Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1379
Copyright (C) HIX
2003-01-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: Gyulai kolbasz (mind)  37 sor     (cikkei)
2 Re: Gyulai kolbasz (mind)  63 sor     (cikkei)
3 Dieta (mind)  8 sor     (cikkei)
4 Re: Grill kolbasz (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - re: Gyulai kolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Erno!

*Felado :  [International]
*Temakor: Re: Gyulai kolbasz ( 8 sor )
*Idopont: Fri Jan  3 17:23:44 CET 2003 KONYHA #1378
*- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

*Szeretnem en is megcsinalni a kolbaszreceptet, de az USA-ban nem hiszem, hogy 
"
*nitratos sokeverek" neven barmit is talalnek. Megirnad, hogy kb. mibol all?

natrium nitrit, 1 kg sóba 1-2 deka kell, szintartosito hatasu (sonka pl. szep p
iros marad)

*A masik kerdesem, meg tudna irni valaki, hogy egy fustolot hogyan kell megepit
e
*ni? Esetleg rajzot kuldeni rola?

haverom kis mennyiseghez vashordobol csinalt, en egy kiszuperalt 2 ajtos szekre
nybol csinaltam meg. ( a meretek a fustolendo aru mennyisegehez igazithatoak)

Lattam sator alakra osszeallitott lecvazat muanyag foliaval takarva, ezt egy la
kotelepi haz erkelyen csinaltak, es bevalt:-)))

csak a fantaziad es a helyi lehetosegek szabnak hatart. Lenyeg, hogy a hideg fu
st utjaba keruljon.

A szekrenybol kialakitott fustolo:
alul az oldalan kapott egy lukat, ahova egy fustcso megy be (celja a fustgaz hu
tese)
a 2 meteres fustcso masik vegehez nehany teglabol raktam ossze a "tuzteret" es
agyagos homokkal tapasztottam ki.

A szekrenyajton keresztul kenyelmesen megpakolhato, a bezart szekrenyajto resei
n jon ki a fust a szabadba. 

Tamas
+ - Re: Gyulai kolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Ernő,

>Szeretnem en is megcsinalni a kolbaszreceptet, de az USA-ban nem hiszem, hogy 
"
>nitratos sokeverek" neven barmit is talalnek. Megirnad, hogy kb. mibol all?

Bocsánat, rosszul írtam. Nem nitrátos, hanem nitrites só keverék. Az összetevőj
ét nem ismerem, mert én is kapni szoktam az ismerősömtől. Beszerzésének hiányáb
an, használj nyugodtan konyhasót. Bár utóbbival csínján kell bánni, nehogy elsó
zzuk a kolbászt. 

>A masik kerdesem, meg tudna irni valaki, hogy egy fustolot hogyan kell megepit
eni? 

Ez mi sem egyszerűbb, bár a belső kialakításában láttam már több félét is. El k
ell döntened mielőtt hozzá fogsz, hogy az épületet miből kívánod elkészíteni. E
z lehet tégla vagy vályog, ez utóbbi sokkal melegebb és kevésbé hűl le az éjsza
kai fagyokban. A mi családunk, generációk óta a vályog füstölőt használ. Ez idá
ig nem volt rá példa, hogy a kolbász vagy a húsféle megromoljék a nem megfelelő
 füstöléstől, vagy megfagyott volna éjszaka a füstölőben. Elsőként a füstülő mé
retét kell meghatározni. Ennek belvilága elég ha 110 x 110 cm nagyságú, magassá
ga 230 - 240 cm-nél ne legyék több. Az alapot célszerű betonból kiönteni, nálam
 ez 80 cm mély. Az alap kiöntése előtt már tudni kell, hogy téglából, vályogból
 kívánod a falat felépíteni, mert ennek függvényében 25 -s vagy 30 cm-s szélesn
ek kell lennie a alapnak és a lábazatnak. Az alap megkötését követően célszerű 
egy nehézlemez szigetelővel az alapot jól leszigetelni, hogy a nedvesség ne szi
várogjon fel a falba. A tégla falat lehetőleg erős malterba rakjuk, míg a vályo
gtéglát meg az előre meggyúrt pévás sárba. Ekkor egy bejárati ajtóra is szükség
ünk lesz, hogy tudjuk ki be közlekedni a füstölőbe. Aminek a mérete, elég ha 70
 x 210 cm-s és ami fontos, hogy jól zárható legyék. Ezt a fal felrakása során b
eállítjuk és soronként rögzítjük dróttal, hogy nehogy elmozdújon. Az ajtó fölé 
rakjunk egy áthidalót, majd rá még kettő sor téglát/vályogot rakjunk. Az épület
 teteje lehet lapos, sátortető. A szelemenre 3 db vagy 3 pár szarufát rakunk és
 a cseréptávolságnak megfelelően léceljük, két végét leszegjük és cserepezzük. 
Tégla fal esetén: kívül, belől vakoljuk,  majd kívülről meszelhetjük vagy kőpor
ozhatjuk. Vályog falnál a külső, belső tapasztást javasolnám; száradás után a k
ülső falat meszeljük. Fontos dolog, hogy a padlásolást ne csináljuk meg, mer a 
cserepek között fog a füst a szabadba eltávozni. És még egy jó tanács: a füstöl
ő alját ne betonozd le, hanem had földesen és erre készítsd el a mindenkori tüz
et a füstöléshez. Láttam olyan megoldást is, ahol kb. 1 m magasságba egy rács v
olt betéve, azért, ha a kolbász leesne, akkor a rácsra essék és ne a tűzbe vagy
 a földre.  Nálunk a szarufákra vannak egy egy vastagabb dróttal felkötve a rud
ak amire szoktuk feltenni/felkötni a kolbászokat, húsokat. Mi csak akácfa fűrés
zporral és tuskóval füstölünk és sosem lángoljuk a füstölnivalót. Van aki másra
 esküszik:-) Jó tanácsként talán annyit, hogy sose használj nedves vagy vizes f
űrészport, tuskót. Vékony kolbász esetében 3 - 4 nap, vastagkolbásznál 8 - 10 e
setleg 12 nap szokott lenni a füstölési idő. Ez a kolbász vastagságától és a bé
ltől is függ. Elég nappal füstölni, éjszaka felesleges. Nem jó a túlzott füst a
 kolbásznak, mert megkeseredik az íze. Éjszakára a tüzet a füstölő aljában széj
jel szoktam teríteni, hogy szikkassza egy kicsit a húsféléket/kolbászokat és ne
m hűl át az épület fala olyan könnyen éjszaka. Füstölés után, szellős, hűvös he
lyen tároljuk a kolbászt. Legjobb a tavasz beköszöntéséig, padláson hagyni, hog
y a fagy csontá szívja. Majd mikor már melegszik az idő, csepeg  a kolbásznak a
 húsnak a zsírja,  akkor kamrába lehozni - hűvös, szellős helyen tároljuk fogya
sztásik. Ezt a pár információt kiegészítésnek szántam, érdemes betartani ha még
 nem füstöltél sosem. Én így füstölök, de lehet, hogy más tud praktikusabb taná
csokat adni az építéshez, füstöléshez.  Ha további kérdésed van, írj nyugodtan.
    


-- 
Üdvözlettel:
Gabesz
+ - Dieta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Gertud,

Köszönöm a tanácsodat.


-- 
Üdvözlettel:
Gabesz
+ - Re: Grill kolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Kriszta,

> Nekem egy specialis - grill kolbasz - keveresi es fuszerezesi receptre lenne 
szuksegem.

Sajnos, de nekem ilyen receptem nincsen.


-- 
Üdvözlettel:
Gabesz

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS