Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 510
Copyright (C) HIX
2000-04-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 tej (mind)  30 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #509 (mind)  38 sor     (cikkei)
3 Az 509-es szamra valaszolva (mind)  56 sor     (cikkei)
4 Tej (meg mindig) (mind)  32 sor     (cikkei)
5 Viz (mind)  47 sor     (cikkei)
6 Aludttej (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - tej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Szerintem ugyanis igen keves az erintetlen legelo, ezert sokkal tobb olmot
>eszik a tehen, mint regen, ami a kezeletlenseg miatt sokkal jobban atjon,
>masreszt szerintem parhuzamba allithato a rengeteg ellenorizetlen tej
>fogyasztasa a TBC ujra rohamos elterjedesevel.

Szerintem Magyarorszagon nagyon keves a legelon tartott szarvasmarha.
Nem tudom, Gertrud, szoktal-e falun jarni, de ha igen, akkor azt fogod
latni, hogy a marhak tobbsege nem legel, hanem szalastakarmanyt fogyaszt.
Masreszt szerintem a tej bolti feldolgozasa semmit nem valtoztat annak
olomtartalman, legfeljebb ha lezsirozzak akkor kijon a szennyezodes es
vele egyutt a tobbi tapanyag, de attol meg a tej nem valtozik.

A TBC ujboli terjedesenek viszont abszolut semmi koze nincsen a tejhez.
Ezt mi sem bizonyitja jobban, mint az, hogy 25-30 eve, mikor meg altalanos
volt a nyers tej fogyasztasa, sokkal kevesebb TBC volt mint most.
A teheneket ugyanis hatosagilag ellenorzik, es ezt nem szoktak elmulasztani,
mert a tehentartas utan kaphato kulonfele tamogatasok csak az ellenorzott
tehenek utan vehetok igenybe. Masreszt a tejet sokan meg fel is forraljak,
ami ved a TBC ellen. A TBC ujboli terjedese elsosorban a hajlektalanokat
meg a Romaniabol, Ukrajnabol ellenorizetlenul bearamlo fertozott illegalis
munkasokat-koldusokat jelenti, akik valoszinuleg semmilyen tejet nem
isznak, de ha igen, akkor boltit. Szerepet jatszik meg a gyogyszerrezisztencia
meg a tudoszuresek elhanyagolasa, illetve az altalanis szegenyseg,
a falusi tejnek ehhez semmi koze nincsen.
Meg egy gondolat: ha felnottkent a "light" tejet is szeretjuk, gyereknek
zsiros tejet adjunk, mert a fejlodo szervezetnek arra van szuksege. Nagyon
jo meg a kecsketej is, csak sajnos mocsok draga, bar itt-ott kaphato
hazi kecsketej is.

Udv: Afonya
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #509 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Egyaltalan lehet a zacskos vagy dobozos tejbol aludttejet csinalni?

Az egy-ket napig eltarthato zacskos el szokott szenderedni.
A hokezelt, honapokig elallo dobozosok savanyodas helyett megromlanank, 
mert megoltek azokat a bakteriumokat amelyektol megalszik a tej. Ezekkel 
szerintem ugy erdemes probalkozno, hogy par evokanal _elo_ kulturas 
joghurtot vagy kefirt teszel hozzajuk 'altatas' elott.

>=======================================================
>Felado :  [Germany]
>Temakor: kapirgalosok ( 28 sor )
>Nagymamamnal artezi vizbol foztek, AZT az izt azota sem ereztem, ami 
>azoknak a leveseknek volt. Persze minden a
>kertbol kerult ki...a kapirgalok kajaja is.

Ezzel egyetertek. Szuleimnek nagyon sokaig a csapbol artezi viz folyt, 
aztan bekotottek a 'rendes' vizet. Elotte sokkal finomabbak voltak 
edesanyam levesei. Viszont meginni... Azt meg kellet szokni. Szuleimnek nem 
ment, mindig ott volt a 20 literes kannaban a 'rendes' viz.

>Topy: egyetlen ellentmondasom van IMHO: kakasbol, kapirgalos kakasbol...
>(bar meg inasabb)   ;o))
> > szedni a csirkerol! Mellesleg IMHO a legjobb leves tyukbol fozheto :)

Igazsagod vagyon :)

Topy

> ==============================================
   _/"""\_  |         Jozsef BAKSAY
  (_ o o _) |----------------------------------
   |  _  |  |       >
    \/ \/   |     >
     \^/    |     http://www.extra.hu/topy
            | http://www.geocities.com/topybear
> ==============================================
+ - Az 509-es szamra valaszolva (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Afonya irja:

> Szoval ha italnek vesszuk a tejet, jobb talan a konnyebb
> valtozat, ha etelnek, akkor a hagyomanyos.
> Udv: Afonya

Egyetertunk.

Kovary Pe irja:

> Zita irta:
> 
> >Nemreg voltunk Ausztriaban sielni, ott pl. a "standard" tej 3,6%-os. Sokkal
> >jobb ize van, mint a magyar 2,8%-osnak. Amikor kicsik voltak a gyerekeim,
> >en is mindig ilyet vettem, most mar nem nagyon talalok.
> 
> Pedig nagy oromomre epp most kezd gyakoribba valni a kornyekunkon az
> Avonmore "Friss Prima Tej"e 3,6%-os. Kiontos papirdobozban. Miota
> megjelent csak ezt vesszuk. Bar ez fogy el a leghamarabb a pultrol.
> A kakao is sokkal finomabb ezzel.

Itt az Egybesult Kirajsagban en mindig a 4%-osat vasarlom, finom, igaz,
nem is fogytam le! ;-)

> Vannak etelek, amiket ellehet kesziteni a setes, vagy marha hus
> helyett baromfi bol is, de meg kell hagyni, nem az igazi.
[...]
> Ha minden aron egeszsegesen akarunk taplalkozni, en akkor mar inkabb
> azt javasolnam, hogy egyuk azt, amit egy etel neve takar, de
> me'rte'kkel. Hogy nezen ki egy lecso, ha zsir helyett olajjal foznenk?

Megnyugtatlak, jol. A husok kulonbozosegeben egyetertunk, azonban azt
gondolom, hogy barmilyen etelt el lehet kesziteni zsir helyett olajjal. En
a hagyomanyos magyar eteleket mind azzal csinalom, a toltottkaposztat is, 
mindenki nagy megelegedesere. Szoval zsirt hasznalni nem konzervativizmus,
hanem maradisag, szerintem.

Egyetlen kivetel van: a zsiroskenyer ;-) Szerencsere mostanaban nem
szorulok ra.

Valaki irja:

> Sziasztok, bizony ugy van, ahogy irtatok: a legfinomabb levest a
> ´reggel meg kapirgalt´ baromfibol lehet enni, a friss veret hagymas
> zsiron megsutve pedig reggelire... boldog gyerekkor... Nagymamamnal
> artezi vizbol foztek, AZT az izt azota sem ereztem, ami azoknak a
> leveseknek volt. Persze minden a kertbol kerult ki...a kapirgalok
> kajaja is.

Jut eszembe: azt remelem mindenki tudja, hogy a cseh sorok a szakertelem 
mellett a felhasznalt karsztviz jo minosege miatt utanozhatatlanok!!!

- Gergely

ps: mar csak 10 nap, es ujra elvezhetem a hazai zoldsegeket! ;-)
Ami itt van Albionba', az egyszeruen _borzaszto_ !!!
+ - Tej (meg mindig) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

 irta:
>>Szerintem igen. Es nem biztos, hogy jo iranyba: szerintem a termeszetes
>>etel
>>egeszsegesebb - a teljes tej
>Na itt szeretnek hangosan VITATKOZNI Veled.
>Szerintem ugyanis igen keves az erintetlen legelo, ezert sokkal tobb olmot
>eszik a tehen, mint regen, ami a kezeletlenseg miatt sokkal jobban atjon,
>masreszt szerintem parhuzamba allithato a rengeteg ellenorizetlen tej
>fogyasztasa a TBC ujra rohamos elterjedesevel.

Igazan   nem  kotozkodes keppen mondom, de a kezeletlen "teljes" tejet
altalaban  nem  az a reteg fogyasztja, akik kozott ujra feltunt a TBC!
Ok leginkabb kannas bort isznak...
Egy adalek a tej, kontra TBC vitahoz:
A   nagymamamat  gyermekkoraban  (20-as  evek)  az  akkoriban  szinte
gyogyithatatlan  bo"rTBC-bol  gyogyitottak ki, megpedig friss kecsketej
kuraszeru  alkalmazasaval. Mint kesobb kimutattak, a kecsketejben nagy
koncentracioban szinte az osszes B vitamin benne van.

Volt  mar szerencsem frissen fejt, togymeleg tehen es kecsketejet inni
es  mondhatom,  nincs  nagyszerubb  ital  nala.  Nagyon keves kenyeret
eszem,  meg  mindenfele "kenocsokkel" megrakva sem nagyon. Az egyetlen
alkalom,  amikor  hajlando  vagyok  egy nagy karejjal _uresen_ befalni
belole     az,   amikor   sikerul   hozzajutnom    egy   adag   friss,
folozetlen tejecskehez.
  

-- 
Udvozlettel:
   KASI                          mailto:
+ - Viz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Germany] irta:

>bizony ugy van, ahogy irtatok: a legfinomabb levest a ´reggel meg
>kapirgalt´baromfibol lehet enni, a friss veret hagymas zsiron megsutve pedig
>reggelire... boldog gyerekkor... 

Tapasztalatom nincsen, de ugy _gondolom_, hogy talan az a'llott
tyuknak jobb az ize. Annak, amelyik tegnap, vagy tegnapelott reggel
kapirgalt. Frissen levagott marha husa szinte ehetetlen, a vadakat,
vadmadarakat, vadkacsat, facant par napig huvos helyen kell logatni.
Hagymas vert de reg ettem. De jo, hogy eszembe juttattad. :-))))))
Azert nincs tapasztalatom mert sokszor ram volt bizva a tyuk
megfogasa, es mindig meg aznap ettuk is. Nem volt fridzsider. Amit
meg manapsag veszek, hat ki tudja, hogy kapirgalt-e, megha tanyasi
tyuknak is mondjak. 

>Nagymamamnal artezi vizbol foztek,

Inyenc kave es teafogyasztok asvanyvizzel csinaltak. Regebben hires
volt, hogy a Disznofo forras vize mennyire jo e celra. En bizony
levesekhez is asvanyvizet hasznalok. Egyszer erdemes mindenkinek
kiprobalnia, hogy milyen borzaszto ize van a pesti csapviznek, ha
nem hideg. Tegyetek ki egy poharba a szobaban, es _masnap_
kostoljatok meg. Brrrrr.

Apropo asvanyviz. Jo regen, minor eldontottem, hogy en olyan
moslekot nem iszom tobbet, mint ami a csapbol jon, megvettem minden
kaphato asvanyvizbol egy uveggel. Otthon aztan kostoloproba
tizenvalahany vizbol. Eszmeletlen kulonbsegek vannak kozottuk.
Legjobban egy dragabb [akkor kb. 130Ft/uveg] nemet Schonbornquelle
viz izlett. Megnyugtato volt, hogy nemet, az olaszok sokat simliznek
az asvanyvizekkel. Egy ev elteltevel eltunt az uzletekbol. Utana
erdelkodtem az importornel, nem hozzak tobbet, keves fogy az ilyen
draga vizbol. Ujra teszt. Az akkorikbol egy olasz san Pellegrino viz
izlett a legjobban. Olasz, de izlik. Ujabb ev utan ez is eltunt a
valasztekbol. Ujabb teszt. Felfedeztem a Paradi Csevice II. forras
vizet. Eleg keves helyen aruljak, kezdetben nagyon olcso is volt
85Ft/1,5liter Gyogynovenyboltban is szokott lenni] Azota is ezt
iszom. Es beteg vagyok, ha eppen kifogy es nincs idom utana jarni.
Ekkor idolegesen mindenfele egyeb vizet hozok a kozelbol. Apentat,
Margitszigetit, egyebeket. De utalom oket, a Paradit sokkal
joizubbnek tartom. Ajanlom figyelmetekbe. Nem a Paradi gyogyvizekrol
beszelek. Sima asvanyviz, masfel literes muanyagpalackban zold
alapszinu cimkevel. Szensavas. Asszonypajtas kinyitva hagyja oket,
masnapra eltavozik a szansav java. En szensavasan iszom.

Udv, Peter.
+ - Aludttej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, 
Szia, Afonya, mikor az en fiaim meg kicsik voltak, jart jegyestej. Azt meg
lehetett altatni es csodalatos turot lehetett belole csinalni (nem kellett a
fiuknak mert igazi anyatejet kaptak). A mai bolti tejeket eddig nekem meg
nem sikerult megaltatni. Viszont itt No-ban lehet igazi aludttejet kapni,
ami valoban csodalatos vacsora (Dickmilchnek hivjak) es olyan, mint az
altalam is gyerekkorbol ismert aludttej - azt megettem, sot, az irot is
szerettem. 
> formajaban a tej inkabb etel mint ital. Gyermekkoromban
> gyakran lattam falun, hogy a tejet kocsogben megalvasztjak
> es az aludttejet kenyerrel megeszik vacsorara. Egyaltalan
> lehet a zacskos vagy dobozos tejbol aludttejet csinalni?
> 
Udv
Ildiko

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS