Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1110
Copyright (C) HIX
2002-03-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 ludlabtorta + sved husgolyok (mind)  66 sor     (cikkei)
2 Meg mindig tiramisu (mind)  5 sor     (cikkei)
3 lazac megegyszer (mind)  11 sor     (cikkei)
4 Sajtleves (mind)  39 sor     (cikkei)
5 tiramisu-vita lezarva (mind)  14 sor     (cikkei)

+ - ludlabtorta + sved husgolyok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

nemreg en kertem ludlabtorta es burgonyas pogi recepteket, 
meg egyszer koszonom mindenkinek aki kuldott. 
A ludlabtorta elkeszitesre kerult, ketfele valtozatban is, 
megosztom veletek: 

Parizsi kremmel:
Hozzávalók:
                4 tojas
                8 dkg cukor
                6 dkg liszt
                2 dkg kakao
A parizsi kremhez:
                2 dl tejszin
                20 dkg porcukor
                25 dkg vaj
                10 dkg kakao
A kremre:
                15 dkg konyakos meggy
A tetejere:
                2-3 e.kanal olaj vagy
                3 dkg kisutott vaj
                14 dkg etcsoki
Eloszor elkeszitjuk a parizsikremet :
A tejszinnel felfozzuk a cukrot, 4-5 percig forraljuk, + 
vaj es meg 4-5 percig fozzuk.
A tuzrol leveve hozzaadjuk a kakaot, simara keverjuk, majd 
lehutjuk és habosra keverjuk.
A hozzávalokbol tortalapot sutunk, majd a sutobol kiveve 
liszttel hintjuk.
Kettevagjuk, miutan kihult egyik lapjat visszahelyezzuk a 
tortaformaba, es egyenletesen elosztjuk rajta a parizsikrem 
felet.
Vegigrakjuk meggyel es rakenjuk a krem masik felet. Hutoben 
lehutjuk es a tortakarikabol kiveve elkenjuk rajta a goz 
felett felolvasztott, olajjal elkevert langyos csokoládet.

(En ennel a receptnel meggybefottet hasznaltam a konyakos 
meggy helyett, es nem vontam be csokival, mert mar ugy is 
eleg tomeny volt a parizsi krem.)


Vajas kremmel:

Hat tojasbol piskotat sutunk, egy pupos evokanal kakaot is 
teszunk bele. 
20 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverunk, 
kozben egy labasban 5 dl tejbol, 3 pupos evokanal lisztbol 
es 3 pupos evokanal kakaobol kremet fozunk. Ha a fozott 
krem kihult hozzakeverjuk a cukros-margarinos kremet. 
A piskotalapra kimagozott meggyet szorunk (szerintem minel 
tobb, annal finomabb) majd rakenjuk a kremet. 
Hutobe rakjuk, egy ora mulva fozocsokival bevonjuk a 
tetejet. 

Mindketto nagyon jol sikerult, de az elso valahogy joval 
tomenyebb volt. 

Sved husgolyok kerdes: nekem is nagy kedvencem, hazilag meg 
nem csinaltam, de szerintem kell bele szerecsendio!! Az 
adja meg a kulonleges izet. 

Jo sutogetest!

Hajni
+ - Meg mindig tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Megerositem Vica receptjet, Angliaban is babapiskotabol keszul a tiramisu.
Az en receptem kihagyja a tojast es az alkohol fele konyak (brandy) es fele
Tia Maria.

Juli
+ - lazac megegyszer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Zsolt es Bobe megkeresett magan levelben, lazac ugyben, hogyan is keszitem
el? Mint mindig, most is a legegyszerubben. :-). A lazac filet, vagy
szeletet kicsit besozom, meghintem egy kis torott borssal, es forro olajon
serpenyoben rovid ideig egyik oldalan megsutom, majd ovatosan megforditom. A
sutes nagyon latvanyosan elszinezi a halat. Sotet rozsaszinrol, egeszen
halvany rozsaszinre valt. Ebbol lehet latni azt is, hogy mar keszen is van,
max 4-5 perc. Amikor a tanyerra teszem, nehany csepp citromot facsarok ra.
Ezutan Zita-fele rokfort martassal es rizzsel szoktam talalni. Mi unnepi
kajakent tartjuk szamon. Tegnap bespajzoltam a melyhutobe lazacbol. :-))
Zsoka
+ - Sajtleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sajtleves
(4 személyre)

Hozzávalók:
5 dkg sajt
5 dl tej
2 dkg vaj vagy margarin
1 csokor petrezselyemzöld
1 evo"kanál liszt
2 eroleves-kocka (zoldsegleves is jo)
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só és törött fehér bors

Elo"készítése:
a sajtot lereszeljük (bármilyen fajta sajtmaradék is jó, akár puha, 
ömlesztett sajt is; ha nehéz megreszelni, elo"tte tegyük be a mélyhu"to"be 
20 percre, mert így már könnyen reszelheto").
Elkészítése:
a vajon habzásig hevítjük a lisztet, majd felöntjük a tejjel. Kevergetve, 
kis lángon, su"ru"re fo"zzük, ezután még 5 dl vizet öntünk hozzá. 
Beletesszük a húsleveskockákat, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. 
Felforraljuk, 5 percig fo"zzük (vigyázat, mellette kell állni, mert könnyen 
kifuthat!), végül megkóstolva kevés sóval (csak ha szükséges) és a fehér 
borssal ízesítjük. A tu"zro"l lehúzva belekeverjük a megmosott és finomra 
metélt petrezselyemzöldet, majd jól felkeverve befedjük. Csak 10 percnyi 
állás után tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc

Megjegyzeseim:
Akkor az igazi ha vegyesen mindenfele sajt van benne, egy nagyon keves 
fustolt sajt jot tesz neki. So szerintem egyaltalan nem kell, a fenti 
mennyiseg a ket kockaval az en izlesemnek egy kicsit meg igy is sos; masnak 
pont jo :). A csokor petrezselyemzold szerintem sok, boven eleg egy fel 
vagy negyed csokor is. Igazan ugy jo ha pont akkorra keszul el amikor 
fogyasztva lesz; ha all egy kicsit akkor hajlamos a "turosodasra".
Piritott zsemlekocka, vagy ami meg jobb, fokhagymas piritott kiflikarikak 
valok hozza.

Topy
+ - tiramisu-vita lezarva (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

mivel a tiramisu-nak van sajat honlapja:
(csak be kell irni a keresöbe)

http://www.geocities.com/NapaValley/2490/

es ugy kezdodik hogy "Tiramisu: Heaven In Your Mouth!
(a mennyorszag a szadban)
Igaz angolul van de aki nem is tud angolul az is alkothat maganak egy fogalmat
 hanyfele "eredeti" tiramisu recept van.
En egyebkent a Sophia Loren jofelet szoktam csinalni, mindenki megelegedesere.
Legalabbis nalam mindeki azt hiszi hogy az az eredeti :-))

No, akkor lehet valasztani!
Agnes

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS