy ne ijedjenek meg, mert most hangos 
leszek. Ugyanis ezt az egesz akarmit jo alaposan ki kell keverni, fel
kell verni. Ezt meg erdemesebb geppel csinalni, ha van. Ha nincs, a fakanal
is megteszi, ezzel egy kicsit tovabb tart. Geppel 3-4 perc eleg, fakanallal

legalabb 10 percig kevertem (neztem az orat, mert kulonben 2 percet 20-nak
ereztem). 

Akkor jo, amikor sima es habos, legalabbis a recept szerint. Nekem sokaig
gondot okozott, hogy mi az, hogy "habos". Ezert hasznaltam az idomeros
modszert.

Szoval, amikor mar kello ideig kevertem, johet bele a liszt. Ezzel csak el
kell keverni. Most ujabb csemete-figyelmeztetes, majd habveres kovetkezik.
A tojasok feherjejet kell jo alaposan felverni. Majd a habot hozzakeverni
a masszahoz. 

Ezzel a nagyja ke
sz is. En ezutan szoktam egy tepsit kikenni, itt 
margarinnal, otthon zsirral. Jo alaposan, vigyazva, ne maradjon ki egy
pici felulet sem. Majd egy jo evokanalnyi lisztet beleszorok es addig
forgatom es utogetem a tepsit, amig mindenhol lisztes nem lesz. Rendszeresen
tul sok lisztet szoktam beleszorni, a maradek (ami nem tapad mar ra a tepsire)
a mosogatoban szokta vegezni. Az igy kikent-beporozott tepsibe ontom a
masszat. (A recept szerint 5 dkg szalkasra vagott diot kellene raszorni, de
meg sosem v
olt itthon diom, amikor ezt a tesztat sutottem.) A tepsit meg 
persze nem kell elfelejteni betenni a sutobe.


Eleg hosszu ido kell neki, kb 20-25 perc. A recept szerint "tu"probaig"
kell sutni. Vagyis ha beleszursz valami alkalmatos eszkozt (villat,
kototut, fogpiszkalot, stb), arra mar nem tapad semmi. Onnan is latszik,
hogy keszen van, hogy elvalik a teszta a tepsi falatol.

Ezutan jon a szerintem legnehezebb muvelet. A tesztat ki kell boritani 
valami hoallo feluletre es meg kell forditani. Az
 lenne a legjobb, ha volna
hozza ket megfelelo meretu deszkam. De nincs. Igy deszkara boritom, aztan
sutolapra vagy tepsi hatuljara forditom es onnan csusztatom vissza a deszkara.

Ha a csalad nem gyult meg ossze a konyhaban a jo szagra, sutit kovetelve, 
akkor erdemes megvarni, amig kihul a teszta. Aztan elkezdem keresni a 
pogacsa-szaggatot. Hamar rajovok, hogy az itt nincs (nem cipeltem magammal 
otthonrol), igy inkabb egy vekony falu poharat keresek elo. Eloszor levagok 
a tesztabol egy felkor a
lakot, azt proba-keppen midjart be is kapom. Ezek 
utan felhold formakat vagok, a legszelet persze kihagyom. Nem tudom, mennyi 
ideig all el, mert nalunk rendszeresen mar a sutes napjan el szokott fogyni.

Jo sutest es kellemes sutemenyezest kivanok:

                                            Ujj Reka
                                            Arizona

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS