Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 77
Copyright (C) HIX
1999-01-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Muparadicsom (mind)  5 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #76 (mind)  67 sor     (cikkei)
3 Kerdes: olivaolaj (mind)  9 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #76 (mind)  15 sor     (cikkei)
5 kaloriatablazat (mind)  20 sor     (cikkei)
6 Re: rakott kel. (mind)  45 sor     (cikkei)
7 Rakott kel recept (mind)  24 sor     (cikkei)
8 Rakott kelkaposzta (mind)  30 sor     (cikkei)

+ - Muparadicsom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> De az allaga es az ize - huu :((((  Tiszta kasas volt >belul,mint a
lorinces gorogdinnye,  ize meg semmi
Tarolastechnologiai lazasag. Egyszeruen fagyott volt. Ha utana fel is enged,
mar mas az allaga.
Ivan
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #76 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita irja az izetlen paradicsomrol:
...
>Buzas Bea, Samuka! Ti olyan okosakat tudtok ilyenekre mondani! Sejtem, hogy
>meleghazi termesztesu, de akkor az uborkanak, meg a kaliforniai paprikanak
>miert marad meg az ize telen is? 

Nahat, ha mar okosnak tartanak, mondani kell valami okosat... :-)))
Tudomasom szerint az eretlenul leszedett es utoerlelt paradicsomnak-
gyumolcsnek van ilyen jellege. Az eretlenul leszedes pedig a szallitas
miatt van. A problema csak a "vizes" gyumolcsoknel jelentkezik, mint a
barack, ringlo, paradicsom, sargadinnye... a kemenyhusuaknal, mint az
uborka es paprika, nincs ilyen problema. Raadasul meg sokszor fagyasztva
szallitjak es hogy ez mit tesz a paradicsommal, azt tudja, aki megprobalt
paradicsomot melyhutoben tarolni: felolvadaskor rosszizu latyak lesz.
Allitom, hogy a helyileg termesztett meleghazi paradicsom nem ilyen.
Kozismerten a banan az egyetlen gyumolcs, amely zolden leszedve,
utoerlelve talan meg jobb is, mint az erett friss.
Itt, Kanadaban, zoldseg-gyumolcs ellatas szempontjabol nincsenek
evszakok - mindig minden jon "valahonnan" es az ar sem nagyon valtozik,
viszont ezert az a fizetseg, hogy sokszor izetlen a gyumolcs, a paradicsom.
Valamit valamiert...
>=======================================================
Noemi irja:
...
> nem tud valaki igazan autentikus, jo
>pizzatesztat?

A barmely receptkonyvben megtalalhato kozonseges kenyerteszta tokeletesen
megfelel: liszt, viz, eleszto, so... esetleg egy keveske olaj...
>=======================================================
Gabi irja:

...
>Eddig meg nem sikerult igazan 
>tiszta, atlatszo huslevest foznom, pedig minden szabalyt
>betartok (hideg vizben teszem oda, csak gyongyozve fozom, 
>stb.). Szoval szerintetek most leszedni vagy nem leszedni?

A ket megoldas kozott a kulonbseg: a latvany es a tartalom...
Teljesen igaza van annak, aki azt mondja, hogy nem kell lehabozni, mert a
habban
ertekes tapanyagok vannak, amelyek a fozes soran visszaoldodnak a levesbe...
viszont a leves nem lesz kristalytiszta.
Mellesleg ezek az anyagok eppen a hidegvizes kezdesbol adodnak.
A regi aranyszabaly: ha tartalmas, jo levest akarsz, hideg vizben inditsd,
ha finom leveshust akarsz, a forro vizbe dobd a hust. A forro viz azonnal zarja
a hus porusait es megakadalyozza a kioldodast.
Ha lehabozod a levest, vegulis nem veszitesz olyan sokat, viszont tisztabb
levesed lesz. Ketszer is kell habozni: az elso hab barnas szinu, a masodik
feher.

Most elmondom az en modszeremet: KUKTAfazekban teszem fel a hust, hideg
vizben es amikor felforr, kislangon meg hagyom a habot beoldodni a levesbe.
ekkor beleteszem -egy teafozotojasban- az egeszborsot es nehany szem 
szekfuborsot (allspice) esetleg ehelyett 1 szem szekfuszeget. Lezarom a kuktat
es 1 orat hagyom foni. Kiteszem az ablakba hulni, majd ha kihult, beteszem
a hutoszekrenybe. Mindvegig lezarva!
Masnap, feloraval talalas elott kinyitom es leveszem a nagyja marhazsirt a 
tetejerol. A kemenyre fagyott zsir aljan OTT VAN A SZENNYEZODES!
Termeszetesen, valamennyi zsiradekot meg kell hagyni, mert pld a sargarepa
szinanyaga zsirban oldodo... Na, ekkor beteszem a mar elkeszitett zoldseget,
sot es az ujra felforrt levesre 20 percig ujra razarom a kuktafedot.
Ez a modszer adta a legjobb kompromisszumot a tapanyagok megorzese es
a leves tisztasaga kozott.
(Megjegyzem: a kuktafazek nem kovetelmeny)

Samuka
+ - Kerdes: olivaolaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhamagusok!

Szeretnek tobbet megtudni az olivaolajrol talan Valaki tud segiteni!
Es termeszetesen szivesen olvasnak nehany olyan receptet ahol
az olivaolaj fo alkotoelem. 
Elore is koszonom!

Sziasztok :)
mailto:
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #76 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Az USA-ban sajna meg nyaron is ilyen a paradicsom. Talan az osszes zoldseg
es gyumolcs kozott az a legrosszabb itt. De altalanosan jellemzo hogy semmi
sem izre, hanem szallithatosagra es eltarthatosagra lett kivalogatva. A
paradicsomot altalaban zolden szedik le es aztan etilennel vagy mashogy
kezelik. Ettol pirosas szine lesz. Az otthoni paradicsomokat meg a primort
is nosztalgiaval emlegetjuk. De szerintem a magyar gyumolcsok es zoldsegek
altalanossagban nagyon izletesek. Az egyetlen amit itt jobban szeretek, a
zoldbab. Par dolog pedig nincs is: feherrepa, kifejteni valo friss
zoldborso, sutotok es fozni valo tok, otthoni fajta feher nagypaprika. Sok
minden jo itt, de egy biztos, enni sokkal jobbakat lehet otthon!!!! Bea

Beata Buzas, PhD.
Research Assistant Professor,
Dept. of Pharmacology,
Uniformed Services University.
+ - kaloriatablazat (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhások!

Sajnos en sem receptet fogok irni, ellenben lenne egy kerdesem-keresem.
Kb. 1-2 evvel ezelott megjelent egy konyv, az  volt a cime: Kaloriatablazat.
Akkor ugy 4.000,-- Ft-ba kerult, azert nem vettem meg, mert sokallottam az
arat. Mara mar megbantam. Ugy 5-600 oldalas, jo vastag konyv, es csak
kaloriatablazatokat tartalmaz mindenfele bontasban, csoportositas szerint.
Kerdes: ismeri-e valaki ezt a konyvet, tudjatok-e pontosan a szerzo nevet, a
kiado nevet ill. a kiadas evszamat, tudjatok-e hol lehetne beszerezni, ill.
ha ezt nem legalabb valami hasonlot.
MAS
Karacsony elott szo volt rola, hogy az unnepek utan johetnek a fogyokuras
receptek.
Reszemrol johetnek! Nekem sajna nincs bevalt receptem, ha lenne nem kellene
a kaloriatablazat.

Valaszok maganba is johetnek.
Koszi minden segitseget!

Zsuzsa
+ - Re: rakott kel. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Szia Zita! 
 
 <Mas:
nem talalok rakott kel receptet a szakacskonyveimben. Akinek van valami jo
kiprobalt, irja mar meg.>

Rakott kel elkeszitese:

Hozzavalok:
60 dkg   disznohus
 7  dkg   zsir
 1 nagyobb fej voroshagyma
 1 teaskanal pirosarany
    keshegynyi  orolt bors
 3  dkg fustolt szalonna
15 dkg rizs
 2  kg kelkaposzta
 3  dl  tejfol
 1  teaskanal pirospaprika
     majoranna izles szerint

A  fustolt szalonnat aprora vagod, es kisutod, majd hozzateszed
a 4 dkg zsirt es az aprora vagott voroshagymat, majd egyutt sar-
gara piritod,ezutan beleteszed a ledaralt disznohust, borsot, sot,
pirosaranyat, majorannat es porkoltet keszitsz belole.( A majoranna
el is maradhat)

A rizst  a megmaradt zsiron megparolod.(Parolt rizs)

A megtisztitott kelkaposztabol a  torzsajat eltavolitod es a 
kaposztat ujjnyi szeles szeletekre vagod, jol megmosod es enyhen
sos vizbe puhara fozod. Levet leszurod.

A tepsit bezsirozod, majd egy sor kaposztat, utana egy sor porkol-
tet, egy sor rizst es tejfolt  teszel. A retegezest ismetled, a tetejere kaposz
-
ta keruljon, es a legvegen tejfol. 

Eelomelegitett sutobe atforrositod. 
Melegen talalod! 
    

   Udvozlettel:   Iren
+ - Rakott kel recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zita es Konyhasok!

Rakott kel receptet tenyleg nem talaltam en sem minden 
szakacskonyvben. Most leirom azt, amit mi szoktunk csinalni (az 
Ettermi etelek otthon c. szakacskonyvbol).

Hozzavalok: 1 fej kelkaposzta, 40 dkg daralt hus (maradek porkolt is 
jo!), 1 kis fej voroshagyma, 1 pohar tejfol, kis olaj, 1 kaves kanal 
piros paprika, 10 dkg rizs, keves etelizesito es komenymag.

A kelkaposztat leveleire szedjuk es sos vizben a komenymaggal 
megfozzuk. A hagymat aprora vagjuk, kis olajon megfonnyasztjuk, 
hozzaadjuk a paprikat es a hust (ha porkolttel csinaljuk, ez a lepes 
es a kovetkezo elmarad). Kis vizzel felengedjuk es puhara fozzuk.
Egy masik edenyben a rizst az etelizesitovel megfozzuk. Ha mindez 
kesz, egy tuzallo edenyt kizsirozunk, az aljara tesszuk a fott kelt, 
erre rizst, majd a hust. Erre megint kaposzta, rizs, kaposzta... A 
tetejen kaposzta legyen. Leontjuk tejfollel, amibe tettunk egy kocsot 
a porkolt hus levebol. Elomelegitett sutoben megsutjuk.

Jo etvagyat! Gabor

PS: Hus helyett nekunk szoja granulatummal is jol sikerult :). Ehhez 
egy kicsit tobb olaj kell.
+ - Rakott kelkaposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En tudok egy olyan rakotkel receptet, amit en talaltam
ki, de tenyleg nagyon finom. Mi nagyon szeretjuk, gyakran
is csinalom, mert hamar megvan, a gyerek is szereti es
elore is el lehet kesziteni felig a melyhutobe. Igazi 
hetkoznapi kaja.
Szoval: (mennyisegek az csak ugy sacc\kb)

Egy kozepes kelt szetszedek leveleire, kivagom a vastag
csumajat, es beleteszem egy nagy fazekba a leveleket, aminek
az aljaba egy zoldseg parolo szitat teszek , hogy ne erjen bele
a vizbe. Ujnyi vizet teszek ala es gozben megparolom (kb. 10-
15 perc). Lehet vizben is megfozni, de vigyazni kell, nehogy
szetfojon es igy szerintem a vitaminok is kifonek a kelbol.
Kozben megcsinalom a "rakni valot":
25 dkg daralthust piritott hagymara dobok, sozom es erosen
borsozom es pici fokhagymat is teszek bele. Mas foszer nem
kell. Megparolom es hozateszek kb. 2\3 bogre rizst + a rizs
mennyisegehez kepest 2x annyi vizet. Mar csak addig kell 
parolni fedo alatt, amig a rizs megpuhul, gyakran kell keverni.
Ha kesz vannak ezek lehet rakni:
Mely tepsibe:kel-hus-keves tejfolt-kel-hus-tejfol-legfelulre
megint kel es a tetejere mar lehet tobb tejfolt kenni.
Megsutni a sutoben.
Lehet, hogy bonyolultnak tunik, de tenyleg hamar megvan, a 
husbol pedig lehet 2x annyit csinalni es lefagyasztani, hogy
legkozelebb mar azt nem is kel csinalni.

Orulnek ha kiprobalnatok!
Jo etvagyat!
Gabi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS