Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 557
Copyright (C) HIX
2000-05-30
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Edes utazasok 5 (mind)  47 sor     (cikkei)
2 Adalekok ? (mind)  49 sor     (cikkei)
3 re: epertorta (mind)  21 sor     (cikkei)
4 Re: edes utazasok (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - Edes utazasok 5 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem!

Mai recept:

Kinai gyomberszirupos kalacs

Hozzavalok
A tesztahoz:  12,5 dkg lagy vaj
   1/2 csesze barna cukor
   1/4 csesze feher cukor
   2 nagy tojas
   1,5 csesze liszt
   2 teaskanal sutopor
   1/2 csesze tej
A sziruphoz:  1 csesze cukrozott szeletelt gyomber
   1,5 csesze viz
   1/2 csesze barna cukor
   1 csesze mez
Esetleg a talalashoz: 1 csesze zsiros tejszin


Az elkeszites modja:
Vajazzunk ki egy 20 cm atmeroju tortaformat, es melegitsuk elo a sutot 170oC
fokra. Eloszor keszitsuk el a szirupot. Forraljuk fel a gyombert, a vizet, a
mezet es a barna cukrot, fozzuk 10 percig, majd hagyjuk kihulni. Ezalatt
keverjuk habosra a vajat a feher, es a masik adag barna cukorral. Adjuk
hozza egyenkent a tojasokat, es veluk egyutt jol verjuk fel. Szorjuk bele a
sutoport es a lisztet, ontsuk hozza a tejet, majd ovatosan, de alaposan
dolgozzuk ossze. A gyomber haromnegyedet vegyuk ki a szirupbol es tegyuk a
tesztahoz, majd alaposan vegyitsuk el. Ontsuk a tesztat az elokeszitett
formaba, majd 170oC fokon sussuk kb. egy oraig, mig teljesen at nem sul.
Mikor a sutemeny megsult, vegyuk ki a sutobol es meg melegen ontsuk ra a
szirupot a maradek gyomberrel. Hagyjuk, hogy a szirup teljesen beszivodjon,
csak ezutan emeljuk ki a formabol. Teljesen hutsuk ki es izles szerint
talaljuk zsiros tejszinnel.


A kovetkezo receptek:

Holland dios aszaltszilvas lepeny
Tatliszi, azaz torok joghurtos-citromos kuglof
Mexikoi vanilias csokoladetorta   l
Favagok tortaja (Ausztralia)



Tucsi
+ - Adalekok ? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nem tudom Ti miket esztek, mibol foztok, de lehet, hogy nem is tudjatok mit
esztek. Kedvenc eteleink olyan 'trutyikat' tartalmaznak, melyek igencsak
karosak az egeszsegre. A mellekelt lista tartalmazza azokat az adalekoknak
nevezett mergeket, amiket a kulonbozo cegek az eteleinkbe kevernek. Nem
lazito szandekkal kuldom nektek, csak figyeljetek oda mit esztek Ti es
gyerekeitek.

Ártalmatlan adalékok:
E 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 152, 160,
161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 200,
201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290,
300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322,
325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403,
404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420,
421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480

Gyanus adalékok:
E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477

Veszélyes adalékok:
E 102, 110, 120, 123, 124

Egészségkárosítók:
Bélpanasz: E 220, 221, 222, 223, 224
Emésztési zavarok: E 333, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466, 407
Bőrbetegségek: E 230, 231, 232, 233
B12 vitamin károsítása: E 200
Koleszterin károsítása: E 320, 321
Idegérzékenység: E 311, 312
Szájpenész, szájgyulladás:  E 330 legveszélyesebb rákkeltő !!!

Rákkeltő adalékok:
E 131, 142, 210, 211, 213, 14, 215, 216, 217, 239
E 123 fokozottan rákkeltő !!! USA-ban, volt Szovjetunioban betiltva.

A következő adalékokra az alábbi élelmiszerekben ügyelni kell0
MAMBA E123, E110
Gumimacik, Treels, Smarties, Haribo, Csokigolyok, Zoll tejszines puding,
Iglo halrudak, Kraft-Dorahm Creme-Fraiche-vel, Vanilia puding E102,
E110, mindenféle kész szószok.


Jelezzetek vissza, kivancsi vagyok a velemenyetekre!


Udvozlettel, Zsolt

+ - re: epertorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Sida kerdezte:
"Van-e valakinek olyan tapasztalata, hogy melyhutott epret fel
lehet-e hasznalni gyumolcstortahoz?"

Igen. De nem mindegy hogyan fagyasztod le az epret!!!
Nekem csak azota sikerul, miota az epreket szemenkent fagyasztom.
Vagyis a tisztitas es mosas utan lecsopogtetem az epret es pl. egy
talcara egyesevel lerakodom (ne erjenek egymashoz), lefagyasztom,
majd fagyott allapotban egy dobozba osszarakom oket (hogy kevesebb
helyet foglaljanak).
Ezutan mar batran hasznalhatod pl. a gyumolcstortaba, boleba, stb.
Amikor azonban torta tetejen zselatinba akarom tenni, fagyott allapotban
teszem a torta tetejere es a zselet nem a legforrobban toltom ra. Ahogy
dermed a zsele, az eper feolvad es megtartja formajat.
Hat, most tudnek enni egy ilyen tortabol!! :-)

Monika

ui: koszi az eperlekvar tippeket!
+ - Re: edes utazasok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Tucsi,

> NEMET TEJFOLOS ALMATORTA

Tudsz adni egy linket vagy rovid magyarazatot, honnan szarmazik a
recept? Mivel en itt NO-ban immar >15 eve sehol ilyet nem lattam/ettem,
inkabb a new yorki turotortara emlekeztet. Erdekes lenne tudni, merre
keszitenek ilyen finomat (mert bizony annak nez ki :-) ).

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS