Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 504
Copyright (C) HIX
2000-03-31
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 OT: Zoldseg 'LED' (mind)  18 sor     (cikkei)
2 Re: #502 - cibere (mind)  16 sor     (cikkei)
3 Szenilitas (mind)  15 sor     (cikkei)
4 Birsalma (mind)  12 sor     (cikkei)
5 Re:Nagypentek (mind)  99 sor     (cikkei)

+ - OT: Zoldseg 'LED' (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ez nem a szo legszorosabb ertelmeben vett recept :)
Zoldseg egeszem mas iranyu felhasznalasa!

http://www.tiac.net/users/reilly/levd-page.html

A Digital Alpha 21066A fejlesztocsapatanak mellektermeke. Csak arra nem 
birtam rajonni, hogy mi a 'kimchi' magyar megfeleloje.

Topy

> =============================================
  _/"""\_  |         Jozsef BAKSAY
(_ o o _) |----------------------------------
  |  _  |  |       >
   \/ \/   |     >
    \^/    |     http://www.extra.hu/topy
           | http://www.geocities.com/topybear
> =============================================
+ - Re: #502 - cibere (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Topy: cibere leves: en kizarolag a meggylevest ismertem ezen a neven :o)))

Ezert is irtam:
"Nem igazan jo a nev, mert ahogy edesanyam fogalmazott: 'a to'tok minden 
habarassal keszitett leves cibere levesnek neveznek'."  :)

Topy

> =============================================
  _/"""\_  |         Jozsef BAKSAY
(_ o o _) |----------------------------------
  |  _  |  |       >
   \/ \/   |     >
    \^/    |     http://www.extra.hu/topy
           | http://www.geocities.com/topybear
> =============================================
+ - Szenilitas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Az 501-es az igazi ( 84 sor )

Hat, Juli, tul sokat beszelgettunk a toltottkaposztarol, vagy a ferjed
tartja napirenden? A level meg a subject valahogy nem passzolnak! ;-)

Mar meg is irtam a levelet hogy megmagyarazzam a Konyha kozonsegenek a
bizonyitvanyomat, aztan gondoltam, ugyan, nem kell felhivni a figyelmet,
ugysem veszi eszre senki.  Gergo, koszonom.

Neken is utolso pillanatban jutott eszembe az 500. szam (de legalabb eszembe
jutott), es bar a toltottkaposzta (ferjem kedvenc etele) receptjet keszultem
megirni, nem volt mar ra ido, a rantottcsirke kevesebb idot vett igenybe.

Juli
+ - Birsalma (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
van torok meg arab uzlet is, engem meg a budapesti szomszedom boven ellat
birsalmaval :o)), de maguk a nemetek nem ismerik, ezt tartottam erdekesnek. 
Akit megkinaltam vele, annak persze izlett (nyersen nem adtam... ;o)).

Kolbasszal toltott husveti fustolttarja
kb 1,5-2 kg fustolt tarja, 1 szep szal parasztkolbasz kell hozza. A tarjat
elozo este beaztatom, a kolbaszt jo hidegre teszem (melyhuto is jo). Reggel
a tarjat felszurom, a kolbaszt beletoltom, es szep lassan keszrefozom....

Kellemes hetveget
Ildiko
+ - Re:Nagypentek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!
Szia Gabor!
>Felado : Nagy Gabor
>E-mail :  [Hungary]
>Temakor: Nagypentek ( 22 sor )
>Most inkabb kerdeznek Toletek: Mit ajanlottok a Nagypenteki
bojtre?
>Szigoru kikotes, hogy allati eredetu dolog nem lehet benne
(pontosabban
>hal lehetne, de azt nem igazan szeretem), de azert egyszer jol
lehessen
>vele lakni. En eloszor a cinkere gondoltam, de annak a receptjet
csak
>nagymamam tudja, remelem foz. Ez egy to:rtkrumplis, puliszka
allagu etel,
>nagyon finom, ha meglesz a recept, beirom.
>
>Ti mit tudtok ajanlani? Vegetarianusok elonyben ;-)))


Nos rengeteg olyan etel van, ami nem is csak a vegetariusoknak
szol,
de hustalan. :-))

Nehany menu javaslat:
- Rakott kinai kel (egytal etelkent)
- Rakott zoldseg romai talban
- Gombas burgonyaleves, zelleres turosgomboc, vagy palacsinta

Rakott kinai kel

60 dkg kinai kel, 20 dkg gomba, 1 db hagyma, 2 db eros, hegyes
z.paprika, 1 cs. petrezselyem, 15 dkg juhsajt, 6 dkg vaj, so,
orolt koriander,
16 dkg rizs
A kelt hosszaban kettevagjuk, torzsajat kiszedju, leveleire
tepkedjuk. A leveleket egyenkent 10-15 masodpercre forrasban levo
vizbe martjuk, lecsurgatjuk. A gombat megtisztitjuk, apro
kockakra vagjuk. Evokanalnyi olajon uvegesre piritott hagymara
tesszuk, es addig paroljuk, amig a nedvek ki nem oldodnak belole.
A rizst keves olajon allandoan kevergetve felhevitjuk, sozzuk, es
hozzaontunk 2 es fel dl forro vizet. Fedovel letakarva nehany
percig forraljuk. Kevergetni mar nem szabad! A tuzrol leveve
15-20 perc alatt megparolodik. (Bocs a gyakorlottaktol. :-)).)
Ekkor keverjuk hozza a gombat, az aprora vagdalt petrezselymet, a
vekony karikakra szelt zoldpaprikat, es izesitjuk soval, orolt
koriandermaggal.
Olajjal kikent serpenyo (vagy romai edeny) aljan szetteritjuk a
kellevelek felet, rarakjuk a gombas rizst, befedjuk a megmaradt
kaposztaval, es vastagon meghitjuk reszelt juhsajttal. Forro
sutoben 20-25 perc alatt megsutjuk. (Ha romai edenyben keszul
felidoben le kell venni a tetejet.)

Rakott zoldseg romai talban

20 dkg karfiol, 20 dkg zoldborso, 20 dkg sargarepa, 20 dkg
zoldbab, 10 dkg vaj, vagy margarin, 4 tojas, 1 csapott ek liszt,
1 keshegynyi orolt rozmaring, 20 dkg parmezan jellegu sajt, so 3
dl joghurt, vagy kefir
A zoldsegeket (melyhutott is jo, nana ilyenkor koratavasszal)
elrendzzuk az elozetesen beaztatott romai talban.
Egy kulon edenyben a puha vajat, v. margarint a tojasokkal
habosra kikeverjuk. Hozzatesszuk a lisztet, a rozmaringot, a
reszelt sajtot es a sot. Vegul elkeverjuk a joghurttal, es
leontjuk vele a zoldsegeket. Ezutan a talat lefedve, hideg sutobe
tesszuk, es 20-25 percig kozepes melegnel paroljuk, utana fedelet
leszedve megpiritjuk atetejet.

Gombas burgonyaleves

15 dkg gomba, 40 dkg burgonya, 1 nagyobb fej voroshagyma, 1 cs
petrezselyemzold, 4 dkg liszt, 2 ek olaj, 1 kk so,  1 mk bors, 10
dkg zellergumo (Marthanak persze elhagyando, esetleg
helyettesitheto zellerzolddel :-)).)
Az olajon megpiritjuk a finomra vagott hagymat, hozzaadjuk a
felszeletelt fombat, a vekonyra szeletelt zellert, sozzuk
borsozzuk, megszorjuk liszttel, majd felengedjuk 8 dl hideg
vizzel. Ezutan beletesszuk az apro kockakra vagott burgonyat,
puhara fozzuk, ha megfott, talalas elott megszorjuk a
pertezselyemzoldjevel.

Zelleres turogomboc

15 dkg zeller, so, 40 dkg turo, 2 tojas, 16 dkg buzadara
A zellert megtisztitjuk, sos vizben megfozzuk, es aprora vagjuk.
A turot osszetorjuk, es osszekeverjuk az egesz tojasokkal, a
zellerrel, a buzadaraval es megsozzuk. Kb. 10-15 percnyi
pihentetes utan 8-10 gombocot formalunk belole, es sos vizben
kifozzuk. Koretnek is jo martasos etelekhez, de fo etelkent
piritott zsemlyemorzsara tehetjuk. (Martha, szerintem
petrezselyem-gyokerrel kene megprobalnod kivaltani a zellert.)

Remelem Gabor, talaltam kedvedre valot. :-)), de a cinke
elnevezest meg nem hallottam, lehet, hogy azonos a krumplis
ganca'val, vagy mas neven krumplis sterccel, amit piritott
hagymaval a tetejen ettunk gyermekkoromban, a hustalan 50-es
evekben?

Szeretettel J. Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS