Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 910
Copyright (C) HIX
2001-07-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Sziasztok! (mind)  45 sor     (cikkei)
2 Re: pita (mind)  10 sor     (cikkei)

+ - Re: Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A KONYHA 0908-ban irta :
>Tudna nekem valaki segiteni? Keresem a zold dio befott receptjet! Ha van
>valakinek kerem kuldje el!
>Koszi:VIC

Zolddio-befott
A diot eretlen allapotban, akkor dolgozzuk fel, amikor a csonthej fejlodese
meg nem indult meg, a dio tuvel konnyen atszurhato. Ez 
az erettsegi fok junius vegere, julius elejere alakul ki. 
Befozesre a kis gyumolcsu, kemeny heju diok az alkalmasak, mert zold
allapotban vastag hejuak.

A diot megmossuk, majd egy vastagabb tuvel korbeszurkaljuk. (A tut
parafadugoba szurjuk.) Az igy kezelt diokat labasba rakjuk es 
hideg vizet ontunk ra, hogy jol ellepje. 9-10 napig pihentetjuk. A vizet
naponta ketszer csereljuk.

Ezutan az elofozes kovetkezik, gyengen ecetes vizben. 1 l vizhez 0,1-0,15
dl 20%-os ecetet szamitunk. A vizet az ecettel 
felforraljuk es a diokat a forrasban levo oldatba dobjuk. Forrasig
melegitjuk, 2-3 percig forraljuk, majd a vizet leontjuk a diorol.
Ujabb ecetes oldatot keszitunk es az elofozest megismeteljuk. Ez addig
tartson, mig egy-egy diot kiveve az allomanyt megfeleloen 
rugalmasnak, puhanak talaljuk.

Az elofozes utan a forro vizet leontjuk a diorol es hideg vizzel lehutjuk.

Ezutan elkeszitjuk a felontolevet. 1 kg diora 1 kg cukrot as 4 dl vizet
szamitunk, amit felforralunk, a keletkezo habot eltavolitjuk, 4-5 szem
szegfuszeget es nehany szelet citromot adunk hozza. Ezutan meg 3-4 percig
tovabb forraljuk. A forrasban levo oldatba ontjuk a diot es a forrastol
szamitva meg 1-2 percig fozzuk. Huvos helyre tesszuk legalabb 6-8 orara, de
akar masnapig is pihentethetjuk (huzatjuk).

Ezutan a diot uvegekbe toltjuk, a huzatolevet leszurjuk es a diora ontjuk,
hogy teljesen ellepje. Az uvegeket lezarjuk, majd vizzel teli labasba
helyezzuk. A vizet lassan eros, gyongyozo forrasig melegitjuk (kb. 100
fok), es ezen a homersekleten tartjuk 8-10 percig. A hokezeles utan az
uvegeket a vizbe hagyjuk, letakarjuk ruhaval, es igy hulnek ki masnapra.

SoMolTi

HIXEditor 1.15beta5

Ui.: Ment maganba is
+ - Re: pita (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Egyebkent most megneztem, mert van is itthon, erre az van 
> irva, hogy mexikoi tacos :), de szerintem ez ua., mint a pita,
> legalabbis szerintem egyre gondolunk.  
> 
> Gabi

Gabikam, ez nem ugyanaz; a pita tesztaja vastagabb; ket retegbol all, ami
*koze'* teszik a tolteleket.  A tacot osszecsavarjak, mint a palacsintat.

Martha

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS