Tepsiskenyer (ca 20 db)
50 gr eleszto, 1/2 liter langyos viz/zsirtalan tej, 1/4 l olaj, 2 tk so, 1/2 dl
melasz, 2 dl zabpehely, 4 dl buzakorpa, 4 dl grahamliszt, 5-6 dl buzaliszt
A sutot 225 fokra bekapcsolni, a kenyer csak egyszer kel ca 30 percig (kinek mi
-
lyen gyorsan melegszik be a sutoje)
Az elesztot feloldani keves langyos vizben/tejben, hozzaadni a tobbi anyagot es
annyi buzalisztet hogy a teszta ne ragadjon az edenyhez. Lisztezett deszkan me
g
dagasztani. Egy tepsit (ca 30 x 40 cm) kibelelni zsirozott papirral, beletenni
a tesztat es egyenesre ellapogatni lisztezett kezzel. 20 kockara vagni es kend
o
alatt ca 30 percet keleszteni. 225 fokon kb 20 percig sutni, amikor kesz eltor
-
ni darabokra es ruha alatt, racson hagyni kihulni.
Kenyer parmesannal, partyhoz
( + egy pohar feher bor + salata)
100 gr margarin, 2,5 dl tej, 50 gr eleszto, 1 tk so, 1 tojas, 2 dl reszelt par-
mesan, 2 dl kulombozo lisztfe'lese'g, (lehet keverni tetszes szerint) 7-8 dl
buzaliszt
A tetejere: 1 felvert tojas, sesammag
A margarint felolvasztani, hozzaadni a tejet es hagyni langyosra hulni.
Egy gombolyu tortaformat aminek leveheto a karimaja, kizsironi es megszorni
morzsaval (vagy korpaval).
Az elesztot feloldani a langyosra hult margarin/tejjel, beledolgozni a tobbi
anyagot, utoljara annyi buzalisztet hogy ne ragadjon a teszta. Ruha alatt ca 30
percig kelni hagyni. Amikor megkelt lisztezett deszkan atgyurni, 12-14 db
zsemlet formazni belole es a tortaformaba belerakni (amikor kesz a darazsfeszek
hez hasonloan fog kinezni). Hagyni megegyszer kb 20 percig kelni.
Megkenni a tetjet a felverrt tojassal es megszorni sesammaggal.
Eloremelegitett sutoben 200 fokon kb 30 percig sutni.
Ruha alatt, racson hagyni kihulni.
Valaki keresett "gyors" kenyeret, ime:
Mezeskenyer
2 tk kenyerfuszer (itt lehet kapni ilyen kevereket, van benne t. k. komenymag,
anizs, edeskomeny, gyomber), 2 tk sodabikarbona, 2 tk sutopor, 1/2 tk so, 3,5
dl rozsliszt + 6,5 dl buzaliszt, 5 dl aludttej, 3/4-1 dl mez
A sutot 200 fokra kapcsolni
2l-s suto:format (ez egy kb 25 x 10 cm -s ca 5 cm magas forma) kizsirozni,
morzsaval megszorni.
A szarazanyagokat osszekeverni egy talban, belekeverni az aludttejet es a
mezet.
Osszedolgozni es elegyengetni a sutoformaban. A suto also reszen 40-45 percig
sutni (amig nem ragad a ture). Ruha alatt, racson hagyni kihulni.
Legjobb frissen, nem igazan jo lefagyasztva.
Szoljatok ha unjatok!
Agnes
|