Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 477
Copyright (C) HIX
2000-03-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Hiradas (mind)  10 sor     (cikkei)
2 Re:akciok (mind)  46 sor     (cikkei)
3 Papaga'jtorta (AMC) (mind)  46 sor     (cikkei)
4 re: kerdes a husokrol (mind)  45 sor     (cikkei)
5 tzaziki (mind)  21 sor     (cikkei)
6 Lazac (mind)  8 sor     (cikkei)
7 Tejfolos-gombas ponty... (mind)  27 sor     (cikkei)
8 Szaszikanak, szeretettel (mind)  18 sor     (cikkei)
9 fustizu szer (mind)  16 sor     (cikkei)
10 Salatak (mind)  27 sor     (cikkei)

+ - Hiradas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Immar ot oraja NAGYPAPA vagyok, de ebbol ne vonjon le senki sem
elhamarkodottan teves kovetkeztetest az eletkorommal kapcsolatban!
(Most toltok ki eppen egy kerdoivet ezzel kapcsolatban egy ismert
angliai sorgyar felkeresere.)
Receptet ezuttal nem kuldok, mert: "mindenki maskepp csinalja".
Felix: 3600 gr.  54 cm.

Udv.: Misi
+ - Re:akciok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: heti etrend ( 113 sor )
>Idopont: Thu Mar  2 07:50:01 EST 2000 KONYHA #476
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>...Nem is olyan re'gen, elkezdtem egy sorozatot a DPG-n, a fent emli'tett
ci'mmel,
> aminek ele'g nagy sikere vol. Arra gondoltam, hogy vannak re'gi
u'jsa'gokbo'l
>kiva'gva receptek, amu'gy o:mlesztve, e's mivel (sajnos) ido"m az van,
elkezdte...
>                              Üdv.: Szászika
>                          A kötekedő hentes!

Csak ezeket a repulo ekezeteket ne!

Topy, a kotekedo programozo :)

>=======================================================
>Felado :  [International]
><<Temakor: Csirke gorogosen ( 34 sor )>>
>
>Habar ez a recept minden csak nem gorogos:)) azert nagyon finomnak nez ki, ki
>fogom probalni:)
Tiszta a lelkiismeretem! A recept ezen a neven jelent meg egy gorog
szakacskonyben! (A konyv magyar, a cime gorog :) Nekem inkabb olasznak
tunik a dolog... Bar igen nagy atfedeseket mutatnak a mediterran konyhak.

>TZAZIKI
>
>A tzaziki jo zsiros joghurtbol keszul. Itt a zsiros joghurtot nem kell
>kiaztatni de ha Magyarorszagon kisse leves, vizes akkor celszeru par orara
>gezbe kotni es felakasztani a csapra hogy kifolyjon a leve. 

Mivel a mi joghurtunk kozel sem olyan zsiros mint a gorog, udvozito
eredmenyt tejfollel valo keveres adott. Gyartoktol es zsirtartalomtol
fuggoen tejfol:joghurt = 1:1 - 1:4
Korfun kifaggattunk egy haziasszonyt a dologrol, O pici borecetet is
szokott tenni bele, hogy kicsit savanyu legyen. Meg egy keves aprora vagott
zoldfuszert, melyet a tolmacsolasban segito srac keptelen volt magyarra
forditani. Ettol fuggetlenul egeszen jol sikerult reprodukalni :)

Szinten ott ettunk rizzsel, daralt hussal toltott sult paradicsomot (a neve
most eppen nem jut az eszembe), melynek azota is keresem a receptjet.

Topy
+ - Papaga'jtorta (AMC) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Mindenkinek!

Ez a recept, a'ltalam is to:bbszo:r kipro'ba'lt e's mindig nagy sikert aratott!

Papaga'jtorta (AMC ede'nyben)

Hozza'valo'k:
20 dkg. cukor,
20 dkg. liszt,
4 db. toja's,
1/2 poh. tejfo:l, (1 deci)
1 csom. su:to"por,
aroma'k,
margarin az ede'ny kikene'se'hez.

Elke'szi'te's:
A porcukrot, a 4 db. ege'sz toja'ssal habosra keverju:k, hozza'adjuk a tejfo:lt
, e's a liszttel o:sszekevert su:to"port. Az i'gy kapott alapte'szta't sze'toss
zuk annyi ta'lka'ba, aha'ny fe'le szi'nt, vagy i'zt akarunk kapni. Pe'lda'ul: k
akao', kivi, puncs, vani'lia, ve'rnarancs, keseru"mandula, vagy dio' (zo:ld), s
a'fra'ny (sa'rga). Mindegyik aroma't o:sszekeverju:k a ta'lka'kba tett te'szta'
val, 1-2  percig a'llni hagyjuk. Ko:zben, a su:to"ede'nyt (serpenyo"t) kivajazz
uk, majd kanalanke'nt, felva'ltva a ku:lo:nbo:zo" szi'nu" e's i'zu" te'szta'kat
 egyma'smelle' tesszu:k az ede'nyben, u:gyelve arra, hogy mine'l tarka'bb, papa
ga'j jelleget kapjon. Elsimi'tani nem kell, mert a meleg hata'sa'ra, a ku:lo:nb
o:zo" szinek, u'gy is o:sszefolynak.
Fedo" alatt, teljes energia'val addig hevi'tju:k, ami'g a thermocontroll mutato
'ja, alaphelytzetbo"l ki nem mozdul, majd takare'k 
la'ngra kapcsoljuk. Amikor, a ho"me'ro"mutato'ja a zo:ld-piros mezo" hata'rvona
la't ele'ri, levesszu:k a fedo"t, e's egy tiszta 
konyharuha'val kito:ro:lju:k a keletkezett go"zpa'ra't, majd a fedo"t visszate'
ve, levesszu:k a ho"forra'sro'l, e's negyed o'ra'n a't hagyjuk pa'rolo'dni, aza
z su:lni.
A fedo"t elta'voli'tva, egy fake'ssel o'vatosan elva'lasztjuk a te'szta't az ed
e'ny
oldala'to'l, majd a tortata'lca't ra'helyezve, egy ero"teljes mozdulattal felfo
rdi'tjuk, hogy a PAPAGA'JTORTA a ta'lca'ra keru:ljo:n.
Tetsze's szerinti kre'mmel, csokima'zzal kenhetju:k, di'szi'thetju:k, de o:nmag
a'ban is nagyszeru".

Mindenkinek jo' kise'rleteze'st! A'lli'tom, ha kipro'ba'lod, egy e'lme'ny.
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - re: kerdes a husokrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: kerdes a husokrol + babsalata ( 53 sor )

>Kedves Konyhaban Megfordulok!
>Szaszika koszonom a valaszt.
>Lenne hozzad egy husbavago :-) kerdesem. Lehet, hogy figyelmetlenul olvastam
>el a marhahusokrol irt leveled, de nekem mindig gondot okoz, hogy mi a
>kulonbseg a feher pecsenye, illetve a fekete pecsenye husok kozott?

Szia Anita!

A feketepecsenye alakja lapitott, sze'les, hosszu, ha kette'va'gjuk, akkor inka
bb egy trapez szeru" a vagasi felulet alkzata. A ke't ve'ge'n pedig teljesen el
lapitott, mig a fehe'rpecsenye, inkabb egy hengerhez hasonlit. A feherpecsenye 
szine, halvanyrozsaszin, mig a feketepecsenye, valamivel sotétebb, voroses szin
u"

******************************
>Felado :  [Austria]

>Sziasztok,
>A masik kerdesem az lenne, hogy a vadas marha a marha melyik reszebol lesz a
>legfinomabb? Itt arra gondolok elsosorban, hogy a marha melyik resze puhul
>meg a legkonnyebben?

Szia Eszter!
A legfinomabb resz vadasnak, az ketseg kivul a stefania, ez utan javasolnam a r
ostelyost, termeszetesen csont nelkul, es a kereszt farto"t. Ha szeletelve akar
od elkesziteni, akkor viszont inkabb a gombolyu felsalt, es szinten a kereszt f
artot javasolnam. Nem az a lenyeg, hogy hamar puhuljon, inkabb, ha megfott, ne 
legyen szaraz a hus. Ezert, ha egy mod van ra, akkor lassutuzon, mint a husleve
st, hogy eppen csak gyongyozzon a le', ugy kell fo"zni!



Meg egy marhaval kapcsolatos kerdes: Ismeri-e valaki a vetrece receptjet? Ha
igen, erdekelne, termeszetesen szemelyes tapasztalatokkal gazdagitva.

Koszonom
Eszter
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - tzaziki (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

No azert szerintem a tzatziki nem ennyire egyszeru, hogy joghurt +ubi
+fokhagyma. Imadom, Korfun minden nap ettunk, es azota is gyakran
csinalunk itthon.

Meg korfurol hoztunk tzatziki fuszert (kis uveges), es azota ha valaki
jar arrafele, hozatunk vele. Ez egy elegge osszetett fuszer-keverek,
amiben biztosan tobbfele szaritott fuszernoveny aprora (de nem porra)
orolt elegye ismerheto fel fokhagyma aromaval.
A Korfun fogyasztott tzatzikiben is lathato volt ennek a fuszeru
novenynek az orlete a feher joghurtban.

Jo lenne pontosan tudni milyen fuszerek alkotjak ezt a kevereket, sajnos
meg elolvasni sem tudom igazan, mert nagyon eredeti a felirat. :)
Tud valaki errol tobbet?

/Amugy ha nincs joghurt, egeszen jo suru tejfollel is, de persze nem az
igazi./

Norbert
+ - Lazac (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Egy kicsit cstlakoznek Eszterhez, en is lazaccal kapcsolatban erdeklodnek.
Szivesen vennek egy-ket jo lazac receptet. Remelem van ilyenetek !

Udv mindenkinek !

Laci
+ - Tejfolos-gombas ponty... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok!
Ha lehet, akkor ne tiszai halbol keszitsetek.   :(
Hozzavalok:
		80 dkg pontyfile
		10 dkg gomba
		8 dkg vaj
		4 dkg liszt
		1 fej hagyma
		2-2 dl tejfol es feherbor
		1 csokor petrezselyem
		orolt bors
		so.
A pontyszeleteket megsozzuk es kivajazott edenybe tesszuk.
Annyi vizet es bort ontunk ra, hogy ellepje, majd mersekelt
tuzon megparoljuk. A halat atszedjuk egy masik edenybe. A 
finomra vagott hagymat 5 dkg vajban megpiritjuk, hozzaadjuk a 
felszeletelt gombat, soval, borssal, vagott petrezselyemmel 
fuszerezzuk es megpiritjuk. Keves liszttel megszorjuk, allandoan 
kevergetve tovabb piritjuk, majd 5 dl halparolo level felontjuk es 
simara keverjuk. A martast a halszeletekre ontjuk es mersekelt 
tuzon 4-5 percig forraljuk, kozben belekeverjuk a tejfolt. Vajas 
burgonyaval talaljuk.                      
-- 
(Ollozas!)
Jo etvagyat!    :)
                                      <<<<<<<<> Üdv.:Csavajda László <>>>>>>>>>
                                                             +36-30-259-4518
+ - Szaszikanak, szeretettel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szaszika irja:

[...]
>  Lehe'jazunk, kocka'ra va'gunk ke't nagy szelet kenyeret, nyolc evo"kana'l te
jj
> el, ha'rom dkg vajjal, kikeverju:k. E'teli'zesi'to" porral so'zzuk, e's egy n
ag
[...]
>                               Üdv.: Szászika
>                           A kötekedő hentes!
> Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!

Kedves Szaszika!

A repulo ekezet, az nem erkolcstelen, raadasul nem is hizlal! :-)
Szoval jobb lenne hanyagolni... ;-)

- Gergely, a kotekedo informatikus
+ - fustizu szer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Peter irta:
>>Lehet, hogy a kanadai jobb, mindenesetre folyekony fustaromat
>>itthon is lehet kapni, egyebkent magyar gyartmany. En par
>>eve vettem, de aztan nem nagyon hasznaltam el, ha lehet, nem
>>hasznalok aromakat.

>Kerlek villamgyorsan ird meg, hogy akkoriban hol vetted!
>Mert nekem ez kimaradt....

Hat, kedves Peter, tenyleg evekkel ezelott volt a dolog, ha jol
emlekszem, akkor Budapesten a Nagykoruton vettem egy bioboltban.
Az biztos, hogy magyar gyartmany volt, szerintem ha meg letezik,
akkor Natura, Herbaria vagy bioboltokban lehet kapni (talan
a Herbaria a legeselyesebb).

Udv: Afonya
+ - Salatak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves KONYHAmesterek! :-)

Lenne egy oriasi keresem. Mar a TIPP-en feltettem a keresemet 
egyszer, de az egyik listatag jelezte, hogy itt nagyobb sikerrel 
kerdezhetek.
Szoval, imadom a salatakat. Fokent a majonezeseket, 
joghurtosakat, meg amelyeken jo sok sajt van. Kedvenceim a 
budapesti Happycentrumban es a Sali-paliban (ugy tudom, 
ugyanaz a tulaj), kaphato Se'f a'lma, Sajtos kukorica, Sajt sala'ta,
es Sonka sala'ta. Sajnos, ezeknek a receptje't sehol nem tala'ltam 
meg. Nem tudnatok segiteni, hogyan keszulnek ezek a sali-csodak?
Otthoni kiserleteim nem hoztak meg a kivant eredmenyt :-(, a 
fent emliett salatabarokban pedig mindig tomeg van, igy 
meglincselnek, ha akkor es ott faggatozom, hogyan keszitik oket. 

Nem akarok Salatabart nyitni :-), csak otthon szeretnem a sajat 
gyomrom (+parom) elegedettsegere ezeket elkesziteni.

Kerlek, ha tudtok segiteni, akkor a  cimre irjatok, 
mert nem vagyok listatag. Bar, ahogy elnezem, meg lehet, hogy 
leszek...:-)

Koszonom,
Magdi

ui. Barmilyen egyeb fincsi salata recept is johet! :-))) (Orosz hu'ssala'ta, 
Csirke sala'ta, stb.) Nyammmmm....

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS