Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1935
Copyright (C) HIX
2005-01-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 zsurek (mind)  31 sor     (cikkei)
2 Re: Curry (mind)  25 sor     (cikkei)
3 re: borscs leves (mind)  19 sor     (cikkei)

+ - zsurek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

ZUREK

Magyar viszonyok kozott a kovetkezokeppen lehet elkesziteni:

Eloszor is el kell kesziteni hozza a kvaszt (ezt Lengyelorszagban lehet 
keszen is kapni):
0,75 liter elozoleg felforralt es lehutott vizet osszekeverunk szigoruan 
uvegedenyben, szigoruan fakanallal 3-4 ek. rozsliszttel, egy csipet 
soval, izles szerint 6 gerezd fokhagymaval (talan zuzott, nem 
emlekszem), letakarjuk, meleg helyre tesszuk. Esetleg lehet 
rozskenyeret is hozzaadni. 4 napig erleljuk, idonkent megkeverjuk. 
Megkostoljuk: legyen savanyu, de ne legyen keseru.

Megfozzuk a levest a kovetkezo hozzavalokbol:
husleves leve vagy eroleveskocka vagy sonkale
2 baberlevel
szegfubors, majoranna
fustolt kolbasz, fustolt csulok
szaritott gomba (csak szaritott jo!!)
fokhagyma
nehany szem burgonya

Ha megfott, a vegen beleontjuk a kvaszt; vigyazzunk, ne fusson ki a 
leves.
A vegen tejfollel, soval izesitjuk, es negyfele vagott kemeny tojassal 
kinaljuk (mint a soskalevesnel). Emlekeim szerint karikara vagott 
kolbasz is volt benne.

Sok sikert, en nem probaltam, csak lengyeloran foztunk:) Ha 
tovabbfejleszted vagy javitasz rajta, szivesen vesszuk a tanacsaidat!
Katalin
+ - Re: Curry (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> ---
> http://sgicenter.oai.hu/szuper/Fuszerek/index.html
> Curry fűszerkeverékek
> Pikáns fűszerkeverékek. Tizenöt-húsz fűszert tartalmaznak. Fő
> alapanyaguk a
> sárga kurkumagyökér és a Curry levél, római kömény, koriander, chili és
> a
> szerecsendió. Többféle változatban készül; külön összetétele van a
> szárnyas-, a vad-, a birka- és egyéb húsok fűszerezésére. Az Európában
> készített készítmények gyengébbek az eredeti indiainál. A curry port
> általában tálalás előtt, de mértékletesen használjuk.

Nomost kicsit tanacstalan lettem. Nekem van par indiai recept, konyv es
par "eredeti" honlaprol, es minden receptben a curryt az egyeb fuszerrel
egyutt elsokent kell a serpenyoben megpiritani. Csak 1-2 perc, ameddig
elkezd illatozni, ekkor kell beletenni a tovabbi hozzavalokat. Ezt azzal
magyarazzak, hogy a piritas folytan engedi ki a fuszer a teljes aromat.

Vannak olyan fuszerkeverekek is, amik eleve megpiritott fuszerrel
keszulnek, pl. az un. szambar-por (sambaar powder).

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - re: borscs leves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Ibolya neni!

Sajnalom, hogy a hozzavalok kozul kifelejtettem a babarlevelet. Feltetlenul
szoktam bele tenni, sot ha van otthon meg egy kis tarkonyt is. Viszont az
eredeti leirasombol is hianyzott :) a hagyma felhasznalasa, de en mindig
szoktam beletenni, nagy kockakra vagva teszem bele a ceklaval es a
petr.gyokerrel egyutt. Ha mar a valtozatoknal tartunk elofordult, hogy a
paradicsompuret kihagytam, es nem vettek eszre eves kozben. :)

Kedves Istvan!
Nyilvanvalo volt szamomra, hogy kifigyelted az igazi lengyel barscs leves
kesziteset is. En, nem igen hasznalok bacont, mert a ferjem nem szereti.
CSAK magamnak szoktam sutni tojassal, mert en szeretem. Ami a nyers ceklat
illeti, en szivesebben hasznalom, mert igy kemenyebbre szoktam hagyni, mint
a keszen kaphato. Emiatt nem szoktam altalaban uveges ceklat sem venni.
Sokszor fozok cekla szezonban kb 8-10 naponta es a jegen tartom, amig el nem
fogy. Sajat izesitesu, es szerintem jobb. :)

Szeretettel J. Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS