Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1728
Copyright (C) HIX
2004-03-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Saletrom Fro-ban; Mont d'Or melegen (mind)  51 sor     (cikkei)

+ - Saletrom Fro-ban; Mont d'Or melegen (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

1. Saletrom kolbaszhoz FrO-ban  (KONYHA 1726.)

Servus kerdesere: a sale'trom (KNO3) fr-ul salpe^tre (=Nitrate de
potassium), igy talalkoztam vele eloszor. Ujabban nitrittel
helyettesitik (olvastam egy INRA, azaz ~Fr. Mezogazd. Kutatointezet
kiadvanyban). Sosem vettem, eloszor a patikaban kerdeznem meg, vagy 
epp egy gyartot, hogy hol lehet kapni, ime pl.:
PROLABO
54, rue Roger Salengro - 94126 Fontenay-sous-Bois Cedex
T : 01 45 14 85 00
A saletrom termekuk neve: RECTAPUR(R).

2. Mont d'Or melegen

Elnezest, francia illetosegu receptet adok, es epp Mont d'Or sajt kell
hozza. Ez a sajt a Jura-bol valo (Doubs), forralatlan tehentejbol.

Akinek elege van a raclette-bol es a fondue-bol, de meleg sajtot
kivan, kiprobalhatja; nekem nagyon izlett szombat este:

Szamoljunk szemelyenkent 1/4-1/2 Mont d'Or-t, ehsegtol fuggoen. Ez
kerek fahancs-dobozban van. Keves feherbor, fokhagyma. 3-4 fele
vekonyra szelt sonka, felvagott, kolbasz, izles szerint. Szemelyenkent
3 kisebb v. 2 nagyobb burgonya. Melle adhatunk cikkelyekre vagott
paradicsomot es sozott vagy kovaszos stb. uborkat, felvagva. 

A krumplit fozzuk meg; ha eheto a heja, akkor le sem kell majd huzni.
A Mont d'Or tetejet vegyuk le, egy-ket gerezd fokhagymat torjunk
ossze es tegyuk egy keves feherborba, ezt ontsuk a sajtra, ugy, hogy a
felso kerget folnyitjuk es jol beleszurkalunk. Vegyuk korbe a dobozt
alufoliaval, hogy veletlenul se csordulhasson ki az oldalan. Tegyuk
kozepes sutobe, 6-8 perc alatt folmelegszik es folyekonnya valik. 
Kisse keverjuk meg, s kesz. [Feltehetoleg mikrosutoben is lehet, akkor
persze tilos az aluminium, hasonlo meretu mikroallo edenybe tegyuk, es
eleve jobban vagdossuk ossze a sajtot; az ido is nyilvan sokkal
rovidebb, 2-4 perc.] 

Szedjunk magunknak egy kis disznosagot es egy krumplit, majd egy
kisebb merokanallal (vagy akar evokanallal) ontozuk jol le a Mont d'Or
elegybol. A savanyusagokat egyszerubb kulon tanyerkabol enni, de nem
nagyon folyik, igy egy tanyer is eleg lehet. Igyunk melle pl. 
Bourgogne Aligoté-t, szerintem rizling is jo, es ismeteljuk a
muveletet. 

Ez egy francia "egytaletel", azaz teljes vacsora. Persze desszert
johet utana, s mivel ez kiados, valami konnyebb, pl. tejszines eper
vagy gyumolcssalata.

Kave, konyak v. meg inkabb armagnac (szinten szoloparlat), szivar.

Udvozlettel   Gaal Tamas

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS