Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 393
Copyright (C) HIX
1999-12-08
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 szakacskonyvek (mind)  176 sor     (cikkei)
2 ruszli (mind)  42 sor     (cikkei)
3 kerti sutes telen (mind)  8 sor     (cikkei)
4 borzas szelet (mind)  15 sor     (cikkei)
5 fondu keszlet (mind)  25 sor     (cikkei)
6 Fritoz (mind)  10 sor     (cikkei)
7 FW: your letter to HIX (help: help@hix.com) (mind)  45 sor     (cikkei)
8 Kerdes karacsonyra (mind)  14 sor     (cikkei)
9 Orosz Paska (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - szakacskonyvek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita irta:

>>Az osszes egyutt! :-) Bocs. De tenyleg igy van. Ha valami ujdonsagot
>>fozok, akkor eloveszek 5-10 konyvet, mindegyikben megnezem, es igy
>>dontok.

>Hat epp ez a bajom. Mert en is igy csinalom :-)))))))
>Sot. Elolvasom a tizfele leirast, aztan megcsinalom ugy, ahogy _en_
>gondolom :-)))))))

Nagy szellemek, ha talalkoznak....
Minek ide a mosolygo? Ez a leheto legjobb modszer!
Legalabbis azoknak, akiknek osszegyult mar az evek soran annyi
tapasztalatuk, hogy ugyesen szelektaljanak, sot hozzategyenek. Sajnos a
csaladi, generaciokrol generacioka szallo kezzel irt szakacskonyvek ma
nem "divatosak". Pedig sokat fizetnek annak a kolbasznak a receptjeert,
amit gyerekkoromban falun csinaltak a rokonok.

>Altalanos szakacskonyvem tkp. csak egy van, a Horvath Ilona fele. Errol

>volt nagyon lesujto velemenyed a multkor, vagy a Horvath Rozi felerol??

Egyremennek! :-) Rozitol agybajt kapok, ha a TVben latom fozni.
Kinevezett ugyeletes "fokonyhaszakerto" minden koncepcio nelkul. De a
dilettens szakacskonyvek legdilettansabbika a Nagy Fagylaltoskonyv.

De egypar altalanos szakacskonyv:
Dobos szakacskonyve [1881] Reprintben evtizede kiadtak
A Het szakacskonyve [1902]
Rakoczi [nem a Ferenc!] nagy szakacskonyve. [vendeglatos alapmu]
Inyesmester szakacskonyve [Magyar Elek]
Turos
Mesterszakacsok [Lukacs-Novak-Nagy]
Targyik-Nagy: Hidegkonyhai
Zabert: Fozzunk
AMC Bon Appetit
Pol Martin kituno konyhaja

>Errol jut eszembe: Van valamelyikotoknek olyan szuro jellegu anyagbol
>keszult fedoje kifroccseno zsiradek ellen? Erdemes ilylet venni?

Nekem vettek ilyent sok evvel ezelott. Semmit sem er! Az eg vilagon
semmit! Bar valamit felfog, mert zsiros lesz. De takaritani ugyanugy
kell korulotte.

>Mi nagyon szeretjuk a hirtelen sult husokat (telen sajnos nem lehet
>faszenezni :-)  ),

[Hatalmas nyeles] Masok ugy irjak, hogy Nymm.

>de utalom, mikor utana az egesz konyha uszik a
>szetfrocskolodott fuszeres, szojaszoszos olajban :-((((.

Jol szolgal erre is a Wok. [Mert nagy, es a froccsenesek javat felfogja]

Bar en ehhez eppen hogy csak lehelet vekonyan zsirozom be az edenyt,
ugyhogy nincs sok minden, ami frocskolodne. Apropo. Nem voltam skot, es
amerikabol rendeltem "folyekony hickorydiofa fustot" Gyakorlatilag ugy
keszul, hogy rengeteg fustot bugyborekoltatnak at vizen. Fekete
folyadek, par csepp eleg belole. Szamomra nelkulozhetetlen az
ilyesmihez. Sajnos fogyoban van. Es gyonyoru sotetvoroses szine is lesz
tole a husoknak, miutan raeg.


ildiko.zarubairta:

>Hozzatennivalom: a Szonyi ut kozepe tajan, a BVSC oldalan, a trolin tul
van
>egy Szonyi Panzio nevu hely, ahol FANTASZTIKUSan jo konyha van, es
akkora
>adagokat adnak, mint a Fatalban. Raadasul nagyon olcso is a mai
viszonyok
>kozott. Ajanlatom: Borzas-szelet,

Ettem en is egeszen tisztessegeseket ott. De tatarbifsztekkel
vigyazzatok.
Amit nekunk ott kihoztak, az minosithetetlen volt. Nem is tudtuk
megenni. Nem belszin, nem is hatszin, es tuti fagyasztott aru volt.
Plottyeteg, vizenyos lotty.

>megirtam cc 1 eve, hogy a husleveseknek ket fajtaja
>van: ha a leves izere akarunk koncentralni (sima husleves), akkor
mindig
>hideg vizben tegyuk fel, ugy nem zarodnak a hus porusai olyan gyorsan,
>szepen kifö az izanyag a lebe

Sot jobb eroleveseknel daralt marhahus megy bele.

>A gulyasnal (ahogy en keszitem, a hus ize is fontos, ezert zsiradekon
>gyorsan atsutjuk, hogy maradjon benne az iz a husban,

Sot keruljon bele jo adag disznozsiradek iz is. :-)))))))
Kedves Ildiko, ne haragudj ram, ez a maniam. :-)))
Ha majd kiprobaltad a neprajzi gulyast, boldogan fogod tapasztalni, hogy
[ha van turelmed kivarni a fozesnel] a bennelevo hus teljesen puha,
omlos, nem szalasodo es fantasztikusan zamatos. Ezert kell feltetlenul
labszarbol csinalni!
Az elv ettol meg termeszetesen tokeletesen igaz.
Lasd a ketfele halaszlet. Az aldunaiban a halhus mellekes, minden
zamatot a lebe. A tiszainal meg a halhus a lenyeg, ezert roviden fozik,
a let meg porkolt aprohalakbol paszirozzak tartalmasra, de az nekem
ennek ellenere nem izlik annyira.

>A libamajrol kerdezett valaki: en speciel mindig ugy sutom, hogy egyutt

>teszem fel a libaha´jjal es szep lassan kisutom, a vegen picit
atpiritom. A
>maj nem szereti (szerintem), ha rogton durvaskodik vele az ember, es
forro
>zsiradekba dobja...

En kisutom a zsirt, majd lehutom, es ugy kezdek bele a majsutesbe.
De nem szokott eleg jo lenni.
Ezugyben kerem mindenki jotanacsait.
Meg azt sem tudom, hogy milyen a jo nyers libamaj. Nem ismerem fel.
Akit eddig kerdeztem osszevissza beszeltek. Ki a sotetsargat, ki a
hofeheret ajanlotta.
Es felek csak III. osztalyu libamajat lehet szerezni. Csomagolva csak
ilyent lattam.
Apropo! A ligeti tavon levo Robinson luxusetteremben [oda csak nassolni,
ejtozni jarok neha] egyszer  [edes utan sosat muszaj ennem] rendeltem
egy libamajas szendvicst. [250] Kettot hoztak. [ketten voltunk]
Kiderult, hogy ket darab egy adag 250ert. Es tele volt zsufolva fel
centi vastag finom libamajszeletekkel, atfedtek egymast!

Emilia irta:

>> Nemcsak maskepp hivjak, mas is az osszetetele, ize.
>> A Mondamin Klassische Mehl..e..e [talan Mehlswetze?] alapvetoen
>> buzalisztbol keszulhet. Az teljesen rantas szeru es izu. Ajanlom
>> mindenkinek.

>Van Mondamin Speisesta:rke (=etelkemenyito) ami tiszta
>kukoricakemenyitobol keszul, ra van irva a dobozra.

Ezzel meg en nem talalkoztam.

> Mehlschwitze (=lisztrantas, szoszerint) nem tudom mibol, valszeg
>vegyipar is van benne ami megakadalyozza a csomosodast.

Eleve granulalt kb. buzaszemnyi meretu darabokra. De pillanatok alatt
teljesen szetmegy a szoszban, levesben.

>Ezt azert nem ismerem mert nem hasznalom.

Nagyon ajanlom kiprobalni. Ugye szoszerint _lisztrantas_. Ize szerint is
az. Ellenteben a kukorica, burgonya, rizslisztbol, kemenyitobol es
egyebekbol keszitett tobbiekkel.

>De meg lehet nezni a dobozon, minden nemet (EU?) termekre ra van
>irva az osszetetel, reszarany szerinti felsorolasban, ez kotelezo.

Mar kifogytam belole. Emlekeim szerint buzaliszt es valamilyen
zsiradek+vegyipar.
A vegyipar nelkulozhetetlen, hogy ne avasodjon, de nem viszik tulzasba.

>>>Az nem a zsirtol lesz kocsonyas, hanem a kollagentol. Ez van pl. az
>>>inakban, bo"rben. Ez oldodik ki a marhalabszar inaibol is, ettol lesz

>>>suru a gulyas leve.

>En is igy tudom.

En sem vitattam.

>Pl. a glace-t, a "valodi" martasalapot kifejezetten csontokbol
keszitik,
>eloszor megpiritva aztan hosszan fozve.

Es fortsriftos felhasznalas szerint le kell huteni es _teljesen_
lezsirtalanitani tovabbi felhasznalas elott. A csontokbol, plane a
veloscsontokbol rengeteg zsir sul/fo ki. Es ez a zsir nem is joizu.
En pusztan azt bizonygattam, hogy van a labszarban untig eleg
zsirtartalom _is_ a paprika kiodasahoz.

Udv, Peter.
+ - ruszli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A segelykeresre kuldom a kovetkezo ruszli, pacolthal recepteket.
A Magyar Horgasz Konyha rovatabol olloztam a kovetkezoket.

Hozzavalok:
1kg aprohal,
30dkg voroshagyma,
keves szemesbors,fenyomag,koriander,
1 kaveskanal cukor,
2-3 baberlevel,sargarepa,
so,ecet, (3/4 resz viz,1/4 resz ecet)

A halakat megtisztitjuk, fejuket levagjuk, megmossuk. Mely talban 
erosen besozva,3 napra hutoszekrenybe tesszuk. 3 nap utan kimossuk a 
sobol, a vizet lecsepegtetjuk. Nagyobb uveget keszitunk elo. Lerakunk 
benne 1 sor karikara vagott hagymat, majd 1 sor hal kovetkezik. 
Megszorjuk a fuszerekkel es folytatjuk a retegezest lazan, hogy a 
pacle jol atjarhassa. Az uveg aljara es tetejere 1-2 baberlevelet a 
tetejere nehany vekony sargarepa-karikat.
A paclehez forraljuk fel a vizet, adjuk hozza a cukrot, majd miutan 
kihult tegyuk hozza az ecetet es ontsuk a halra. Huvos helyre allitva 
nehany nap alatt osszeerik. Harom hetig is elall.

Es egy masik az internetes Pecalistarol:
A gondosan megtisztitott 8-10 dkg-os halakat alaposan besozzuk es 
porcelan vagy uvegedenybe lerakva 12-14 napig allni hagyjuk. Kozben 
harmadnaponkent megforgatjuk oket ( a nagyobbaknak aj'nlatos a 
gerincuket eltavolitani ).
Az ido elteltevel ecetes vizzel jol atoblitjuk a halainkat.Hagymat 
szeletelunk karikara, besozzuk, majd kenyeresruhaban kicsavarjuk, 
hogy puhabb legyen. A halakat szelesszaju uvegbe rakjuk, kozepre 
mustarmaggal meghintett hagymat helyezunk, esetleg nehany szem borsot 
es fenyomagot. Tetejere baberleveletrakunk es raontjuk a forro 
paclevet.
A paclehez higitott ecetet hasznalunk, keveske cukorral. Felontes 
elott izleljuk meg, hogy ne legyen se tul edes, se tul savanyu.
Az uvegekbe annyi paclevet ontunk,hogy egy centire ellepje a halakat.
Nehany napi (huvos helyen)  allas utan fogyaszthato.
        
                    Jo etvagyat es sok sikert
                                                Judit
+ - kerti sutes telen (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>Mi nagyon szeretjuk a hirtelen sult husokat (telen sajnos nem lehet
>faszenezni :-) 

Dehogynem. November elejen felhoztam a kerti alvanyt az erkelyre. Az
ablakbol neztem, hogy sul, es idonkent kimentem forgatni. :o))
Tucsi
+ - borzas szelet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ildiko irta:

>Ajanlatom: Borzas-szelet, ami egy oriasi, fokhagymaban pacolt
>husszelet, nem _csak_ prezliben, hanem valami egyeb kutyvaszban (bocsi)
>kirantva, tejfollel meglocsolva, sajttal megszorva

Volt itt a kozelunkben, a Bornemissza teren egy kis vendeglo, ott
_Kelenfoldi borzaska_ :-)) neven szerepelt az etlapon, en is nagyon szerettem.
Nem arultak el, de szerintem durvara reszelt nyers krumplit kevertek a
panirozasnal a tojasba. 
Tovabbi talalgatasok?? ;-)

Zita
+ - fondu keszlet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Dec. 9-tol a Metro-ban is van akcios fondu-keszlet 3.750-ert (nem lattam,
csak irta nekem valaki), szerintem ez ugyanaz lesz, mint a Cora-beli. :-)

Ebben a rozsdamentesben azonban ne nagyon probalkozzatok sajtfonduvel, mert
konyortelenul oda fog egni az aljan. :-((  Kar lenne erte...
Sajtfonduhoz _jo vastag_ talpu zomancos, de meginkabb cserepedeny valo -
epp ma vettem egy ilyet a Katay-ban. :-))))) 1990 ft volt - szerintem nem
veszes. A komplett keszleteket 15 ezer korul arultak - ugyhogy _nagyon_
gu:nstig :-)) a Coras meg Metros ajanlat. 

--Raclette suto

Tucsi, kisertesbe hoztal.... :-)) Mindig is vagytam egy ilyenre, de attol
tartottam, hogy ezt se fogjuk tul gyakran hasznalni - mint a kontaktgrillt.
Azon idovel olyan lemoshatatlan odaegett zsirreteg kepzodott, hogy csak a
teraszon lehet vele sutni. A lakasban akkora fustot ereszt... :-(( 

>Egyebkent most talatam ki, hogy egy sirkovessel vagatok ra egy kolapot,
Jujj, de morbid vagy!  :-))))))))) 


Sziasztok,
Zita
+ - Fritoz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A felesegemmel eldontottuk, hogy beruhazunk egy fritozbe. A piac kinalatanak
felmerese utan a kovetkezoket gondoljuk:
forgotanyerosat, teflon bevonatut es olajleeresztoset szeretnenk venni.

Toletek azt kernem, hogy irjatok le a hasznalat soran felgyulemlett
tapasztalitokat, a jo es rossz dolgokat egyarant.

Koszi, Hunor
+ - FW: your letter to HIX (help: help@hix.com) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

na, mar megint torolgetik a leveleimet. ujabb proba. . . 


>>From   Wed Dec  8 09:46:19 1999
Message-ID: >
From: "Stefanics, Peter" >
Subject: nagyon egyszeru recept
Date: Wed, 8 Dec 1999 14:45:43 -0000
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; 
Content-Transfer-Encoding: 7bit


>  Ladies and Gentlemen,
> 
> A http://www.thehungersite.com/index.html lapon egy kattintassal 3 fejadag
> etelt lehet adomanyozni abszolut ingyen egy ENSZ programon keresztul.
> Magyarorszagrol tegnap 189 adomany erkezett. Probaljunk utolerni olyan
> fejlett orszagokat :-) mint az Egyesult Arab Emirsegek vagy Qatar
> (nyugat-Europarol mar nem is beszelve). Kerlek, latogassatok ezt a cimet
> naponta egyszer, kattintsatok arra a nyamvadt gombra (csak fel perc!), es
> tovabbitsatok ezt a levelet ismeroseiteknek / barataitoknak is. 
> A lenti hosszu, jogi szovegert bocs, a cegem teszi oda minden level
> vegere.
> 
> Peter Stefanics 
> Fixed Income Research
> Credit Suisse First Boston
> New York
> 


This message is for the named person's use only.  It may contain
confidential, proprietary or legally privileged information.  No
confidentiality or privilege is waived or lost by any mistransmission.
If you receive this message in error, please immediately delete it and all
copies of it from your system, destroy any hard copies of it and notify the
sender.  You must not, directly or indirectly, use, disclose, distribute, 
print, or copy any part of this message if you are not the intended 
recipient. CREDIT SUISSE GROUP, CREDIT SUISSE FIRST BOSTON, and each of
their subsidiaries each reserve  the right to monitor all e-mail 
communications through its networks.  Any views expressed in this message
are those of the individual sender, except where the message states 
otherwise and the sender is authorised to state them to be the views of 
any such entity.
+ - Kerdes karacsonyra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello konyha, uj "tag" vagyok Vacrol. Szeretnem a segitsegeteket kerni
a karacsonyi menuben. Hagyomanytisztelo :o) modon kinait fozok,
szecsuanit. Vagyis szeretnek, de nincs igazan jo receptem. Az egyik
CHIP cd-rol kiprobaltam egyet, az eremeny leirhatatlan volt. A
vendegek racsavarodtak a hidegvizes csapra, az egyikuk pedig ravetette
magat a ventillatorra, es legalabb fel oraig senki masnak nem engedte
at :o). Szoval evvel inkabb nem kiserleteznek meg egyszer! Ha tudtok
valami jot, legyszives irjatok meg!
PS: Tovabbi ket receptet is megkerdeznek, az egyik a mezeskalacse, a
masik a gesztenyeizu babkreme.
      A fakanal legyen veletek!
-- 
Best regards,
 Szilva                          mailto:
+ - Orosz Paska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nincs meg valamelyikotoknek az Orosz Pa'ska receptje? Regebben megvolt, csak
elvesztettuk. Volt benne mazsola, turo, meg meg sokminden, de masra nem
emlekszem. ~7 eve meg kicsi voltam. :)
Elore is koszi!
Bye!

'73 es mni DX de HG7WGD
Op.: David        Qth: Cegled
     Tel.: +36-53-312-904

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS