Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1487
Copyright (C) HIX
2003-05-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE (mind)  40 sor     (cikkei)
2 regi solet receptek (mind)  75 sor     (cikkei)
3 solet (mind)  36 sor     (cikkei)

+ - SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Rezso!

Nagyon nehez az eredetit leirni, mivel mindenfele mar modositjak a dolgokat.
Probalom a legegyszerubb, es talan legeredetibb receptet megadni:

- fel kg. daralt marhahus
- 1 kisebb fej voroshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szal sargarepa
- 1 szal feheritett zeller szara (csak szara) esetleg lehet helyettesiteni
10 dk zeller gumoval
- 30 dkg friss erett, meghamozott apro kockakra vagott paradicsom
- egy evokanal suritett paradicsom
- 4 evokanal olivaolaj + egy kis darabka vaj + egy kis darabka margarin
(annal finomabb, minel tobb fele zsiradek van benne
- reszelt parmezan sajt
- spaghetti

A sargarepat, hagymat, zellert, fokhagymat nagyon finomra lereszeljuk. A
zsiradekokon megdinszteljuk, majd beletesszuk a daralt hust, es azzal is
zsirjara dinszteljuk. Utana beletesszuk a paradicsomot, es lassu tuzon tobb
oran keresztul addig fozzuk, amig teljesen elfovi a levet. Soval, borssal,
(vagy leveskockaval) izesitjuk, a legvegen belekeverjuk a suritotett
paradicsomot, es vagy tiz level aprora vagott bazsalikomot. A lenyeg, hogy
lassu tuzon minel tovabb kell fozni, annal jobb.

A kifozott spaghettire raontjuk, es lehetoleg egy teflon serpenyoben egyutt
melegitjuk meg at. Mely tanyerba szedjuk, es Parmezan sajtot szorunk ra. Jo
etvagyat.

Izabella

> Kedves nejem szulinapja kovetkezik, nagyon szeretjuk a
> bolognese-t, gondoltam meglepem egy finom vacsoraval.
> Szeretnek egy kis segitseget az elkeszitesehez.
> Ki tud egy "nagyon eredeti" receptet, mert millio variacio van
> es szeretnek biztos lenni benne, hogy az igazit talalom fel.
> Vagy legalabbis valamit ami egeszen olasznak mondhato.
> Koszi
> Rezso
+ - regi solet receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Van egy konyvem, aminek a cime: Regi zsido etelek.
Szerzoje:Herbst-Krausz Zorica, a Minervanal jelent meg 1984-ben.

Innen masoltam az alabbi eredeti solet leirasokat.

Solet, vagy csolent

500 g feher bab, 1 nagy fej voroshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma 1fustolt
libacomb vagy -mell,  200 g zsirosabb marhaszegy , so,
A kivalogatott babot elozo napon megmossuk es beaztatjuk. Masnap egy
szuk szaju soletes fazekba tesszuk egy reszet. Erre tesszuk a husokat,
majd a maradek bab kovetkezik, a tetejere a zuzott fokhagyma, es
az,aprora vagott voroshagyma kerul. A soletet felontjuk annyi vizzel,
hogy ellepje, tetejere tehetjuk a kuglit, es vele egyutt fozzuk meg.

Kugli I - ga'nef
150 g lisztet 100 g libazsirral osszekeverunk, egy keshegynyi soval,
torott borssal, pirospaprikaval es nagyon keves vizzel osszekeverjuk,
majd hurkat formazunk belole, a bab tetejere tesszuk,
es vele egyutt fozzuk meg.

Kugli II
Egy tojast felverunk, keshegynyi soval, torott borssal es
rozsapaprikaval izesitjuk, egy evokanal libazsirral es annyi liszttel
keverjuk ossze, hogy galuska kemenysegu legyen. Teglalap alakura
formazzuk, es a solet tetejere helyezzuk.

Kugli III
Korulbelul 200 g lisztet ket evokanal libazsirral, egy keves soval,
torott borssal es pirospaprikaval osszegyurunk. Kikoserozott
libanyakborbe beletoltjuk, a ket veget elkotjuk, es a soletben fozzuk
meg.

Kugli IV
Kb. 150 g kukoricalisztet (melyet elotte leforraztunk es
lecsorgattunk), 5 evokanal buzalisztet 2-3 evokanal libazsirral jol
eldolgozunk, soval, borssal es cukorral izesitjuk. A masszat lepenynek
formazva egy kis tanyerral letakarjuk -hogy ne fojon szet -, es a
solet aljara helyezve
a solettel egyutt megfozzuk.

Kugli V
Egy nagyobb barcheszszeletet megaztatunk, a vizet ovatosan kinyomjuk.
Egy nagyobb voroshagymat megreszelunk, ket gerezd fokhagymat peppe
zuzunk, a barchesszal eldolgozzuk, keves sot, borsot es pirospaprikat
adunk hozza es annyi lisztet, hogy jol alakithato masszat adjon. Az
egeszet egy gombocca gyurjuk, es a solet kozepere helyezzuk.

Kugli VI
500 g nyers krumplit megreszelunk, majd vizben megaztatott ket
barcheszszeletet kicsavarUnk, es osszekeverjuk akrumplival.
Annyi,kockara vagott marhazsiradekot adunk hozza, hogy az jo szaftos
Iegyen, majd soval, borssal eldolgozzuk. Cserepedenyben a solet
mellett a sutoben kisutjuk.

Solet II
500 g feher bab, 1 fej voroshagyma, 2-3 gerezdfokhagyma, 100 g gersli,
1 szal sargarepa,fel libamell, 2 libalab, darabka marhaszegy, so
A megmosott es beaztatott bab egy reszet a soletes fazekba tesszuk, a
kuglit ratesszuk a babagyra, rahintjuk a megmosott gerslit, a
megtisztitott es aprora szeletelt repat, a koser hust, a fokhagymat es
az aprora vagott voroshagymat. Felontjuk annyi vizzel, hogy ellepje,
majd letakarjuk, es nagyon Iassan megfozzuk.

Solet III
250 g feherbab, 100 g gersli, 1fej voroshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
1 darab marhaszegy vagy libamell, so, bors, paprika
Az elozo nap beaztatott babot a soletes fazekba tesszuk a kovetkezo
modon: a fazek aljara helyezzuk a kuglit, ezt befedjuk egy kis
tanyerral. Erre kerul a bab egy resze, a libahus vagy marhahus, majd a
maradek bab. A tetejere az aprora vagott voroshagymat es a zuzott
fokhagymat szorjuk. Feltoltjuk annyi vizzel, hogy ellepje,
fuszerezzuk, es szorosan lefedve megfozzuk a sutoben.

Szeretettel J.Zsoka
+ - solet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Attila!

> E-mail :  [International]
> Temakor: Solet ( 5 sor )
>   Nagyon szeretem a Globus-fele konzerv soletet, s parom azon
> gondolkodik, hogy o is fozne nekem. Tud valaki receptet mondani?

Egyik kedvenc etelem a solet. :))
Sajnos ritkan fozok, mert ferjuram neheznek talalja.

En igy szoktam kesziteni:
Veszek egy fustolt libamellet, olyant, ami nincs megfozve, de
csinaltam mar fustolt pulykacombbol is, csak mostanaban legtobbszor a
fustolt pulykat meg is szoktak fozni, es ugy aruljak.
Nos 2 szemelyre 15 dkg nagyobb szemu feherbabot, 5 dkg arpagyongyot
(gerslit), 1 fej voroshagymat, 1-2 gerezd fokhagymat, 1 ek libazsirt,
1 kk pirospaprikat, sot, 1 ek lisztet nem pupozva, 2 tojast szoktam
szamitani.
A babot elozo nap beaztatom, es kulon beaztatom a fustolt hust is.
Amikor masnap elkeszitem meg jol megmosom oket tobb vizben. A gerslit
szinten megmosom es leszurom. A hagymakat finomra osszevagom. A babot,
a zsirt, az aprora vagott voroshagymat es fokhagymat, a paprikat es
egy kis sot (ezt ovatosan kell adagolni, mert a fustolt hus elegge
megsozza az etelt) egy fedeles csereptalba  teszem, ha nincs, jo egy
vastagfalu edeny is, fedovel meghintem liszttel es boven felontom
vizzel, majd
felforralom. Amikor mar felforrt, akkor beleteszem a fustolt hust, es
sutoben kb 3-4 ora hosszat parolom kis langon. Idonkent potolom a
vizet,
ha nagyon elfotte a levet. Ebben a leben meg lehet fozni a megmosott
tojasokat is, de en kulon szoktam megfozni.
Ha a hus, a bab es a gersli egyarant puhara fott, akkor a hust
felszeletelem, a tojast cikkekre vagom, es a solet tetejere teve
talalom.

Szeretettel J.Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS