Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 322
Copyright (C) HIX
1999-09-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 The Cuisine of Hungary (mind)  10 sor     (cikkei)
2 Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 3. (mind)  59 sor     (cikkei)
3 AW: *** HIX KONYHA *** #321 (mind)  9 sor     (cikkei)
4 Virsli'fozes' (mind)  13 sor     (cikkei)
5 Laska gomba (mind)  15 sor     (cikkei)
6 meg mindig keselezes + felvagottak + vaj (mind)  45 sor     (cikkei)
7 Zoldseges csirkeragu nokival... (mind)  31 sor     (cikkei)
8 savanyu (mind)  13 sor     (cikkei)

+ - The Cuisine of Hungary (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Lenne szives valaki irányitást nyújtani hol tudnám meg venni George Lang 
könyvét: 'The Cuisine of Hungary'. Már nem nyomtatják, tehát a normális modon
 
nem tudom megrendelni. Több példányt elajándékoztam s mindig tudtam ujra 
rendelni magamnak egy uj példányt. De nem most. Hiányzik, nagyon szeretném 
megint átböngészni. Előre köszönöm bár mijen ötletet vagy cimet.



Vancouver, Canada
+ - Magyar fouri konyha a XVII. szazadban 3. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo etvagyat!

Koszonom a listara es maganlevelben kuldott biztatasokat,
nagyon jol estek.
Akik ezt kulon kertek, termeszetesen kulon is megkapjak a 
cikkeket.


Nyelvfa'nkot az bornyu'bu'l:
Ve'gy egy nyelvet, aki megfo"tt, e's vagdald apro'n fekete
tengeriszo"lo"vel (fekete ribiszkevel). Ha meg le'szen jo'l
vagdalva, ve'gy fahajat, tyu'kmony-sze'ke't (tojassargajat),
egy keve's na'dme'zet (cukrot) , - vagdald o:szve.
Ve'gy ezuta'n feje'rlisztet, to:ltsd tehe'nhu's-le'vbe. Te'gy
i'ro'svajat bele', csina'lj te'szta't belo"le. Dagaszd meg
jo'l, ami'g az leve'tu"l meleg le'szen, mert az kezeidhez
ragad, mint egye'b te'szta. Ne csina'ld se igen ve'konyon,
se igen vastagon. Nyu'jtsd ki nyu'jto'fa'val. Rakd a
te'szta'ba az vagdalt nyelvet, mint egy olaszdio't, buri'tsd
be' te'szta'val, mete'ld el egy karika'val. Ezt bornyu'fa'nknak
hi'jja'k. Ha ma'r megcsina'ltad, melegi'ts vajat, de ne felette'bb;
rakd bele' az fa'nkot. Su:sd meg sze'pen, hogy meg ne 
feketedje'k, hanem sze'p feje'ren maradjanak. Megla'tod,
ha megkeme'nyedik az fa'nk, szedd ki. Ko'stold meg, 
mely jo', e's amikor feladod, hintsd meg na'dme'zzel:
igen u'ri e'tek mind urak e's fejedelmek elo"tt.

Fo"zd meg egressel az kecskehu'st, aba'rold meg.
Verd a'ltal az egrest, to:lts bort re'a', ve'gy szo"lo"szemet,
s tedd a leve'be. I'ro'svajat, ta'rkont, majora'nna't is te'gy
bele': u'gy jo'i'zu" le'szen. Az magyar szaka'csok gyo:mbe'rt
is te'sznek bele', de keseru" lesz abbu'l.

Ve'gy nyu'lve'rt. Tu:deje't, ma'ja't fonnyaszd meg vi'zben.
Hadd hu"ljo:n meg. Vagdald meg apro'n u'j szalonna'val s
jo'szagu' fu:vekkel. Te'gy vereshagyma't, sa'fra'nt, borsot
s egy ne'ha'ny tyu'kmony-sze'kit (tojassargajat) bele':
to:ltsd meg az nyulat ve'le. Su:sd meg, ve'gy ve'rt, 
tehe'nhu's-levet, s reszelt kenyeret. Fo"zd meg egyu:tt.
Verd a'ltal, csina'ld meg borssal, gyo:mbe'rrel, fahajjal s
sa'fra'nnyal, hadd forrjon fel. E'desen avagy savanyu'n
csina'lhatod, s mikor feladod az su:lt nyulat, to:ltsd
ala'ja: igen u'ri e'tek.

To:lto:tt pozsa'r (ponty):
Fo"zd meg a pozsa'rikra't vi'zben. Ra'nts vereshagyma't
vajban, tedd az ikra ko:ze' az vajjal egyu:tt. Vagdald meg
apro'n. Te'gy borso't, gyo:mbe'rt, reszelt kenyeret, 
fenyo"magot, ko:me'nymagot bele'. Ha a pozsa'rt
megtiszti'tottad s megso'ztad, hasi'tsd meg egy kicsinyse'g,
to:ltsd meg, su:sd meg roste'lyon, hadd hu"ljo:n meg.
Hasi'tsd meg az ha'ta'n, add fel egy ta'lban, hintsd 
meg gyo:mberrel.


Egeszsegetekre!

KASI

+ - AW: *** HIX KONYHA *** #321 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves KASI,
kérlek, folytasd a regi magyar recepteket! 
Nehany etteremben (Lovag, Szönyi panzio, stb) mar nagy orommel olvastam az
etelek leirasanal hasonlo receptmegadasokat, lehet, hogy ok is Bornemissza
Annatol olloznak?
Koszi szepen
Ildiko  
mfG:      Ildikó Záruba
START  AMADEUS  GmbH
+ - Virsli'fozes' (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mar tobbszor meg akartam kerdezni, de amikor eszembe jutott sosem volt a
kozelben mailer program ;)

Meg tavaly szilveszterkor megutotte a fulem egyik nagy husfeldolgozonk
vezetojenek egy megjegyzese: a virslit nem fozni, hanem melegiteni kell.
Aztan tovabb is leptek, mintha ez termeszetes lenne. Akkor most hogyan is
kell virslit 'fozni'? Es mi a helyzet a szafaladeval, krinolinnal es
tarsaival?

Koszi!


Topy
+ - Laska gomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ujabban sok helyen lehet kapni laska gombat es a gombas rantottan kivul nem
igazan volt otletem, hogy mit kezdjek vele, marmint olyat, amit a champion
gombabol nem lehet. Egy baratnom, Ancsika ette a kovetkezo etelt etteremben,
a hetvegen en is megcsinaltam, nagyon finom.

Laska gomba roston, avagy Ancsika kedvence:
En harom szemelyre 1kg gombat vettem. Keves olajon megpiritottam 4 gerezd
fokhagymat, ratettem a gombat es sajat leveben puhara paroltam. Sot csak
nagyon keveset tettem ra es a parolas vegen egy kis borsot is. Ez mar igy
magaban nagyon finom, alig tudtam a paromat elhajtani a serpenyo melol...
Koretkent hajaban sult krumplit csinaltam vajjal es tejfolt is ettunk hozza.
Nagyon egyszeru es nagyon finom!

Ti mit szoktatok csinalni laska gombabol?
Kivancsian varom az otleteket! Kata
+ - meg mindig keselezes + felvagottak + vaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Aliz, koszi szepen a bogres otletet, gyors megoldasnak feltetlenul jonak
tunik, a kevesbe markas :-) keseimem biztos latvanyos eredmenyt produkal. 


Samuka! Koszi Neked is a reszletes magyarazatot az onelezos kessel
kapcsolatban, igy mar szamomra is teljesen ertheto a mukodesi elve. Tud
esetleg valaki _ilyen_ tudasu kest? Milyen markaneven aruljak itt Mo-on, es
foleg mennyibe kerul... ? Lehet, hogy ez is a Peter altal ho"n ajanlott
porcelankes araban van? 


---szalamik, kolbaszok pulykabol, csirkebol
Koszonom mindenkinek a javaslatokat, vegig fogom mindet probalni. Addig se
lesznek unalmasak a vacsoraink :-). 
Szerintetek torvenyszeru az, hogy a baromfifelvagottak (az un. feher
felvagottak) elegge  jellegtelen izuek, nincsenek karakteresen fuszerezve.
Eleg sokfelet kiprobaltam mar, es meglehetosen egyforma, fotthus izuk volt.
Itt van pl. a selyemsonka. Jol nez ki, gusztusosan van csomagolva, de
igazan se ize, se buze (bocs :-) ). Pedig biztosan egeszsegesebb, mint a
disznohusbol keszult. Bevallom oszinten, egy nyers Vinceller sonka, vagy
Fekete-erdei sonka nekem _sokkal_ jobban izlik. Csak ne lenne olyan
draga... :-)

GABO
>Szerintetek lehet
>meg vhol kapni frissen kopult vajat?
A Meggle vajra az van rairva, hogy "frisch gebuttert", azaz frissen kopult,
de szerintem Te nem _erre_ a gyari kopulesre gondoltal :-). Talan videki
piacokon meg elofordul, de a kezi kopules eleg faradsagos munka, nem tudom,
csinalja-e meg valaki hagyomanyos modszerrel. 
Gyerekkorunkban a nagymamamhoz mindig falusi nenik hoztak a vajat,
holyagpapirba csomagolva. De bevallom, nekunk nagyon nem izlett. Tul
intenziv, savanykas tehenize :-) volt. 

Ha mar a vajnal tartunk: nem tudtam magam kivonni a reklamok hatasa alol
:-), vettem egy doboz Delma joghurtos margarint. Szerintem nagyon finom,
egeszen vajszeru ize van, csak az allaga sokkal lagyabb, kenhetobb. Es
persze az ara sem mellekes, mert az 500 g-os kerult 139 ft-ba (Cora). 



Sziasztok,
Zita
+ - Zoldseges csirkeragu nokival... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
2 csirkemell
30 dkg zuza
4 csirkemaj
3-3 sarga es feherrepa
30 dkg zoldborso
2 fej voroshagyma
3 tojas
50 dkg liszt
szerecsendio-virag
orolt bors
so.
A kicsontozott hust es a zuzat kisebb kockara vagjuk. A felapritott hagymat 
keves 
olajban uvegesre piritjuk, majd beletesszuk a hust, a zuzat, es nehany percig
 
egyutt paroljuk. Soval, borssal, szerecsendio-viraggal fuszerezzuk es 
felontjuk 
annyi vizzel, amennyi ellepi. A felkockazott zoldsegeket es a borsot is 
hozzaadjuk, 
fedo alatt keszre paroljuk. A csikokra vagott majat csak az utolso 5 percben 
keverjuk bele. Kozben a tojasokbol, a lisztbol vizzel es soval nokitesztat 
keszitunk, 
(en szoktam meg beletenni 1-2 kanal buzadarat is, hogy pattogjon a noki) es 
forrasban levo, sos vizben (ebbe pedig 1 kanal etolajat teszek) megfozzuk. A 
leszurt nokit tanyerokra helyezzuk, zoldseges csirkeraguval megrakjuk es 
tejfolt 
locsolunk a tetejere. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - savanyu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A mamam savanyusagot rakott el egy kaposztashordoba (uborka, hagyma,
repa, karfiol...). Ugyanabba a hordoba, mint tavaly, ugyanazt a receptet
hasznalta es a hordo is ugyanott all, ahol tavaly volt. Ennek ellenere a
tavalyi kivalo minosegu, ropogos savanyusag helyett minden lottyedt
lett, raadasul egy het sem kellett hozza es nyalkas, peneszes a hordo
teteje.
Tanacsot szeretnek kerni, mi okozza, mit tudunk vele csinalni,
legkozelebb mire vigyazzunk. Ha lehet maganba valaszoljatok, a listat
nem olvasom rendszeresen.
Elore is koszi:
Kata

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS