Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 9
Copyright (C) HIX
1998-10-26
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 RE: STEAK (mind)  15 sor     (cikkei)
2 RE: RIZS (mind)  13 sor     (cikkei)
3 barna cukor + muffin (mind)  27 sor     (cikkei)
4 gyors vacsorak (mind)  44 sor     (cikkei)
5 ketfogasos vacsora, 15 perc (mind)  35 sor     (cikkei)

+ - RE: STEAK (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Majdnem minden etteremben latok ilyen okorsegeket. A steak az nem eleve 
>marhahust jelol????? Lasd "T-bone steak", ahol ugyan meg nem mondjak milyen 
>allatbol van, megis tudja mindenki....

A marhabol keszult steak teljes neve: beef steak
A szimpla steak csak egyszerusites, de ha nem marha,
akkor kiirjak, hogy micsoda.
A lazac steak, vagy liver (=ma'j) steak stb mind legalabb
ugyanolyan elterjedt.
A steak kifejezes vegso soron az elkeszitesi modot jelenti:
tobbnyire grill racson parazs folott sutve, esetleg  reces,
vajatos alju serpenyoben, a lenyeg az, hogy a sutes soran 
esetleg keletkezo nedvek kicsopognek.

Samuka-Montreal
+ - RE: RIZS (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Izabella,

vartam, hogy hozzaszolsz a "rizs" cikkemhez, amelyben
azt irtam, hogy az olasz tipusu, gombolyubb szemu rizs
nem alkalmas...
Magyar-centrikusan gondolkodtam.... :-)
Nyilvan a tipikusan olasz rizs-etelek olasz rizsre epulnek.
Eloadnad a milanoi rizottot?
Meg van az a gombocszeru keszitmeny, belul toltelekkel,
kivul panirozva... azt hiszem, arancina a neve...

Ciao
Samuka-Montreal
+ - barna cukor + muffin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhamesterek!

Tudna valaki felvilagositast adni, hogy a barna cukor mennyivel jobb,
ill. mennyiben mas izu mint a normal feher kristalycukor? Van egy csomo
- foleg amerikai - sutireceptem, amelyekben ezt irjak edesitoszerkent. A
hetvegen a Zemplenben jartunk, es a Szerencsi Cukorgyarban sikerult
vennem (nem mondhatnam, hogy olcso, ahhoz kepest, hogy alacsonyabb
feldolgozasi foku, ketszer annyiba kerul, mint a normal) es most
feltetlenul ki szeretnem probalni. Ha esetleg van nem tul bonyolult
receptetek, szivesen veszem. 

Muffin
Ez is a barna cukorrol jutott eszembe, mert a legtobb altalam ismert
muffin receptben ezt ajanljak. De most egy masik problemam, talan
Angliaban, Amerikaban jartak, vagy ott elok tudnak tippet adni. 
Mennyi az az egy csomag sutopor ottani mertekkel merve?  En ugyanis
enyhe tulzasnak erzem (ill. szerintem sutopor izu lesz az egesz), ha
20-25 dkg liszthez 1 csomag sutoport (itt altalaban 13g) keverek. Meg
egy idevago kerdes: retesliszt, vagy finomliszt a jobb hozza? 

Nagyon jokat irtatok a hetvegen, most olvastam el az utobbi par nap
termeset, hat mondanom sem kell, kopog a szemem az ehsegtol. 
Apropo, van erre "Smiley"??  :-))))
Ha nincs, varom a javaslatokat.

Sziasztok
Zita
+ - gyors vacsorak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A subject-ben irt cimmel ellentetben nalunk ezek gyors szombati ebedek
cimszo alatt szerepelnek, ugyanis - elegge el nem itelheto modon -
hetkoznap este nem szoktam fozni, hideget vacsorazunk. :-)))))   <-- ez
en vagyok; :-(((  <-- ezek meg a gyerekeim. (Ha a suliban kritikan aluli
a kaja - bar ezt eleg nehez az elmeselesukbol megitelni - azert
karpotolom oket valami finomsaggal).
Szoval gyors kajak: 
Az abszolut number 1: turogomboc - ezt akar minden nap megennek. Elozo
este vagy aznap reggel bekeverem a masszat (kb. 5 perc) es masnap 20
perc alatt kesz a kaja. A piritott morzsabol mindig nagyobb adagot
keszitek, melyhutoben elall sokaig, igy azzal sem kell veszodni. 
(a teljes receptet - ha valaki nem ismerne - szivesen elkuldom)

Az alabbi nem tulsagosan gyermekek kedvence, de nagyon finom:

Brokkolifelfujt 
Mikroban megparolom a brokkolit, kivajazott tepsibe rakom, es leontom a
kovetkezo szosszal: besamel martas + egy-ket egesz tojas, reszelt sajt,
fuszerezni lehet szerecsendioval, esetleg keves fokhagymaval. Tetejet
meg megszorom durvara reszelt sajttal, forro sutoben kb. 25-30 perc
alatt szepen megpirul. Lehet "dusitani" virslikarikakkal, husvet tajan
maradek sonkaval, vagy fantazia szerint egyeb finomsagokkal. 

Hasonlo modon szoktam csinalni ezt a kajat karfiolbol, kelbimbobol, neha
zoldbabbol. 

Pacolt husok

Sokfele husbol lehet elkesziteni, en leginkabb pulyka- vagy
csirkemellfilebol, serteskarajbol szoktam. 
Kiklopfolom a szeleteket es az alabbi kotyvalekban "rohasztom" a hutoben
1-2 napig: olaj (lehetoleg oliva) + szojaszosz + kipreselt fokhagyma + a
legvaltozatosabb fuszerek, fuszerkeverekek (finom pl. a Kotanyi Steak
fuszerkeverek) - hangulattol fuggoen. A "beledolt a fuszerpolc" esetek
is meglepoen jo izkombinaciokat tudnak letrehozni.
A pacolt szeleteket aztan le lehet fagyasztani es alkalmas idopontban
serpenyoben, kontaktgrillben kisutni.( Alig kell ala olajat tenni, mert
a pacleben mar volt.)
Nyaron ugyanezt lehet faszenen csinalni, az az igazi! 

Sikeres probalkozast es varom a tovabbi inycsiklando gyors recepteket.

Sziasztok
Zita
+ - ketfogasos vacsora, 15 perc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Igazi legenykaja!
Sajtleves, tuzdelt virsli parolt kukoricaval. (egy szemelyre)
Elso negy perc: Bo ket deci vizet odateszunk melegedni, s amig
megmelegszik egy-ket par virslit _hosszaban_ megvagunk, ugy
ketharmad melysegig. A bevagasba egy-egy szelet sajtot es ve-
kony csaszarszalonnat (bacon), vagy sonkat, ilyesmit nyomunk.
Mire ezzel kesz az ember, a viz fel is forrt, belehajitunk egy e-
roleves vagy egy marhahusleves kockat. (tyukhusleves nem az
igazi ehhez).  Egy kis bors nem art bele.
Masodik negy perc: Kibonunk egy konzerv kukoricat, beleszor-
juk egy kisebb jenaiba, osszekeverjuk egy kis voroshagyma-
kremmel. A _tetejere_ teszunk egy kis -mondjuk egy laposabb
evokanalnyi- vajat, vagy margarint, meg egy kis kakukkfuvet,
_vagy_ curry-t, esetleg rozmaringot, bazsalikomot. Sozni nem
kell. Rarakjuk a virsliket, kicsit belenyomjuk, hogy oldalat a ku-
korica takarja, majd befedjuk. Zsupsz, be a mikroba 750-800
watton hat-hét percre. Kozben neha kavarintsunk a levesen.
Harmadik negy perc: Felfott a kocka. Egy keveset kiveszunk be-
lole egy bogrebe, s egy pupos evokanal kukoricakemenyitot (en-
nek hianyaban liszt is jo) tobbe-kevesbe csomomentesen elke-
verunk benne. Ha sikerult, azert a biztonsag kedveert egy szuron
keresztul ontsuk vissza. :-) Egy kis -mondjuk ot deka?- sajtot,
ami lehet fustolt is, lereszelunk, ha tobb nem baj.
Harom perc alatt szepen megteritunk.
A reszelt sajtbol izles szerinti mennyiseget kiszedunk egy ta-
nyerba, s ramerjuk a forro, suru levest. A sajt megolvad tole...
megkevergeti az ember... ... ... Ezutan, elovesszuk a mikrobol a
virslis kukoricas inycsiklandozo segedeszkozt. Ha maradt sajt
azt raszorjuk, ha nem, nem. Nekem a felszaraz, feher bor szo-
kott a legjobban izleni hozza.
-----------------------
Minden jót és erkölcstelent!
Szeretettel: Bacskai Peter

Ékezettel ékesített leveledet is szívesen veszem!

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS