Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1091
Copyright (C) HIX
2002-02-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Kenyersutes (mind)  11 sor     (cikkei)
2 ha tudtok jo italrecepteket (mind)  10 sor     (cikkei)
3 buttermilk (mind)  8 sor     (cikkei)
4 szalakali (mind)  83 sor     (cikkei)
5 Tartositott MAMUT esete... :))) (mind)  54 sor     (cikkei)

+ - Kenyersutes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kenyersutot vettem, de minden kenyerem nagyon morzsalodik.
Mi lehet az oka?

Mas: Ki tudja, hogyan kell sutni az orosz "fekete", meg az igazi bajor
parasztkenyeret?

Valaszt maganban kerem, mert nem jaratom a Konyhat.

Lezo

www.auto.bme.hu
+ - ha tudtok jo italrecepteket (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!

Ha tudtok jo italracepteket ne kimeljetek. Valamelyik nap leirom a Baileys es C
aroleis likorok receptjet.

-----------------------        ---------------udv:
by -----------        CilaPower-----------
-----------         mobil: 20/325-7599
------   mailto:    
mailto:
+ - buttermilk (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Koszonom az otleteket, es bocs a formaert. Nagyon nem latszott, hogy 
olvashatatlan lesz belole.


_________________________________________________________________
MSN Photos is the easiest way to share and print your photos: 
http://photos.msn.com/support/worldwide.aspx
+ - szalakali (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Belekotyogok, a szalakalit sajnos en sem tudom nemetul. De a natron, a
Hirschornsalz az 100 %-ban nem jo a szalakali helyett, es nem is az. A
Natront, vagy Hirschornsalzot a mezeskalacshoz hasznaljuk. Amire sari
gondol, az nem ez.
A szalakalit uzletben onnan lehet megismerni, hogy a zacskoban alig
van:-))))
Az is hamar elparolog:-)

Ma utananezek a nepies elnevezesenek:-)))

udv
Vica Grazbol

>
> Nomost ez vagy a Hirschhornsalz vagy a Pottasche, mindig
osszekeverem.
> Ja, itt van az egyik szakacskonyvben, ez a Pottasche kell legyen
> (kohlensaures Kali, Kaliumkarbonat). Ez az, amit mezeskalacshoz,
mezes
> tesztakhoz hasznalnak es a tesztaban keletkezo savakkal reagal. A
> masikat (doppelkohlensaures Ammonium) olyan kis (zsiradekmentes)
> kekszfelekhez, lapos tesztakhoz hasznaljak, mert nagyobb darabokban
> hatramaradhat az ammoniakiz.
>
> A receptleirasbol tudni fogod pontosan, melyik a ketto kozul.
Viszont jo
> lesz nagyobb, jobb szuperben utananezni, mert mar az Advent
+Karacsony
> elmult es nem tudom, lehet-e most kapni :-) Ja, esetleg patikaban is
> kaphato. A Hirschhornsalz helyett allitolag lehet natront hasznalni
> (Kaiser-Natron).
>
> Udv
> Emilia, Stuttgart
>
>
>
> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*
> =*=*=*=
> =*    Hollosi Information eXchange /HIX/   ==---
http://HIX.hu  ---==     *=
>
> =* ---
---- *=
> =* MOKA  GURU  WINDOWS  TIPP  RANDI  KUKKER  HIR  JATEK  WEBMESTER
UTAZAS *=
>
> =* ---
---- *=
> =* AGYKONTROLL . ALLAT . AUTO . AZSIA . BUDAPEST . CODER . DOSZ .
FELVIDEK *=
> =* FILOZOFIA . HANG . KONYHA . KORNYESZ  . KULTURA . MOBIL  . MOZAIK
. NY  *=
> =*        OTTHON . PARA . SPORT . TANC . TUDOMANY . UK . VITA
> *=
>
> =* ---
---- *=
> =*   Hungary.ORG: http://Hungary.ORG      UTAZAS: http://utazas.com
> *=
>
> =* ---
---- *=
> =* Automata segitseg: >
> *=
> =* Ha az nem eleg:    > FOTEXNet segitseg
> *=
> =* Utolso szalmaszal: >    Hollosi Jozsi, Internetist
/HIX/ *=
>
> =*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*=*
> =*=*=*=
>
> ---
> Ezt a HIX ujsagot ("konyha") lemondhatod az alabbi cimre kattintva:
>
>
http:&code=smg
s.khtx4so0k4xeg/mom&ujsag=konyha&end=ok
>
> You can unsubscribe from this HIX list by clicking on the above
link.
>
+ - Tartositott MAMUT esete... :))) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlet!

Eddig nem akartam hozzászólni, mert kicsit off-topic, de...

>Nem vagyok egy mélyműtési szakember, de azért elgondolkodtam a dolgon.
En sem, ellenben tanultam fizikat, illetve kemiat...

>Ha egy szövetet lehűtünk, akkor nem képesek a bomlasztó meg egyéb
>baktériumok megélni benne/rajta, és ezért eláll. Kellően lehűtve és jól
>tárolva ezért elméletileg bármeddig eltartható.

Teny, hogy a bakteriális bomlas fagypont alatt (fagyott allapotban)
nehezkes, és emiatt a bakterialis bomlas soran keletkezo
bomlastermekektol, mereganyagoktol (toxinoktol) eltekinthetunk, kiveve,
ha az anyag bomlasa mar a fagyasztas elott bekovetkezett, hiszen ekkor
a mereganyagok (toxinok) is "tartositodnak", azaz ezek is megmaradnak,
nem bomlanak le, DE ez nem jelenti, hogy mas jellegu - kemiai - atalakulas
is szunetel. A kemiai reakciokat a hutes csokkenti, de nem allitja le,
miatt meg amelyfagyasztott (itt ez alatt ertsd a folyekony levegovel valo
fagyasztas, es tartositast is!!!) esetekben is - iagza jelentosen -
lelasulva, de ezek a kemia reakciok tovabbra is lejatszodnak (a kotozkodok
kedveert, tudom, mas jelleguek is lesznek, de ebbe nem kivanok belemennei,
mert a lenyegen nem valtoztat...). Azaz az elelmiszerek emaitt is
"megromolhatnak". Pont ez az oka, hogy a sima fagyasztassal valo
tartositasnal - ahol a csokkenes joval kisebb merteku - is beszelhetunk
"szavatossagi", lejarati idorol. Azonban ezek az idok gyakran inkabb
"elvezeti" lejarati idoknek felelnek meg.
Nehany elvezeti erteket csokkento kemiai atalakulas (hatas):
- zsirok oxidalodas, masneven "avasodas", főleg szalonnaknal, husfeleknel,
tejtermekeknel, kremes, cukraszati termekeknel, stb.
- aromaanyagok, színanyagok oxidalodasa ("megbarnul", illetve megvaltozik
a szine, megsotetedik, "izetlenne" valik, "mellekize" lesz, stb.)
- enzimatikus reakciok "megbarnul", illetve megvaltozik
a szine, megsotetedik, "izetlenne" valik, "mellekize" lesz, stb.).

- Az oxidacios folyamatok a csomagolastol is fuggnek legzaro csomagolas
eseten a hatas kisebb, az eltarthatosag no.
- Az enzimatikus folamatok lecsokkenthetok blansirozassal (nem ok nelkul
ajanljak), es fugg a termek biologiai enzimtartalmatol is (gyumolcsok).
Igazabol a fenti folyamatok a termek jellegteol is fuggnek ("nagyuzemi",
illetve "haztaji" termekek eseteben is mas eredmenyt kaphatunk. Eppen
emiatt a lejarati idok csak iranymutato jelleguek, mint minimalis idok
kezelhetoek. Nagyon gyakran a tarolas hosszabb ido utan sem jar jelentos
elvezeti ertekcsokkenessel, de ez enm garantalhato minden termekre es minden
esetben (szemelyes tapasztalat fontossaga).

>(A cél persze az volt, hogy ép DNS-t sikerüljön találni, amit beültetve
>egy elefánt petesejtjébe -vagyis klónozással- újraélesszék a mammutot.
>>>>Sajnos eddig nem sikerült ép DNS-t találniuk.

Azt hiszem a fent elmondottak utan erthetove valik miert is kicsi a remeny erre
.

Udv. Gombos Attila

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS