Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 413
Copyright (C) HIX
1999-12-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 zsiroldo (mind)  8 sor     (cikkei)
2 racsos teteju tortak (mind)  145 sor     (cikkei)
3 kiegeszites a racsosokhoz (mind)  4 sor     (cikkei)
4 fagylalt (mind)  19 sor     (cikkei)
5 libamaj extrem modon (mind)  27 sor     (cikkei)

+ - zsiroldo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Krisztina!

>Sokkal jobb, mint a tuzhelytisztito habok.
Lehet ezt keramialapos tuzhelynel is hasznalni?

Nekem is az van, es ezzel tisztitom. Nagyon jo!

Aliz
+ - racsos teteju tortak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

Szo volt nemreg a racsos teteju tortarol. Mar regebben emlitettem
Nektek, hogy van egy sutemenyes szakacskonyvem, ami orszagok szerint
veszi sorba a vilag 100 legjobb, leghiresebb sutemenyet. Idemasolom azt
a kettot, amit ebben talaltam.

Linzertorta - Ausztria

A linzi, azaz linzerteszta Ausztriaban egeszen egyszeruen a mandulas
omlos tesztat jelenti, amelybol korongokat, kiszurt figurakat, kifliket
es az aprosutemenyek egesz sokasagat keszitik. Szinte mindegyiket
savanykas lekvarral toltik meg, igy termeszetesen a hires linzertortat
is. Az eredeti teszta osszetetele azonban mind a mai napig el nem
csitulo cukraszvita targya:vajon mandulaval vagy mogyoroval az igazi? A
linzertorta mind a kettovel nagyon finom: rusztikus es eroteljes a
mogyoroval, elokelo es visszafogott a mandulaval. A kovetkezo receptet
mogyoroval es mandulaval egyarant keszithetjuk. Mindket teszta jol
formalhato, es kitunoen harmonizal a lekvarral. A linzertortahoz
hasznalt lekvarnak sutesre alkalmasnak, tehat kivallo minosegunek es
allagunak kell lennie. Izben a ribizli, a malna és a voros afonya illik
hozza a legjobban. Ha a lekvarban magok vannak, feltetlenul torjuk at,
hogy szep sima legyen.

A linzertesztahoz:
360g hamozatlan daralt mandula
420g liszt
360g lagy vaj
240g porcukor
3 tojassargaja
3 nyujtofaval megtort szegfuszeg
1 csipet ororlt fahej
1 citrom reszelt heja
1 felhasitott vaniliarud

A tolteshez es disziteshez:
1 nagy kerek ostyalap
200g ribizlilekvar

Tovabba:
egy 26 cm atmeroju tortakarika
1 tojassargaja a keneshez
1-2 ek. tej vagy tejszin a higitashoz

A tesztahoz a munkalapra szorjuk a daralt mandulat, hozzaszitaljuk a
lisztet, kozepebe egy kis melyedest keszitunk. Beletesszuk a felaprozott
vajat, az atszitalt porcukrot, a tojassargajat, a fuszereket es a
vaniliarudbol kikapargatott pepet. Ujheggyel elnyomkodjuk, gyorsan
osszedolgozzuk. A masszahoz adjuk a liszt-mandula kevereket, azaz
kezzel, gyors mozdulatokkal az egeszet el- es osszemorzsoljuk, majd sima
tesztava gyurjuk, pontosabban inkabb csak osszenyomkodjuk, nehogy
"elegjen"a teszta. Foliaba csomagoljuk es a hutoszekrenyben legalabb 1
orat pihentetjuk. Lisztezett munkalapon a teszta felet 1 cm vastag kerek
lapra nyujtjuk. Kibelelunk egy tepsit sutopapirral es rateritjuk a
kinyujtott tesztat. A kozepere helyezzuk a tortakarikat, erosen
ranyomjuk, a kulso, leeso tesztaszeleket eltavolitjuk. Az ostyalapot
akkorara szabjuk, hogy a teszta tetejere fektetve, annak szegelyetol 1
cm takaratlanul maradjon. Kisebb egymasra csusztatott ostyalapocskakat
is hasznalhatunk e celra. A tejjel vagy tejszinnel elkevert
tojassargajaval megkenjuk a teszta szabadon hagyott szegelyet. Ugyeljunk
arra, hogy ne keruljon belole a tortakarikara, kulonben a suteskor
raragad a teszta. A tesztabol egy pontosan 80 cm hosszu rudat sodrunk,
feltekerjuk es lisztezett tortaalatetre tesszuk. A tesztalap megkent
szegelyere, a tortakarika belso oldalara fektetjuk-nyomkodjuk. Ugyelve,
hogy a szegelyeket ossze ne kenjuk, megkenjuk a tesztalapot lekvarral. A
racsozathoz lisztezett deszkan 12 kulonbozo hosszusagu tesztarudat
sodrunk. A vekony tesztarudakbol sodort racs kulonosen szeppe teszi a
tortat. De ugy is keszithetjuk, hogy a tesztat kinyujtjuk es
derelyevagoval csikokra szeljuk. A lekvarral megkent tesztalapot az 1 cm
vastag tesztarudacskakkal beracsozzuk. A racsozatot es a teszta
szegelyet megkenjuk tojassargajaval. A tortat 200C fokra elomelegitett
sutoben 10 percig sutjuk, majd visszakapcsoljuk 160C fokra es tovabbi
kb. 65 percig sutjuk.

Na igy csinaljak a konyv szerint a profik. Nem kell megijedni a
recepttol, egyszerusitsunk batran! :o) A lekvar attores is elmaradhat, a
vanilias cukor is jo. Ossze lehet keverni az egeszet egy talban is
fakanallal. Az ostya nelkul is remek lesz, sot en meg a nyujtast is
megsporolom, a fele tesztat egy alacsony peremu, kivajazott kor alaku
formaba nyomkodom ugy, hogy a szelen is legyen, ra a lekvar es utanna a
racsok.

St Gallen-i kolostortorta

St. Gallen egy ir szerzetesnek koszonheti a nevet, aki a varos
kolostorat alapitotta. A kolostorokban mindig tudtak mi a jo. A St.
Galler Klostertorte is azt bizonyitja, milyen jol ertettek a szerzetesek
es az apacak a sutes-fozeshez.
Omlos tesztat eloszor a St. Gallen-i kolostorban sutottek.
Ez a kolostortorta nemcsak kullemeben hasonlit nagyon a linzertortara,
de izet tekintve is kozeli rokona, noha joval kevesebb mandula van benne
mint a nehez linzertortaban. Elter abban is, hogy a St. Gallen-iek meg
egy kis kakaot is adnak a tesztajahoz. A legmegfelelobb lekvartoltelek
tekinteteben viszont, a St. Gallen-iek ugyanugy ket partra oszlanak,
mint a linziek - az egyik termeszetesen a ribizli-, a masik pedig a
malnalekvarra eskuszuik. Az alabbi recept malnalekvarral keszul, es a
torta kifejezetten finom.

A tesztahoz:
300g liszt
1 kk. sutopor
20g kakao
1 tojas
4 ek tej
1 kk orolt fahej
1/2 citrom reszelt heja
150g vaj
150g porcukor
150g hamozott, daralt mandula

A toltelekhez:250g malnalekvar
1/2 citrom leve

Tovabba:
egy 26 cm atmeroju kapcsos tortaforma
vaj a forma kikenesehez
1 elhabart tojassargaja a keneshez
20g porcukor a szorashoz

A munkalapra szitaljuk a lsztet, osszekeverjuk a sutoporral. A kozepebe
egy kis melyedest keszitunk, hozzaadjuk a kakaot, tojast, tejet,
fahejat, es a reszelt citromhejat. A vajat felaprozzuk, a cukorral es a
mandulaval egyutt a liszt tetejere szorjuk. Nagyobb kes vagy kenolapat
segitsegevel az egeszet konnyeden osszedolgozzuk, es aprora, morzsasra
vagdaljuk. Kivulrol a kozepe fele haladva, inkabb nyomkodva, semmint
gyurva, sima tesztat keszitunk belole. Gyors mozdulatokkal cipoval
gombolyitjuk, foliaba csomagoljuk es a hutoszekrenyben legalabb 1 orat
pihentetjuk.
Lisztezett munkalapon a teszta 2/3-at kerek lapra nyujtjuk, a kozepere
helyezzuk a tortakarikat, kessel korbevagjuk. A tesztakorongot a kikent
tortaformaba fektetjuk, a belso peremen 1 cm magas es 1,5 cm szeles
szegelyt formalunk.
A toltelekhez a lekvart simara keverjuk a citromlevel, es egyenletesen
megkenjuk vele a tesztalapot. Lisztezett deszkan kinyujtjuk a maradek
tesztat, derelyevagoval 1,5 cm szeles csikokra vagjuk es beracsozzuk
vele a megkent tesztat, a szeleket kisse lenyomkodjuk. A teszta
szegelyet es a racsozatot megkenjuk az elhabart tojassargajaval. 200C
fokra elomelegitettsutoben 45 percig sutjuk. Kivesszuk a tortat a
sutobol, nehany percig a formaban pihentetjuk, majd racsra csusztatjuk
es hagyjuk teljesen kihulni. Talalaskor megszorjuk porcukorral.

Ilyet meg nem csinaltam, de gondolom itt is lehet egyszerusiteni.

Byte,
Krisztina0
+ - kiegeszites a racsosokhoz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A St Gallen-i kolostortorta svajci specialitas.

Byte,
Krisztina
+ - fagylalt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozletem a Fakanal Kiralynoinek es Kiralyainak,

Egy keresem lenne Hozzatok.
Karacsonyi meglepeteskent egy fagylaltgepet hozott a Jezuska. Talan
hallotta valahol az olthatatlan vagyamat ez irant a csemege utan. Kedvencem
a turo es a fahej izu fagylalt, tehat igazan akkor "ulne" az ajandek, ha
ezeket elo tudnam allitani a segitsegevel. Kerlek ezert benneteket, hogy
lehetosegeitek szerint nezzetek bele receptgyujtemenyeitekbe, nem lapul e
valamelyikben az elobb emlitett csodak valamelyikenek eloallitasahoz mankot
nyujto iromany. (Ha igen, akkor tul azon, hogy orommel konstataljatok ezt a
tenyt meg termeszetesen azt is szeretnem kerni, hogy juttassatok el
szamomra...)
Segitsegeteket elore is koszonom !

Mivel valoszinuleg iden mar nem lesz lehetosegem "tollat ragadni"
megragadom az alkalmat, hogy sikerekben es gasztronomiai elvezetekben
gazdag Boldog Uj Evet Kivanjak kedves mindannyiotoknak.

Andras (LB)
+ - libamaj extrem modon (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Na vegre! Sikerult jo libamajat sutnom.
Annyiszor faztam mar ra libamajsutessel, hogy kockaztattam. Bejott.
Egy kb. 40 dekas vilagos, kemeny libamajat vettem. Kesz libazsirt
egeszen forrora melegitettem, es beletettem a majat. Egy perc alatt szep
barnara sult a kulseje, megforditottam, tovabbi nem egesz egy perc alatt
a masik fele is. Ezutan takarekra allitottam a langot, lefedtem, majd
kb. negy perc mulva el is oltottam, es hagytam lefedve kihulni. Prima,
lagy, kremes, joizu lett. Ezt az eszement otletet _egy_ ismerosomtol
hallottam, mindenki mas a hideg zsirban kezdest javasolta. Nevezett
baratom nagy tekintellyel bir elottem a negy diplomajaval, es hat
tokeletesen beszelt nyelvevel. Nemetorszagban el, es mindig szokott
pestrol majat vinni, es igy kesziti el. Van benne racio. Mint minden
hussutest, nagyon forron kezdeni. Kialakul gyorsan a kemenyebb szep
barna kereg, es megakadalyozza a zsirtartalmanak kisuleset. Igy a maj
nem ment ossze, akkora maradt, mint nyersen. Korabban [hidegen kezdve]
mindig erosen zsugorodott, es foltokban csak az a resze pirult barnara,
ami az edeny fenekevel erintkezett. A piritashoz sok ido kell, mig a maj
es a zsir tomege felforrosodik. Forron kezdve rogton korben szep barnara
pirul, es a beletett hideg maj gyorsan lehuti a tul forro zsirt bekesebb
homersekletre, hogy ott parolodjon mig a belese is kellemes lesz.
Nem vitanak szanom. A szaz megkerdezett kozul 99 a hideg kezdest
javasolta. Nyilvan ugy is meg lehet finomra csinalni, csak nekem ugy meg
soha nem sikerult. Talan van valami trukkje, amit nem ismerek, vagy ugy
csak egesz nagy majaknal eredmenyes. Ilyen karos etelekbol, meg nem jo
tul sokat enni.

Udv, Peter.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS