Kedves Konyhalakok,
segitsegeteket kerem jokivansag ugyben. Csaladunkban hamarosan Nagypapam
80, Apukam 50 eves lesz. Nekik szeretnek valamilyen kedves, vidam
koszontovel ajandekot kesziteni. Mindketten a szolonek, boroknak,
pincenek kedveloi, szakertoi. Tehat, ha valami ilyenre bukkantok, kerlek
tovabbitsatok.
Elore is koszi
R. Szilvia
|
Kedves konyhasok!
Vettunk a parommal egy mikrot, ezert fordulnek hozzatok a kov.
keressel:
Tudnatok-e olyan kajakat, amiket egyszerubb, gyorsabb,
olcsobb, stb... mikroban elkesziteni? (recepttel egyutt)
Most nem olyanokra gondoltam, hogy Pekingi Kacsa Gundel
Martasban, hanem mondjuk pl. paprikas krumpli.
Koszike: Szilvi
> -----------------------------------------------
mailto:
|
Sziasztok Konyhasok!
Mi van veletek, mindenki nyaral?
Az egyik kedvenc indiai etelfajtam a szabdzsi. Ez egy legalabb
ezerfele modon keszulo zoldsegragu, amely a dahl (fozelekfele) es
rizs, illetve kovasztalan kenyer (csapati, puri) mellett a mindennapok
es az unnepek szinte minden etkezesenek elengedhetetlen resze.
Mindeddig az volt vele az egyetlen problemam, hogy a fuszerezeset
sosem sikerult eleg jol megoldanom, reszben a nehez beszerezhetoseg
(romai komeny, csillaganizs, asafoetida, stb.), masreszt a sajat
gyakorlatlansagom miatt, mivel minnel tobb fuszert kell szinte
masodperc pontossaggal a zsiradekba dobni (csonsz), annal tobb
lehetoseg adodik az egesz etel elrontasara.
Ezert tegnap kiprobaltam egy egyszerusitett valtozatot, ami vegre
nagyszeruen sikerult! Megprobaltam minnel jobban leegyszerusiteni az
elkesziteset es kicsit kozeliteni a magyar izleshez.
Mivel ez az etel felmelegitve meg sokkal finomabb, mint eloszor, ez a
mennyiseg kb. 4 szemely ketszeri etkezesere eleg.
Hozzavalok:
- 0.5 kg burgonya (lehetoleg aproszemu)
- 0.5 kg sargarepa
- 0.5 kg karalabe (vigyazzunk, nehogy egy kicsit is fas legyen!)
- 0.5 kg cukkini
- 0.5 kg karfiol
- 0.2-0.3 kg lecsokolbasz
- 2 dl joghurt, tejfol, vagy fozotejszin
- olaj, vagy ghi
- 2 tk kurkuma (indiai safrany)
- 2 tk egesz komeny
- 1/2 teaskanal csilipor (ha szeretjuk a csiposet, lehet tobb is)
- so
A burgonyat nagy darabokra vagjuk, ha nem tul nagyok, eleg csak
negybevagni. A repat karikara, a karalabet es a cukkinit 1X1 centis
kockakra, a karfiolt kb ketszer ekkora darabokra vagjuk. A kolbaszt
felkarikazzuk.
Egy nagy edeny aljara kb. 1/2 dl olajat, vagy ghit ontunk. Miutan
felforrosodott, egyszerre belerakjuk a krumplit, repat es a karalabet.
Sozzuk (eleg sok so kell ra, kb 2-2.5 tk), majd lefedve es idonkent
megkavarva paroljuk. A zoldsegek eresztenek annyi levet, amennyi a
parolashoz szukseges, ha megsem, akkor egy kis vizet tolthetunk ala.
Par percel kesobb tegyuk bele a kolbaszt.
Amikor elkezdenek puhulni a zoldsegek, belerakjuk a tobbit is, sozzuk
(1.5-2 tk), majd ujra lefedjuk. Mostmar csak modjaval kavargassunk,
mert osszetorjuk a zoldseget!
Ha minden megparolodott, levesszuk a tuzrol es elkeszitjuk a csonszot.
Egy kisebb labosba ne'mi zsiradekot teszunk, erosen felforrositjuk
(nem fustolesig) es beledobjuk a komenymagot, majd folytonos
kevergetes mellett kb. 15 mp mulva a kurkumat, 8-10 mp mulva a csilit,
ezutan rogton levesszuk a tuzrol. Ha kicsit hult, belekeverjuk a
joghurtot, vagy tejfolt.
A fuszeres szoszt a raguhoz keverjuk es meg egyszer felforraljuk.
Jo etvagyat!
--
Udvozlettel:
KASI mailto:
|