Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 978
Copyright (C) HIX
2001-10-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Borjuhus 1 (mind)  42 sor     (cikkei)
2 Borjuhus 2 (mind)  51 sor     (cikkei)
3 sajt (mind)  6 sor     (cikkei)
4 REC: Florentin szelet (mind)  48 sor     (cikkei)

+ - Borjuhus 1 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]
>
>Szia Misi,
>
>Kivancsi lennek arra, hogy Te mit keszitenel borjubol.
>Nem vagyok valami Konyhatunder, most probalkozom. A nagyon bonyolult
>dolgoknak meg nem szivesen kezdek neki. Valami egyszerut szivesen
>kiprobalnek.

Szia Beja!

Arra gondoltam, hogy egy szep nagy darab borjuhust kar lenne
osszeapritani Sztoganoff modra! :-)
A legkezenfekvobb es a legegyszerubb megoldas a becsi szelet keszitese
lenne.
Ez gyakorlatilag a rantott szelet ose. Az igazi becsi szelet ugyanis
borjuhusbol keszul es nem zsirban, vagy olajban kell sutni, hanem
vajban! (Sutovaj otthon is kaphato.)
A szalirannyal keresztben vekony szeletekre vagott borjuhus minket
oldalat kiverjuk, majd a szokasos modon panirozva kisutjuk. A
szajhagyomany szerint olyannak kell lennie talalaskor, hogy ha valaki
a mennyasszonyi ruhajaval veletlenul raulne, nem hagyhat nyomot rajta.
Na, nem a menyasszony a becsi szeleten, hanem a hus bundaja a
felettebb kenyes ruhadarabon!

Nagyon finom es szinten egyszeru egyben sutve, pl. romai talban.
A hust sozzuk, borsozzuk, es megtuzdeljuk izles szerint fokhagymaval.
Serpenyoben forro zsiradekon minden oldalrol megpiritjuk, majd a tálba
tesszuk Ket-harom sargarepat es egy fej hagymat karikara vagunk es
melle tesszuk. Raontjuk a serpenyobol a zsiradekot es egy dl szaraz
feherbort is raontunk.Szoktam beletenni egy csipetnyi majorannat
is.Puhara paroljuk, ha szukseges, kozben pici vizet adunk hozza.

Szinten egyszeru a kovetkezo modszer, raadasul gyors is.
Ket cm vastag szeleteket vagunk, amiket frissen orolt borssal szorunk
meg. Serpenyoben olajat (vagy, ki mit hasznal) felforrositunk, majd
beletesszuk a szeleteket es ket gerezd fokhagymat felbe vagva.. A
szeletek mindket oldalat egy-masfel percig megsutjuk, majd a hust
megsozva a serpenyot a 180 C°-ra elomelegitett sutobe tesszuk, ahol
kb. nyolc-tiz percig hagyjuk erni.

Jo etvagyat kivan: Misi
+ - Borjuhus 2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Bemasolok par borjuhus receptet, a forrast sajnos nem tudom megadni.

Jo etvagyat kivan: Misi

Borjujava Dubarry modra
Hozzavalok:
80 dkg borjucomb,
8 dkg liszt,
2 dkg paradicsompure,
8 dkg vaj,
5 dkg zsir,
40 dkg kelvirag (karfiol),
8 dkg kemeny sajt,
2 dkg zsemlemorzsa,
2 db tojas,
so.
A borjuhust szeletekre vagjuk, gyengen kiveregetjuk. Soval izesitjuk,
lisztbe forgatva keves zsiradekban minden oldalat atsutjuk. Sutőlapra
helyezzuk. A puhara főtt, rozsaira szedett kelviragot a husokra
halmozzuk. Hollandi martast keszitunk: a vajat felhevitjuk,
beletesszuk a lisztet, es habzasig keverjuk. Folyamatos keveres
mellett felontjuk a forro tejjel,a tűzhely
szelere huzva beledolgozzuk a tojasok sargajat.
Soval, szerecsendioval izesitjuk.
A martassal egyenletesen atvonjuk a
kelviragot, keves zsemlemorzsaval es reszelt sajttal megszorjuk,
vajdarabokat csipegetunk a tetejere, es vilagospirosra sutjuk.
Forron - esetleg parolt rizstalpra - talaljuk.

Borjuszelet toltve
1 kg borjucombot veszunk, felszeleteljuk es ovetosan kiverjuk, nehogy
kiszakadjon. 10 dkg szalonnat ledaralunk, beleteszunk 2 tojas
sargajat, 1 kaveskanalnyi petrezselyem zoldjet finomra vagva,
keshegynyi borsot, izles szerint sot. Osszekeverjuk es minden szelet
hust megkenunk vele. A szeletket
kulon-kulon felgongyoljuk, fogpiszkaloval osszetuzzuk. Labasba 1
evokanal zsirt teszunk, a hust beletesszuk es fedo alatt, keves viz
hozzaadasaval puhara paroljuk. Ha puha, 10-15 percre forro sutobe
tesszuk es kicsit felapritjuk.

Toltott borjutekercs
Bojuszeleteket jol kiverunk, egyik oldalukat megsozzuk, megborsozzuk,
ugyanerre az oldalra aprora vagott
szalonnat, hagymat es petrezselymet hintunk: a szeleteket
osszetekerjuk, cernaval atkotjuk. Forro vajban
vilagossargara sutjuk, hozzaontunk egy pohar, fel kaveskanal lisztel
elkevert tejfolt, kicsit megsozzuk,
megborsozzuk, es lassan puhara főzzuk. Burgonyapurevel es fejes
salataval talaljuk.
+ - sajt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Labrada!

En is a sajtrol kerdeznek: Ha a vaj felolvadt, meg ujra szurod 
(csopogteted) mint a turot? Vagy valamilyen modon preselni kell???

Kata
+ - REC: Florentin szelet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Florentin szelet

Hozzavalok kb. 75 darabhoz

Tesztahoz:
30  dkg finomliszt, 1 kk. sutopor, 1 csipet so, 18 dkg vaj/margarin, 9
dkg porcukor, 1 tojas, 10g vanilias cukor

A keneshez es disziteshez:
10   dkg  cukrozott  cseresznye,  citrom-es  narancshej  vegyesen  (en
cukrozott cseresznyet, ananaszt, papayat, banant es kortet hasznaltam,
az volt itthon), 1,25 dl tejszin, 5 dkg mez (celszeru eloszor a labast
lemerni, es utana mezzel egyutt ismet, igy kevesebbet kell takaritani,
es  nem  vesz el semmi a mezbol), 5 dkg vaj/margarin, 15 dkg porcukor,
15  dkg  mandulaforgacs,  20  dkg  tortabevono  etcsokolade (szerintem
tejcsoki is lehet, azzal sincs semmi baj)

A  teszta  hozzavaloibol  omlos  tesztat keszitunk gyors mozdulatokkal
(celszeru  egyszer  letisztitani  kozben  a kezunket, mert akkor utana
konnyebben  all ossze a teszta - legalabbis tapasztalatom szerint), es
foliaba csomagolva fel orat a hutoben pihentetjuk.

Kozben  a cukrozott gyumolcsoket aprora vagjuk. A tejszint, a mezet, a
vajat/margarint  es  a cukrot osszeforraljuk. Belekeverjuk a mandulat,
es a kandirozott gyumolcsoket es hagyjuk kihulni (ablakba kiteve hideg
idoben meg gyorsabban kihul)

180°C-ra  elomelegitjuk  a  sutot.  Sutopapirbol  levagunk egy sutolap
nagysagu lapot (30x40 cm), rahelyezzuk a tesztat, betakarjuk egy masik
sutopapirlappal,  es  kinyujtjuk.  A sutopapirral egyutt korbeszabjuk,
majd  rahuzzuk  a  sutolapra/tepsire, a felso sutopapirt lehuzzuk (egy
masik  sutinel  felhasznalhato, de ha csak ezt sutsz, akkor kidobhato,
mert a tesztabol ragad ra egy kicsi)

Egyenletesen rakenjuk a mezes-mandulas masszat, es 30-35 percig sutjuk
(a  racs  kozepen  legyen).  Kivesszuk  a sutobol, es hagyjuk kihulni.
Deszkara  csusztatjuk, es azonos nagysagu (kb. 2x5 cm-es ) szeletkekre
vagjuk.

Meleg  vizfurdoben  (vagy  mikroban)  felolvasztjuk  a  csokit. 1-1 cm
melysegben  belemartogatjuk  a szeletkek mindket veget, es racsra teve
hagyjuk megszaradni.

Cintia

                         mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS