Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 642
Copyright (C) HIX
2000-09-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 ajanlo (mind)  16 sor     (cikkei)
2 Re: Marcipankrumpli (mind)  80 sor     (cikkei)
3 marcipanos burgonya (mind)  14 sor     (cikkei)

+ - ajanlo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, 
Rendezunk a szarvasgombas gasztronomiai bemutatot, akit esetleg erdekel
az irjon, sajna nem olcso, de egy nagyon rangos sokszoros dijnyertes
olasz sef kesziti.
A menu:
http://www.extra.hu/elsoverseny/menu.html

Tobbet a rendezvenyrol
 http://www.extra.hu/elsoverseny
cimen lehet majd megtudni.

Udv
Bagi Istvan

mailto:
http://www.extra.hu/triffla
+ - Re: Marcipankrumpli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> A Hixkonyha segitokesz levelezoitol bizonyara tobb valaszt is kapsz,
> igy errol egyelore nem irok, csak annyit jegyzek meg, hogy a

:-)
Ime egy recept. Errefele rendszerint adventi sutemenyreceptek cimszo
alatt jelenik meg.

Hozzavalok 35 darabhoz
(en valamikor melleirtam, 52 darab cseresznye nagysagu):

1 KK Instant kave
izles szerint 2 EK kavelikor vagy konyak
20 dkg marcipanmassza (a ZENTIS-nek ilyen is van, ez sima, "nyers"
marcipanblokk minden nelkul, mostansag bordo szinu csomagolasban)
15 dkg porcukor
kb. 1 EK kakao

A kavet elkeverjuk a likorrel. A marcipant a porcukorral es a likorrel
osszegyurjuk (ez nem tulzas, olyan mit egy kemenyebb gyuromassza). A
masszabol golyokat formazunk, megrostalt porcukorban es kakaoban
meghempergetjuk.

Ezt rendszerint badog dobozban taroljak vagy be lehet rakni celofan
tasakba, ha kint all megszarad es valamikor megkemenyszik ez is mint a
malackak (mar ha nem fogy el joval elotte :-)) ).

> marcipanok a cukor-mandula tartalom aranyainak elteresebol ugyanugy
> sokfelek, mint a koolajparlatok. :-) [Petike vegyesz] Mert ugye a
> tortak tetejere valo szines figuralis kokemeny disz is marcipan.

Itt NO-ban a legfinomabb a Lu:becki marcipan. Vedett nev, kell legyen
benne minimum x% (relativ sok) mandula, csak akkor szabad ugy nevezni. A
kovetkezo fokozat lefele a Niederegger marcipan. A tobbi mar nem vedett,
igy nagyon vegyes minoseg, de a ZENTIS dolgok tenyleg irto finomak.

Viszont megjegyeznem, hogy barmelyik marcipan, ha sokaig all a levegon,
megszarad es megkemenyszik. A tortadiszeket direkt sok cukorral
keszitik, az szarad a leghamarabb, dehat az direkt erre a celra keszul.

> kituno termekeit is. Egyreszt a lekvarjait, kulonoskeppen a
> Swarzkirsch volt egy idoben a kedvencem. Tele van hatalmas finom
> gyumolcsdarabokkal. Nem brutalisan edes, inkabb pikansan savanykas!

Bizony finom, a sajat cseresznye-meggy-vanilia befottom utan a 2. helyen
kovetkezik :-)

Most mar csak meg kell jegyezzem, hadd legyen teljes a kep. Valaki
emlitette, a klf. gyari befottekben joreszt tok van. A ZENTIS-re es
altalaban az itteni befottekre ez nem vonatkozik. Most nemtom, EU szabal
van ra vagy csak NO torveny, de amit itt befott neven arulnak, abban
csak a csomagolason feltuntetett gyumolcs, cukor, citromsav, surito (pl.
pektin), esetleg habzasgatlo lehet (?), minden egyeb tilos. A klf.
minosegek a gyumolcs minosegebol, gyartasi modszerbol es a
gyumolcs-cukor aranyabol erednek. Mindez sajnos nem ervenyes a klf.
gyumolcsos joghurtokra es hasonlo tejtermekekre, amin aztan nem is a
gyumolcs van feltuntetve az osszetevok kozott, hanem az hogy
"gyumolcskeszitmeny" - es ez bizony nagyon tag fogalom.

Nna, es ha mar itt a finomsagok kozott keresgelek, ime egy masik
"krumpli"-recept:

Kokuszkrumpli (kb. 25 darab)

20 dkg kokuszreszelek
10 dkg surubb mez (az a fajta, ami nem atlatszo hanem olyan mint a
tejuveg)
1-2 EK rum vagy tejszin
1-2 EK kakao

A kokuszreszeleket apritogeppel, botmixerrel vagy egyeb masinaval meg
aprobbra vagjuk. A mezet es a rumot hozzaadjuk es egy fakanallal
osszekeverjuk. A masszabol golyokat formazunk, kakaoban meghempergetjuk.

....hmmm, epp a minap gondolkoztam, el kellene hasznalni azt a maradek
kokuszeszeleket... na sziasztok, megyek golyobisokat gyurni!

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - marcipanos burgonya (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Petike kerdezett marcipanos burgonya receptet. 
Valo igaz, hogy marcipanmasszabol a legfinomabb, de van am hamis valtozata
is. :-) A vendegeket etesd ezzel, magadnak meg vegyel _igazi_ marcipant.
:-)))))

Daralt haztartasi kekszet (lehet mar igy is kapni zacskoban) keverj ossze
keves porcukorral, es morzsold el annyi margarinnal, hogy osszealljon, majd
tegyel bele keves mandulaaromat.
Gyurd ossze kis gombocokka, es hempergesd meg kakaoporban. 

ciao
Zita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS