Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1092
Copyright (C) HIX
2002-02-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 szalakali (mind)  25 sor     (cikkei)
2 Vas palacsinta suto. (mind)  7 sor     (cikkei)
3 Re: buttermilk es szalalkali (mind)  9 sor     (cikkei)
4 Re:tudok egy jo italreceptet (mind)  23 sor     (cikkei)

+ - szalakali (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kedves Sari, talan most mar osszeall a kep. :-))

Lajos irta:
>Hogy nemetul mi a neve a szalakalinak, azt nem tudom...
>Kemiailag ammonium-karbonat, (NH4)2CO3.
 
Ezek szerint megiscsak Hirschhornsalz lesz az, mivel ez ammonium karbonat -
a szotar szerint. (Egyszer olvastam itt a KONYHA-n "agancs-so"-kent is....
:-) )

Ha sutes kozben olyan szagot erzel, mintha loistalloban lennel :-), akkor
biztos szalakalit vettel. Szerencsere a sutemenyben nem marad meg az a
csipos ammonia szag, de a sutes alatt eleg alaposan kell szelloztetni. 
   
A "Natron" az a szodabikarbona (Halasz Elod szerint _doppeltkohlensaueres
Natron_) 

A Pottasche-rol mar volt itt regebben szo, meg is hokkentunk, hogy a nepies
neve  hamuzsir. Ahogy Emilia is irta, ezt inkabb mezes sutikhez hasznaljak. 


sziasztok,
Zita
+ - Vas palacsinta suto. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhasok.

Mar volt ez itt egyszer...
Ha veszek egy vas vagy ontveny palacsinta sutot hogy kel kiegetni olajjal
vagy befuttatni hogy ne egjen oda a sulnivalo.

Koszonom ...Dr. Willy
+ - Re: buttermilk es szalalkali (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Elöször is, mindenkinek köszönöm a segitseget szalalkali ügyben. Elöbbre ugyan 
nem jutottam,de ki fogom probalni a Hirschhornsalz-ot es a Pottasche-t is.

A Buttermilch vagy -milk magyaruk  iró, egyszerüen iró.
Valamikor lehetett a nagyobb Közertekben kapni, 1/2 literes zacskoban.
Üdv:   Sari

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: dtm2-t5-1.mcbone.net)
+ - Re:tudok egy jo italreceptet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!
 Van egy jo Bowle receptem, remelem nektek is izleni fog, de csak ovatosan kort
yolgassatok belöle :-))

Planter`s  Bowle

1l Feher rum
1/2l Granatalmaszirup (Grenadine)
1/4l Citromle (kb.5 citrom leve)
2l Vér narancslé vagy narancslé (Granini)
1 üveg szaraz pezsgö
1 narancs

Egy Bowletalba vagy egyszerüen egy nagy edenybe beleöntjük a rumot, a granatalm
aszirupot, a leszürt citrom-, es vernarancslevet, jol összekeverjük es a hütöbe
n lehülni hagyjuk. Nem kostolgatjuk!
Röviddel a talalas elött felöntjük a lehütött pezsgövel.
A narancsot felvagjuk egeszen vekony szeletekre es a Bowlet ezzel meg ha van me
ntalevellel diszitjük.

Üdv: Sari

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: dtm2-t5-1.mcbone.net)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS