1. Saletrom kolbaszhoz FrO-ban (KONYHA 1726.)
Servus kerdesere: a sale'trom (KNO3) fr-ul salpe^tre (=Nitrate de
potassium), igy talalkoztam vele eloszor. Ujabban nitrittel
helyettesitik (olvastam egy INRA, azaz ~Fr. Mezogazd. Kutatointezet
kiadvanyban). Sosem vettem, eloszor a patikaban kerdeznem meg, vagy
epp egy gyartot, hogy hol lehet kapni, ime pl.:
PROLABO
54, rue Roger Salengro - 94126 Fontenay-sous-Bois Cedex
T : 01 45 14 85 00
A saletrom termekuk neve: RECTAPUR(R).
2. Mont d'Or melegen
Elnezest, francia illetosegu receptet adok, es epp Mont d'Or sajt kell
hozza. Ez a sajt a Jura-bol valo (Doubs), forralatlan tehentejbol.
Akinek elege van a raclette-bol es a fondue-bol, de meleg sajtot
kivan, kiprobalhatja; nekem nagyon izlett szombat este:
Szamoljunk szemelyenkent 1/4-1/2 Mont d'Or-t, ehsegtol fuggoen. Ez
kerek fahancs-dobozban van. Keves feherbor, fokhagyma. 3-4 fele
vekonyra szelt sonka, felvagott, kolbasz, izles szerint. Szemelyenkent
3 kisebb v. 2 nagyobb burgonya. Melle adhatunk cikkelyekre vagott
paradicsomot es sozott vagy kovaszos stb. uborkat, felvagva.
A krumplit fozzuk meg; ha eheto a heja, akkor le sem kell majd huzni.
A Mont d'Or tetejet vegyuk le, egy-ket gerezd fokhagymat torjunk
ossze es tegyuk egy keves feherborba, ezt ontsuk a sajtra, ugy, hogy a
felso kerget folnyitjuk es jol beleszurkalunk. Vegyuk korbe a dobozt
alufoliaval, hogy veletlenul se csordulhasson ki az oldalan. Tegyuk
kozepes sutobe, 6-8 perc alatt folmelegszik es folyekonnya valik.
Kisse keverjuk meg, s kesz. [Feltehetoleg mikrosutoben is lehet, akkor
persze tilos az aluminium, hasonlo meretu mikroallo edenybe tegyuk, es
eleve jobban vagdossuk ossze a sajtot; az ido is nyilvan sokkal
rovidebb, 2-4 perc.]
Szedjunk magunknak egy kis disznosagot es egy krumplit, majd egy
kisebb merokanallal (vagy akar evokanallal) ontozuk jol le a Mont d'Or
elegybol. A savanyusagokat egyszerubb kulon tanyerkabol enni, de nem
nagyon folyik, igy egy tanyer is eleg lehet. Igyunk melle pl.
Bourgogne Aligoté-t, szerintem rizling is jo, es ismeteljuk a
muveletet.
Ez egy francia "egytaletel", azaz teljes vacsora. Persze desszert
johet utana, s mivel ez kiados, valami konnyebb, pl. tejszines eper
vagy gyumolcssalata.
Kave, konyak v. meg inkabb armagnac (szinten szoloparlat), szivar.
Udvozlettel Gaal Tamas
|