1. |
zsurek (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Curry (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
3. |
re: borscs leves (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
|
+ - | zsurek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
ZUREK
Magyar viszonyok kozott a kovetkezokeppen lehet elkesziteni:
Eloszor is el kell kesziteni hozza a kvaszt (ezt Lengyelorszagban lehet
keszen is kapni):
0,75 liter elozoleg felforralt es lehutott vizet osszekeverunk szigoruan
uvegedenyben, szigoruan fakanallal 3-4 ek. rozsliszttel, egy csipet
soval, izles szerint 6 gerezd fokhagymaval (talan zuzott, nem
emlekszem), letakarjuk, meleg helyre tesszuk. Esetleg lehet
rozskenyeret is hozzaadni. 4 napig erleljuk, idonkent megkeverjuk.
Megkostoljuk: legyen savanyu, de ne legyen keseru.
Megfozzuk a levest a kovetkezo hozzavalokbol:
husleves leve vagy eroleveskocka vagy sonkale
2 baberlevel
szegfubors, majoranna
fustolt kolbasz, fustolt csulok
szaritott gomba (csak szaritott jo!!)
fokhagyma
nehany szem burgonya
Ha megfott, a vegen beleontjuk a kvaszt; vigyazzunk, ne fusson ki a
leves.
A vegen tejfollel, soval izesitjuk, es negyfele vagott kemeny tojassal
kinaljuk (mint a soskalevesnel). Emlekeim szerint karikara vagott
kolbasz is volt benne.
Sok sikert, en nem probaltam, csak lengyeloran foztunk:) Ha
tovabbfejleszted vagy javitasz rajta, szivesen vesszuk a tanacsaidat!
Katalin
|
+ - | Re: Curry (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
> ---
> http://sgicenter.oai.hu/szuper/Fuszerek/index.html
> Curry fűszerkeverékek
> Pikáns fűszerkeverékek. Tizenöt-húsz fűszert tartalmaznak. Fő
> alapanyaguk a
> sárga kurkumagyökér és a Curry levél, római kömény, koriander, chili és
> a
> szerecsendió. Többféle változatban készül; külön összetétele van a
> szárnyas-, a vad-, a birka- és egyéb húsok fűszerezésére. Az Európában
> készített készítmények gyengébbek az eredeti indiainál. A curry port
> általában tálalás előtt, de mértékletesen használjuk.
Nomost kicsit tanacstalan lettem. Nekem van par indiai recept, konyv es
par "eredeti" honlaprol, es minden receptben a curryt az egyeb fuszerrel
egyutt elsokent kell a serpenyoben megpiritani. Csak 1-2 perc, ameddig
elkezd illatozni, ekkor kell beletenni a tovabbi hozzavalokat. Ezt azzal
magyarazzak, hogy a piritas folytan engedi ki a fuszer a teljes aromat.
Vannak olyan fuszerkeverekek is, amik eleve megpiritott fuszerrel
keszulnek, pl. az un. szambar-por (sambaar powder).
Udv
Emilia, Stuttgart
|
+ - | re: borscs leves (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Ibolya neni!
Sajnalom, hogy a hozzavalok kozul kifelejtettem a babarlevelet. Feltetlenul
szoktam bele tenni, sot ha van otthon meg egy kis tarkonyt is. Viszont az
eredeti leirasombol is hianyzott :) a hagyma felhasznalasa, de en mindig
szoktam beletenni, nagy kockakra vagva teszem bele a ceklaval es a
petr.gyokerrel egyutt. Ha mar a valtozatoknal tartunk elofordult, hogy a
paradicsompuret kihagytam, es nem vettek eszre eves kozben. :)
Kedves Istvan!
Nyilvanvalo volt szamomra, hogy kifigyelted az igazi lengyel barscs leves
kesziteset is. En, nem igen hasznalok bacont, mert a ferjem nem szereti.
CSAK magamnak szoktam sutni tojassal, mert en szeretem. Ami a nyers ceklat
illeti, en szivesebben hasznalom, mert igy kemenyebbre szoktam hagyni, mint
a keszen kaphato. Emiatt nem szoktam altalaban uveges ceklat sem venni.
Sokszor fozok cekla szezonban kb 8-10 naponta es a jegen tartom, amig el nem
fogy. Sajat izesitesu, es szerintem jobb. :)
Szeretettel J. Zsoka
|
|