Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1122
Copyright (C) HIX
2002-03-23
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 egyeb piskotak (mind)  20 sor     (cikkei)
2 Quark/turo (mind)  7 sor     (cikkei)
3 Re: *** Ruszli (mind)  104 sor     (cikkei)
4 Fwd: Cimvaltozas: hix.COM -> hix.HU (mind)  55 sor     (cikkei)

+ - egyeb piskotak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Emilia kerdezte:
>Viszont akkor mar megkerdenem, a babapiskotan kivul milyen egyeb piskota
>letezik MO-n? (Persze itt csak azokat a hosszukas, eloregyartott
>rudacskakat ertem, nem a piskotatesztat.)

En meg a piskota-tallert ismerem, ami nagyjabol ugyanolyan alapanyagu, mint
a babapiskota, de kb. 3 cm atmeroju, lapos kor alaku. Babapiskotat
egyebkent rengeteg ceg gyart, es tobbszoros arkulonbsegeket latok. De a
magasabb ar egyaltalan nem jelent jobb minoseget. Nemregiben a TIPP-en volt
szo arrol, hogy a "noname" aruhazi markak kozul mit erdemes venni. Oda ezt
irtam: 
"A mi tapasztalataink szerint a legjobb a TESCO babapiskota. A 200 g-os
csomag mindossze 109 ft. A gyarto ceg (EuroCake) ugyanezt a termeket
forgalmazza mas boltokban, csicsas csomagolasban, elokelo :-) Ladyfinger
neven, min. dupla aron."

sziasztok,
Zita
+ - Quark/turo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

kijottem Dajcslandba, es turot szeretnek venni, de csak 'Speise Quark'
elnevezesu termeket lehet kapni, turot, olyan igazit, nem. Vagy megis?
Segitsetek!

- Gergely
+ - Re: *** Ruszli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"HIX KONYHA" > 2002.03.22. 02:30:47-kor írta:

Szia Cila!

> Tudnatok egy jo ruszlireceptet?

Eppen most olvastam egy masik csatornan.

Hagymas pacolt hal

Hozzavalok:
 2 kg apro hal (garda, keszeg stb.), 1,5 kg voroshagyma, 1 baberlevel, 1 teaska
nal torott fekete bors, 1 mokkaskanal orolt mustarmag, ecet, cukor, so izles sz
erint

A halakat megtisztitjuk, lefejezzuk, kibelezzuk, majd tobbszor valtott hideg vi
zben megmossuk. Lecsopogtetjuk, es muanyag vagy porcelanedenybe soronkent jol l
esozva berakjuk. A talat letakarva hideg helyen 4 napig hagyjuk allni, majd a s
os levet lecsopogtetjuk rola. A megtisztitott voroshagymat nagyon vekony karika
ra vagjuk, es besozva harom oran keresztul hagyjuk allni. Ezutan annyi ecetes v
izet ontunk ra, amennyi jol ellepi. (Kellemesen savanykasnak kell lennie.) Masn
ap a szikkadt sos halat a lecsopogtetett ecetes hagymaval soronkent befottes uv
egekbe rakjuk. Izles szerint cukros-ecetes paclevet forralunk, a fuszereket bel
eszorjuk, es 5 percig fozzuk. Ezutan kihutjuk, es raontjuk a halra. Az uveget n
em kell lekotni, eleg befedni. Ketheti erleles utan fogyaszthato. A hutoszekren
yben, jol zarodo edenyben nagyon sokaig tarolhato!

Ruszli 1.
Hozzavalok: Azonos sulyu hal es voroshagyma, uvegenkent 1-1 mokkaskanalnyi must
armag, borokabogyo es szemes bors, 2 baberlevel sargarepa, ecet, cukor, so
Elkeszitese: A halat megtisztitjuk, levagjuk a fejet (a farkat nem). Megmossuk,
 vastagon besozzuk, es egy hetre betesszuk a hutobe. Az egy het leteltevel tobb
 vizben atmossuk, lecsurgatjuk.
A hagymat vekony karikara vagjuk, enyhen besozzuk, fel ora mulva kinyomkodjuk. 
A paclehez 2/3 resz vizet, 1/3 resz 10 %-os ecetet, keves cukorral osszekeverun
k.
Az uveg aljara 1-2 karika sargarepat, 1 baberlevelet, nehany szem fuszert teszu
nk. Erre ketujjnyi voroshagymat, majd a halat, ismet hagymat, es a tetejere ugy
anannyi fuszert, mint az aljara. Felontjuk a paclevel, es lezarjuk. Negy hetig 
erleljuk huvos helyen. 
Erdemes felcimkezni az uvegeket, es rairni a datumot, amikor vegre-valahara fel
 lehet bontani, foleg ha folyamatosan gyartod. (Bar a rokonsag es a barati kor 
ugyis pontosan szamon tartja, hogy mikor lehet jonni ruszlit, enni.) En akkor s
zoktam ra, mikor a ferjem pecazott, de hal helyett mindig egy vodor snecivel al
litott haza. 
Aki nem horgasz, a halarudakban idonkent kaphato apro heringfilebol is keszithe
ti.

Ruszli 2.
Elkeszitese: Igazi magyar ruszli a gardabol keszul. A kuszt inkabb marinaltnak 
ajanlom. Megsozod a halakat, majd lisztbe beforgatod, es ropogosra sutod. Voros
hagymat felkarikazod, es az elore elkeszitett forrasban levo fuszeres lebe par 
percig forrazod. Az igy elkeszult hagymat lecsepegteted. A lebe ecet, baberleve
l, mustarmag, koriandermag, fenyomag van cukor es so, szajiz szerint kicsit ero
sebben, mint a salatalehez, mert az alkoto elemek par nap utan felveszik az ize
ket. A fenti reszeket kezdve a hagymaval retegekben kell rakni, es befejezni is
 hagymaval kell, ha tovabb akarod eltartani, a tetejere szalicilt tegyel, egyeb
kent hutoszekrenyben eltarthato.
Ruszlinak is jo a fenti leiras csak a halakat 10-14 napra erosen kell soban erl
elni, majd ecetes vizben kimosni, es utana rakni uvegekbe. A kusznek es mas kes
zegfeleknek a szalkajat nem marja el a so rendesen, de a gardaet igen, ezert aj
anlom a fentieket.

Ruszli 3.
A leirast egy regi Horgaszkalauzban talaltam. Azt javasoljak, hogy az alapanyag
 sneci legyen. Mas kisebb keszegfele is jo lehet, de megis a sneci az igazi. 
Elkeszitese: Miutan alaposan megpucoltuk, lemostuk a halakat, be kell sozni oke
t - nalam majdnem teljesen soban allnak-. Egy jenai talba tettem es igy kerulte
k be a hutoszekrenybe. Ott kell tartani mintegy Tiz napig. Ezutan befottesuvegb
e karikara vagott sargarepaszeleteket tegyel, ra baberlevelet, egy kis mustar e
s koriandermagot erre, majd ketujjnyi hagyma kovetkezhet. A halakat mosd le ala
posan vizzel, nem kell felni a szukseges sot, mar magaba szivta, nem jon ki bel
ole. Allitsd bele a halakat az uvegbe korbe, mint a boltinal, majd johet megint
 a repa baber mustar koriander hagyma, amig fer bele. Ha ezzel is megvagy, pacl
evel kell feltolteni a befottesuveget. A pacle egyharmad resz 10%-os ecetbol ke
tharmad resz vizbol, evokanalnyi cukorbol, egy csipetnyi sobol all. Lefeded az 
uveget, es mar csak negy-otheti hutoszekrenyes erleles van hatra az izletes rus
zli-vacsoraig. A leirasban azt javasoljak, hogy hasonlo nagysaguakat tegyunk eg
y uvegbe, a kisebbek konnyebben ernek, hamarabb lesznek kesz, mint a nagyobbak.

Ruszli 4.
Elkeszitese: A ruszlihoz kb. 8-12 dekas halakat hasznaljunk fel. A gondosan meg
tisztitott, kibelezett halakat alaposan besozzuk es porcelan vagy uvegedenyben 
lerakva korulbelul 12-14 napig, allni hagyjuk. Kozben harmadnaponkent megforgat
juk halainkat. Ha nagyobb halak is vannak, ajanlatos a gerincuket is eltavolita
ni. Miutan a fentebb jelzett ido eltelt, es a sobol kiszedtuk a halakat, ecetes
 vizzel jol atoblitjuk oket. Ezutan hagymat szeletelunk karikara, amit szinten 
besozunk. Ennek is allnia kell 2-3 orat a soban. Ez utan a hagymat kenyeres ruh
aba teve kicsavarjuk, hogy puhabb legyen. A halakat szeles szaju uvegbe rakjuk,
 kozepre a mustarmaggal meghintett hagymat helyezzuk. Fuszerkent hasznalhatunk 
meg nehany szem borsot es fenyomagot. A legtetejebe baberleveleket rakunk, majd
 raontjuk a forro paclevet es az uveget befozocelofannal, lekotjuk.
A pacle elkeszitesehez a kovetkezo alapanyagokat hasznaljuk: haztartasi ecet, a
melyet sajat izlesunk szerint higitunk fel, es szinten izles szerint adunk hozz
a keveske cukrot is. Felontes elott izleljuk meg, mert ha "eltoljuk" a paclet, 
az egesz ruszli- "befottunk" vagy tul savanyu vagy tul edes lesz! Az uvegbe ann
yi paclevet ontunk, hogy a behelyezett halakat ellepje, es korulbelul egy centi
vel magasabban alljon a szintje, a halak farkanal. Nehany napig huvos helyen al
lni hagyjuk, majd fogyaszthato a ruszli.

Udv:
Eva
-- 

+ - Fwd: Cimvaltozas: hix.COM -> hix.HU (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

------- Start of forwarded message -------
From: 
To: 
Subject: Fwd: Cimvaltozas: hix.COM -> hix.HU
Date: 2002-03-21 03:38:55


Figyelem!

A HIX bekuldesi cimei a keretlen reklamlevelek csokkentese erdekeben
megvaltoztak, hix.COM domain helyett hix.HU-ra. Minden utasitas igy
valtozott:

regi:   
uj:     

Kerlek, hogy az alabbi leveled ISMETELD MEG az uj cimre!

Koszonom,
Jozsi. /HIX.HU/



----- YOUR ORIGINAL MESSAGE -----


>>Return-Path: >
From: Konsultfirma Snapphanen >
Date: Thu, 21 Mar 2002 07:37:54 +0100
Subject: +1x lady
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="windows-1252"

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: lady fingers ( 8 sor )

hat, lehet hogy Magyarorszagon zoldseg, de itt es biztosra merem mondani
hogy Olaszo-ban is, hatarozottan sutemenyizu, kinezetu csomagolasu 
valami ami UGY NEZ KI mint a babapiskota.
Ja, es az ara se kutya, 225 gr = 24 db ca 30 SEK (800 HUF azaz ca 3500/kg)
Vincenzi nevü ceg csinalja Olaszo-ban Savoyard kex-nak is nevezik. 
Van benne feherliszt, zukor, tojas, glukos sirup  es Ammoniumhydrogencarbonat.

Hat ha ez neked zoldseg...
Egyebkent olvasd el a recepteket amit kuldtem link-en. Igaz angolul vannak
de annyit biztos ki tudsz olvasni hogy azokban bizony lady fingers -t irnak.

De en gondolom hogy megfelel a babapiskota IS, de itt nem lehet kapni.
jo fozocsket
Agnes




-------- End of forwarded message --------

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS