Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 459
Copyright (C) HIX
2000-02-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 ma'rc (mind)  13 sor     (cikkei)
2 tojaspor (mind)  11 sor     (cikkei)
3 gyogynovenyek/fuszernovenyek (mind)  19 sor     (cikkei)
4 Re: lagytojas (mind)  20 sor     (cikkei)
5 fuszernovenyek (mind)  16 sor     (cikkei)
6 Szegedi halaszle :-( (mind)  36 sor     (cikkei)
7 rantott akacvirag es bodzaszorp? (mind)  36 sor     (cikkei)

+ - ma'rc (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlom a konyhatarsakat ebben a szep tavaszi telben.

Eszembe jutott, hogy gyerekkoromban Pecsett, a Buza terre mentunk
vasarolni. A nagyanyam ma'rcot vett, es az most ugy tunik,
nagyon finom volt.
Az ertelmezo szotar azt irja, hogy a marc me'z-sör.
Nem hiszem, hogy alkoholtartalma lett volna. Egy edes, illatos,
valoszinuleg hazi keszitesu ital volt, amit egy oreg nenike mert ki
a piacon. Mehek, darazsak ropkodtek korulotte es lakmaroztak is
az edenyen. (Na, adna ma a KÖJA'L!)

Ki tudja, hogyan csinaltak a marcot?
                                    Sida
+ - tojaspor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Peter,

koszonom a megnyugtato valaszt, most mar biztosan fogok venni. :-))
Legalabbis a tojassargaja port ki fogom probalni. Mostanaban csupa olyan
suti receptbe botlom, amibe rengeteg sargaja kell, es faj a szivem kidobni
azt a rengeteg feherjet. 
(A melyhutom egy rekesze mar tele van lefagyasztott feherjekkel - hogy 'jo
lesz az meg valamire...')  

udv,
Zita
+ - gyogynovenyek/fuszernovenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nia, nagy hirtelen ;-) negy konyvet szedtem le a konyvespolcrol. Ugyan tul
sok recept egyikben sincs, de azert adnak otleteket, hogy mi mihez
hasznalhato.

Rapoti Jeno - Romvary Vilmos: Gyogyito novenyek
Romvary Vilmos: Fuszerek konyve
Inczefi Lajos: Fuszernovenyeink es fuszerkeszites
Ladocsi Terez: Fuszerkalauz

Egyik sem uj konyv, ugy 10-15 evvel ezelott jelentek meg, tehat inkabb
konyvtarban fogod megtalalni oket. 

Ha konkret kerdeseid vannak, szerintem nyugodtan ird meg, biztos tud valaki
valaszolni neked. :-)

szia,
Zita
+ - Re: lagytojas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 irta:
>Bar a tojasgozoloben keszitett lagytojas a reggeli sonkahoz
>imho potolhatatlan.

Peter!  Ez a mondatod megfogott!!
Edesapam a hatvanas evekben Angliaban vasarolt egy tojasfozo
alkalmatossagot, amely tulajdonkepp egy alacsony edeny, amelyben
vizet kell forralni, a tetejen pedig kisebb, kiveheto talacskakban 
- amelyekben elozoleg vajat felolvasztottunk - lehet lagyra gozolni a
tojast. Isteni finom... Piritossal az igazi. Te is erre gondoltal??
Apam ezt az edenyt egyszeruen *angoltojas-fozo*-nek titulalja,
de lehet, hogy van pontosabb neve. Sajnos sehol sem lehet kapni,
meg Londonban sem sikerult szert tenni ra mostanaban. Ha van 
valakinek tippje a beszerzest illetoen, kerem, tegye kozze!!!!!!!!

Koszonettel,
Lazar Peter

Ui: Orulok, hogy ennyi embernek izlett a kocsog/csuporleves
kenyertesztaval, Bajkal modra. ;-)
+ - fuszernovenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem!

A következo kerdesem lenne. Hamarosan csaladi hazba koltozom, es mint
inyenc, szeretnek a kertbe illetve viragladakba, valamint cserepbe
fuszereket es gyogynovenyeket ultetni. A kovetkezo kerdeseim lennenek.

1, mit erdemes ultetni?
2, Milyen gondozast igenyelnek
3, hol lehet magokat kapni?
4,  Valamilyen konyv vagy netcim, ami ezt osszefoglalja.


elore is koszonom


Tucsi
+ - Szegedi halaszle :-( (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

Naponta elszorulo szivvel nezem, a ciannal megmergezett folyokrol
lehalaszott elpusztult gyonyoru halakat. Tudom, hogy valamennyire
begyogyulnak a sebek, amit felelotlen, kapzsi emberek okoztak, de mar soha
nem lesz ugyanolyan a Tisza elovilaga, mint volt. :-(((( En rettenetesen
sajnalom.  A legujabb hirek szerint a napokban fognak egy probahalaszatot
vegezni, hogy maradt-e egyaltalan hal.

Szomoru, hogy eppen ilyen tragikus esemeny utan irok ilyet, de a het vegen
ajandekba kaptam egy II. vilaghaboru elotti valamilyen recept kulonkiadast,
aminek nincs cime, nincs rajta sehol datum, ugyhogy nem tudok rola semmit
sem pontositani. :-( Hacsak az nem mond valakinek valamit, hogy az egyik
hirdetes szerint _ "80 eve vilagmarka az eredeti Wellner alpacca es alpacca
ezust evoeszkoz...."_ :-) , a telefon meg 5 jegyu. Ebben talaltam Mora
Ferencne alairassal az alabbi szegedi halaszle receptet:

Szegedi halaszle
Hozzavalok:
1 kg hal, 3 nagy fej voroshagyma, 5 dkg zsir, egy tetejes kaveskanalnyi so,
egy tetejes kk-nyi paprika

A legjobb halaszle 3 fele halbol keszul. Minel nagyobb mennyisegben fozzuk,
annal izletesebb. Lehetoleg harcsabol, pontybol es kecsegebol fozzuk. A
hagymat aprora vagva zsirban rovid ideig paroljuk, de nem piritjuk. Azutan
rahintjuk a sot, paprikat, bo vizzel felengedjuk es puhara fozzuk. Rakjunk
bele nehany karasz halacskat es ha ez is puha, az egeszet szitan attorjuk. A
halat ezalatt feltisztitjuk (nem tevedes nem meg, hanem fel van irva), 3 cm
szeles szeletekre vagjuk es negyed oraig besozva hagyjuk. Megfelelo meretu
labasba rakjuk, az attort levet raontjuk es annyira higitjuk, hogy a halat
teljesen ellepje. Haromnegyed oraig egyenletes, lassu tuznel fozzuk.
Ugyanabban az edenyben talaljuk, amiben fott. Az edeny oldalait szep,
hofeher asztalkendovel, amelyet a labas fuleire kotozunk takarjuk el.
(Mora Ferencne)

Udv: Zsoka
+ - rantott akacvirag es bodzaszorp? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szia Noe Zoli!
Nagyon tetszik az anyosod fele recept, azt hiszem en ki fogom probalni
csirkemellel is. :-))) Az kulon tetszik, hogy nem kell egyenkent olajban
kisutni a darabokat. ;-)

Ha mar a rantott dolgoknal tartunk szeretnem megirni azt az erdekes etelt,
amit egy videken elo baratnom szokott kesziteni regebben, sajnos mostanaban
elegge megritkult vele a kapcsolatom, es mar nagyon regen nem ettem
palacsintatesztaban kisutott akacviragot. O ezt ugy keszitette, hogy a tanya
szelen boven termo akacfakrol leszedte a meg bimbos, de mar majdnem
kibomlott viragfurtoket, es vizbe martotta, nem aztatta, de azt gondosan
megnezte, hogy ne legyen rajta rovar, majd egy kicsit megcukrozott suru
palacsintatesztaba martotta es halvanysargara megsutotte. Nekem nagyon
izlett, :-)))) de en itt a szekesfovarosban soha nem csinaltam. Gondolom
lehetne olyan helyeket talalni, ahol nincs olomszennyezes es azokat a
viragokat el lehetne kesziteni, de eddig nem szantam ra magam. :-(

Kedves Maria! (  )

Nagyon, nagy elvezettel olvasom tudositasaid nekunk gastrofileknek. (Bocs,
ez egy sajat krealmanyu szo, elnezest, hogy ilyen bugyuta.) Vegre nehany
vitatott kerdesben szakszeru valaszokat kaptam. En, aki ugyan a fovarostol
12 km-re szulettem, de 5 eves koromtol itt elek, nagyon vonzodtam mindig a
regi nepi szokasok ismeretehez. Mar csak ezert is nagyon orulok annak, hogy
a kezed betegsege ellenere megis irni kezdtel, halas koszonet erte.

Ha mar itt tartunk sokszor kaptam ajandekba egy anyai jo barattol
bodzaszorpot, sajnos varatlanul elhunyt, es magaval vitte a bodzaszorp
receptjet. Nekem nagyon izlik, mert muskotalyos ize van, es nagyon jo nyaron
lehutott szodavizzel, vagy asvanyvizzel.
Meg tudnatok nekem irni a receptet, meg boven van idom a majusi viragzasig,
de nem artana, ha az iden el tudnam kesziteni. :-) Koszonom.

Szeretettel J. Zsoka.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS