Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1015
Copyright (C) HIX
2001-11-21
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Dr. Oetker receptek 8 (mind)  111 sor     (cikkei)
2 Helios etolaj (mind)  12 sor     (cikkei)
3 vadetelek (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - Dr. Oetker receptek 8 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!

Itt a kovetkezo adag.
--------------------
Udv.: Misi

71. Margit-kalacs.
1 kg. liszt, 10 dkg. vaj, 5 dkg, cukor, keves so, 1 csomag Dr.
Oetker-fele sutopor, 1/2 liter tej es annyi langyos viz, hogy gyenge
kalacstesztara lehessen dolgozni. 1/2 orahosszat jol kidolgozzuk es
fonott kalacsot formalunk belole. Tojassal bekenjuk es pirosra sutjuk;

72. Mezes kalacs:
15 dkg. vaj vagy zsir, 2 egesz tojas, 4 tojas sargaja, 50 dkg. cukor
75 dkg. liszt, 11/2 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, 25 dkg. mandula,
20 dkg. finomra vagott citronat, 2 dkg. torott fahej, 1 teaskanal
torott szekfuszeg, 1/2 reszelt szerecsen dio, 1/2 citromheja reszelve.
A vajat felolvasztjuk, egymasutan hozzakeverjuk a cukrot, tojast, a
hamozott es orolt mandulat, citronatot, fuszereket es vegul a
sutoporral kevert lisztet.
Az elegge kemeny tesztat kinyujtjuk, tetszesszerinti darabokra vagjuk,
vagy poharral megformaljuk, mindenikbe egy mandulat teszunk es az
egeszet ostyan megsutjuk. Ha szeretjuk, cukor- vagy citrommazzal
bekenhetjuk.

73. Mezes csok.
30 dkg. mez, 45 dkg. cukor, 20 dkg. edes mandula, 5 dkg. keseru
mandula,
65 dkg. liszt, 6 dkg. fahej, 1 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, 3 gramm
orolt szekfuszeg, 1 csomag Dr. Oetker-fele vanillincukor, egy 1/2
citromheja reszelve.
A tisztitott es durvara vagdalt mandulat a fuszerrel es
vanillincukorral, vegul a liszttel keverjuk. A cukrot a mezben egy
zomancozott edenyben feloldjuk es a tesztara ontve egy csomag Dr.
Oetker-fele sutoporral keverjuk. Egy edenyben liszttel ugy
atdolgozzuk, mig tobbe nem ragad es jol gyurhato. Gyuro-deszkan
kinyujtjuk, kiszaggatjuk es viasszal kikent tepsiben megsutjuk, majd
meg melegen egy kes segitsegevel a tepsibol kiszedjuk.
Sokaig elall es olcso.

74. Mogyoros torta.
10 dkg. vaj, 2 egesz tojas, 20 dkg. cukor, 1/8 liter tej, 18 dkg.
torott mogyoro 1/2 ora hosszat jol elkeverendo, azutan hozzaadjuk a
sutoporral osszekevert lisztet, es vajjal kikent formaba ontve
egyenletes melegnel megsutjuk. Gyumolcsizzel toltjuk es citrommazzal
bevonjuk.


75. Omlett.
3 tojas, 20 dkg. liszt, 1/2 liter tej, 1 evokanal cukor, 1 csipetnyi
so, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele sutopor.
A tojas sargajabol, lisztbol, tejbol, cukorbol es a sobol tesztat
keverunk, melyhez 3 tojas feherjebol habot es vegul sutoport adunk.
Az omlettsutobe dionagysagu vajat olvasztunk es annyi tesztat ontunk
bele, hogy fedve maradjon, majd a vajban mindket oldalon pirosra
kisutjuk, gyumolcsizzel bekenjuk, osszecsavarjuk es cukorral
behintjuk.

76. Omlos-torta.
1/4 kg. vajat szetkavarunk. Egy masik edenyben a tuzhely szelen
felverunk 4 tojast 1/4 kg. cukorral, keverunk hozza egy keshegynyi Dr.
Oetker-fele vanillincukrot. Ezt a masszat a vajjal keverjuk s adunk
hozza fokozatosan 20 dkg. lisztet, majd vegul 1/2 csomag Dr.
Oetker-fele sutoport A tesztat vajjal kikent tortaformaban mersekelt
tuz mellett megsutjuk.

77. Dr. Oetker-fele hazitorta.
2 tojas, 14 dkg. cukor, 5 dkg. vaj vagy zsir, 1/8 liter tej, 1 csomag
Dr. Oetker-fele sutopor, 30 dkg. liszt, egy citromheja reszelve, 1
keshegynyi so.
A tojast a cukorral habossa keverjuk, hozzaadjuk a vajat, tejet, a
sot, a sutoporral kevert lisztet s vegul a reszelt citromhejat. Jol
kizsirozott tortasutoben aranyszinure kisutjuk.
Gyumolcsiz toltessel vagy mas raontessel finomithatjuk.
Olcso es kituno.

78. Piskota-kalacs.
4 tojas, 15 dkg. cukor, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele vanillincukor, 15
dkg. liszt, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, egy keshegynyi so.
A tojast, cukrot es a vanillincukrot habossa verjuk, hozzaadjuk a sot
es a sutoporral kevert lisztet.
A kesz tesztat jol kizsirozott formaban mersekelt ho mellett 3/4 oraig
sutjuk.

79. Pozsonyi kifli.
15 dkg. fott burgonya, 15 dkg. liszt, 3/4 csomag Dr. Oetker-fele
sutopor, 7 dkg. cukor, 7 dkg. vaj vagy zsir, 1 tojas, 1 evokanal tej,
keves citromhej, 1/2 csomag .Dr. Oetker-fele vanillincukor, 1
keshegynyi so.
A burgonyat egy nappal elobb megfozzuk. Megreszeljuk es a leirt
anyaggal tesztava gyurjuk s jol a gyurodeszkahoz verjuk.
Kesvastagsagnyira kinyujtjuk, 3 szogekre vagjuk, toltelekkel
megtoltjuk es kiflikke formaljuk. A tojassal bekent kifliket
kizsirozott tepsiben forro sutoben megsutjuk, vegul vanillincukorral
kevert porcukorral beszorjuk.
To1te1ek:
1.) 10 dkg. orolt mak, 4 dkg. vaj, 1/8 liter tej, 7 dkg. cukor, keves
citromhej, torott fahej. Felforraljuk. Tehetunk a toltelekbe egy kanal
mezet is.
2.) orolt dio, cukor, rum, keves Dr. Oetker-fele vanillincukor,
esetleg keves tej.

80. Princess-fank.
Forraljunk fel 1/1s liter tejet, keves sot, keves cukrot es 10 dkg.
vajat, ha forr, adjunk hozza 12 dkg. lisztet s hagy juk folytonos
keveres mellett hulni egv ket percig. Azutan keverjuk jol fel adjunk
hozza 3-4 tojast, meg egy kanal Dr. Oetker-fele sutoport. Keszitsunk a
tesztabol kis fankokat, kenjuk be es sussuk ki jo meleg sutoben. Ha
megsultek, vagjuk fel es toltsuk meg vanilia-kremmel vagy
tejszinhabbal, melyhez egy keves cukrot es 1/2 csomag Dr. Oetker-fele
vanillincukrot adhatunk.
+ - Helios etolaj (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

 A nemrég vasarolt Heliosz hidegen sajtolt  etolajnak keserű ize van.
 Miert? (allitolag egeszseges, telitetlen zsirsavak, a hidegen 
sajtoltban tobb a vitamin, bla-bla....)
 
Maskor is vettunk mar hidegen sajtoltat, de eddig meg ilyen (epe) 
keseruvel  nem talalkoztunk.
 Mivel lehet ezt a keseru izt megszuntetni?
Van-e tippetek?  Van-e errol valami tapasztalatotok?

Koszi Tamas
+ - vadetelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Vica!
Kb 1 honappal ezelott kerdezted, hogy hol talalhato olyan etterem, ahol
kellemes kornyezetben viszonylag tobbfele vadetel van. Nos azert jutott
eszembe, mert en tegnap este voltam az Aranyszarvas Etteremben (Bp. I. ker.
Szarvas ter 1.), amelyik az elobb felsorolt kriteriumoknak megfelel. Jo par
eve nem voltunk mar benne, de tegnap este nagyon kellemesen unnepeltunk itt.
Savanykas szarvas levest evett a ferjem en facan erolevest furj tojassal,
majd utana mind a ketten szarvasfilet ettunk afonyalekvarral. Nagyon finom
volt minden. Megittunk egy palack remek villanyi oportot, egy jonevu
bortermelotol, az is nagyon jo volt.
J. Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS