Sziasztok!
Emilia, orommel latom, hogy ujra itt vagy. :-)
Elore mondom, hogy nem flame-et kivanok inditani, de muszaj elmondanom. :-))))
<en a vastag lisztes fozelekeket
<hagytam el a leghamarabb az otthoni kosztbol
Persze, nincs is vita abban, hogy a legtobb zoldsegfele finomabb, ha a
sajat izet erezzuk. En egy kicsit akkor vagyok szkeptikus, mikor azt
hangoztatjak, hogy "jujjjjj, a csunya egeszsegtelen rantas", bezzeg az
olasz, francia konyha...
Nos, nezzunk csak szet. Sok orszag konyhajaban ott vannak a kulonbozo
(nagyon finom) csoben sutott, gratinirozott zoldsegek. Nezzuk, mi van
ezekben: termeszetesen a zoldseg, aztan joooo sok besamel, es a tetejen
sajt. Mibol is van a besamel? Vajon megfuttatott lisztbol es tejbol. Tehat
anyagaban nagyjabol ganz ugyanaz :-), mint a rantas. Zsiradek + liszt +
folyadek. Raadasul egy ilyen gratin-ben joval tobb liszt van, mert nem
folyos, hanem szilard az allaga. Akkor mitol annyival egeszsegesebb, mint
egy fozelek????
Hozzateszem, en is jobban szeretem a grillezett, parolt zoldsegeket, de
bizony van ugy, hogy nosztalgiabol megkivanok egy retro :-))))) zoldborso-,
kelkaposzta- vagy zoldbabfozeleket. Jol izesitve szerintem nagyon finom, es
nem kene elatkozni. Tudom, szoktak meg emlegetni, hogy a tulzott
lisztpiritas kozben mindenfele karos anyag keletkezik. Errol nincs
informaciom, mert en nem is ismerem a barna rantast. Epp csak elkeverem a
lisztet az olajban/vajban, es mar mehet is a zoldseghez.
udv,
Zita
|