Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 647
Copyright (C) HIX
2000-09-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 marcipan (mind)  10 sor     (cikkei)
2 ciganypecsenye es turogomboc (mind)  10 sor     (cikkei)
3 Most eloszor (mind)  34 sor     (cikkei)
4 heti_21 (mind)  87 sor     (cikkei)

+ - marcipan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Martha!


<Mi az, hogy 1 cs.?  Hogy lehet a pocsolya tuloldalan merni?

Teljesen igazad van, nekem egyertelmunek tunt, de megsem az, hogy  az 
1 cs. = 1 csomag, azaz 25 dkg Rama margarint jelent.

Szia
Marti
+ - ciganypecsenye es turogomboc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Kerdesem lenne hozzatok!

Le tudna irni nekem valaki a ciganypecsenye receptjet?
A masik gondom az lenne, hogy nem tudok jo turogombocot fozni, mindig
szetfonek a vizben. Mit csinaljak, hogy egyben maradjanak???

Koszi a segitseget
Szilvi
+ - Most eloszor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Mar egy-ket honapja olvasom a konyhat, es meg kell hogy mondjam,
nagyon tetszik amit eddig olvastam, sok jo recept "hangzott el",
nem is tudom mikor lesz ra alkalmam, hogy legalabb a felet
kiprobaljam (helyesebben kiprobaltassam parommal, mert en nem
vagyok a konyha ordoge).

Viszont most raszantam magam az irasra (es kivetelesen van egy kis
idom is, igy munkaidoben), megpedig azert, mert a minap edesanyam
kapott egy suti receptet, amit kiprobalt, es isteni finom volt.
Gondoltam hatha meg nem ismeritek.

Almas kremes:
A tesztahoz: 6-7 db alma, 8 db tojas, 18 dkg porcukor, 3 ek viz,
                   20 dkg liszt, 1/2 cs. sutopor, 1 ek kakao
A kremhez: 1/2 l tej, 2 cs. vanilias puddingpor, 25 dkg vaj,
                  18 dkg porcukor, 1 tortabevono
Alufoliaval kibelelt tepsibe az almat szorosan egymas melle szelem.
A tojasok sargajat 18 dkg porcukorral, 3 ek vizzel habosra keverem,
hozzaadom a lisztet, a sutoport es a kemenyre vert tojasfeherjet.
Felet az almara simitom, majd a maradekhoz hozzakeverem a
kakaot, és a sarga retegre kenem. Elomelegitett sutoben kisutom.
A kremhez a tejben megfozom a puddingport, a vajat a porcukorral
habosra keverem, majd a kihult sutemenyrol a foliat lehuzom,
mikozben megforditom ugy, hogy az alma legyen felul, es az alma
tetejere kenem a kremet, vegul csokimazzal vonom be.

Ajanlom mindenki figyelmebe, aki szereti az edessegeket,
tenyleg nagyon finom! / Na tessek egeszen osszefutott a nyal a
szamban :-))) /

Sziasztok
		Sziszi
+ - heti_21 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Koran orultetek, mert van meg a heti etrendbol a tarsolyomban! :-)

- Mit mosolyogsz ram kislany a sarokbol? Hiszen te meg csibe vagy, azt
sem tudod tan meg, mennyi az a ketszer ketto?
- Dehogyisnem szep nagyapam! Nekem keves, maganak meg sok!

Heti etrend
VASARNAP: Csirkeaprolek-leves majgaluskaval, rantott csirke
burgonyapurevel es tejes salataval, meggykocsonya
HETFO: Paradicsomleves, toltott szafalade vegyes salataval, sult alma 
KEDD: Korhelyhalaszle (gyorsfagyasztott pontybol es halaszlekockabol),
narancsfank
SZERDA: Karalabeleves, sertesborda hentes modra hasabburgonyaval,
vaniliahab
CSUTORTOK: Gombakremleves (levesporbol), sajtfelfujt, toltott narancs
PENTEK: Almaleves, pikans pecsenye spagettival, kokuszos csok SZOMBAT:
Tarhonyaleves, gombaval toltott hagyma petrezselymes rizzsel, huszarcsok

Receptek

Szilvas falatok
Langyos teaban megaztatunk 40 deka aszalt szilvat, majd kimagozzuk.
Egyenkent, hajszalvekony csaszarszalonna-szeletekbe gongyoljuk, es a
sutolemezre egymas melle fektetjuk. A forro sutoben addig sutjuk, mig a
szalonna ropogos-pirosra nem sult. Mindegyikbe egy-egy fogpiszkalot vagy
ropit szurunk, es talra, egymas melle teve, azon forron, teahoz
kinaljuk. Kulonleges, vendegvaro falalok.

Toltott szafalade
Fejenkent ket kisebb szafaladet hosszaban ugy vagunk be, hogy azert egy
darabban maradjon. A nyilasba keves vajjal es sok finomra vagdalt
snidlinggel izesitett kremturot teszunk, es tetejere borsonyi
vajdarabkat ultetve, a forro sutoben megsutjuk. Ha nem kimelo etelnek
adjuk, mindegyikre egy-egy vekony husos szalonnaszeletet fektetunk.
(Negy szemelyre kb. 60 deka szafaladet, 10 deka kremsajtot es ket deka
vajat vegyunk.)

Pikans pecsenye
Felszeletelunk, kiverunk 80 deka sovany marhafelsalt, es a szeleteket
megtuzdeljuk fustolt szalonnaval meg ecetes uborkaval. Megforrositunk ot
deka vajat vagy Rama margarint, atsutjuk rajta a hust, rareszelunk 10
deka megtisztitott sargarepat, es hozzaadunk egy gerezd fokhagymat.
Felengedjuk ket deci szaraz feherborral, megsozzuk, es fedo alatt. lassu
tuzon puhara paroljuk. Ha a levet elfone. egy keves vizzel potoljuk.
(Kituno, ha parolas kozben meg ket szem borokabogyoval is izesitjuk,
amit talalas elott kidobunk belole.) Ha a pecsenye megsult, rovid level,
osszevagdalt petrezselyemmel meghintve, fott spagettivel vagy
burgonyafankkal kinaljuk.

Narancsfank
Alaposan meghamozunk ket nagy narancsot, es egy centi vastagra
felszeleteljuk. Simara keverunk egy nyers tojast egy evokanal Jaffa
szorppel. A narancsszeleteket eloszor lisztbe, majd a tojasba martjuk,
es forro olajban vagy vajban szep pirosra kisutjuk. A felesleges
zsiradektol itatospapiron vagy papirtorulkozon lecsepegtetjuk, es
porcukorral meghintve forro talra rakjuk.

Meggykocsonya 
Vasarolunk egy csomag mirelit meggyet, hagyjuk kiolvadni, majd
kimagozzuk. Egy csomag gyumolcskocsonyaport a hasznalati utasitasnak
megfeleloen elkeszitunk, de a hozzavalo vizet a meggy levevel dusitjuk.
(Az osszes folyadek ne legyen tobb az eloirtnal!) Az elkeszitett
kocsonyat vizzel kioblitett formaba ontjuk, beledobjuk a meggyszemeket,
es nehany orara - mig megdermed - jegbe hutjuk. A format egy pillanatra
langyos vizzel teli edenybe martjuk, igy konnyen talra csusztathatjuk a
kocsonyat. Kekszet vagy holipnit kinalunk hozza.

E HETI SALATANK

Piros zellersalata
Hejaban megfozunk ket kozepes nagysagu ceklat, megtisztitjuk, es
vekonyan felszeletelve, gyufaszalnyi darabokra vagjuk. Meghintjuk egy
kiskanalnyi cukorral, egy kiskanal ecettel, megsozzuk, leontjuk annyi
vizzel, hogy ellepje. Kozben meghamozunk ket kozepes nagysagu zellert,
hasonlo darabokra vagjuk, mint a ceklat, es szurokanalba teve, nehany
percre lobogo, sos-ecetes vizbe martjuk. Levetol alaposan
lecsepegtetjuk. es a ceklahoz adva, legalabb egy napra jegbe hutjuk.
Talalas elott levetol leszurjuk az egeszet, osszekeverjuk egy pohar
kefirrel es egy pupos evokanalnyi ecetes tormaval.
F. N. A.
-- 
                                Üdv.: Szászika
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                   http://www.extra.hu/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS