Sziasztok!
Koszonom a sajtos pogi recepteket. Hetvegen az egyiket kiprobalom. ;)
"Cserebe" kuldok en is egy receptet. Videken voltunk rokonoknal es az
egyik
idos nagynenim sutott nekunk (a gyerekeknek) babapiskotat. Olyan finom
igy frissen, "haziasan", hogy elkertem a receptet, egyszer hatha en is
nekiallok
(amugy egyaltalan nem bonyolult).
Babapiskota
1kg liszt
12 dkg vaj
8 tojas
36 dkg porcukor
6 csomag vaniliascukor (de lehet 8 is!)
2 csomag szalalkali (2-szer 20 g)
A liszben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzaadjuk a cukrot,
vaniliascukrokat,
szalalkalit es a tojasokkal osszegyurjuk.
Jol gyurhato tesztat kapunk, amit vekonyra
nyujtunk (tobb adagban, mert
ez nagy mennyiseg). Babapiskota szagattoval kiszaggatjuk, sutolemezre
tesszuk es a
legalacsonyabb fokozaton sutjuk, szinte csak szaritjuk. 10 percnel nem
kell tovabb sutni, hamar
felemelkedik es megsul. Vigyazni kell, hogy nehogy megegjen!
Ebbol az egy kg lisztbol eleg tekintelyes mennyiseg lesz, 10 tepsi
biztos. Ugyhogy meg lehet
felezni a receptet. De a babapiskotak, akarcsak a keszen kaphatok,
eltarthato. Hetekig finom es
felhasznalhato mas edessegekhek (pl. tiramisu). Az en gyerekeim csak
ugy tomtek magukba,
mert viszont sokkal finomabb, mint a bolti! :)
Sajnos a babapiskota forma beszerzese nem egyszeru feladat. :( En
most vadaszok ra, de
eddig nem talaltam Vasedenyben. Vasarokban biztos arulnak, de hat oda
nem minden nap
jut el az ember. Ha mas nincs, kicsi kor alakura is meg lehet sutni.
Gabi
|