Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 187
Copyright (C) HIX
1999-04-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 torta receptet kerek (mind)  3 sor     (cikkei)
2 Tavaszi rantott sajtos burgonya... (mind)  21 sor     (cikkei)
3 Re: cappuccino (mind)  12 sor     (cikkei)
4 Tupperware (mind)  59 sor     (cikkei)
5 Bani Goreng (mind)  18 sor     (cikkei)
6 edenyek (mind)  29 sor     (cikkei)
7 Re: Sauteuse, marhahus, AMC, stb... (mind)  198 sor     (cikkei)
8 Hello! (mind)  10 sor     (cikkei)
9 kresse (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - torta receptet kerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

SZiasztok, konnyen elkeszitheto torta receptet szeretnek, mert 
szombaton nevnapos vendegeink jonnek. Koszonom.
SZundi
+ - Tavaszi rantott sajtos burgonya... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
30 dkg burgonya
10-10 dkg zeller, sarga es feherrepa
2 tojassargaja
10 dkg liszt
3 tojasfeherje
15 dkg reszelt sajt
szerecsendio
orolt feher bors
so
olaj a suteshez
A burgonyat sos vizben megfozzuk, megtisztitjuk es meg melegen
attorjuk. A zoldsegfeleket apro kockara vagjuk, sos vizben rop-
panosra fozzuk es leszurjuk. Az attort burgonyat osszekeverjuk 
a fott zoldsegekkel, a tojassargakkal, majd soval, borssal, reszelt
szerecsendioval izesitjuk. Husszelet vekonysagura formazzuk,
majd a szeleteket lisztbe, tojasfeherjebe, vegul reszelt sajtba
forgatjuk, es forro olajban megsutjuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Re: cappuccino (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Lanyomtol tanultam:  TEJPORBOL keszitem!!!

A tejport vizzel suru tejje keverem. (olyan, mint a tejszin)  Mikroban
felmelegitem; kezi (elektromos) habverovel felverem, s a meleg, cukrozott
kavera kanalazok belole.  Tetejere lehet egy kis fahejat szorni, de nem
fontos.  Aki nagyon edes szaju, tehet bele egy pici cukrot is.

Ami a habbol megmarad, az megy a hutobe.  Legkozelebb (masnap,
harmadnap) ismet felverheto - amig elfogy.  Apro, fedeles, mely talban
van; keves helyet foglal el, s nem kell minden alkalommal mosogatni.

Martha
+ - Tupperware (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

>
>Vica irta:
>>Ha mar ilyen csodaedenyekrol van szo, mit gondoltok a
Tupperware-rol?


>>egy muanyag lappal. Az nagyon jo, mert
>>nem foglal el helyet, es konnyebb tisztan tartani.
>Ezek szerint ajanlod az osszehajtogatos gyuro"deszkat"?? En meg csak
>katalogusban lattam es lusta voltam utanamenni, de praktikusnak
tunik.
>A tesztaszurot dicserte egy baratnom, de mar ennek is lattam
'lekoppintott'
>valtozatat, gondolom joval olcsobb, mint a Tupperware.
Igen en ajanlom az osszehajtogatos gyurodeszkat, korok is vanna
rarajzolva, ami jo akkor ha egy bizonyos atmeroju korre akarjuk a
tesztat kinyujtani, tovabba benaknak segit kort kepezni:-)))))))
Irto jo ez a KOnyha, mert Martha most vezetett ra, hogy mire jo a
leszedheto kupak az oldalan. a karacsonyi kekszkeszitesnekl nagyon
fontos, mert a vajas teszta akkor nem melegszik fel olyan konnyen, es
konnyebb a formakat kiszurni.
Koszi Martha.
A keleszto talban en foleg keverni szoktam, mert a leveheto tetejen
van egy luk,
es a geppel valo keveres soran igy nem frocskol ki a teszta, mivel a
luk eleg kicsi.
De ilyen edenyt tenyleg lehet mar 10 Schillingert is kapni, nem kell
hozza Tupperware.
Kulfoldieknek mondom, Mo-on kb. feleannyiba kerul, mint peldaul itt
Ausztriaban a Tupperware. nkem az osszes otthonrol van, mindet
ajandekba kaptam.
A fuszertartok nagyon praktikusak, mert jol ki lehet hasznalni vele a
helyet, de itt
nekem legalabb 2000 Schillinget be kene ruhaznom, hogy minden fuszert,
kakaot, cukrot stb ilyen edenyben tudjak tartani.

Most a muanyagokkal kapcsolatban megint egy kicsit anekdotazni fogok,
iskolas koromban az anyukam mindig muanyag uvegben adta tizoraira
nekem a kakaot, ebben kellett vinnem, es a muanyag egy ido utan
atvette a kakao, vagy a tej izet, szornyu volt.
Tudat alatt, azota undorodom mindenfele muanyagtol, meg a gyerek
cumisuvege is uvegbol volt nalunk.
A Tupperwaret is csak hosszas rabeszeles utan probaltam ki, es meg
eddig nem csalodtam benne. Valahogy jobb az anyaga szerintem.
Az biztos, hogy nagyon szepek, formatervezettek, de a legfobb gond itt
is az arral van.
Azert peldaul mondjuk melyhutesre szerintem jo a kozonseges doboz is.
Ma is vettem egy kis helyes rozsaszint 9 Schillingert.

A Tupperware is legalabb 20 eves marka ha nem tobb.

Tesztaszurom is van, most jottem ra, az se rossz, mert a
tesztaszuronek teteje is van, es igy jol lehet razogatni benne a
fott-tesztat.


Vica
+ - Bani Goreng (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ujabban csupa kerdessel vagyok tele:

Ismeri valaki a Bami goreng receptjet? Itt  nalunk kinai vendegloben
van, de tudom indoneziai etel, az etlapon ez all.
A multkor irt valaki, ha jol emlekszem egyenesen Kinabol. Vonalban
vagy?
Ha Kinaban is ismerik az etelt, hatha Te is ismered:-))
Nem is igazan az elkeszitesi modja erdekes, mert egy metelt
tesztaszerusegrol van szo,
hanem az erdekelne, mi az a fuszer, amitol olyan lesz, amilyen. Mert
nem attol a 7  vagy 5 fuszerkeverektol, mert olyat mar vettem, itt
valami mas lehet a dologban.
Tippelek a szezamolajra, de nem vagyok benne biztos. Valami kulonleges
olajjal keszithetik, mert elegge olajos az egesz, de isteni finom.
Varom az otleteket
Holnap folytatom a francia receptsorozatomat.
Udv
Vica
+ - edenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>Lehet, hogy a tobbiek is tudjak mar azt amit az AMC?
>20 ev utan elkepzelheto, nem?
Gondoljatok, hogy a Zepter es AMC kulon fejlesztes lenne? Vagy egyik a
masikrol koppintotta? :-)) A multkor a Katay-ban lattam WMF markaju baromi
draga rozsdamentes edenyeket, ha jol tudom, azokat is hasonloan dicserik.
Van valakinek konkret tapasztalata???

Ciao
Zita
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Amennyire tudom, az AMC amerikai es vagy 20 eves, a Zepter meg allitolag
svajci es
50 eves. Szerintem ezek az edenyek vitathatatlanul jok, csak nem annyira,
mint amennyire
dragak.

Vicanak: a buggyantott tojas (angolul talan poached egg) egyszeruen annyi,
hogy
forrasban levo vizre (esetleg komenymaglevesre) rautnek egy tojast es addig
fozik, amig
valamennyire meg nem szilardul. Azt hiszem, bevert tojasnak is hivjak.
A magyar konyha nem nagyon hasznalja. Angliaban ettem egyszer reggelire egy
"haddock"
nevu halat, azt pl. ilyen tojassal szerviroztak. A muvelet elokelo neve
magyarul is
posirozas.

Udv: Afonya
+ - Re: Sauteuse, marhahus, AMC, stb... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: vorosrez edeny + ugynoki jutalek ( 24 sor )

Szia Zita,

> miert jobb, mint a tobbi edeny? Eddig azt hittem, csupan olasz
specialitas.
> Ez az, ami kivulrol ugy nez ki, mintha apro kalapacsutesekkel
egyengettek

Igen, de nem a kalapacsminta benne a lenyeg, az csak - ketes izlesu -
diszites. A "sauteuse" (francia, ejtsd: szoto"z) egy hosszu nyelu labos,
aranylag magas fallal, felfele szelesedik. Amolyan forditott levagott
kup alaku. Az a lenyeg, hogy a fala is ugyanugy van kikepezve mint az
alja, nem mint a szendvics talpu edenyeknel.

A vorosrez azert jo - sok mindenre a legjobb - mert irto hamar
felforrosodik, a rez az egyik legjobb hovezeto. Minthogy fala-feneke
egyforma, pillanatok alatt egyforma homersekletre forrosodik az egesz,
ezert percre pontosan (lasd a francia a point kifejezest) lehet benne
erzekeny dolgokat sutni es az onteteket lefozni hogy megsurusodjenek. A
belseje be van vonva vekonyan valami mas femmel, hogy a rez ne
oxidalodjek. Csak egy baja van: kb. a legdragabb fajta edeny ami van a
boltban (van tobb minden vorosrezbol).

Azt hiszem, FO-ban nincs olyan konyha ahol ez hianyozna.

> tudom, hogy pl. az Amway-nel ugy 30% korul volt.

Ahha. Na akkor nem csodalom en se...

> Nekem sajna mar maga az ertekesitesi modszer antipatikus...

Kemeny treningeken kepezik ki oket. Itt a torveny sem nezi tul jo
szemmel az egesz MLM historiat, sok ember bukott bele hogy hagyta magat
egy "joakaratu" barat altal rabeszelni es beallt ugynoknek. A barat
bezsebelte a jutalmat, esetleg elore lepett a hierarchiaban, es a pali
meg majd tonkrement mert draga penzzel eloszor meg kellett vegye a kezdo
keszletet, oszt nem tudott ugy arulni, raadasul neha pszichoterrorral
akartak "motivalni". En sem szeretem oket, ha annyi penzem lenne, inkabb
megvennem a vorosrez edenyt :-) Vagy van olyan svajci rozsdamentes,
aminek a fala is eppolyan szendvics, mint a talpa. De az sem olcso...
<sohaj>

Udv
Emilia

> ===================================
> Temakor: valasz es kerdesek Editnek ( 29 sor )

Szia Edit es Zita :-)

>>A marhahust viszont nem lehet par perc alatt ehetove sutni
> kiveve talan a belszint, de az bizony ve'res marad es en inkabb ragom,

Nomost a husok ismertetesekor kimaradt par dolog.

Disznohus: ez relativ konnyen romlik. Ha nincs egeszen atsutve, akkor
garantaltan friss kell legyen, ezt nem lehet tobb ideig tartani (a meleg
eghajlatu zsido/iszlam vallasokban ez az egyik oka a tiltasnak).

Marhahus: ezt nemhogy lehet kis ideig tarolni, de ha nem epp borju,
akkor _kell_ is. Ha jol tudom, a kotoszovetben van egy feherje, ami a
friss husnal fozeskor/suteskor megkemenyszik es csak nagyon sokara puhul
ujra meg, akkor sem egeszen. Ha a hust par napig allni hagyjak, akkor ez
a feherje lebomlik, es a hus megerik, elkeszitesnel hamar megvan.
Ilyenkor a gyors sutes is eleg neki, vekony csikokra vagdalva. Persze
itt nem ven marharol beszelek :-) Ezert ha aznapra kell, megbizhato
hentestol kell vasarolni, ha nem, pl. hetvegere nyugodtan meg lehet
venni a het elejen es a hutoben allni hagyni.

Ugyanez all a vadhusra, azt meg hosszabb ideig kell erlelni. A fama azt
mondja, egy facan akkor jo, amikor a tolluk maguktol hullanak ki
belole... :-)

Fozesnel altalaban ugy van, hogy ha fovo vizbe teszik a hust, a porusok
hamar bezarulnak, az iz benne marad a husban - az osztrak Tafelspitz (ha
jol magyaritom, szegybol keszul) az egyik legjobb marhahusetel, amit
ismerek. Ha a hust hideg vizbe teszik es lassan fo fel, akkor ezalatt a
zaft es az izek kiszivarognak a husbol a lebe. Ez a klasszikus husleves.
A sutesnel hasonloan allnak a dolgok, ezert kell a hust forro
serpenyobe/olajba rakni.

>>A szodabikarbona viszont csodakat muvelhet es gyorsan puhit.
> Na, ez szamomra uj dolog. Be kell vele szorni a hust sutes elott??

Nem kell, ez a friss, nem elegge erlelt marhahusra vonatkozik. En sem
tudtam, most utananeztem a Kaiser Natron-hoz (ez a nemet szodabikarbona)
mellekelt cetliben. Feltehetoleg megpuhitja az emlitett feherjet.

> hogy az un. huspuhito "fuszerekben" ez van?

Van olyan is?

> fuszerezni,
> hogy azok elnyomjak a szodabikarbona izet? :-))

A nemet Natron-nak nincs ize, meg kave/teaviz puhitasara is ajanljak.

> Sutemenyt mar probaltam ezzel sutni, de ugy dontottem, maradok a
> sutopornal. En nagyon ereztem rajta a szodabikarbona izt :-(

No hol is volt az? Nna, itt van... valahonnan a neccrol van egy
fozes-Emil, benne az all, hogy a sutopor kb. bikarbona +sav. A bikarbona
nem mukodik savas hozzavalok nelkul.

Udv
Emilia

> ==================================
> Felado :  [Austria]
> Temakor: Krumpli, edenyek ( 151 sor )

Szia Vica (itt tenyleg mindenki rimel),

> kerul oda, mert mindig bontatlan eredeti csomagolasban van. Egyik
> keruleti birosagtol jon mindig.

Lehet, hogy a vevok nem tudjak kifizetni a vegen? Sok ilyesmit reszletre
is arulnak.

> allitolag abban nem vesziti el a zoldseg peldaul a vitamintartalmat.
> Magyarul mi ennek a fizikaja? Mennyiben sokkal jobb, mint az altalam

Most eloszor lelegzetet kell vegyek ebben a hosszura sikerulo levelben.
Huhh!

A vitamintartalom minden fozes soran csokken, minel hosszabb ideig,
annal jobban. Az anyagok lebomlanak a homerseklet hatasara (pl. C
vitamin), vagy kimosodnak. Es minel tobb a viz, annal nagyobb a
veszteseg. Meg mindig nem tudom pontosan, mit is tud az AMC, de
altalaban veve, ha a zoldseget lehetoleg keves folyadekban es rovid
ideig fozzuk, akkor a legkissebb a veszteseg. Jol zaro fedel kell hozza,
akkor az a keves viz gozze lesz es a zoldseg gozben parolodik, ez meg
jobb. A magas viztartalmu zoldseghez nem kell egyaltalan viz. Higyjetek
el, ez a rozsdamentes szendvicstalpuban is sikerul! Ja, es van vitamin
(D es A ha jol tudom), ami _csak_ zsiradekban oldodik, csak igy
hasznosithatja a szervezet.

Ebben az egeszben kozrejatszik az is, mennyire friss a zoldseg, hogy
volt tarolva es hogy volt termesztve. A C vitamin az ido folyaman fozes
nelkul is csokken, tobb anyag fenyerzekeny is, feny hatasara bomlik le,
alakul at.

Most mar ennek is utananeztem: A mar emlitett blansirozasnal a hirtelen
rovid fozes altal enzimek szabadulnak fel, amik megakadalyozzak a
vitaminok es asvanyok lebomlasat. Ezert lenyeges, hogy utana azonnal
tenyleg jeghideg vizbe martsuk a zoldseget, hogy megalljon a fovesi
folyamat. Az a 2-3 perc eleg ahhoz, hogy a bakteriumok meghaljanak.

> Ha mar ilyen csodaedenyekrol van szo, mit gondoltok a Tupperware-rol?
> Nekem csak egy ugynevezett gyors kelesztom van

A gyors keleszto az az a muanyag tal, speci fedovel? Ilyen van a sarki
haztartasi boltban is nalunk. A Tupperware-t en is kiprobaltam par evvel
ezelott, nem vagyok oda erte. Pl. a habveresre szant, kozeputt lyukas
fedelu edeny jobban atvette az allott szagot, mint egy masik, valamikor
ki is dobtam. Ez meg akkor volt, amikor kezi mixerem volt, a mostani
konyhagepem edenye semmifele szagot nem vesz at.

> legnehezebb tipusunal jott be. Szagelszivo sz-t se er, mar bocs a

Szagelszivo van itt 99 markas meg 500 markas is. Elobbit en sem
ajanlanam, de a jobbikja eleg rendesen szivja. De a toltottkaposzta
elott az is kapitulal, nem arra talaltak ki...

> Godollo Pest mellett/, minden edeny ki van fuggesztve lathato helyre.
> "Nagyon praktikus"

Akkor ok vagy mindennap hasznaljak az osszes edenyt, vagy van
takaritono. Mert nalam, itt bent a varosban... szoval, ha azt az egy
szal felakasztott palacsintasuto serpenyot hasznalom, mindig kemeny
portorlessel kezdem.

> Na de ahol hasznaljak, ott nem surun nez ki ugy mint a butorboltokban,
> meg a kepeslapokban.

Juj de megnyugtattal, az en konyham sem epp kepeslapba valo! :-)))))

Udv
Emilia

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: buggyantas ( 17 sor )

Szia Afonya,

> 100 fok alatt foznek, annak abalas a neve. Talan az a kulonbseg az
> abalas es a posirozas kozott, hogy elobbi esetben az etel a folyadekba

Nem hinnem, a posirozasnal is alamerul. Az abalas nem a pacolas?

Egyebkent ezek a kifejezesek - Pochieren, Blanchieren - mind a
franciabol jonnek es mint a peldak mutatjak, a nemetek sem talaltak
valami okos forditast :-)
Udv
Emilia
+ - Hello! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tudom off-topic, de kerlek segits ha tudsz!
Hasznalt de meg jo allapotban levo kozepes vagy nagy
hutot keresek (aminek van fagyasztoja is) normalis
aron. Surgos lenne! Ha rendelkezel ilyennel, akkor
kerlek dobj meg egy emilel!

Elore is nagyon koszonom:

Peter

+ - kresse (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En mar hosszu evek ota termesztem, valoban napok alatt kino (nem 
szabad megvarni, mig viragzik!) hihetetlenul magas C-vitamin tartalma 
van.
En siman vajaskenyerre vagdosva fogyasztom, vagy vegyessalataba 
izesitonek.
Az utobbit a felesegem szokta elkesziteni, lehet jelenleg kapni 
csikokra vagott endiviasalatat, ehhez olivaolajat ont, kefirt, 
ujhagymat, es feta sajtot (sos juhsajt) darabokra vagva es 
olivabogyot (lehetolehg valamilyen toltottet, de ha nincs, akkor 
kimagozzuk) en meg boven vagok ra zsazsat.

Bela

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS