Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 152
Copyright (C) HIX
1999-03-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Fustolt sajtos, mustáros zoldbab... (mind)  18 sor     (cikkei)
2 sajtos tiramisu? (mind)  6 sor     (cikkei)
3 Kokuszcsok (mind)  37 sor     (cikkei)
4 Rantott tejbegriz (mind)  18 sor     (cikkei)
5 frissito (mind)  9 sor     (cikkei)
6 sajtok eleje, ami lemaradt (mind)  102 sor     (cikkei)
7 RE: *** HIX KONYHA *** #151 (mind)  7 sor     (cikkei)
8 Re: *** HIX KONYHA *** #151 (mind)  88 sor     (cikkei)
9 provanszi (mind)  22 sor     (cikkei)

+ - Fustolt sajtos, mustáros zoldbab... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szevasztok !
Hozzavalok:
6o dkg zoldbab
3 dkg vaj
15 dkg reszelt sonka
2 dl tejfol
15 dkg fustolt sajt
4 tojas
5 dkg mustar
so.
A sos vizben puhara fozott zoldbabot vajjal kikent tuzallo talba 
rakjuk. Raszorjuk a daralt sonkat, es leontjuk a mustarral 
elkevert tejfollel. Beboritjuk a vekonyra szeletelt fustolt sajttal, 
vegul raontjuk az elhabart, enyhen megsozott tojasokat. 
Sutoben addig sutjuk, amig a tojas megdermed.
(ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - sajtos tiramisu? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szisztok
olvastam egy tirmisu receptet es az volt rajta hogy kell hozza 
mascaroni sajt...
Ez igaz, vagy csak elirtak???
Sutibe sajt????
Szundi
+ - Kokuszcsok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ezt a receptet a nagyimtol tanultam es ez volt gyerekkorom
egyik nagy kedvence.
A sutemenyeknel vagy fozesnel megmaradt es feleslegesse valt
tojasfeherje egyik felhasznalasi lehetosege.

Kokuszcsok
Hozzavalok: 2 tojas feherje (sargaja meg nyomokban sem lehet
benne), 10 dkg porcukor, 10 dkg kokuszreszelek.
Termeszetesen csinalhatod tobb tojasbol is, de akkor a
tobbibol is ertelemszeruen aranyosan tobb kell. Nalunk a 2
tojasos variacio maximum fel oraig marad a tanyeron, utana
mar azt sem tudom mit sutottem.

A tojasfeherjet egy csipet soval  elkezdjuk felverni, amikor
mar majdnem kemeny akkor belerakjuk az atszitalt porcukrot
es igy kokemeny habba verjuk. Ezutan ovatosan beleforgatjuk
a kokuszreszeleket. Ekozben a sutot elomelegitjuk a
legkisebb hofokon. (az en sutomnek 8 fokozata van es 1-es
vagy 2-es fokozaton szoktam sutni) Ha nagyon forro a suto
akkor a habcsok nem kiszarad hanem egybol megeg a teteje. A
tepsibe sutopapirt fektetunk. A vajazas vagy az alufolia nem
jo a kokuszcsok keszitesehez. A kokuszmasszat mokkaskanallal
a sutopapirra halmozzuk es berakjuk a tuzhely legfelso
rekeszebe. A habcsok akkor keszul el amikor a teteje elkezd
szinezodni. az elkeszult sutit lapattal tudjuk felszedni a
sutopapirrol. Eredetileg ezt a nagyim ostyaval csinalta -
ostya lapocskakra halmozta a kokuszos masszat - es igy nem
kellett ala a sutopapir es nagyon konnyen ki lehetett szedni
a tepsibol. Igy ostyaval sokkal finomabb volt, de ma mar
sajnos nem lehet a patikakban ostyat kapni.

Egy lezart muanyag vagy fem dobozban napokig elall, ha nem
tunik el nyomtalanul valakinek a pocijaba.

Udv: Magnes
+ - Rantott tejbegriz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhamuveszek !

Itt egy recept amivel gazdagitani szeretnem a magyar konyha izvilagat.
Tehat:
	 A rantott tejbegriz.
	(ne nevess ez komoly)

Fozd meg a tejbegrizt, kicsit kemenyebbre a szokottnal.
Ha megdermedt, vizes kessel szeleteld kockakra.
Miutan kihult panirozd be es susd ki szep pirosra forro olajban.
Szord meg egy keves vaniliacukorral.

Vendegvarasra, meglepetesnek kituno.
Erdemes sokat kesziteni mert hamar elfogy.

Jo etvagyat !

	---Czybere---
+ - frissito (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Adrien!

Szerintem semmivel sem kell helyettesitened
a kavet, hidd el, hogy csak rossz szokás 
(ill.szertartas), es egyaltalan nem fog hianyozni.
En nagyon nagy kaves voltam meg egy honapja,
de miota nem iszom, semmivel sem vagyok faradtabb
vagy almosabb. 
Szia.
+ - sajtok eleje, ami lemaradt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok...

Haaat ez erdekesen tortent. A sorlimit miatt kuldtem egy negy reszes sajtos
sorozatot, es ma reggel latom pont az eleje nem ment ki - mert hogy a napi sorl
imit
199 sor. Legalabb ezt is megtanultam kozben. Viszont surgosen potlando a dolog
eleje, mert szerintem ettol is volt igazan erdekes az egesz.

Ne haragudjatok a mallorert, remelem, senkinek sem mergesitett kulonosebben.
Ez volt eredetileg:

Szervusztok...

Tagja vagyok a Vakok Nemzetkozi Listajanak (nyugi :-), en latok, de attol meg b
arki

lehet list-tag...), es az alapito kezdemenyzo huszoneves srac a napokban a
sajtokrol kuldott a Vaklustara - ahogy maguk kozott hivjak :-) - egy hosszu
levelet. Megkerdeztem tole, azt mondta, nyugodtan megoszthatom veletek. Igy
elkuldenem Norbi levelet, aki valoban nem lat, es Hollandiaban jazz-zongoristan
ak
tanul. Tobb reszletben kuldom ki a Konyhara a levelet a sorlimit miatt, meg aze
rt
is, ha valakit nem erdekel, akkor innentol kezdve szepen atugorhatja az egesz
sajtosdit :-)

Minden jot mindenkinek - es akkor johetnek majd akar a sajtos eszemefuttatasok 
vagy

receptek is :-) Szeretettel udv: Ida ***

*****

Date: Wed, 17 Mar 1999 20:40:15 +100
From: Norbert Markus >
Subject: Sajtok.

Kedves Listatagok!

Mivel maar tobb mint masfel eve vagyok Hollandiaban, lassan kezdenek
kialakulni bizonyos felfedezesi szokasaim.

Gondolok itt peldaul arra, hogy amikor elmegyek vasarolni, minden
alkalommal tervszeruen valami mast probalok ki.

Ez elegge talalomra megy, mivel a dobozokba nem nagyon lehet
belelatni, nem igazan tudjuk, mit rejt a csomagolas, a holland nyelvu
hangzatos elnevezesek is rejtelyesek, szoval marad az aknamezo
taktika, vagyis hogy minden alkalommal a soron kovetkezo, addig meeg
ismeretlen fajtat veszem le a polcrol, aztan izgatottan kostolgatom.

Ezalatt a masfel ev alatt mar jo nehany dolgot kipuhatoltam, tobbek
kozott mivel sajtbolond vagyok, ebben a temaban mar osszefoglalot is irhatok.

Hollandiaval kapcsolatban sokaknak beugrik a sztereotipia, hogy
sajtfejuek, meg sajtkeszito tejtermelo orszag.

Nagyon erdekes dolog, ez is bizonyitja a hollandok
propagandakepessegeit, mert bizony amikor az ember egy uzlet
sajtpultjahoz kerul, akkor tenyleg akar tobb szaz fajta sajt kozul
lehet valasztani, es ekozul a rengeteg fajta kozul mindossze talan
ot-hat az igazan holland, es azok is eleg unalmasak!

Hollandiaban ket varos van, ami a sajtkeszitesrol nevezetes, az egyik
Edam (ejtsd: eeidam), a masik pedig gouda (ejtsd: hauda).

Tehat az edami sajtot edammer kaas-nak, mig a goudai sajtot goudse
kaas-nak nevezik.

Van meeg egy harmadik fo sajtfajta, ez a belegen kaas, ami magyarul
nagyjabol erlelt sajtot jelent.

E harom fajtanak vannak alvaltozatai, ami a korukra utal, igy van a
jonge (uj, fiatal) ees az oude (oo, regi) sajt.

jonge edammer kaas, oude edammer kaas,
jonge goudse kaas, oude goudse kaas,
jonge belegen kaas, oude belegen kaas.

Egyebkent szinte mind nagyon hasonlit az ementalira vagy a
trappistara, a kulonbseg az, hogy az uj sajt nagyon puha, mig az
osajt eleg kemeny, es termeszetesen izkulonbseg is van, de a dolog
eleg unalmas, leginkabb fozesnel hasznalom ezeket a sajtokat alapanyagkent.

Termeszetesen tobb fele megjelenesi formajuk van:

Lehet kapni kocsikerek nagysagu egesz sajtot, de ennel sokkal
jellemzobb a felcikkezett es kulon nejlontasakokba csomagolt sulyra
lemert es bearazott sajtdarab.

Termeszetesen a magyarorszagon is ismert szeletelt formatumban is
hozzajuk lehet jutni, a szeletek kozt muanyaghartyaval, es kis
tasakokban reszelt sajtot is lehet kapni, persze jo dragan.

Azt hiszem, a kifejezetten holland sajtokrol mar tulsagosan is sokat beszeltem.

(folyt. kov.)
*************************
Csapo Ida
mailto:
http://www.lezlisoft.com/kikelet
*************************
+ - RE: *** HIX KONYHA *** #151 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>gy olyan kerdesem lenne, hogy milyen frissito italt igyak a kave
>elyett

En a ginzeng teat javaslom. Lehet kapni ilyen kis zacskokban.
Instant tea.

sajt
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #151 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: frissito ( 9 sor )

Szia Adrien,

> Egy olyan kerdesem lenne, hogy milyen frissito italt igyak a kave
> helyett, mivel szeretnek lemondani a kaverol (kb.23 mereganyag van
> benne). Mar probaltam a zold teat, de az nem dobott fel.

Fekete tea. A kulonbozo fajta kulonbozo "feldobo" hatasu: leglagyabb a
darjeeling first flush, ceylon eleg eros, a legerosebb az assam.
Altalaban a tea kesobben es hosszabban, egyenletesebben hat mint a kave.
Mennyire hat, attol is fugg, mennyit iszol, egy cseszevel vagy az egesz
kannat :-).

Ha mar probaltal teat rendesen kesziteni (forrazas, 3-5 percnyi allas
stb.), akkor most ezt nem reszletezem, ha nem tudod, szoljal.

Udv
Emilia, Stuttgart

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: gombhoz a kabat ( 10 sor )

SZia Zita,

> Kaptam egyenest Franciaorszagbol egy uveg provanszi fuszerkevereket
> (bouquet garni a' la provencale). Tudna valaki jo recepteket -
> lehetoleg
> odavalosit - amihez fel tudnam ezt hasznalni? Igazabol azt sem tudom,
> hogy inkabb levesbe valo, vagy husetelekhez. Mindenfele johet.

Husetelekhez (foleg barany, szarnyas), zoldsegekhez (pl. zucchini),
martasokhoz, pl. olyasmihez is mint paradicsomszosz az olasz
spagettihez.

Tobbet is irnek, de pillanatnyilag kolcson laptop-on mukodok, a gepem
javitasban. Ha addig nem kerulnek receptek, majd meg irhatok amikor
meglesz a gepem.

Udv
Emilia, Stuttgart

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: sajtok 2. ( 67 sor )

Szia Ida, (ma itt mindenki rimel :-) )

> tapasztalatom, hogy egy-ket napi konyhai tarolas utan a legfinomabb.

ALtalaban jot tesz a sajtoknak, ha fogyasztas elott ca. 1 oraval
kiveszik a hutoszekrenybol. Es az ilyen puhafelek akkor a legjobbak,
amikor jo erettek, majdnem masznak ahogy mondjak. Azt rendszerint erzi
az ember az "illatrol" is :-)))

Meg egy altalanos megjegyzes: a legjobbak a nyers tejbol keszultek, azok
elnek. A valodi jofajta francia sajtok altalaban ilyenek, a dan,
holland, osztrak, nemet sajna tobbnyire pasztorozott, szabvanyositott
gyartasi folyamattal (errefele sokan gumisajtnak hivjak), ami
tobbe-kevesbe szabvanyositott izeket is eredmenyez.

> A sajtvasarlassal persze csinjan kell banni, mert ezek a francia
> sajtok meglehetosen dragak, egy par dekas darabka is belekerul

Igen, a nyers tej es a reszben nem ipari gyartas miatt.

> A torok zoldsegesnel lehet kapni Fetasajtot, ami a magyar juh- vagy
> kecskesajt megfeleloje, nem sikerult kideriteni, hogy melyik derek

Juhsajt. Erdelyt jarta turistak esetleg hallottak mar a roman
Telemea-rol, ez ugyanaz, csak RO-ban keszitik tehentejbol is. A Feta nev
a gorogoktol jon, ok is keszitik, a bolgarok is.

> termeszetu haziallat tejebol keszul, ez nem peneszgombas, hanem
> kifejezetten turos allagu sajt, elegge vizenyos, es borsoszem
> nagysagu szemcsekre hullik szet a fizikai behatasok nyoman.

Mivel sos, kituno sorkorcsolya (aki szereti, ehet hozza olajbogyot),
ezenkivul el lehet tenni (vagy csak egy talban nyakononteni) olajba klf.
fuszerrel/fuvel/fokhagymaval/csipos paprikaval, 4-5 nap utan nagyon
finom. Hopp, ez lenne a provanszi fuvek egyik alkalmazasa - ilyen sajtot
keszitenek ugyanis Korzikan is.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - provanszi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

>Kaptam egyenest Franciaorszagbol egy uveg provanszi fuszerkevereket
>(bouquet garni a' la provencale). Tudna valaki jo recepteket - lehetoleg
>odavalosit - amihez fel tudnam ezt hasznalni? Igazabol azt sem tudom, hogy
>inkabb levesbe valo, vagy husetelekhez. Mindenfele johet. 

Levesbe vagy husetelekhez valo ..:)) Bocs, de tenyleg, mindkettohoz lehet
hasznalni, en nagyon szeretem. Sajnos eredeti receptet nem tudok, de sajat
kiserleteim eremenyerol beszamolhatok (remelem az igazi gourmandok nem
szolnak meg). Egybesult csirke hasuregebe szorj egy kicsit, es csodas ize
lesz, meg illata. Lehet rakni fasirthoz belole (ha daralt a fuszerkeverek),
ekkor 'provanszi fasirt' lesz az etel neve. Lehet egy nagyon suru huslevest
fozni (alig legyen leve), sok hussal, sok mindenfele zoldseggel es nehany
kockara vagott paradicsommal es TV paprikaval, es a provanszi
fuszerkeverekkel, az etel neve "provanszi husleves". A kedvencem, amihez
hasznalom a "provanszi zoldsegtal": centis kockakra vagott fiatal cukkinit,
padlizsant, apro to:ko:t, paradicsomot, TV paprikat, gyongyhagymat keves
soval, egy gerezd tort fokhagymaval es a fuszerkeverekel kis olajon
megpiritunk, majd sajat gozeben paroljuk, surun kell kevergetni, mert odaeg.

Hanna

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS