Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1358
Copyright (C) HIX
2002-12-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX KONYHA *** #1356 (mind)  24 sor     (cikkei)
2 Re: segitseg (mind)  12 sor     (cikkei)
3 Tarka receptek / Disznohusok 2 (mind)  101 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1356 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Re: vok
Azert erdemes elobb 2-3 eredeti keleti receptet elkesziteni, utana johet 
az alkotas! Nezd meg a http://www.kinaikaja.hu/ oldalt, de nalam is 
talalsz egy-ket receptet: http://kifozde.inf.hu

Re: Gulyas
Az eredeti magyar bogracsgulyás sokkal szegenyesebb etel, mint ahogy ma 
keszitjuk. Nincs benne se zoldseg, se csipetke, viszont zsir, szalonna 
annal több, hogy taplalo legyen. Na es persze nem sajnalták belole a 
csipospaprikat sem. Mivel nyilt tuzon keszult, erosen fustolt izt 
kapott. Hasonlot a bugaci pusztan lehet meg kapni.
Igen egyszeruen keszult, a pusztai emberek nem ertek ra sokat pepecselni 
a fozessel: jo sok szalonnabol zsirt olvasztottak, azon hagymat 
piritottak. A viszonylag nagy kockakra vágott (3-5 cm-es) marhahust ezen 
a hagymas, szalonnas zsiron porkoltek meg jo sok pirospaprikaval, csoves 
paprikaval. Ezutan keves vizzel felontottek, és surun razogatva puhara 
foztek a hust. Mielott a hus teljesen megpuhult volna, krumplit és sot 
tettek hozza, es persze annyi vizet, hogy ellepje. Az eredmeny egy 
csipos, fustos izu, suru, taplalo etel.
Ha viszont finom gulyaslevest akarsz kesziteni, a Kifozde oldalan 
talalsz: http://kifozde.inf.hu

Jo etvagyat!
Istvan
+ - Re: segitseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves ismeretlen Baratom,
a kislanynak, akinek Morbus Chron a betegsege, a dietas koszt mellet megkell em
litenem, hogy semmifele  
elelmet vagy folyadekot mellozzon, amiben ELESZTO van. Ezen kivul a "stress" ke
rulendo. 
Kezelesi therapianak az Akupunkturat ajanlom. (Dr. Mate Robert, Budapest 11 ker
. Akupunturas 
szakorvos) Telefonkonyvben megtalahato.

Egy sweizi magyar akupunkturas.

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: dclient217-162-214-31.hispeed.ch)
+ - Tarka receptek / Disznohusok 2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

hat ez mind disznosag!
------------------------------
Udv.: Misi

MEZES-BORSOS SERTESKARAJ
Hozzavalok: 800 g kicsontozott serteskaraj egyben, so, 4 evokanal mez, 1
kaveskanal paradicsompure, 1 evokanal szemes bors, 4 evokanal olaj, 2 dl
szaraz feherbor. A korethez: 2 csokor zsenge sargarepa, 2 evokanal vaj
(margarin), 400 g melyhutott kelbimbo, 2 gerezd fokhagyma, nehany szal
petrezselyemzold.

A hust leoblitjuk, szarazra toroljuk, bedorzsoljuk 1 kaveskanal soval. A mezet
elkeverjuk a paradicsompurevel es a durvara tort borssal, majd egyenletesen -
kozben bekenjuk vele a husdarabokat. A hust olajjal kikent sutoedenybe
tesszuk, tetejet megontozzuk a maradek olajjal, alaontunk 1/2 dl vizet, es 180
C-fokra elomelegitett sutoben, sajat levevel locsolgatva 45-50 percig
pirosbarnara sutjuk (ha nagyon pirulna a teteje, alufoliaval lazan
betakarjuk). Megtisztitjuk a sargarepat, kisujjnyi hasabokra vagjuk es forro
vajban (margarinban), sajat leveben puhara paroljuk. A fagyos kelbimbot enyhen
sos, a fokhagymaval izesitett forro vizbe dobjuk, puhara fozzuk, majd
leszurjuk, a sargarepahoz adjuk, vegul izles szerint sozzuk, borsozzuk. A hust
deszkara tesszuk, a pecsenyelet felengedjuk a borral, osszeforraljuk, majd
leszurjuk. A hust felszeleteljuk, talra rendezzuk es bevonjuk a pecsenyelevel.
Melleszedjuk a koretet, es petrezselyemmel diszitjuk. Tovabbi koretkent
hasabburgonya illik hozza.

PACOLT SERTESSULT
Felforralunk 2,5 dl szaraz feherbort, amit egy fej reszelt voroshagymaval, egy
evokanal borecettel, 2 baberlevellel, 2 szem szegfuszeggel, meg szegfuborssal
izesitettunk, es hagyjuk kihulni. A paclevet raontjuk nyolcvan dkg
kicsontozott rovidkarajra, es masnapig hideg helyen ebben hagyjuk allni.
Nehanyszor megforgathatjuk a hust, hogy a pac jol atjarja. Masnap a hust
kivesszuk, leitatjuk rola a nedvesseget, es egy evokanal olajon atsutjuk.
Meghintjuk torott borssal, bekenjuk paprikakremmel es keves atszurt paclevet
alaontve, idonkent megforgatva puhara paroljuk. Ha a levet elfone, level
potoljuk. Vegul a levebe keverunk 2 dl tejfolt, es abban megforgatva nehany
percig forraljuk. A hust deszkara emelve felszeleteljuk, forro talra rakjuk.
Visszamaradt levet egy evokanal liszttel elkeverjuk, keves maradek paclevel
higitjuk, es jol osszeforralva kinaljuk a hus melle.
Sutka Maria, Becse

TOLTOTT KENYER
Hozzavalok: 1 kenyer, 500 g daralt hus, 200 g sajt, 200 g gomba, so, bors,
Vegeta izles szerint, valamint keves olaj a suteshez.

A kenyeret felbevagjuk, a belsejet kikaparjuk. A gombat keves olajon
megparoljuk, amikor kihult, hozzaadjuk a hushoz, amit mar megizesitettunk. A
sajtot nagyon aprora vagdaljuk es a masszahoz adjuk. Ezzel toltjuk a felbe
vagott kenyeret, osszeillesztjuk a ket felet, es betesszuk a tepsibe, keves
olajat ontunk ala, a tetejet is megkenjuk olajjal es vizzel. 25-30 percig 200
fokon sutjuk. Kozben allandoan kenegetjuk, hogy a kenyer ne szaradjon ki.
Amikor megsult, szeleteljuk es savanyusaggal kinaljuk.
Bancsi Erzsebet, Temerin


SERTESKARAJ SORBEN PAROLVA
Hozzavalok: 50 dkg serteskaraj, so, 1 uveg sor, 1 nagy fej voroshagyma, 3
gerezd fokhagyma, 1 evokanal mustar, 1 teaskanal pirospaprika, 5 dkg margarin.

A kicsontozott karajt vekony szeletekre vagjuk es megsozzuk. A sorbe
beletesszuk a lereszelt vagy peppe zuzott voroshagymat es a fokhagymat, a
mustart es a pirospaprikat. A husszeleteket hutoszekrenyben lefedve a pacleben
egy napig erleljuk. Masnap a hust lecsurgatjuk, es a forro margarinon hirtelen
mindket oldalat atsutjuk, majd raontjuk a paclevet es puhara paroljuk benne.
Vegyes korettel kinaljuk.
Gajdos Agnes, Peterreve

TOLTOTT KARAJ
A karajt egyben hagyjuk, csak a csontot fejtjuk le rola, s utana ugy vagjuk
fel a hust, hogy szetklopfolva nagyobb teglalap alaku legyen. Megsozzuk,
vegetazzuk, es elkeszitjuk a tolteleket.

Egy kozepes fej voroshagymat megdinsztelunk aprora vagott
petrezselyemzoldjevel, adunk hozza csikokra vagott csirkemajat es egy kozepes
almat, melyet szinten aprora vagtunk. Ha kihult a toltelek, hozzakeverunk 2-3
kanal fott rizst, 2 nyers tojast, aprora vagott fustolt kolbaszt,
fuszerezhetjuk meg majorannaval, s ha lagy a toltelek, akkor par kanal morzsat
(prezlit) keverunk hozza. A kiklopfolt hus also reszere csikban felhalmozzuk a
tolteleket, felcsavarjuk, es ha szukseges, hustuvel osszetuzzuk. A tepsibe
zsirt vagy olajat teszunk, rahelyezzuk a roladot, amikor betesszuk a sutobe,
akkor kapcsoljuk be 180 C-fokra. Fokozatosan, ahogy sul, level ontozzuk. Ha
megsult a rolad, martast keszitunk. A levesben fott zoldsegfeleket kiszedjuk,
lepasszirozzuk, belekeverjuk a lebe, melyben a rolad sult, keves liszttel
besuritjuk, adunk hozza keves bort, es tejfolt.
Bodocsi Monika, Szabadka

SZIVGULYAS
Hozzavalok: 50 dkg sertessziv, 2 fej voroshagyma, 30 dkg vegyes zoldseg, 12
dkg burgonya, 3 gerezd fokhagyma, 2 evokanal olaj, 2 kaveskanal fuszerpaprika,
bors, so.

Az olajon uvegesre piritjuk az aprora vagott hagymat. Meghintjuk az orolt
paprikaval, hozzatesszuk a kockara vagott zoldsegeket, kicsit paroljuk.
Hozzaadjuk a megtisztitott, kockara vagott sertesszivet, es a felkockazott
burgonyat. Felontjuk vizzel, hogy ellepje. Beletesszuk a fokhagymagerezdet,
izles szerint sozzuk, borsozzuk. A gulyast addig fozzuk, amig a sziv teljesen
megpuhul.
Szabo Renata, Temerin
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS