Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1291
Copyright (C) HIX
2002-10-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: ***Tarhonyashus (mind)  49 sor     (cikkei)

+ - Re: ***Tarhonyashus (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"HIX KONYHA" > 2002.10.05. 02:31:01-kor írta:

Szia!

> >De van-e valami amitol kulonlegesen jo lesz?
> >A gimnaziumi menzan ez volt a legjob kaja,
> >igaz ott nem hazi tarhonyaval, hanem un. 
> >uttorogomboccal volt.
> 
> Marpedig ez egy nagyon fontos kulonbseg.
> Szerintem csak az uttorogomboc adja meg
> az igazi tarhonyaizt, ez a hazi tarhonyanak
> nevezett ossze-vissza meretu reszelt teszta
> az nem az igazi.
De az igazi hazi tarhonya a legeslegjobb, csak azt tenyleg te magad tudod ottho
n elkesziteni, hogy tenyleg azt edd amit szeretnel. Itt most leirom,hogy azt ho
gyan kell csinalni.

Oriasi kulonbseg van a ketto kozott, bar az uzletekben kaphato ugymond kezi tar
honya sem kozeliti meg azt a regi igazit, amikor meg otthon keszitettek a csala
dok nagy fateknokben az egesz evre valo tarhonyat. Gyerekkoromban tobbszor resz
ese lehettem ennek a  - szamomra -  nagy esemenynek nagymamamnal. Azzal kezdodo
tt, hogy korbejarta az osszes szomszedot, es folvasarolta a friss falusi tojast
, legalabb szaz darabnak kellett osszejonnie. Volt egy segitsege, egy Jugoszlav
iabol szarmazo neni. Arra a napra elore megfoztunk, mert a tarhonya keszites eg
esz napos program volt, mast nem lehetett csinalni. Koran reggel aztan felhozta
k a pincebol a nagy fateknoket, beleszitaltak a helyi malombol hozott lisztet. 
Talakba feltortek a tojasokat, es kezdodhetett a munka neheze. Keves tojast csu
rgattak a tekno hosszaban a lisztre, majd a ket tenyerunk kozott dorzsolgetve k
ezdtuk beledolgozni a tojast a lisztbe. Mindig tobb es tobb tojast adva hozza r
eszletekben. De sokszor kellett vegig topogni a tekno egyik vegetol a masikig, 
aztan vissza, , amig a liszt fel nem vette a tojast, es kello kemenysegu nem le
tt. Akkor nagymama hozta a kulonbozo surusegure szovott drot rostakat. Volt nag
yobb luku, kisebb es apro luku rosta. Most a kemeny tesztat eloszor a nagy luku
 rostan kellett atdorzsolni, ezt porkoltek melle foztuk koretnek. Egy masik ada
got a kozepes luku rostan kellett atdorzsolni, ebbol piritott tarhonya lett ran
tott, vagy sult husok melle. A legaprobb rostan atdorzsolt tarhonyat levesnek k
eszitettuk. Amikor elkeszult a tarhonya akkor hofeher abroszokra kiteregettuk a
 napon es allandoan kevergetve, forgatva kokemenyre szaritottuk. Utana nagy vas
zon zacskokba szedtuk es szaraz helyen taroltuk. Nos ma az uzletekben kaphato s
zabalyos, es szabalytalan tarhonyak nem igy keszulnek, es az izuk meg sem kozel
iti azt az igazit.

Udv

Eva
-- 
    
                 

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS