Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 834
Copyright (C) HIX
2001-04-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 maradek husveti sonka felhasznalasa v2 (mind)  29 sor     (cikkei)
2 akkor erre igyunk ! (mind)  13 sor     (cikkei)
3 Re: Klf. habok meg tepsi (mind)  64 sor     (cikkei)

+ - maradek husveti sonka felhasznalasa v2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tibor elozo receptjenek masik verzioja (en ezt a Kiskegyed konyhajabol
lestem el kb. 5-6 eve, azota csinalom):

Az en egyik kedvenc husveti receptem kb. ugyanez, de megis mas.
hv: 1 kg. franciasalata-alap
    10-15 dkg husveti soni
    3-4 fott tojas
    1/2 literes (nem Danone) tejfol
    1/2 cs. zselatin
    viz, izesitok, folpack, ozgerincforma
En egykilos fagyasztott franciasalata alapot veszek, es megfozom sos
vizben. Ezutan leszurom, felreteszem. Osszevagok valamennyi husveti 
sonkat-kb. 10 dkg, de izles szerint (sonka nelkul is finom).
Kemenyre fozok 3-4 tojast, attol fuggoen, hogy mekkora az ozgerincforma.
Kozben 1 nagy pohar tejfolt (nem Danone;)) megizesitek borssal, soval, meg
ami meg eszembe jut, jol elkeverem. Aztan a tejfolt hozzakeverem a 
zoldsegalap+sonkahoz, majd felmelegitek zselatint egy keves vizben 
(asszem kb. fel zacsko zselatint fel dl vizben, de nem tudom pontosan, 
mert mar reflexbol csinalom), es hozzakeverem a tobbihez.
Az ozgerincformat kibelelem folpack-kal, belefektetem a tojasokat, es
beleöntöm a masszat, elsimitom, rahajtom a folpackot, beteszem a hutobe,
amig megdermed.

Amikor mar megkemenyedett, kiveszem belole, felszeletelem.
Eddig mindenkinek nagyon izlett, mert nem egy hagyomanyos (unalmas)
husveti kaja. En nemcsak husvetkor szoktam, hanem barmilyen
vendegvaraskor, mikor nincs kedvem nagyon kuktaskodni.

Jo etvagyat: zsani
+ - akkor erre igyunk ! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhatunde'rek !

A ke'zfoga's eredete'rol azt hallottam, azzal jelezte'k:
üres a kezem,  nincs fegyver a kezemben,
nem vagyok az ellense'ged.

Tudja valaki mi az eredete annak,

 "Akkor erre igyunk!"

Segitse'geteket koszonom elore is.


+ - Re: Klf. habok meg tepsi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Eloszor is Suhy-nak:

>baby.name: Baksay Katalin Eszter
>baby.status: good

:-))
Gratulalok es minden jot kivanok!!

Zsoka:

> vagy tenyleg nem irta senki, de tapasztalatom szerint nagyon fontos,
> hogy a tojas friss legyen es feltetlenul hideg legyen. En nem szoktam
> beletenni ugyan sot, nem is szoktam alacsonyabb fokozatot hasznalni,
> es megis nagyon hamar kemeny habba verodik. (Nem ugy, mint a tejszin,

:-)))) Igazad van. Erdekes, mennyire nem tudatos ez mar nekem. A tojast
amugy is a hutoben tartom, es - mivel valaki emlitette az edeny abszolut
zsirtalansagat - azt is mar ugy megszoktam, hogy a konyhagep talja meg
puszta forrovizzel is tokeletesen kimoshato, hogy fel sem tunik.

Viszont a klf. fokozaton valo felverest nagyon ajanlom abban az esetben,
ha sok tojasbol kell habot verni, pl. habcsoknak vagy baiser lapnak. Ezt
a tippet egy ilyen receptbol vettem es nagyon bevalt.

De hogy mekkora regeny kerekedett ebbol az ecceru kerdesbol... :-))

Zita:

> Ugyan nem szorosan az eredeti kerdeshez kapcsolodik, de lehet, hogy
ezen a
> listan meg nem volt szo a _HULALA_-rol??? Ez tkp. novenyi "tejszin",

Hat ez meg mifele? Vagyis mibol van pontosabban?

> olcsobb is, mint a normal tejszin. A profi cukraszok is szinte mar
csak
> ilyet hasznalnak.

Itt (szerencsere) nem. ;-)

Zsazsa:

> Meg egy kerdes:
> A suti suteshez ki kell kenni a tepsi oldalat is vagy nem ?
> Egyszer Horvat Rozi azt mondta nem kell, mert attol csuszik vissza a
suti.

Szoval en meg nem talalkoztam olyan recepttel amiben nem allt volna
benne a kikenes vagy a sutopapir hasznalata. Olyan van, hogy kikenni es
prezlivel vagy liszttel megszorni (vagy daralt dio stb.). Tudtommal ha
nincs kikenve, akkor kegyetlenul odaragad a teszta, szerintem ez aztan a
novest akadalyozza.

Es ha mar a tippeknel tartunk: Kerek sutikhez, tortakhoz nekem nagyon
jol bevalt az acel gyuru a hagyomanyos szedszetheto tortaforma helyett.
A tepsire papirt teriteni, ra a gyuru, barmelyik nem folyekony tesztahoz
jo +beallithato a receptekben megadott klf. atmerore. Sokkal konnyebb
azutan levenni a kesz sutirol is, es konnyebben lehet bevajazni meg
elmosni.

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS