Sziasztok!
Kozeleg a hetvege, itt van az ujjab heti etrend.
HETI ETREND
VASARNAP: Csirkeragu leves majgaluskaval, olasz csirke petrezselymes
rizzsel, citrom-kremtorta
HETFO: Csurgatott tojasleves, gorog karotta sult szafaladeval.
karamellkrem vagy fagylalt
KEDD: Fejtett nyari bableves, tejfolos lepeny malnaszorppel
SZERDA: Kaporleves, brassoi apropecsenye paradicsomsalataval,
gyumolcshab
CSUTORTOK: Hideg paradicsomleves, toltott tojas vegyessalataval, sajt
PENTEK: Hideg oszibarackleves, kofta burgonyapurevel
(burgonyapehelybol), mezes csok
SZOMBAT: Hamisgulyasleves, sajtos paraj, villamlepeny.
RECEPTEK
Gorog karotta (2230 J/ 530 kal) Megtisztitunk egy tucat kicsi
voroshagymat, es ket evokanal olajon, elenk tuzon
atsutjuk. Hozzaadunk harom csomo megtisztitott, hosszaban negybe vagott,
majd ot centis darabokra szeletelt
karcsu sargarepat, megsozzuk, egy gerezd fokhagymaval izesitjuk, es
nagyon keves vizet alaontve, fedo alatt
puhara paroljuk. So helyett fuszerezhetjuk etelizesito porral. Vegul
beleteszunk 30 deka, cikkekre vagott
gombat, es fedo nelkul meg ot percig puhitjuk. Talalas elott gazdagon
meghintjuk finomra vagott petrezselyemmel.
Sajtos rakott paraj (9070 J/ 2160 kal): Megtisztitunk 75 deka parajt, es
sos vizben, egy fokhagymagerezd
tarsasagaban 10 percig fozzuk, majd leszurjuk, osszevagdaljuk, 10 deka
vajjal osszekeverjuk. Egy tuzallo tal aljara 20 deka daralt, fott fustolt hus
meg ket deci tejfol kevereket teritjuk, erre simitjuk a parajt, es tetejere
vekonyan felszeletelt, ujjnyi szeles csikokra vagott sajtbol rakunk
racsot, hogy a spenot is jocskan kilatszodjek.
Kozepere nehany paradicsomkarikat fektetunk, es a sutoben addig sutjuk,
amig a sajt ra nem olvadt, a paradicsom egy kisse at nem sult.
Kofta (torok husetell)
Ketszer atdaralunk egy fel kilo sovany serteshust, es osszedolgozzuk
egy kis fej reszelt vagy aprora vagott voroshagymaval, egy gerezd tort
fokhagymaval, soval meg boven orolt borssal. Ujjnyi vastagon belesimitjuk
egy alaposan kizsirozott zomancozott tepsibe vagy nagy tuzallo talba, egy
kisse lenyomkodjuk, es tetejere, karikakra vagott paradicsomot,
zoldpaprikat meg voroshagymat fektetunk, hogy befedje. (Kb. 30 deka
zoldpaprika, 40 deka paradicsom meg 25 deka voroshagyma kell hozza.).
A sutoben 30 percig sutjuk. Nagy kockakra vagva talaljuk.
Olasz csirke
Feldarabolunk egy nagyobb vagy ket kicsi csirket, mintha rantott csirket
akarnank kesziteni, es soval, orolt borssal bedorzsoljuk. Bo, forro
olajban megsutjuk, lecsepegtetjuk, vegul tuzallo talra egymas melle
fektetjuk. Egy masik edenyben keves olajon
megparolunk 25 deka felszeletelt gombat, a husra hintjuk, es tetejere
30 deka felszeletelt paradicsomot fektetunk. Az egeszet meghintjuk
20 deka, laskara vagott, fott fustolt hussal, es befedjuk nagyon vekony
sajtszeletekkel. A sutoben megsutjuk, de piritani nem szabad.
Parolt rizs illik hozza.
Tejfolos lepeny
Habosra keverjuk hat tojas sargajat hat evokanal porcukorral, hozzaadunk
hat evokanal tejfolt, vegul felvaltva a tojasok kemeny habba vert feherjet
meg hat evokanal reteslisztet.
Alaposan kizsirozott, kilisztezett kisebb tepsibe vagy nagy tuzallo
talba ontve megsutjuk, majd melegen kockakra vagva, malnaszorp vagy
forro, rumos barackiz tarsasagaban kinaljuk.
E HETI SALATANK
Kulonleges kaposztasalata
Vekonyan felszeletelunk egy kb. 60 dekas kaposztafejet, es enyhen
sozva egy napig allni hagyjuk. Masnap belekeverunk ket fej kis kockakra
vagy vekony szalakra vagott voroshagymat, s egy nagy, megtisztitott
kovaszos uborkat. Jocskan rakunk bele vegyes gyumolcsot, peldaul
3-4 megtisztitott, kimagvalt, kockakra vagott oszibarackot, illetve szilvat,
kesobb majd szolot is. Osszel kerulhet a salataba egy marek darabos
dio is. Az egeszet egy keves ecettel, bovebben olajjal meglocsoljuk,
tehetunk bele csipetnyi porcukrot is. Nehany oraig huvos helyen allni
hagyjuk, vegul levet 1-2 deci tejfollel gazdagitjuk, es az egeszet
alaposan osszekeverjuk.
F. N. A.
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
|
Sziasztok, megint feltuntem.
Ha erdekelne benneteket a lehetoseg, akkor arra gondoltam, ho vegen
feltennem a kovetkezo honapra esedekes fozessel, etkezessel, elelmiszerekkel
foglalkozo Spektrum sorozatok, cimet, kezdesi idopontjat, es ismetleseit.
Kulon lehoznam az uj sorozatok tartalmat is.
aprilisban peldaul a kovetkezo sorozat indul:
Amerikai Egybesult Allamok / United Tastes of America (8x30')
A sorozat az Egyesult Allamokban elo kulonfele nepcsoportok kulinaris
kulturajat, konyhainak jellegzetessegeit, fozesi, talalasi es etkezessel
kapcsolatos szokasait mutatja be. Mikozben vegigjarjuk a hatalmas orszag
kulonfele tajait, megismerhetjuk - tobbek kozott - az olasz, az indian, az
afro-amerikai, a zsido, a nemet, es a kinai konyhat, es az egyes
nepcsoportok jellegzetes eteleinek elkeszitesi modjait is.
Bemutato szerdankent 15:00 orakor, ismetles csutortokonkent 12:00 es
szombatonkent 23:00 orakor.
|