Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 637
Copyright (C) HIX
2000-08-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Keresek a likor receptet (mind)  16 sor     (cikkei)
2 REC: toklekvar (mind)  54 sor     (cikkei)
3 fott kukorica (mind)  11 sor     (cikkei)
4 to:klekvar (mind)  16 sor     (cikkei)
5 Toklekvar (mind)  28 sor     (cikkei)
6 Re: Martas-szosz es taborozo etelek (mind)  76 sor     (cikkei)

+ - Re: Keresek a likor receptet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ime egy hazi Baleys (nem biztos hogy igy irjak) recept:

1 resz (pl: dl) konyak, likor vagy ki mit szeret
1 resz tejszin mondjuk kavetejszin
1 resz feketekave nem tul eros
1 tubus suritett tej

Ezeket elkeverjuk egymassal, majd lehutjuk.
Fontos, hogy a kavet hidegen tegyuk bele,
kulonben osszeugorhat. Nem art egy-ket nappal elobb
megcsinalni, hogy jol osszeerjenek az alapanyagok.

Sok sikert hozza es irj vissza, hogy izlett, 
persze csak ha kiprobaltad. 

Udv: Attila
+ - REC: toklekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Romania]
A minap voltam egy taborban ahol toklekvart szolgaltak fel
.....
Ha igen, hogy kell elkesziteni, hogy itthon kiserletezzem egy
kicsit.
Sziasztok! Kedves Andrix!
En meg nem foztem be toklekvart, de Frank Julia szerint nagyon finom. Kuldom
ket receptjet.

Sziasztok! Bobe


Ananaszos toklekvar-julius-augusztus
1 kg spargatok, 1 kis doboz ananaszkonzerv, 1 dl citromle, 1 kg
kristalycukor,
2 evokanal zselatinpor.
Egyszeruen elkeszitheto. A tokot megtisztitjuk, magos belet eltavolitjuk,
husat almareszelo durva fokan lereszeljuk. Befozolabosba rakjuk. Hozzaadjuk
a nagyon aprora osszevagott ananaszt a levevel egyutt. Raontjuk a
citromlevet, es kis langon addig fozzuk, amig a tokreszelek uvegesse nem
valik. Raszorjuk a kristalycukrot, es folytonosan kevergetve addig fozzuk,
amig a cukor egeszen fel nem oldodik, es a lekvar be nem surusodik. A
zselatinporra fel dl hideg vizet ontunk, es egeszen kis langon, allando
keveres kozben folyosra melegitjuk, majd a lekvarba ontjuk. Alaposan
elkeverjuk, es nehany percnyi fozes utan tuzforron az elore elkeszitett
uvegekbe toltjuk. Szorosan lekotjuk, es 24 orara szaraz gozbe tesszuk.
Megjegyzes: A tok teljesen atveszi az ananasz izet, es kellemes, pikans
lekvart kapunk, amit ugyanugy hasznalhatunk, mint a tobbi lekvart.
Frank Julia

Toklekvar-julius-augusztus
2 kg fozotok (tiszta tokhus korulbelul 1,5 kg), 1 kicsi citrom sarga heja,
1,25
kg kristalycukor, 1,5 dl 10%-os ecet, 4 szem szegfuszeg, 1 mokkaskanal orolt
gyomber.
Kisse munkaigenyes. Olcso. A tokot meghamozzuk, magos belet kikaparjuk, a
tokhust valtott vizben gondosan megmossuk. Lecsopogtetjuk, kisebb darabokra
vagjuk, es labosba rakjuk. Raszorjuk a fuszereket, meglocsoljuk 0,5 dl
vizzel, es fedo alatt, gyakori kevergetes kozben puhara fozzuk. Ezutan
levevel egyutt szitan attorjuk, vagy peppe turmixoljuk. A cukrot nagyon
tiszta labosba szorjuk, raontjuk az ecetet es 1,5 dl vizet, majd folytonos
keveres kozben felforraljuk. Habjat leszedegetjuk, es addig fozzuk, amig
mezszeruen folyos nem lesz. A szirupba beleontjuk a tokpuret, es folytonosan
kevergetve lekvar surusegure fozzuk. Egyetlen percig sem lehet magara
hagyni, mert keveres hijan leeg. Ha mar olyan suru, hogy a fakanalrol nagy
darabokban esik a labosba, kiforrazott uvegekbe toltjuk, es lazan lefedjuk.
Amikor teljesen kihult, legmentesen lekotjuk, es a viz forrasatol szamitott
30 percig nedves gozben csiratlanitjuk. A gozolofazekban hagyjuk kihulni,
ezutan szarazra toroljuk, es vegleges helyere allitjuk. Megjegyzes:
Kulonleges, olcso lekvar, amelynek ize vetekszik a legfinomabb
gyumolcsokevel is. Gyomber helyett izesithetjuk orolt fahejjal vagy
narancshejjal, minden esetben mas lesz a zamata. Ugyanugy hasznalhatjuk,
mint mas lekvarokat.
Frank Julia
+ - fott kukorica (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok kedves Konyhasok!

Zsoka irt a leveleben (csuhejaban) fott kukoricarol. Mi nehany eve meg
egyszerubben csinaljuk: mikrohullamu sutoben. Es nagyon finom, mivel semmi
iz nem fo ki belole - hisz viz nelkul fo. Termeszetesen legjobb nagyon
friss kukoricabol, tehat meg a levelei is szep zoldek legyenek. Egy cso 600
W-os mikroban 2-3 perc alatt tokeletesen atparolodik. Ajanlom minden
turelmetlen kukoricaevonek. :-)


Zita
+ - to:klekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>  irta:

>A minap voltam egy taborban ahol toklekvart szolgaltak fel Mikor megtudtam
>mi ez nem mertem megkostolni. Szerintetek jol tettem?

Szerintem semmi furcsat nem ereztel volna rajta. :-) Ugyanis a boltban
kaphato, konzervipari lekvarok tulnyomo tobbsegeben _to:k_ van. Azzal
dusitjak. Keves olyan bolti lekvar van, ami csak a rairt gyumolcsbol
keszul. :-( 
A jaffaszorpot meg repaval dusitjak. Es biztos tudnak a tobbiek is peldat
emliteni.  


Zita
+ - Toklekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

 irta:
> Mikor megtudtam mi ez nem mertem megkostolni. 
> Szerintetek jol tettem? 

Neked is van egy hozzaallasod a dolgokhoz! :-))

De hogy ne maradj le megse rola:

 2 1/2 kg  tök ( 1,5 kg lekvarhoz)
  1 3/4 kg cukor
     25 g  kristalyos citrom sav
      2    narancs lereszelt hejja
      1    uveg zsele (nemeteknel, gondolom zselatin is megteszi)  

A tokot szetvagni, belsejet kikaparni. Utanna meg kell hamozni (itt
kreativak felcserehetik a sorrendet hamozni, kaparni :-)) ), kockakra
vagni es szetturmixolni. Ezt a cukorral, citromsavval es a
narancshejjakkal el kell keverni, majd felfozni es 10 masodpercig
bugyogva forrni hagyni. Ezek utan a zselezo anyagot belekeverni, majd
megegyszer felfozni majd uvegekbe tolteni ... 

De ha mar megcsinaltad gyujts batorsagot es kostold is meg! :-)) 

Udv:

Levente
+ - Re: Martas-szosz es taborozo etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Egy kicsit megkesve, de torve nem! :))))

>=======================================================
>Felado :  [International]
>Temakor: martas - szosz ( 8 sor )

Spagetti tonhalas-kapribogyos-tejszines szosszal

kis fej voroshagyma
3-4 dl tejszin
fel uveg kapribogyo (netto 100 g ;)
1 doboz - sos vizes, nem olajos - tonhal konzerv (netto 185 g ;)
2 kis baberlevel
keshegynyi szerecsendio
2 keshegynyi orolt szegfubors
keshegynyi orolt feherbors
1-2 teaskanal citromle
so
oliva olaj

A hagymat egeszen aprora vagjuk vagy reszeljuk, majd keves olajon - a fel 
uveg kapribogyoval egyutt - megfonnyasztjuk. Ha van turelmunk hozza, akkor 
a kapribogyot szemenkent erdemes felbevagni, sokkal jobban kijon az ize. 
Ezutan hozzaadjuk a lecsopogtetett tonhalat (erdemes eleve a tonhal 
'tormeleket' venni, az olcsobb is), majd 2-3 percig kevergetve aszaljuk. 
Ezutan felontjuk tejszinnel. Az utobbi idoben 3-3.2 dl-es kiszerelesben 
lehet kapni, ekkor halasabb lesz a szosz, 4 dl eseten inkabb tejszines. 
Beletesszuk a baberlevelet, szerecsendiot, szegfuborsot, feherborsot. Kb. 
15 percig - gyakran kavargatva -, eppen csak rotyogtatjuk. En ugy 10 perc 
kornyeken ki szoktam venni a baberleveleket (hogy ne legyen tul hangsulyos 
az ize). Kozben kostoljuk meg, es ha szukseges sozzuk. A fozes vegen a 
citromlevel savanyitjuk - mindenki izles szerint -; figyeljunk arra, hogy a 
kapribogyo borecetes leben van elteve! A spagettifozest nem irnam le... ;)


A paradicsomos szoszoknak egy uj ertelmezest adhatsz 1-2 mokkaskanal (a 
szosz mennyisegetol fuggoen) fahej hozzaadasaval. Az illata eleinte 
szokatlan lesz, mert a fahejat altalaban sutemenyekhez es forraltborhoz :) 
hasznaljuk, de erdemes kiprobalni!


> =======================================================
> Felado :  [International]
> Temakor: Taborozo etelek ( 11 sor )

Lecso szamtalan - natur, kolbaszos, tojasos, rizses, tarhonyas - 
valtozatban. Rablohus :-)

Oreg lebbencs

Sajnos konkret mennyisegeket nem tudok mondani, mert mindig erzesre 
csinalom. Kockara vagott husos szalonna zsirjat kiolvasztod, majd a 
lebbencstesztat barnara, az aprora vagott hagymat uvegesre piritod a 
zsirjan. Aztan johet ra a pirospaprika, a felkockazott krumpli, so, bors es 
egy kis viz. En szoktam meg belerakni egy hejatol megfosztott paradicsomot 
aprora vagva es egy zoldpaprikat felkarikazva. Par karika fustolt kolbasz 
sem tesz rosszat neki :-) Ahogy kezd megfoni, egyre kevesebb le lesz rajta. 
Ilyenkor inkabb csak razogatni szabad, keverni nem. Elvileg addig le 
kellene fozni a levet, hogy a teteje megpiruljon egy kicsit es 
"felgombkent" ki lehessen boritani a bogracsbol, de en egy kicsit 
levesesebben szeretem, igy korabban le szoktam venni a tuzrol...

Prokoltet ugy is csinalhatsz, hogy mikor mar majdnem kesz, akkor a koretnek 
szant krumplit melledobod, egy kis vizet adsz meg hozza (de tenyleg 
keveset, mert jo suru kell legyen a vegere), es igy fozod meg a krumplit.

Topy

> ==============================================
   _/"""\_  |         Jozsef BAKSAY
  (_ o o _) |----------------------------------
   |  _  |  |       >
    \/ \/   |     >
     \^/    |     http://www.extra.hu/topy
            | http://www.geocities.com/topybear
> ==============================================

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS