Aranypogácsa
20 dkg lisztet, 1 cs. V.-sütőport, 2 tojás sárgáját, kávéskanálnyi sót, és
szükségszerinti tejfölt összegyúrunk lágyan gyúrható tésztává. Ezt nyújtjuk
olyan nagyságúra, hogy az 1 órával előbb elkészített és pihentetett
vajastésztát belecsomagolhassuk. A vajastésztát 15 dkg lisztnek 25 dkg
vajjal történt eldolgozásával készítettük...
Az összetett tésztát négy-ötször nyújtjuk és hajtogatjuk, míg legvégül
ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrva, tojással
megkenjük. Vajazott tepsiben forró sütőbe téve, szép sárgára sütjük.
Borsos falusi pogácsa
25 dkg durván darabolt szalonnatepertőt 10 dkg zsírral, 35 dkg liszttel, 1
egész tojással, 1/4 kg lágy passzírozott krumpli-péppel, 1 egész
Váncza-sütőporral, késhegynyi borssal, sóval és szükség szerint kevés
tejföllel összegyúrunk. Hatszor nyújtjuk és hajtogatjuk. Legvégül ujjnyi
vastagra nyújtjuk, pogácsavágóval kiszúrjuk és tetejét tojással megkenve,
gyengén borssal megszórjuk. Szép barnára sütjük.
további receptek letölthetö doc formatumban a www.btomi.tar.hu
cimü weblapomon találhatók
|