Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1058
Copyright (C) HIX
2002-01-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kenyérsütés sütőben (mind)  102 sor     (cikkei)
2 Re:Kinai etelek plus Wok (mind)  6 sor     (cikkei)

+ - kenyérsütés sütőben (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Burgonyás-köményes kenyér (kb. 90 dkg)

Hozzávalók:
25 dkg finomliszt,
50 dkg hámozott, áttört, főtt burgonya,
2 dkg friss élesztő,
1 teáskanál kristálycukor,
1 1/2-2 dl tej,
3 evőkanál olaj,
1 púpozott teáskanál köménymag,
1 csapott teáskanál só,
olaj a tepsi kenéséhez.
A kenyér összes alkotórészét a sütés előtt a kellemes hőmérsékletű
konyhába készítjük. Nagy bögrébe 1 dl meglangyosított tejet öntünk, és
belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, valamint a cukrot, majd a bögrét
egy papírszalvétával befedjük, és az élesztőt addig kelesztjük, amíg a
bögre tetejére fel nem "fut". Mély tálba szitáljuk a lisztet. A közepébe
öntjük a felfutott élesztőt és az olajat, ezután pedig beletesszük a még
melegen áttört burgonyát, a sót, valamint a köménymagot, majd
összedolgozzuk. Apránként annyi tejet öntünk még hozzá, hogy közepesen
kemény tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg
lyukacsos-hólyagos nem lesz. (Háztartási robotgéppel 8-10 perc alatt
tökéletesen ki lehet dolgozni.) Lisztezett deszkán két darabra vágjuk,
hosszúkás zsúrkenyér formára alakítjuk, majd kikent sütőlemezre rakjuk.
Egy órán keresztül hagyjuk kelni, végül a tetejét vízzel lekenve,
előmelegített, közepesen forró sütőben szép pirosra sütjük. A forró
kenyereket a sütőlapon hagyjuk kihűlni.

Köményes-rozsos kenyér (kb. 1 kg)

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt,
15 dkg rozsliszt,
15 dkg héjában főtt és áttört burgonya,
4 dl víz,
2 dkg friss élesztő,
1-1 csapott teáskanál só és cukor,
1 csapott teáskanál köménymag.
A szétmorzsolt élesztőt 1 dl langyos vízzel és a cukorral felfuttatjuk.
Közben mély tálba szórjuk az átszitált és összekevert kétféle lisztet.
Mélyedést vájunk a liszthalom közepébe, majd beleöntjük a felfutott
élesztőt, a burgonyát, a sót és a köménymagot, ezután apránként
beledolgozzuk a vizet. A már sima tésztát lisztezett tálba rakjuk,
tetejét is meghintjük kevés liszttel, majd tiszta konyharuhával
letakarva eredeti térfogatának duplájára kelesztjük. Egy darabban
hagyva, hosszúkás formára alakítjuk, és az előmelegített, forró sütőben
szép pirosra sütjük. Ha megsült, vízzel lekenjük a tetejét, és további 5
percre visszatesszük a sütőbe. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
A kihűlt kenyeret alufóliába csomagolva sokáig frissen tarthatjuk,
különösen akkor, ha a hűtőszekrény normál hűtőterében tároljuk.

Négyliszt-kenyér (kb. 90 dkg)

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt,
10 dkg Graham-liszt,
5 dkg kukoricaliszt,
5 dkg szójaliszt,
4 dl víz,
2 dkg friss élesztő,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só.
Az élesztőt a sóval és a cukorral elkevert 1 dl langyos vízzel
felfuttatjuk, majd a közben átszitált lisztekhez öntve, a vizet
apránként hozzádolgozzuk. Sima tésztává dagasztjuk. Legalább 1 óra
hosszat kelesztjük, majd átgyúrva hosszúkás cipóvá formáljuk.
Sütőlemezre rakjuk, és az előmelegített, forró sütőben, közepes lángon
szép pirosra sütjük.
Rendkívül jóízű és egészséges kenyér.

Zsúrkenyér vendégeknek (2 db, egyenként kb. 90-90 dkg)
Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
30 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya,
1/2 dl szódavíz,
4 dkg friss élesztő,
4 dkg porcukor,
2 dl tej,
10 dkg vaj,
2 teáskanál só,
1-1 mokkáskanál törött fehér bors és fokhagymapor.
1/2 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és
belekeverjük a porcukrot. Hagyjuk, hogy felfusson, közben gyúrótáblára
öntjük a lisztet. Közepébe mélyedést vájunk, abba öntjük az olvasztott,
de már hideg vajat, a felfutott élesztőt, az áttört burgonyát és a
fűszereket. Apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet és a
szódavizet. A közepesen kemény tésztát alaposan kidolgozzuk (a
legegyszerűbb, ha kis robotgéppel keverjük hólyagosra). Végül lisztezett
tálba rakjuk, a tetejét is meghintjük liszttel, majd letakarva duplájára
kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán
kissé átgyúrjuk, majd hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk. Sütőlemezre
rakjuk mindkét kenyeret, és még fél órán keresztül hagyjuk pihenni.
Vizes kenőtollal átkenjük a tetejét, és az előmelegített, forró sütőben,
közepes lángon megsütjük. Ha a kenyerek kihűltek, egyenként alufóliába
csomagoljuk, mert így legalább 8 napig eláll és friss marad, persze csak
akkor, ha a hűtőszekrényben tároljuk. Szeletekre vágva a zsúrkenyér a
mélyhűtőben is lefagyasztható.
Bármilyen szendvics alapjaként kitűnő, a parányi fokhagyma és bors
fűszeres zamatot ad neki.

Sok szerencsét!
ottilia
+ - Re:Kinai etelek plus Wok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok.

Ha kell Egy csomo wok recept akor kuldom maganba.
Vagy folteszem egy web oldalra....attol fugg hanyan keritek.

Udv.. Dr. Willy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS