Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1302
Copyright (C) HIX
2002-10-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Sztrapacska (mind)  14 sor     (cikkei)
2 salataontetek (mind)  25 sor     (cikkei)
3 köszi (mind)  10 sor     (cikkei)
4 Re: sztrapacska es rantott velo (mind)  13 sor     (cikkei)
5 borke'npor (mind)  10 sor     (cikkei)
6 Re:Sztrapacska (mind)  28 sor     (cikkei)
7 RE: *** grillcsirke *** #1300 (mind)  13 sor     (cikkei)

+ - Sztrapacska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A tátrai öregek a sztrapacskát krumplis tésztából készítik, vagyis
belereszelik 
a nyers krumplit a tésztába, majd azt lobogó sós vízbe szaggatják. 
Leszűrve összekeverik kiolvasztott szalonna zsírjával, 
majd juhtúróval-amíg az el nem olvad a forró galuskán, és a tányéron
megszórják töpörtyűvel.
(A juhtúró szlovákul bryndza) Sütni nem szokták.
Ehhez a hagyományos szlovák ételhez zsincsicát illik inni, ami nem is tudom
pontosan mi, 
olyasmi mint az aludttej- juhtejből.
Ha valaki Szlovákiában jár, az északi részeken bárhol kapni finom
sztrapacskát pár koronáért.
Vannak "gazdagított" változatai is kolbásszal, savanyú káposztával, füstölt
sajttal, túróval.
+ - salataontetek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A legtobb zold- es vegyessalatahoz finom az alabbi egyszeru ontet:
Citromlevet kikeverek olivaolajjal. Hasonlo modon, mint a majoneznel,
lassan ontve bele az olajat. Igy jo suru konzisztenciaja lesz. Belenyomok
egy gerezd fokhagymat, es  aprora felvagott snidlinget. 2 perc alatt kesz,
es nagyon finom. [Persze _igazi_ citromle kell hozza, olympos-szal es
hasonlo mu"levekkel ne kiserletezzetek.] 

Paradicsomsalatahoz olivaolajat es balzsamecetet keverek ossze (az
aranyokat izles szerint kell kikiserletezni), keves so + orolt bors, nagyon
aprora felvagott hagyma [lehet az atlagnal tobb is :-) ], es jo sok
felapritott friss bazsalikomlevel. Akkor a legfinomabb, ha nehany orat
hagyjatok allni, es osszeernek az izek. 

Joghurtos ontetbol pedig az alabbi a csaladunk kedvence:
Egy pohar joghurtba belemorzsolok 5-8 dkg rokfort (marvany, v. mas "kek")
sajtot. Egy-ket gerezd zuzott fokhagyma es mar kesz is. Esetleg ebbe is
lehet meg snidlinget apritani. Akinek tul savanykas a joghurt, hasznalhat
fele joghurt - fele tejfolt is. Ugyanez kefirrel is elkeszitheto, akinek
jobban izlik ugy. A vegen meg bele lehet tenni egy "lottyintes"
olivaolajat, de nem feltetlenul szukseges. 

sziasztok,
Zita
+ - köszi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello konyhások,

Szülinapi finomságokra sajna nem sokan válaszoltatok.
Borinak köszönöm az ötletet!
Továbbra is várom ha valakinek van bevált receptje, praktikája.
(Ps ezek nálam jobban beválnak mint a nyomtatott dolgokból kilesettek)

Üdv és további jó konyhatündérkedést!

Andi                         mailto:
+ - Re: sztrapacska es rantott velo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> A galuskaba meg foleg krumpli kell, nem? (nyersen reszelve)
En is igy tudom.

> forgassatok lisztbe, felvert > tojasba 
> es zsemle morzsaba.
Mi ketszer szoktuk lisztbe es tojasba forgatni, mert akkor vastagabb a
panir, es nem "szakad" olyan konnyen a velo.

> Nagyon finom, egyetlen problema a 100% koleszterin tartalom.
Szerintem meg inkabb a kergemarhakor :))


zsani
+ - borke'npor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szerbusztok,

olvasom a jo kis savanyusag recepteket, es nagyon megjott a kedvem eltenni
ne'mi te'li vitaminnak valot.
Tudja esetleg valaki, hogy az USAban lehet-e kapni  borke'nport (egyaltalan
mi az?) es milyen neven?

Koszi,

Hanna
+ - Re:Sztrapacska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Re: Sztrapacska ( 21 sor )
>Idopont: Tue Oct 15 10:23:28 CEST 2002 KONYHA #1301
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>horvathbernadett=hotmail.com
>
>#ahany szemely, annyiszor 10 dkg turo, 10 dkg liszt,
>#1 tojas. Ertelem szeruen 2 szemelyre 2 tojas, 20 dkg......
>#plusz viz, kicsi so, osszekeverni nokisra. sutoben,
>#jenaiban kisutni ugy, hogy
>#egy reteg noki, egy reteg piritott hagyma,
>#egy reteg szalonna, egy reteg tejfol
>
>Nem vagyok egy nagy konyhatunder, de szerintem a turo NEM a
>galuskatesztaba kell, hanem a tetejere. Meghozza juhturo,
>de a legjobb a bryndza.
>A galuskaba meg foleg krumpli kell, nem? (nyersen reszelve)
>En keverek vmit, vagy Bernadett?

Én is furcsállottam a dolgot, a fenti receptet inkább túrós nokedlinak 
nevezném. A sztrapacska krumpli alapú, a juhtúrót (ezzel az igazi!) meg 
'kívülről' :) szokták hozzákeverni.

Topy

PS: Felénk a tótok :) is így csinálják...
+ - RE: *** grillcsirke *** #1300 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

* >Van valakinek otlete, hogyan lehetne ugyanazt
* >az izt kihozni ugy, hogy nem egesz csirket hasznalok?

attól tartok, sehogy... :-((
én már minden fuszert és lehetséges sütési módot kipróbáltam,
csak egyet nem tudok otthon utánozni: az egymás fölött lassan
forgó csirkékrol lecsöpögo fuszeres lé és a folyamatos,
egyenletes, sugárzó meleg által kiváltott lassú pácolást és
sülést
ezek a csirkék egymástól lesznek annyira finomak :-))
jó étvágyat, grillcsirkét :-)
üdv
PL:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS