Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 233
Copyright (C) HIX
1999-06-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Meg egy kis aludttej+eperlekvar+ mindenfele+talan omlet (mind)  81 sor     (cikkei)
2 Ujabb erdekes dolgok merultek fel (mind)  83 sor     (cikkei)
3 Re: Mikrosuti. (mind)  37 sor     (cikkei)

+ - Meg egy kis aludttej+eperlekvar+ mindenfele+talan omlet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok "kutyulosok"!

Zita sohajtozott ill eperlekvart keszitett.

>ugy latom sajnos le kell mondanom a gyerekkorombol ismert finom 
>pincehideg aludttejrol.
Van egyaltalan pincetek? 
Amig a zacskos tej letezik/nem Parmalat/ es foleg a hazi bocitej addig
semmirol sem kell lemondanod, felteve, hogy a tehenekbol nem
tartositott tej folyik, mint itt...
A dobozos tejek, viszont valoban tulzottan tartositottak es ezekbol csak 
a tobbunk altal leirtak alapjan lehet aludttej.

Ez mar az eperlekvar: 

>Eleg ez a csiramentesiteshez?
>Dunsztolas nem volt, egyszeruen hagytam kihulni az asztalon.
Tokeletesen, ha kihules utan lefagyasztod ill egyfolytaban a hutoben
tartod. Kivaloan elall egy evig is mindket valtozat.
Szobahomersekleten kienged a fagyasztos es hutoben tartva maximalisan
friss eper ize lesz ill malna, barack, kokeny stb.

Viccen kivul - a spajzos lekvarokhoz muszaj valamife tartositoszert
hasznalni, mert maskulonben gyorsan peneszes lesz a tetejuk a
barmennyire is kisikalt uvegek mellett is, foleg a csavaros tetoknel.
 
>Szivesen hallanek egyeb kornyezetbarat (es lehetoleg nem bonyolult :-) )
>tartositasrol is. A finom lekvarreceptekrol nem is beszelve! :-))
Hidegen is lehet lekvarokat kesziteni, ha hajlando vagy naponta
tobbszor megkeverni kb egy heten keresztul, amig a cukor valoban
tartosit.
Zacskoban kivaloan fagyaszthatoak a fozott lekvarok is egymas tetejen,
 de akkor eloszor a "lekvarfozokonderban" kell kihulniuk.
Jobb, mint az uveg, mert sokkal tobb befer a fagyasztoba es nem is
kell annyit _tundibundizni_ az uvegekkel.

Finom lekvart szinte minden gyumolcsbol lehet fozni es csak az
egyeni izesitesben es az elkeszites modjaban lehet elteres. Vagyis a 
cukormennyisegben es az esetleges adalalekanyagokban, mint pl 
citromhej, citromle es szilvalekvart pl sokan sutoben "foznek -sutnek".
Mindent ki kell probalni es kinek igy - kinek ugy valik be jobban.

Csillagpont Gabi!

Koszi, hogy bekuldted a dobalos meggyest, mert tenyleg isteni
finom nyari suti, sot telen is finom pincesmeggyel. Mar jo ideje 
kerestem ezt a receptemet, de sehol nem talalom. A szakacskonyv
nem az igazi a sokfele valtozat ellenere sem es hala neked most
ujra leirhattam.

Cilka mikrosutije!

>Szeretnem megkerdezni, nincs-e valakinek hasznalhato (mar kiprobalt),
>mikroban  elkČszitheto sutireceptje ?
Erre en is kivancsi vagyok, mert mar 11 eve mikrozom, de ilyenrol eddig
meg nem halottam -  a kesz es felkesz sutiken kivul.

Egy omlett meg talan belefer:

2 - 4 - 6 szemelyre - vagyis 1-2-3 db - felbevagva boven eleg mindenkinek.

Egy kozepes teflonserpenyobe keves olajat ontunk es csak a ketszemelyes 
adagot irom le, de csak duplazni ill triplazni kell az adagokat.
2 db virslit vekonyra elkarikazunk es egy negyed fejnyi vekonyra szelt
hagymaval egyutt elkezdjuk sutni, mikozben a 2 tojast felverjuk soval
es nemi orolt borssal, majd 1 evokanalnyi lisztet belekeverve annyi tejet
ontunk hozza, hogy jol keverheto legyen. Beleontjuk a serpenyobe es
nyers paradicsom szeleteket vagunk ra, valamint sules kozben sajtot
reszelunk ra/ a szeletelt gomba sem rontja el./ Ha mar nem folyos a 
teszta 
alanyulunk es felbehajtjuk.
Kb 1 perc mulva atforditjuk az egeszet es meg egy picit hagyjuk sulni.

Rogton talaljuk /2 szemelynek felbevagva boven eleg/ izles szerint
ceklaval, nyerssalataval es igeny szerint nemi kenyerfelevel, bar
miutan lisztes ez nem kell hozza igazan.

Mar megint sokat jart a szam, de most befejezem a kovetkezo un
babostesztaig - vagyis egy chilei etel egyik valtozatat irom majd le.

Addig is fozzetek jokat, sziasztok:  Edit
+ - Ujabb erdekes dolgok merultek fel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Rogton belevagok a kozepebe, ha nem veszitek zokon.

Csillagpont Gabinak!

>Te ugy latszik gondolatolvaso vagy, mert eppen tegnap
>epekedtem a dobalos meggyes suti utan, de sehol nem talaltam a 
>receptet. /Noemi/

>Kitalaltad a kerdesemet, pont egy ilyen receptre vagytam :-). Ui. hetvegen
>vendegsegben ettunk ilyet. Annyi plusz volt meg benne, hogy a tetejet
>megszortak durvara vagott dioval. Nagyon finom ugy is!

Ezt nevezem sikerelmenynek es latod erdemes volt begepelni.
Az almas bogrest ismered? Szivesen elkuldom maganban is, mert
a Konyhaban mar tobben olvastak.

Fruzsi!

Nem konnyu otletet adni a keresedre.
Egy abszolut tej es tojasmentes "barmekkora" tortat lehet kesziteni
Hovirag, Ozike avagy akarhogy hivjak ujabban - ketszersultbol es
 gyumolcsokbol, nemi zsele hozzaadasaval. Az viszont fontos,
hogy az unnepeltet felkeszitsetek, hogy tejszinhabos tortaja nem
lehet.
Szoval ketszersult - konzerv ananasszal, kiwivel es eperrel + 
eperzselepor.
Erdemes rogton dupla zseleporral kalkulalni.

Egy reteg ketszersult az ananasz vizzel higitott levevel meglocsolva -
vekonyan eperlekvarral bekenve.
Aprora vagot ananasz, kiwi es eperdarabok szepen elteritve -
egy ujabb reteg ketszersult es a gyumolcsok egesz addig, amig van
mibol epiteni. Lehetoleg egy ejszakat _azzon_, a puhulas miatt.
Lehet kerek, lehet negyszogletes is -  a lenyeg az, hogy a tetejen szepen
szeleteltek legyenek a gyumolcsok. Ez persze nem zarja ki, hogy pl
bohocot ill betuket stb rakunk ki./Fantazia kerdese./
A  zseleport eloirasszeruen felfozzuk es csak akkor ontjuk ra amikor 
szinte 
mar kocsonya, mert maskulonben beszivja a torta a tul folyos levet. 
Szepen 
elsimitjuk/az oldalait is be kell kenni/ es rogton hutobe 
tesszuk, esetleg hideg pincebe, ha tul nagy.

A torta szep es finom is -  es a gyertyak is szepen mutatnak rajta.
Kiosztaskor a vendeg -gyerekek tejszinhabot is kaphatnanak ra, de 
az unnepelt miatt jobb, ha nem.

Szundi!

Mi szamit nalad vegetarianusnak? A husnelkuli az OK, de nem
tudom, hogy mi a helyzet nalad pl a tejtermekekkel es a tojassal.
Szamomra a legtobb szosz teljesen vegetarianus es a Krisna
volgyben sem tagadjak, hogy pl valamifele zsiradekot es tejet
is hasznalnak az eteleikhez. Mindent vegigkostoltam es nagyon
izlettek az abszolut "bio" modon termesztett zoldsegfelekbol keszult 
csupa vegetarianus eteleik.

Egy altalam teljesen vegetariusnak tartott szosz:

A letszamtol fuggoen 1/2, 1 stb evokanal liszt keves margarinban
eppen csak vilagosszinure piritva - a tuzhelyrol leveve - hozzakeverunk
nagyon aprora vagott 1/4, 1/2  stb fej hagymat, zoldborsot, 
gombaszeleteket
es megfelelo aranyban felontjuk tejjel ill vizzel. Igeny szerinti soval, 
oroltborssal, majoranaval es mustarral fuszerezzuk es folyamatosan
kevergetjuk, amig be nem surusodott.

Ez a szosz csak kifott tesztakhoz ill rizshez passzol, viszont nagyon 
finom
az egyeni izleseknek megfelelo izesitesek utan. Ilyesmikre gondoltal?

Bela!

Juszt sem peneszedik meg a hutoben ill a fagyasztoban es a cukor jo
kis tartositoszer a hideggel egyutt.
Viszont azt erdekes lenne megtudni, hogy vajon mikor es hogyan
talaltak ki a lekvarfozest. Tudsz rola valamit?

A babosteszta meg varat magara, de majd legkozelebb.

Jokat fozzetek, udv: Edit
+ - Re: Mikrosuti. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Szia  Cilka! 

"Szeretnem megkerdezni, nincs-e valakinek hasznalhato
 (mar kiprobalt),  mikroban elkészitheto sutireceptje ?"

Igaz sutemenyt meg nem keszitettem mikroban, de itt kuldok egy
 gyorsan megoldhato edesseget, garantaltan kiprobalt es bevalt:

MEGGYFELFUJT:

Hozzavalok:

5  szikkadt zsomle
3  tojas
1/4 liter tej
6 evokanal cukor
1/2 kg  meggy, (vagy cseresznye)
1 cs.vaniliascukor
10 dkg vaj, vagy margarin

A zsemlet kis kockakra vagjuk. A tejet, a tojasok sargajat es 5 evo-
kanal cukrot osszekeverunk, a zsemlere ontjuk, allni hagyjuk. 
Kozben a meggyet (cseresznyet) kimagozzuk. Egy edenyt kivaja-
zunk (magasabb oldalu jenai edenyben szoktam elkesziteni), a
zsemlet es a meggyet (cseresznyet) retegezve belerakjuk, vajjal
megszorjuk, (darabokra vagjuk a vajat es soronkent tesszuk bele,
mindig mas helyre, szetszorva) A 3 tojas feherjebol, egy evokanal
cukorral habot verunk es ezt a tetejere simitjuk. Folpakkal  letakar-
juk a jenai talat , melyet tuvel kiszurkalunk. Majd 600 (500) W-tal
8 (9) percig sutjuk a mikrohullamu sutoben.

Sok sikert kivanok az elkeszitesehez.


                 Udv.:  Irene

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS