1. |
Re: italok keverese (mind) |
25 sor |
(cikkei) |
2. |
Csicsoka (mind) |
41 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: *** HIX KONYHA *** #839 (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
4. |
csicsoka? (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
5. |
Rizs (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
6. |
Szegeny petrezselyem (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
7. |
Re: rizs (mind) |
36 sor |
(cikkei) |
8. |
rizs (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
9. |
koktel (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
10. |
Vadak. (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
11. |
Re:Rizs (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: italok keverese (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Haliho!
A KONYHA 0839-ban irta :
>> Feltem is megemliteni a temat, mentegetoztem is, mert elkepzelheto,
>> hogy az ilyesmi puristaknak olyan, mint nekem a vorosboros cola.
>> Brrrrrrrr. Ket prima dolgot osszeontessel tonkretenni?
>
>Es a koktelok?? ;-)
Ja, Ja! Kezd kialakulni az italkeszletem a koktelkevereshez,
de sajna rengetegfele italra van szukseg, hogy valtozatosan
koktelozhasson az ember. Es akkor meg nem is beszeltunk
az egyeb adalekokrol, mint pl. meregdraga gyumolcslevekrol.
>hozzavalo osszejott :-) Viszont a vorosbort en sem kevernem mar -
>masreszt _az_ a vorosbor amit diakkoromban kevertunk, szajfacsaro
>kadarka volt, annak nem artott a Cola :-)))
En regebben sem szerettem, de ujabban vegkepp. Ha valamivel
keverem esetleg, az a narancsdzsuz. Ettol olyan sangria-s lesz.
Azert hagy szolaljak fel a kadarka mellett. Az _az_ a kadarka volt
akkor, lehet, hogy nem is az volt. Abban az eraban volt olyan,
hogy _tobb_ bikavert exportaltunk a nagy teestvernek, mint
amennyi MO szolo termett az orszagban. Es meg maradt itthon is!
LOGOFF suhy
|
+ - | Csicsoka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Udv,
Csicsoka = ( Jeruzsalemi ) Articsoka ( Helianthus tuberosus )
Angolul is "Jerusalem artichoke". Legalabbis a szotaram szerint.
Itt van egy par szo rola magyarul :
http://www.omgk.hu/ELELM/1/14586216.html
Pizza tetejere, salatakba, stb hasznaljak. Itt van egy recept is :
( http://yikes.tolna.net/szakacskonyv/szaky54.html )
53. Majonézes articsókasaláta
_________________________________________________________________
30 dg szárától és vékony külső leveleitől megfosztott articsókát
mossunk meg, majd a leveleinek a hegyét vágjuk le, az alját pedig
hámozzuk meg. (A szárát ne metsszük le, hanem tépjük ki a torzsájából,
mert így nem lesz keserű a saláta.) Ezután sós vízben főzzük puhára. A
különleges ízek kedvelői kevés petrezselymet vagy fokhagymát is
tehetnek a főzővízbe. Végül szűrjük le, és kisebb darabokra vágva
keverjük össze fél adag tartármártással. Ha nem elég zsenge, akkor a
levélpikkelyekről hántsuk le a puhára főtt zöldséget, amíg a
torzsájához érünk. Az articsóka szíve ugyanis minden esetben könnyen
vágható, és komplikációmentesen fogyasztható. Hűtőszekrényben másnapig
érleljük, és hidegen tálaljuk.
_________________________________________________________________
( Remelem ez az ekezetes szoveg kijon jol majd azert )
Valoszinu sok informacio van rola a konyvtarakban, de a net-en
csak foleg angolul.
Remelem ez segitett. ( Ment a listara is ... )
Cheers, Csaba
---
* Csaba I. Harangozo | 'To err is human', said the hedgehog
* | as he dismounted a wirebrush.
---
EARTH::AUSTRALIA:[SYDNEY]HARANGOZO.CSABA;1, delete? [N]:
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #839 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves konyhások,
Mióta valaki megemlitette a csicsókát, megkérdeztem az összes ismeröseimet és
kerestem az összes szótáraimban. Csak a magyar-spanyol szótáramban találtam meg
,
de a forditása as "cotufa", ami pattogatott kukoricát jelent nálunk Venezuelaba
n.
Ezt viszont nem lehet reszelni és nem hiszem hogy ez lennet a zöldség. Mi csak
a
moziban használjuk, meg fogyokúrán. A kérdés fennmaradt, MI A CSICSÓKA?
(Lehet megadni, magyarul, németül, hollandúl, angolul, spanyolul, franciául,
olaszul vagy kinaiúl, hogy meg lehessen találni Magyarországon kivül.)
Tamás
|
+ - | csicsoka? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Emilia, Zsoka:
En sem tudtam; a Sztaki szotara igy forditja:
csicsóka = sweet-potato
Martha
|
+ - | Rizs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok
Edesanyamtol tanultam egy nagyon egyszeru rizsfozesi modszert:
A rizst kime'rjuk( pl. egy bogre), megmossuk hideg vizben, KUKTA fazekba keves
etolajat teszunk 1-3 evokanal, felmelegitjuk az olajat , bele a lecsurgatott
rizst, kicsit megsutogetjuk, megkavargatjuk, nem kell felni ha leregad, Raontun
k
a rizs mennyisegennek 1,5 szeres vizet (jelen esetben 1,5 bogre) megkeverjuk,
ha leragadt az elobb akko most feljon.
Izesitjuk soval, leveskockaval, voroshagymaval stb. ki mit szeret.( Pici
kurkumatol szep sarga lesz) Lefedjuk a kuktat es addig melegitjuk mig elkezd
fujni. Ekkor levehetjuk a tuzrol, 30perc mulva kinyitjuk a kuktat , es ott
talaljuk a finom paroltrizst.
Energiatakarekos biztos modszer, ha 30perc utan nyitjuk ki akkor is friss marad
a kuktaban.
sok sikert
Laci
|
+ - | Szegeny petrezselyem (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves konyhasok
Regota toprengek azon hogy miert nem merjuk ezt a novenyt a sajat becsuletes
neven szolitani.
Gyoker, feherrepa, fehergyoker, zoldseg, -csak a PETREZSELYMET nem hallok sehol
.
Pedig ezt a novenyt igy hivjak. Szerintem szep neve van nem kene szegyelni.
Udvozlettel:
Laci
|
+ - | Re: rizs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [International]
Hello konyhasok,
ime az en konyham titka:
> Leirom,hogy en hogy csinalom a jo rizst.Eloszor is jol megmosni meleg
> vizzel,aztan olajon jol meg kell piritani,hogy üveges (atlatszo)
> legyen.
Eddig en is igy cginalom.
>Aztan ami fontos,hogy forro leveslevel legyen felengedve.Ezt
> csinalhatod leveskockabol is amit forro vizzel engedsz fel,es ezt ontod
ra a
> rizsre ugy,hogy a rizs felett meg egy jo ujnyira legyen a le.Nem eleg ha
egy
Nem ketlem hogy igy is kituno, bar en a leveskockat melloznem (izlesek es
pofonok kulonbozok, ugyebar :-), de en vizzel ontom fel, es beleteszek egy
fej szegfuszeggel tuzdelt hagymat. A hagyma kissebb legyen, egy fej
hagymara kb. 5 -7 szegfuszeg. Isteni aromat ad a rizsnek.
> kicsit lepi el,mert felszivja,es ha nem lesz neki mit felszivni,nem puhul
> meg.Nekem ez bevalt,remelem neked is sikerul.
En egy csesze rizshez 21/2 csesze vizet ontok es minimum tuzon fozom,
letakarva. Ja, es el ne felejtsem, felontes utan nem szabad keverni!
> Szia!
>Timi
Udv es jo etvagyar mindenkinek
Tomi
|
+ - | rizs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Timi irta:
>aztan olajon jol meg kell piritani,hogy üveges (atlatszo) legyen.
Uveges? Az imho a hagyma lesz. A rizs eppenhogy kifeheredik. Azaz
teljesen matt feher szinu [es nem uveges] lesz.
>Aztan ami fontos, hogy forro leveslevel legyen felengedve.
Az nagyon finom. Foleg jo eros libas levesbol. [Ilyenkor persze
libazsirban piritva.] De nem minden etelhez kell imho a leves. Sot!
Imho a koretnek eppenhogy ellenpontoznia kell sokszor a hus
eroteljes izet. Persze ludaskasahoz elengedhetetlen a leves.
Probaljatok ki jobb "jazmin" rizst. Prima natur vizzel feleresztve
is. En leggyakrabban meg fuszereket sem teszek bele. Persze mindig
zsirban piritom, az ad neki egy kis izesitest. Neha petrezselymet.
Etele valogatja. Rantotthushoz vizzel, sultcsirkehez levessel.
>a rizs felett meg egy jo ujnyira legyen a le.
Az altalam hasznalt [jobb] rizshez pontosan ketszer annyi terfogatu
viz kell, mint a rizs volt. Mindig ki is merem. [Nem mindegy, hogy
mennyi rizs felett all az az egy centi viz.]
Remelem nem neheztelsz a kiegeszitesert. :-)
Udv, Peter.
|
+ - | koktel (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Emilia irta:
>> Brrrrrrrr. Ket prima dolgot osszeontessel tonkretenni?
>Es a koktelok?? ;-)
Ket [vagy tobb] prima dolgot osszeontessel meg magasabb szinvonalra
emel. :-)
A tejszinhab tormaval prima!
>_az_ a vorosbor amit diakkoromban kevertunk, szajfacsaro
>kadarka volt, annak nem artott a Cola :-)))
Diakkoromban 36 Ft volt egy uveg lengyel vodka. Ezzel lehetett a
legolcsobban "berugni". Utaltuk. Borzalmas utoize volt. Eleinte ugy
ittuk, mint a vizet. Fejenkent fel uveggel [2,5 dl] szamoltunk egy
bulira. Ugy masfel decit vizespoharbol egyben lehajtottunk a buli
kezdetekor, a maradek 1 decit meg akkor, mikor keztunk kijozanodni.
Igy csak ketszer kellett a borzalmas femes utoizt elviselni. Kesobb
rajottunk, hogy Narancsitallal higitva sokkal elviselhetobb.
Udv, Peter.
|
+ - | Vadak. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Hungary] irta:
>vadat szigoruan tilos meg felnyers allapotban is feladni( marhaval
>egyutt, de ez masik tema) mivel a galandfereg borsokarol bizonyara
>hallottatok,es ez azert kemeny betegseget okozhat.
A vaddisznot valoban muhiba felnyers allapotban talalni, de hat nem
is joizu ugy. Viszont az oz es a szarvas nemesebb reszeit, de meg a
sult vadkacsamellet is imho teljesen atsutni muhiba. Keves
zamatosabb dolgot ismerek, mint a kozepesre sutott szarvas vagy
marhabelszint. Mig teljesen atsutve szamomra tonkre van teve.
Elelmiszerboltba csak allatorvos altal ellenorzott vadak husa
kerulhet. Minden lott vadbol erre a celra felre kell tenni a
vadasznak minden belso reszbol is egy darabot. [Mert a belsoseg
szokasosan mindig az elejtoe.] Egyebkent marhahust teljesen nyers
allapotban is szoktunk enni tatarbifsztekkent.
Udv, Peter.
|
+ - | Re:Rizs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
> Könyörgön, valaki írja meg, hogyan lehet finom, pergő rizst
készíteni!!!
> Én
> próbáltam már mindenhogy, mégsem akar összejönni. Mit csinálok
rosszul?
Nomost nem tudom, tenyleg Singapore-bol jelentkezel, de gyanitom hogy
nem az erre valo fajtat veszed. En mindig az un. parboiled fajtat
veszem, vagy a patna-t (mindketto hosszukas, enyhen drappos-sargas). Az
MO-rol megszokott kerekszemu" feher ragados fajta es a Basmati, japan
stb. is tapados. Ketfelekeppen keszitem:
1. Egyszeru parolt rizs, rendszerint azsiai etelekhez: rizs + 2szer
annyi vizet egy edenybe, fedel ra, felforralni forro platton, so't bele,
felforraskor azonnal lehuzni a tuzet minimumra es lehetoleg fel nem
emelni a fedelet kb. 25 percig. En a 3 fokozatos villanyegon vagy 0,5-re
allitom vagy elzarom. (Persze lehet beletenni klf. izesitoket is, pl.
baberlevel, szekfuszeggel megtuzdelt hagyma, szekfubors, stb.)
2. Fokepp evropai etelekhez: az edenyben keves vajat olvasztani, bele a
risz, izles szerint piritani amig atlatszo vagy enyhen barnul. 2szer
annyi forro (ez fontos, maskepp megedzodik a rizs es kemeny marad!)
vizzel nyakononteni. Vigyazz hogy sem a kezed sem az arcod ne legyen az
edeny folott, mert a viz azonnal vadul felforr. Ha leveskockaval
keszitem azt ekkor teszem bele, igy nem kell kulon bajlodni. Fedel ra, a
tuzet azonnal lehuzni, a tobbit lasd 1.
Udv
Emilia, Stuttgart
|
|