Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 177
Copyright (C) HIX
1999-04-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 puspokkenyer (mind)  15 sor     (cikkei)
2 Havas hazteto (mind)  46 sor     (cikkei)
3 Belszin Sztroganoff modra... (mind)  25 sor     (cikkei)
4 A Wok becsulete (mind)  63 sor     (cikkei)

+ - puspokkenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Husvetrol megmaradt nehany csokinyul es csibe, amihez így utolag nem nagyon
van gusztusunk. Igy puspokkenyeret csinaltam belole es valami frenetikus
lett. Ezt szeretnem megosztani veletek:
6 tojást szet kell valasztani, a sargajaba 12 dkg cukrot fel citrom levet es
reszelt hejjat jol elkeverni. Beletenni jo sok csokidarabot, mazsolat,
szarított gyumolcsot (ez nem is fontos), es 12 dkg lisztet. A tojasfeherjet
jo kemenyre felverni es az elobbi masszíba konnyeden belekeverni.
Ozgerincformaba a legjobb tenni majd megsutni. Pompas laza és finom suti
lesz belole!

Udv,

Noemi
+ - Havas hazteto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Kedves Vica!

A havas hazteto elkeszitese rem egyszeru:
6 tojasos piskotat kell sutni, es aranyosan 3 reszre vagni. (En az alapjat
egy kicsit szelesebbre szoktam hagyni.)
A kozepen levo toltelek megegyezik a kokuszgolyo receptjevel. (Nalunk ez
fel kg daraltkekszet, 10 dkg vajat vagy margarint, 15 dkg cukrot, 5 dkg
daralt diot, 3-4 evokanal gyumolcslekvart, legjobb a meggy, 4-5 evokanal
kakaot es annyi tejet jelent, amennyit felvesz. A lenyeg, hogy konnyen
formazhato legyen.) A kremhez 2 puncsizu pudingport kell megfozni 6 dl
tejben, es ebbe is megy 10 dkg margarin es 15 dkg cukor. 
Az osszeallitasa a kovetkezo:
Egy hosszukas talra ratesszuk az egyik piskotalapot, arra kerul a krem
1/3-a. Rahelyezzuk a kekszes reszt, azt en haromszog alakura szoktam
formazni. A ket maradek lapot is bekenjuk a kremmel, es mar kremesen
tapasztjuk a kekszes reszre. Vegul csokolademazzal vonjuk be az egeszet,
es jo surun megszorjuk kokuszreszelekkel.
Trukkok:
A kekszes masszat elkeszitve es megformazva foliaval boritott talcara teve 
tegyuk be a hutobe, es csak azutan alljunk neki megsutni a piskotat, es
megfozni a kremet. 
A piskotalapokat kenjuk meg a kihult kremmel, es utana rakjuk ossze a
sutemenyt.
A piskota szelet ne vagjuk le, mert azt kell alulra tenni, konnyebben
megall tole a ket oldalso lap.
Nem baj, ha a csokimaz egy kicsit higabbra sikerult a kelletenel, a
kokuszreszelek mindent elfed, es eleg sok nedvesseget magaba tud szivni.
Rettento laktato sutemeny, vekonyra szeleteljuk.

Nalunk minden karacsonykor ez az egyik suti!

Sziasztok!

            Timea
> --------------------------------------------------------------------------
> --------------------------------------------------------------------------
			     Illes Timea
konyvtaros                                                  bibliothecaire 
JATE BTK                                          Universite Jozsef Attila
Francia Tanszek                                    Departement de Francais
                      6722 SZEGED, Egyetem u. 2.
                       Tel.: (06) (62) 454-244
> --------------------------------------------------------------------------
> --------------------------------------------------------------------------
+ - Belszin Sztroganoff modra... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok:
50 dkg belszin
8 dkg angolszalonna
1 fej voroshagyma
3 dkg liszt
2 dkg cukor
10-10 dkg gomba es csemegeuborka
2-2 ek. mustar es paradicsompure
2 dl tejszin
1 dl feherbor
orolt bors
so.
A belszint csikokra vagjuk, es felhasznalasig felretesszuk. Az
angolszalonnat is csikokra apritjuk, keves zsiradekban a 
felkockazott hagymaval egyutt megpiritjuk. Beletesszuk a lisztbe
forgatott belszincsikokat, megsozzuk es nagy langon, allandoan
kevergetve angolosra sutjuk a hust. Hozzaadjuk a felszeletelt
gombat es paradicsompuret, majd nehany perc mulva 
belekeverjuk a szinten csikokra vagott csemegeuborkat is. 
Raontjuk a tejszint, a bort, es soval, borssal, mustarral, cukorral
izles szerint pikansra izesitjuk. Rovid lere forraljuk es parolt
rizzsel vagy spagettivel kinaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - A Wok becsulete (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [United States] irta:

Eloszor is nagyon koszonom a wok recepteket. De!

>Nomost a "konnyen keszitheto" a wok eseteben relativ dolog. Altalaban
>ugy keszul benne az etel, hogy elore fel kell apritani falatnyi
>darabokra minden hozzavalot, aztan az olajat a wokban felforrositani es
>eloszor a hust, azutan a zoldseget megsutni. Maga a sutes csak par perc,

Apritgatni is kb. ket perc imho.

>az egesz wok-historia tuzeloanyag megtakaritasa celjabol fejlodott ki.

Lattad mar, hogy a profik mekkora tuzet raknak a wok ala?
Kulon specialis hatalmas langu gazegot hasznalnak hozza.
A Duna Plazaban meg lehet nezni. [A kaja is finom!!! annak aki szereti a
szojaszoszt.] Persze mindez azert van, hogy nagyon hamar felhevuljon a
Wok es ami benne van. Pedig itt lemezbol keszult wokot hasznalnak. Az
ontottvashoz meg inkabb kell a nagy lang.
Konyhai gaztuzhelyen is nagy langot hasznaljatok. [kiveve a gozolest]

>Es most meg egy biztatas azoknak, akiknek nincs wok de megis idaig
>elolvastak a recepteket: ezt az egeszet lehet kesziteni tepsiben is,
>olyanban aminek az oldala magasabb. En is ezt teszem, egy wok nem ferne
>sehova a konyhamba, foleg nem arra a par alkalomra :-)

Meg kell vedenem a wok becsuletet, annak ellenere, hogy valoban
elkeszithetok serpenyoben is az etelek. De wokban sokkal kenyelmesebben,
praktikusabban, jobban. A wokban, mivel teljesen gombszelet alaku az
alja, osszegyulik az olaj, es ebben a melysuteshez hasonloan teljesen
elmerulnek az apro eteldarabok. Persze nem kell sok olajat hasznalni,
nem kell, hogy az egesz etelt ellepje. A hozzavalo szerszamokkal a
darabok allandoan forgasban tarthatok, es az olajtakarekos Fritozhoz
hasonloan idonkent teljesen
elmerulnek az olajban. Es a gyorsabban elkeszulo darabok praktikusan a
wok oldalara huzhatok, nem sulnek tovabb. Serpenyoben csak kinlodni,
parolni lehet, es nem olyan intenziven, nagy hofokon sutni, mint a
wokban. Mikor eloszor hasznaltam a wokot igencsak csodalkoztam, hogy ez
a _nagyon_ praktikus forma miert nem terjedt el mindennapi hasznalatra
az egesz vilagon. Rovid ideig gyorsan sutni jobb izt ad a husoknak, a
zoldsegek
meg egyszeruen osszehasonlithatatlanul finomabbak kicsit ropogosan, mint
hosszabb kinlodassal parolva.

De ha mar a parolasnal tartunk. Wokban, vizgozon, fedo alatt,
bambuszgozoloben puhara parolt akarmi, mondjuk egyszeru csemegekukorica
nagysagranddel finomabb a szokasos modon keszitettnel. Plane, ha par
darab bambuszrugyet is adtok hozza.

Bambuszgozolo sokszor kaphato a Vamhaz? koruti nagycsarnok alagsoraban a
kinai boltban. Sajnos draga, 3000 Ft. volt. Ahhoz kepest, hogy egy
lisztszitahoz hasonlo bambuszbol keszitett kis racsos alju henger. Imho
a keszitok nem kapnak erte 100 Ftnal tobbet. :-) Es egyes
higieniamaniasoknak remalom, mert ugye a bambusz magaba szivja a
nedveket, gozoket, es mososzerrel mosva tonkremegy. [azt is magaba
szivja]

Javaslom, hogy aki nem tette, probalja ki a wokot. En beleszerettem. Es
elfer a konyha falan egy erosebb kamposszegen. [Nalam a tobbi ontottvas
edeny mellett] Ot perc alatt nagyon finomat lehet kesziteni vele. [+ a
rizs, vagy teszta, vagy krumpli, dehat azokkal sincs kulonosebb gond]

Udv, Peter.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS