Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 438
Copyright (C) HIX
1995-11-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Palacsinta a'la Oliver (mind)  68 sor     (cikkei)
2 Palacsinta II. (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - Palacsinta a'la Oliver (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv!

Nem biztos, hogy igy a legjobb, de en valahogy igy csinalom:

Kb. 15-30 palacsintahoz (sutotehetsegtol, adagolastol, sikerultsegtol, stb.
fuggoen)

3-4 db tojast uss bele egy kb. 2 literes (muanyag "vajdling") edenybe, 
tegy hozza sot (csapott kaveskanal ill. izles szerint). Onts hozza kb.
1/2 dl olajat vagy olvasztott zsirt (opcionalis, kicsit konnyit a sutesnel).
Tegy hozza annyi lisztet, amennyit ugy saccolsz, hogy ezekkel suru masszava 
tudsz keverni (fakanallal). Ez az eddigiek terfogatanak ugy 1-2-(3?)szerese.
Lehetoleg sima lisztet hasznalj, ne reteslisztet, nekem egyszer nagyon nem
sikerult emiatt :-(
Ha tul sok a liszt, keves, 1-2 evokanalnyi, vagy 'loccsantasnyi' folyadekkal 
(viz, szoda, tej, stb.) higits rajta, es keverd tovabb addig, mig
csomomentes lesz. A csomok lencsenyi-borsonyi lisztzarvanyok, ezeket kell
szetdolgozni. Ha tul hig a le, adj hozza keves lisztet. 
Azert jo ez a viszonylag suru tesztas modszer, mert igy 
konnyebb simara keverni. ha megvan, keves folyadek (0.5-1 dl), esetleg igeny
szerint nemi tovabbi liszt adagolando, simara, egyenletesre keverni, majd
ujabb 1dl folyadek, simara keverni, stb. A vege fele mar mereszebben
adagolhatunk folyadekot egeszen addig, mig a vegeredmeny olyan... 
palacsintateszta surusegu nem lesz. ne legyen tul hig, mert akkor konnyen
szakad. Ha meg tul suru, akkor csak vastagon lehet a sutoben elteriteni.
A folyadek: lehet viz is, ebben az esetben 0.5-1 teaskanal cukrot is
adagolhatunk. Ha tej a folyadek, akkor is adhatunk hozza keveske cukrot meg
a sozas mellett a legelejen, de ezzel kitesszuk magunkat annak a veszelynek, 
hogy letapad, leragad, ill. leeg a palacsinta. Viszont finomabb lehet. 
Tejjel finom lesz, de ha a higitas vege fele szodavizet (asvanyvizet) 
adunk hozza, akkor a buborekok miatt kicsit 'konnyebb' lesz a
teszta. Allitolag amerikai magyarok reszben vagy egeszen Seven Up-pal 
potoljak a tejet/szodat(/cukrot). Lehet, hogy ugy is megy...  A sutesnel 
tovabbi segitseg lehet, ha a kesz teszta tetejere fel-1 dl olajat v. olvasztott
zsirt teszunk, igy nem vagy csak ritkan kell zsirozni-olajozni a
palacsintasutot. Szinten opcionalis.
A legelso palacsinta elott kozepes langon melegitsuk elo a palacsintasutot 
(pan), nemi zsirral vagy olajjal. Allitolag (diszno)zsirral finomabb lesz, de 
persze egeszsegmaniasok nyugodtan hasznaljanak olajat.
Klasszikus palacsintasutonel (nem teflonos) tobb zsiradek kellhet a keneshez.
Kb. akkora merokanal kell (illetve annyit kell meriteni), amekkoraval vekony
egyenletes retegben el lehet teriteni a tesztat a forro sutoben. Sussuk, es
kb. akkor kesz az egyik fele, amikor halvanyan barnulni kezd a pereme. 
Ekkor vagy fabol keszult spatulaval (foleg teflonna'l) vagy kerek hegyu ;-)
kessel nyuljunk ala, es ugyesen forditsuk at, majd kb. fele annyi ideig
sussuk. Neha (vagy mindig) az uj adag elott nehany csepp zsiradekot tehetunk 
a suto aljara, hogy ne tapadjon nagyon le a teszta. Aki mereszebb, illetve 
jol sikerult a tesztaja (nem tul cukros, eleg zsiros, tehat nem letapados), 
probalja meg feldobassal atforditani. Nem nagy ugy, csak ugyesen kell 
csinalni (es ha a teszta engedi). Felemelve a tuzrol kisse (intenziven,
razva) korbeforgatjuk a sutot, hogy a feloldalt kesz palacsinta mozogjon a 
sutoben. Ha nem megy, a falnak koccanthatjuk ovatosan (ne verjuk le vele 
a csempet), ha ugy sem megy, akkor lehet, hogy a spatula-modszerhez kell 
visszavonulnunk. Ha mozog, akkor csusztassuk elore a palacsintat a sutoben 
(a nyellel ellentetes iranyban ;-) addig, hogy a szele (majdnem) a 
palacsintasuto peremeig erjen.  Ekkor hirtelen mozdulattal engedjuk le nehany 
cm-t a sutot, majd meg hirtelenebb mozdulattal emeljuk vissza vizszintesbe. 
(kb. 5-10 cm mozgas). Ha jol csinaltuk, a palacsinta atfordul. 
Nem kell nagy mozdulat, mert akkor jon a plafonrol vadaszas.

Toltelekeles mehet tetszes szerint.

Sajnos, az aranyokat en csak ugy szemre, hasracsapassal tudom, soha nem
lattam receptet rola. Katonakoromban tanultam a szakacstol, aki egy tojasbol
es fel kilo lisztbol (+zsir, so, keves cukor) csinalt vagy 50-100 palacsintat. 
   
Bye
Oliver
+ - Palacsinta II. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv!

Meg eszembe jutott, hogy van olyan, aki minden alkatreszet egybeonti, es 
vad keveressel csomomentesre tudja keverni a tesztat. Ok tudjak, hogyan. 
Olyan is van, aki turmixolja.
Ja, es van, aki palacsintaport hasznal ;-)

Bye
Oliver

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS