Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 566
Copyright (C) HIX
2000-06-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 vendegvaro Sidanak (mind)  11 sor     (cikkei)
2 Gyomber vs. vadgyomber (mind)  15 sor     (cikkei)
3 Inyenceknek (mind)  6 sor     (cikkei)
4 Edes utazasok 11 (mind)  49 sor     (cikkei)
5 Re: Vendegvaro (mind)  22 sor     (cikkei)
6 Koszonet (mind)  11 sor     (cikkei)
7 AW: *** HIX KONYHA *** #565 (mind)  39 sor     (cikkei)

+ - vendegvaro Sidanak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A hosszu ut utan biztosan nagyon faradt lesz a rokonsag. A gepen kapnak
enni, tehat nem igazan lehet tudni, hogy fulig lesznek, vagy eppen ehesek.
En a latvanyos, konnyu etkeket javasolnam. Igazan guszti gyumolcsoket,
aminek hazai ize van. Friss pogacsat is szivesen bekapkod az ember. Ahova
mennek ott is enniuk kell, tehat frissito, uzsonna kellene, hogy legyen,
amivel varod oket. Mindenfele finom innivalokat is el tudok kepzelni:
illatos teat, rostos uditoket, valami konnyu bort az unnepleshez. 
Hogy meg se erjen varatlanul, ha megis nagyon ehesek meg kis fasirtokat
csinalnek salataval. Aki kulfoldrol jon, annak izes lehet az igazi friss
hazai kenyer is. 
Sok oromot kivanok a talalkozashoz.
+ - Gyomber vs. vadgyomber (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv!

Mar egyszer kerdeztem itt, de akkor senki nem tudta a valaszt. Most hogy
ismet erintettuk a temat, megint megkerdezem: gyomber helyett lehet-e
hasznalni (azonos celra) a vadgyombert? Ez az erdoben is terem, es
"kiloszam" tudnam gyujteni. Sajnos a latin nevet elfelejtettem megnezni,
de remelem, van, aki ismeri. Masik neve szegfu:szagu gerej.

Koszi:

--
  NGabor

e-mail:         #Linux forever! (Mandrake 7.0 2.2.14)
***Jégvirágos ablakot már láttam. Megfagyott pingvint még nem...***
+ - Inyenceknek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem!

Inyenceknek:
Aztassatak be egy napra aszalt szilvat Unicumba :o)))))

Tucsi
+ - Edes utazasok 11 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem!

A mai recept:

Provanszi rozmaringos fugetorta

Hozzavalok
A gyumolcsreteghez:8 dkg vaj
20 dkg cukor
10 dkg barna cukor
2 evokanal forro viz
1 citrom leve
15 szem puha felbevagott fuge
2 szal friss rozmaring
A tesztahoz:25 dkg vaj
25 dkg barna cukor
4 nagy tojas
2,5 dl tejfol (joghurt vagy tejszin)
38 dkg finom liszt
4 teaskanal sutopor
2 teaskanal friss orolt gyomber
2 teaskanal fahej
0,5 teaskanal orolt szerecsendio

Esetleg a talalashoz:1 csesze zsiros tejszin vagy tejszinhab.


Az elkeszites modja:
Tegyunk sutopapirt az aljara es vajazzuk ki a 26 cm atmeroju tortaformat,
majd melegitsuk elo a sutot 180oC fokra. Eloszor keszitsuk el a
gyumolcsreteget. Olvasszuk meg a vajat, es a ketfele cukrot, adjuk hozza a
vizet es a citrom levet. Forraljuk fel es fozzuk kb. 10 percig, amig
karamellszinu nem lesz, majd tegyuk bele a felbevagott fugeket es
rozmaringot, es fozzuk tovabbi 3 percig. Ontsuk a karamellizalt gyumolcsot a
forma aljara, forditsuk a fugeket a vagott felukkel lefele, es hagyjuk ott
kihulni. Ezalatt keszitsuk el a tesztat. Keverjuk habosra a vajat es a barna
cukrot, majd adjuk hozza egyenkent a tojasokat, es a tejfolt. Szorjuk a
talba a lisztet, a sutoport es a fuszereket es fakanallal ovatosan, de
alaposan dolgozzuk bele. Vegyuk ki a rozmaringszalakat a karamellbol es
ontsuk a tesztat is a formaba, majd egyengessuk el a tetejet. Sussuk 75
percig, mig aranybarna nem lesz. Hagyjuk kb 5 percig hulni, majd egy spatula
segitsegevel tavolitsuk el a szeleit a formatol. Boritsuk egy talra, hogy a
fugek a sutemeny tetejere keruljenek Talaljuk melegen, izles szerint
tejszinnel vagy tejszinhabbal.

Eloben: Spektrum hetfo 12.25


Tucsi
+ - Re: Vendegvaro (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Kedves Konyhasok!
> Nagy izgalomban vagyok. Kedden erkezik 3 evi
> kulfoldi tartozkodas utan a menyem es 2 unokam.
> 10 oras repulout, majd hazaig meg vagy 3 ora autozas utan
> ernek hozzank. Nem is tudom mivel varjam oket, ami ennyi
> faradtsag utan jolesne nekik.

Kedves Sida!

Kivancsi leszek, hogy a tobbiek mit ajanlanak majd - en azt tanacsolom
Neked, hogy finom levessel es valami konnyu edesseggel, finomsaggal kinald
meg a szeretteidet. De akkor se neheztelj meg reajuk, ha egyaltalan nem
lesznek ehesek, so"t, ra sem tudnak nezni semmilyen finomsagra.
Az a helyzet, hogy a repulon nagyon konnyen felkavarodik az utasok gyomra es
nem kivannak enni, neha meg rosszul is erzik magukat. Mi is eleg gyakran
utazunk es az en harom gyermekem, mar rutinbol nem eszik semmit a gepen, es
utana sem igazan ehesek.
Tudom, hogy nem egeszen ezt a valaszt vartad, de azert erdemes megfontolni.
Persze, ugy is felfoghatod az egeszet, hogy elkeszitesz nehany finomsagot,
arra az esetre, ha megis ehesek lennenek, ha viszont megmarad, akkor majd ti
fogyasztjatok el a finomsagokat.
Kellemes keszulodest kivan: Kata
+ - Koszonet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kedves felesegem, Judit ) megkert, hogy tolmacsoljam Nektek
a koszonetet az elkuldott hianyzo Konyha szamokert. A szerveruk hibaja miatt
leveleket fogadni tud, de kuldeni sajnos nem. Es ha mar egyszer itt vagyok,
en is szeretnek nektek koszonetet mondani a finomsagokert, amiket Kedvesem a
Ti jovoltatokbol ismert meg es keszitett el.
További jo fozocskezest kivanok!

Udv:
Zsolti
+ - AW: *** HIX KONYHA *** #565 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
az en egyik leforditott spargareceptemmel indult a sparga-tema, ezert
olloztam Nektek ujabbakat:

Talon sult tojas Flamenco-modra
Hozzavalok: 8 tojas, 10 dkg sparga, 10 dkg kolbasz, 10 dkg zoldborso, 10 dkg
sonka, 4 evőkanal olaj, 1 fej voroshagyma, 1 dkg vaj, so, torott bors
Az olajat felforrositjuk, uvegesre piritjuk rajta a kockakra vagott
voroshagymat, ratesszuk az aprora darabolt, leborozott kolbaszt, a vekony
csikokra vagott sonkat, majd a zoldborsoval es a tisztitott, kis darabokra
apritott spargaval piritjuk nehany percig. Egy tuzallo talat kivajazunk,
belesimitjuk a hagymas-zoldseges sonkat, majd a tojasokat sorban ugy utjuk
ra, hogy egeszben maradjanak. A talat beletesszuk az elomelegitett forro
sutobe es addig sutjuk, amig a tojasok megkocsonyasodnak.

Spargasalata
Hozzavalok: 50 dkg sparga, 1 fejes salata, 4 kicsi, kemeny paradicsom, 1
csipos  hegyes paprika, 4 evokanal salataolaj (legfinomabb a hidegen sajtolt
tokmag-, szezam- vagy kukoricaolaj), 1 citrom, 1 mokkaskanal torott feher
bors, 1 teaskanal mustar, so es cukor izles szerint.
A spargat megtisztitom, vagyis kemeny, fas reszet levagva, a hejat lehantom,
majd  kotegekbe fogva (egy-egy koteget cernaval at is kotve, hogy foves
kozben ne essen szet) beallitom egy kisebb fazekba. Annyi vizet ontok ra,
amennyibol a spargafejek legalabb 2 cm-re kiallnak, majd 1 teaskanal sot es
ugyanennyi cukrot teszek a vizbe. A fedot rateve felforralom, es a forrastol
szamitott 7 percig fozom. A spargakotegeket kiemelem a lebol,hagyom kihulni,
es 2-3 cm-es darabokra vagom. A megmosott paradicsomot negyfele, a csipos
paprikat nagyon vekony karikakra vagom. A salatastalba beletepkedem a
megtisztitott, leveleire szedett es megmosott, letorolgetett fejes salatat,
hozzateszem a feldarabolt spargat es a paradicsomot, raszorom a
paprika-karikakat es a hűtőszekrenybe teszem fel orara. Kozben elkeszitem a
salataontetet: a citrom atszűrt levet elkeverem az olajjal, a mustarral, a
soval, a borssal, csipetnyi cukorral es 1-2 evőkanal főzőlevel. Ezt az
ontetet ralocsolom a salatara es jol atforgatva azonnal talalom. Ha keves
tartarmartast es nemi reszelt sajtot is teszek bele, vacsoranak is
megfelelo.

Udv, 3 hetig szabin leszek, jokat fogok fozni, aztan ´gurulas´ vissza ;o)
Ildiko

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS