Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 522
Copyright (C) HIX
2000-04-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 husveti folytatas (mind)  58 sor     (cikkei)
2 mennyi az annyi? (mind)  10 sor     (cikkei)
3 fokhagyma (mind)  10 sor     (cikkei)
4 Pa'colt megfigyelesek (mind)  41 sor     (cikkei)
5 Husvet (mind)  7 sor     (cikkei)
6 mediterran konyha (mind)  26 sor     (cikkei)

+ - husveti folytatas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Es akkor a befelyezes.

Inyenc sonkas kenyer
4 szemelyre
HOZZAVALOK: 25 dkg finomliszt, 25 dkg fott fustolt sonka (vagy egyeb 
fott, kicsontozott fustolt hus), 15 dkg fott, hamozott 
es attort burgonya, 5 dkg  margarin, 1-1 mokkaskanal torott feher bors, 
fokhagymapor, so, pastetomfuszer es torott fekete 
bors, 2 dkg eleszto, 2 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 dl szodaviz.
ELOKESZITESE: az elmorzsolt elesztot fel dl meglangyositott, cukros
tejbe keverem es felfuttatom. (Akkor futott fel az 
eleszto, ha a bogrebol - amiben osszekevertem az elesztot es a tejet - ki 
akar futni.) Kozben a sonkat ledaralom. Az atszitalt 
lisztet, a meg langyos burgonyat, a langyos  margarint, a sot, a 
fuszereket es a felfutott elesztot osszedolgozom a 
megmaradt langyos tejjel es annyi szodavizzel, hogy kozepesen lagy 
teszta legyen.
ELKESZITESE: a tesztat egy mely edenyben jol kidolgozom, vegul a 
daralt sonkat is beledagasztom. Lisztezett mely talba 
teszem a tesztacipot, tetejet is meghintem keves liszttel, es egy tiszta 
konyharuhat raboritva, duplajara kelesztem. Ezutan 
lisztes deszkan ket reszre osztom a tesztat, mindkettot hosszukas 
zsurkenyer formara alakitom, es kenetlen sutolemezre 
rakom. Elomelegitett, kozepesen meleg sutoben kb. 60 percig sutom. 
Mielott egeszen megsulne, keves hideg vizzel 
megspriccelem, igy szep fenyes, marvanyos lesz a teteje. 
Margarinnal vagy pedig korozottel, retekkel, sonkaval, tojassal es 
tormatortaval kinalom.
1 adag: 494 kcal (2077 kjoule)
150 perc
kozepesen draga
bonyolult

Deligyumolcs-salata

10 szemelyre
HOZZAVALOK: 1 kg tisztitott deligyumolcs vegyesen (narancs, 
mandarin, banan, kivi stb., hejastol kb. masfel kg), 2 dl 
joghurt, 1 dl narancsszorp, 1 dl narancslikor vagy triple sec, 1 
teaskanal reszelt narancshej, a disziteshez 2 dl tejszinbol 
vert kemeny hab.
ELOKESZITESE: 1 narancs hejat finom reszelon lereszelek, de 
ugyelek arra, hogy csak a sarga heja keruljon a reszelekbe. 
A gyumolcsoket meghamozom es kis kockakra vagom. Mely talba 
teszem. A narancsszorpot a narancslikorrel, a joghurttal 
es a narancshejjal osszekeverem.
ELKESZITESE: a gyumolcsokre ralocsolom a joghurtos ontetet es 
osszekeverem. A tetejet szepen feldiszitem es hutve 
kinalom.
1 adag: 191 kcal (802 kjoule)
25 perc
draga
egyszeru
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
          http://www.extra.hu/szaszika/hulyeseg.htm
+ - mennyi az annyi? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Juli kerdezte:
>Elarulna nekem valaki hogy egy csomag sutopor az mennyi sutopor? 

Igen, ez minden kulfoldinek problema, mert a legtobb orszagban nagyobb
adagban aruljak a sutoport. Nalunk 12 ill. 13 g-os zacskoban lehet kapni.
Ez kb. egy "nagyon csapott" evokanalnyi mennyiseg. 

Zita
+ - fokhagyma (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Sok egyeb zoldseghez hasonloan, ilyenkorra mar a fokhagyma is elkezd
kihajtani. Nekem meg a hutoben is bujnak elo a gerezdekbol a zold sarjak. 
Valahol azt hallottam egyszer, hogy ezeket ki kell szedni belole a fozes
elott. Mar nem emlekszem ra, hogy mi volt az indok. Kivancsi lennek ra,
hogy tenyleg ki kell-e huzni, ill. hogy miert. Rossz lenne az ize? 

Koszi elore is,
Zita
+ - Pa'colt megfigyelesek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nem vagyok nagy marhahus szakerto, de ideirom sejteseimet, tapasztalataimat
(lehet cafolni):
Ugy gondolom, nem minden marhahus igazan pacolhato sikerrel. Azt hiszem a
hus szerkezete lehet mas. Egyszer ettunk nagyon finom gondosan pacolt
steak-t egy itteni karacsonyi partin. A hus zaftos es 'husszeruen' omlos
volt. Ugy gondoltam a jo pacolas lenyege, hogy a hus usszon az olajos
pacleben igy egy nagy fazekat ugyszolvan teletoltottem olajjal. Negy napig a
hutoben tartottam. Sutes. Eredmeny: ugyanaz a majdnem szaraz sult marhahus.
Azutan vettem egy masik reszt es boven bekentem, az alja egy kicsit
tocsogott az olajos leben, lefedtem, huto, egy napig allt - sutes. Success.
Legutoljara az un. New York sirloin steak-t vettem. Bekentem, allt vagy
harom orat, sutes 10-15 perc. Mennyei. Ez volt a legdragabb steak anyag a
hutopolcon. (nem veletlen). A pacba kell olaj, ketchup, worcseszter, bors,
zuzott fokhagyma de ezeken felul teljesen szabadon szarnyalhat a fantaziad,
beletehetsz mindent amit talalsz. Whiskey sem art neki: egyszer egy a Jim
Beam gyartoja altal keszitett szosszal kentem meg - igen igen jo lett. Ahogy
Szaszika kezdte a tatar bifszteket, az majdnem jo a pacolashoz is. Ezek az
en megfigyeleseim, en is varom a steak-expert-ek tanacsait.

Re: sos mogyoros palacsinta -> Ehhez tudni kell hogy nagyon szeretem a
darabos mogyorovajat. Par napja sutottem normal palacsintat es megkentem az
emlitett mogyorovajjal. Lehet hogy egy kicsit weird de nekem izlett.

Julinak: utananezek ennek a bellynek; ugy gondolom a sutopor 10 gramm korul
lehet.(ket evokanal korul de harommal sem ronthatod el barmi legyen is az)

Emilia: kosz a jo szavakat, egyelore nem indulok irodalmi
szepsegversenyen..csak ugy megindultam a sajat emlekeimen.. Igen mindig
ereztem hogy valami nem stimmel velunk, ahanyszor csak erdelyiekkel
beszeltem..
Ugy gondolom ez a rendszer sara volt..szepen elidegenitettek bennunket
egymastol igy aztan a magyarorszagiak nem nagyon ertettek az erdelyiek
nagyon is jogos 'mi hozzatok tartozunk, segitsetek' kialtasat...No politics,
of course..
Elmulas - haladas...: a Fold eleg rossz borben van, ennel rosszabb mar csak
a rajta elok kilatasai lehetnek.. nagyon sokan kezdik erteni dolgot, de jobb
megoldast azon kivul hogy mindenki megprobal jo kepet vagni hozza - meg nem
nagyon hallottam..
Termeszetesen nekem semmi kozom AZOKHOZ a programokhoz..:-)))

Szerbusztok
+ - Husvet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhatunder leanyok es fiak!

Mindannyiotoknak szeretetteli, boldog husveti unnepeket, a konyhakban jo surgol
odest, az ott elert eredmenyekhez jo etvagyat, s vegul kellemes pihenest, kikap
csolodast kivanok!

Csiri
+ - mediterran konyha (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Valo igaz, hogy a mediterran vilagban kevesebb
a sziv- es errendszeri betegseg, de hogy ennek az olivaolajhoz
sok koze van, az erosen vita targya. Inkabb olyan tenyezokre
vezetheto vissza mint:

- keves zsiros hus, keves kaloria
- sok salata, fokhagyma
-mertekkel fogyasztott bor
- sok teszta durumbuzabol
- mindenekelott: relaxalt, nem kapkodo eletstilus, eros
csaladi kotelekek, pihenes, csaladi elet

Ha engem kerdeztek, szerintem ez utobbi kb. 90 %, minden
mas tenyezo osszesen 10%...

A zsiradekok kozti kulonbseg inkabb egyeni izles kerdese,
na meg ki mihez szokott. Ez az egesz koleszterin - egyszeresen-
sokszorosan telitett zsiradek tema inkabb a gyogyszeripar
meg a trendmagazinok gumicsontja es az emberek tobbsege
szamara lenyegtelen. (A szervezet maga sokkal tobb koleszterint
termel mint amennyit taplalekkal egyaltalan be lehet vinni!).
Aki erzekeny ra, az persze vigyazzon, de aki nem, annak
szinte mindegy - erdemes egy-ket evenkent verkepet
csinaltatni, sok baj megelozheto valik!

Udv: Afonya

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS